TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#su tasarrufu

İLKHABER-Gazetesi - su tasarrufu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, su tasarrufu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

MESKİ, DMA Sistemiyle Mersin’de su tasarrufunu artırıyor Haber

MESKİ, DMA Sistemiyle Mersin’de su tasarrufunu artırıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, basınç kırıcı alt izole bölgesi (DMA) noktalarının sayısını 50’ye yükseltti. DMA sistemi ile aylık ortalama 345 bin metreküp su tasarrufu sağlanırken, kayıp-kaçakla mücadele de sürüyor. MESKİ Genel Müdürlüğü, SCADA Merkezi üzerinden içme suyu şebekelerine bağlı depolar, terfi istasyonları, içme suyu kuyuları, kontrol noktaları, vana ve basınç odaları, otomasyonlu klorlama, atık su arıtma, yağmur suyu olmak üzere 820 istasyondan anlık online veri akışı sağlıyor. MESKİ, bünyesindeki 400 noktada enerji analizörleriyle enerji verimliliğini 7/24 takip ediyor. Takip edilen veriler sonucunda kayıp-kaçaklar ve su arızaları tespit edilerek, anında müdahale ediliyor. Böylece kesintisiz su arzının devamlılığı sağlanırken, su kayıpları da önleniyor. MESKİ, DMA sistemi ile aylık ortalama 345 bin metreküp su tasarrufu sağlıyor MESKİ’nin içme suyu SCADA Merkezinde izole edilen bölgenin basınç haritası çıkarılarak ve bölgedeki nüfus ve abone sayısı dikkate alınarak yapılan DMA çalışması sonucu, teknik olarak uygun görülen lokasyonlara basınç kırıcı vana ve ölçüm enstrümanlarının montajı yapılıyor. İsale hatlarındaki gece ve gündüz basıncının kontrol altına alındığı SCADA Merkezinden, şebeke hattına gerekli minimum basınçla birlikte, sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temini 7/24 online olarak sağlanıyor. Basınç kırıcı vana marifetiyle basıncı kontrol altına alınan içme suyu hatları da koruma altına alınmış oluyor. DMA sistemi ile aylık ortalama 345 bin metreküp su tasarrufu sağlayan MESKİ, 13 ilçedeki depo terfilerinin SCADA Merkezinden 7/24 takibini sağlayarak, vatandaşlara kesintisiz su temini sağlamaya devam ediyor. SCADA Kontrol Merkezinin, abonelere kesintisiz su temini sağlamak adına 7/24 hizmet verdiğini kaydeden MESKİ SCADA Merkezi Sorumlusu Sabahattin Baynal, “SCADA Merkezimizde su arızalarını önlüyor, kayıp ve kaçak oranlarını düşürüyoruz. Şehrin 50 noktasına kurmuş olduğumuz alt izole bölgeleri DMA’larla birlikte, aylık ortalama 345 bin metreküp su kazancı sağlamış oluyoruz” dedi.

TSE'den belediye ve sanayi kuruluşlarına Haber

TSE'den belediye ve sanayi kuruluşlarına "Su Verimliliği Yönetim Sistemi" çağrısı

Şahin, Adana Sanayi Odası işbirliğinde düzenledikleri "TSE ile Sektör Buluşmaları" etkinliğinin ardından AA muhabirine değerlendirme yaptı. Dünyadaki su sorununun, iklim değişikliği nedeniyle had safhaya ulaştığını söyleyen Şahin, suyun temini ve verimli kullanımının önem kazandığını vurguladı. Şahin, bu doğrultuda eylül itibarıyla "TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi"nin belgelendirme işlemine başladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Suyun harcandıktan sonra depolanması, tekrar arıtılması, geri kazanılması sürecinde, enerji ve su kayıpları dahil bütüne bakıyoruz. Kuruluşa, verimlilik hesabı yapmak suretiyle sistem yönetimi uygulamasını sağlatıyoruz. Suyun yönetimini disipline etmiş oluyoruz." Kriterleri yerine getiren kuruluşların belge almaya hak kazanacağını dile getiren Şahin, "Belediye veya kuruluşlar, suyu kaynağından alıp tekrar geri dönüşümüne kadar israf etmeden kullanılabilme yönetimini sağlıyorsa belgelendirme faaliyetini tamamlamış olacak." dedi. TSE Başkanı Şahin "Atık su kayıpları ortadan kalkacak" TSE Başkanı Şahin, uygulamanın yeni ilan edilmesine rağmen birçok başvurunun yapıldığını, henüz belge alan kuruluşun olmadığını anlattı. Sistemin katkılarına değinen Şahin, "Belgelendirme, belediyeler ile sanayi kuruluşlarının suyu daha etkin ve verimli kullanılabilmelerini, geri dönüşümün yapılmasını, israfın önlenmesini sağlayacak standartlar ortaya koyuyor. Bunu yapan işletmelerimizin atık su kayıpları ortadan kalkacak, geri dönüşümlerini etkin şekilde sağlayabilecekler." ifadelerini kullandı. Şahin, "Su Verimliliği Yönetim Sistemi" belgelendirmesinin tanıtım faaliyetlerini sürdüreceklerini belirterek, şunları kaydetti: "Belediye ve büyük sanayi kuruluşlarımızın, bir an önce belgelendirme faaliyetine başlayıp suyu çok daha sağlıklı yönetmelerini sağlamaları için her zaman yardımcı olmaya çalışacağız. Bizle irtibat kurup belgelendirmeye başlamalarını bekliyoruz."

