TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Su ürünleri

İLKHABER-Gazetesi - Su ürünleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Su ürünleri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Akdeniz’de tekneler demir alacak, tezgâhlar balıkla dolacak Haber

Akdeniz’de tekneler demir alacak, tezgâhlar balıkla dolacak

Denizlerde 15 Nisan 2023 tarihinde başlayan avlanma yasağı, Ege, Marmara ve Karadeniz'de 1 Eylül itibariyle sona erdi. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla her yıl düzenli olarak yapılan avlanma yasağı sezonu, Akdeniz hariç tüm denizlerde sona ererek bereketli bir şekilde başladı. Denize kıyısı olan diğer yerleşim bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz’e kıyısı olan Mersin, Adana ve Hatay'daki balıkçılar da yeni avlanma sezonu için teknelerinin son hazırlıklarını yapıyor.  Mersin, Adana ve Hatay’daki balıkçı kooperatifleri başkanları, tekne ve ağların bakımlarının özenle yapan balıkçıların, 15 Eylül’de demir alarak 'bereketli bir dönem' dileğiyle denize açılacaklarını ifade etti. Balıkçı Orhan Acar, yeni avlanma sezonunu sabırsızlıkla beklediklerini ifade ederek, "Yeni sezonunun bereketli olmasının diliyoruz. 'Vira bismillah' diyerek açılacağımız denizden, sepetlerimiz dolu dolu dönmek istiyoruz. Tezgâhların balıkla dolması, fiyatları da aşağıya çekecektir. Tezgâhlar balık dolsun, vatandaş bol balık yesin" dedi. "Haftada 5 öğün balık tüketilmeli" Uzmanlar ise A ve D vitamini bakımından önemli bir protein kaynağı olan balığın haftada 5 öğün tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Çocuklarda zekâ açısından da son derece yararlı olan bu besin kaynağının mutlaka sofralarda yer bulması önerisinde bulunan uzmanlar, "Sindirimi son derece kolay olan balık, her yaştan insanlarca mutlaka tüketilmeli. Bazı balıklar, bazı mevsimlerde yağlı olduğu için ızgarada, az yağlı olanların fırında, yağsız olan balık türlerinin de genellikle yağda kızartılarak pişirilmeli. Tüketicilerin, balığın yağlı olup olmadığı konusunda mutlaka satıcıdan bilgi almasında yarar var.” Balık takvimi Balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranının dikkate alınarak hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar olduğu bilgisi veren uzmanlar, şunları kaydetti: “Bu takvime göre, levrek, çipura, palamut, sardalya, barbun, mercan ve lüfer gibi balıklar, eylül ayında sofralara lezzet katacak balıklar arasında yer alıyor. Yılın 12 ayına göre hazırlanan balık takvimi, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Marmara ve boğazlarda tutulan deniz ürünlerinin en iyi ve lezzetli, yenilebilecek, lezzetsiz ve yenilmeyecek zamanları konusunda tüketicilere bilgi veriyor."

2023 yılında su ürünleri üretimi ,6 arttı: Deniz balıkları avı öne çıktı Haber

2023 yılında su ürünleri üretimi ,6 arttı: Deniz balıkları avı öne çıktı

Türkiye'de su ürünleri sektörü, 2023 yılında önemli bir ivme kazandı. Yapılan son açıklamalara göre, su ürünleri üretimi bir önceki yıla göre ,6 artarak 1 milyon 7 bin 921 ton olarak gerçekleşti. Bu artışın önemli bir kısmını, avcılık yoluyla elde edilen deniz balıkları oluşturdu. Deniz balıkları avcılığındaki artış %35,5'e ulaşarak sektördeki büyümeyi destekledi. Toplam avcılık yoluyla yapılan üretim ise 454 bin 59 ton olarak kaydedildi. Özellikle hamsi balığının 273 bin 915 ton ile en çok avlanan balık olduğu belirlendi. Hamsiyi 45 bin 764 ton ile çaça ve 17 bin 311 ton ile sardalya takip etti. Deniz ürünleri avcılığında yaşanan bu artış, sektördeki hareketliliğin göstergesi olarak dikkat çekiyor. Yetiştiricilik Üretimi de Artış Gösterdi: Alabalık ve Levrek Ön Planda Yetiştiricilik yoluyla yapılan üretim de 2023 yılında artış gösterdi. %7,6'lık bir artışla yetiştiricilik üretimi, 553 bin 862 ton olarak kaydedildi. Bu üretimin %72,1'i denizlerde, %27,9'u ise iç sularda gerçekleşti. En çok yetiştirilen balık türleri arasında iç sularda alabalık, denizlerde ise levrek ve çipura öne çıktı. İç sularda 154 bin 6 ton alabalık üretimi gerçekleştirilirken, denizlerde 160 bin 802 ton levrek ve 154 bin 11 ton çipura yetiştirildi. Su ürünleri sektöründeki bu artışlar, hem avcılık hem de yetiştiricilik alanlarında yapılan yatırımların ve sektöre duyulan ilginin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin su ürünleri potansiyeli, sektörün geleceğine ilişkin umut verici sinyaller veriyor. ​​​​​​​

Adana'da sucul istilacı türler ve hayalet av araçları anlatıldı Haber

Adana'da sucul istilacı türler ve hayalet av araçları anlatıldı

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, müdürlükte düzenlenen toplantının açılışında, Adana'nın su ürünleri üretimi ve ticaretinde Türkiye'de önde gelen illerden biri olduğunu söyledi. Sektörün büyüklüğüne bağlı olarak sorunların da diğer illere göre daha büyük olabildiğini belirten Kökçüoğlu, "Bakanlık olarak hem Adana yerelinde hem de Türkiye genelinde mevcut bu sorunları çözmek amacıyla bir farkındalık oluşturmak, bu farkındalıkla da sorunların çözümünü sadece birkaç günlük refleks olarak değil de sürdürülebilir şekilde insanlarımızın ve özellikle sektör paydaşlarımızın kabul ettiği bir uygulamaya sokmayı amaçlıyoruz." diye konuştu. - Teslim edilen balon balığı sayısı arttı Kökçüoğlu, deniz ve iç sularda hem istilacı türler hem hayalet av araçları aracılığıyla ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin yok edildiğini gördüklerini belirtti. Bakanlık olarak bu yönde istilacı türleri teslim edene para ödenmesi gibi önlemler aldıklarını anlatan Kökçüoğlu, "Önceki dönemlere göre teslim edilen balon balığı sayısında ciddi anlamda artış var. Artık balıkçılarımız da bu tehlikenin farkına vardı ve bunu çözmek için yakaladıklarını getiriyorlar. Daha önceden ağa takılanları getirirken artık tamamen bu türlerin avlanmasına yönelik fikir yürütüyorlar. Bunun için bir emek veriyorlar ve güzel çıktılar da alıyoruz." dedi. Toplantıda Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Enver Özyurt "Hayalet av araçları", Doç. Dr. Ali Rıza Köşker "sucul istilacı türler" hakkında sunum yaptı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünde görevli su ürünleri mühendisi Dursun Özdoğan bu konudaki bakanlık düzenlemelerini anlattı. Toplantıya müdürlük personeli ile kamu kurumları ve özel sektörde görevli su ürünleri mühendisleri katıldı.

Başkan Karayel,sürdürülebilir, verimli ve çevreye duyarlı su ürünleri süreci gerekiyor Haber

Başkan Karayel,sürdürülebilir, verimli ve çevreye duyarlı su ürünleri süreci gerekiyor

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel başkanlığındaki TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyeleri, su ürünleri organize sanayi bölgesine giderek incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından komisyon üyeleri Karataş ilçesindeki Karataş Balıkçı Barınağı’nı ziyaret etti. Burada komisyon balıkçıların sorunlarını dinleyip çözüm önerilerini dinledi. Komisyon üyeleri, sonrasında otelde sektör temsilcileriyle düzenlene istişare toplantısına katıldı. Komisyon başkanı İsmail Emrah Karayel çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “Bölgesel sorunlar ve çözüm önerileri var. Bir de gittiğimiz şehirde balıkçı barınağına göre müstakil sorunlar var. Bunların tespitini yaptık. Tabii sürdürülebilir, verimli ve çevreye saygılı su ürünleri sürecinin bütün paydaşlar açısından sağlanması gerekiyor. Son derece önemli. Çünkü su verimliliği yoksa içme sularımızda su ürünleri yetiştiriciliğinden söz edemiyoruz. Yeni ortaya çıkan süreçlerle ilgili yasal kanun seviyesinde olabilir, daha alt seviyelerde olabilir mevzuat düzenlemelerinin gerekliği olduğu ihtiyacı bize iletildi. Bunları değerlendirirken mutlaka sektör paydaşlarının söylediklerini, akademisyenlerin ne söylediklerini, aynı zamanda kamunun bu konuda master planları, bakış açısı ve bu süreçle ilgili değerlendirmelerini dikkate alacağız” diye konuştu. Karayel, saha çalışmalarının sonuncusunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bütün partilerin ittifakıyla kurulmuş bu komisyonda yine bütün partilerin oy birliğiyle herkesin göğsünü gere gere, 'evet bu raporu bütün paydaşlarla birlikte çalışarak biz hazırladık' diyebileceği bir rapor olsun istiyoruz ve böyle olacağına inanıyorum. Önümüzdeki hafta mecliste komisyon çalışmaları gerçekleştirilecek ve perşembe günü kapanış oturumunu da gerçekleştirmiş olacağız. Ondan sonra rapor yazım süreci başlamış olacak. Raporumuzu da Mayıs-Haziran aylarında tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.