Banvit BRF, arıttığı suyun yüzde 43'ünü içme suyu kalitesinde geri kazandı Haber

Banvit BRF, arıttığı suyun yüzde 43'ünü içme suyu kalitesinde geri kazandı

İSTANBUL (AA) - Banvit BRF, geçen yıl arıttığı suyun yüzde 43'ünü içme suyu kalitesinde geri kazandı.Banvit BRF'den Dünya Su Günü dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, şirket, yüzde 70'i sularla kaplı dünyanın sahip olduğu su rezervlerinin sadece yüzde 1'inin tatlı su kaynağı ve kullanılabilir durumda olduğunun altını çizdiyor.Banvit, bağlı olduğu global şirketi BRF'nin "2040 Net Sıfır" hedefi doğrultusunda, faaliyetlerinde sürdürülebilirliği odağına alarak ilerlerken, su kullanımında tasarrufa yönelik uygulamalarını kararlılıkla sürdürüyor.Banvit BRF'nin doğadaki ayak izini azaltmak üzere su ve enerji tasarrufundan geri dönüşümlü ambalajların kullanımına, hayvan refahına yönelik uygulamalardan atık yönetimi ve eğitim çalışmalarına kadar uzanan farklı alanlarda çeşitli uygulamaları bulunuyor.Şirket, Bandırma ana kampüsünde yer alan "Atık Su Geri Kazanım Tesisi" sayesinde arıttığı suyun ortalama yüzde 43'ünü içme suyu kalitesinde yeniden geri kazanıyor. Böylece doğal kaynakları kullanmak yerine atık suyun geri kazanımını sağlayarak yeraltı su kaynaklarını da koruyor. Banvit BRF, 2025'e kadar tüm tesislerindeki su kullanımını yüzde 13 azaltmayı hedefliyor.- "2025'e kadar tüm tesislerimizdeki su kullanımını daha da azaltmayı planlıyoruz"Açıklamada görüşlerine yer verilen Banvit BRF Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Gündüz, su tasarrufuna büyük önem verdiklerini ve bu alanda yatırım yaptıklarını belirterek, ülke olarak şu an kuraklık tehlikesi ile yüz yüze kaldıkları bir süreç içerisinde olduklarını bildirdi.Bu konuda herkese önemli görevler düştüğünü aktaran Gündüz, "Biz Türkiye'nin önde gelen beyaz et üreticilerinden biri olarak sorumluluğumuzun bilinciyle üretim süreçlerimizi sürdürülebilirlik perspektifinde yeniden düzenledik. 2025 yılına kadar tüm tesislerimizdeki su kullanımımızı daha da azaltmayı planlıyoruz. Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasımız olan yaşanabilir bir dünya için bugün olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.Gündüz, dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran 80 ülkenin şimdiden su sıkıntısı çektiğini belirterek, "Türkiye'nin de su konusunda sınırlı kaynaklara sahip olduğunun bilinciyle Banvit BRF, sürdürülebilirlik çalışmaları ile üretim tesislerinde kullandığı suyu, içme suyu kalitesinde yeniden kullanıma kazandırıyor ve su israfının önüne geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

BSH Türkiye 5 yılda 162 olimpik havuz dolusu su tasarrufu sağladı Haber

BSH Türkiye 5 yılda 162 olimpik havuz dolusu su tasarrufu sağladı

İSTANBUL (AA) - BSH Türkiye, Çerkezköy'de bulunan üretim tesislerinde hayata geçirdiği projelerle 5 yılda 162 olimpik yüzme havuzu hacmine denk gelen 404 bin metreküp su tasarrufu sağladı.BSH Türkiye'den Dünya Su Günü dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, tüm tesislerinde 2020'den bu yana karbon nötr olarak faaliyet gösteren şirket, gezegenin kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak gelecek nesiller için sürdürülebilir bir yaşam inşa edilmesine katkıda bulunuyor.Üretim teknolojilerinde ve süreçlerinde hayata geçirilen inovatif çalışmalarla son 5 yılda 162 olimpik yüzme havuzu hacmine denk gelen 404 bin metreküp su tasarrufu sağlayan şirket, sadece 2022'de 5,7 milyon kWh enerji tasarrufuyla 2 bin 482 ton karbon salımının önüne geçti.Su tasarrufunu sağlayan en önemli projelerden biri, Almanya'dan özel sürdürülebilirlik ödülü alan Soğutucu Fabrikası Boyahane Projesi oldu. Buzdolabı üretiminde en önemli su tüketim kalemlerinden biri olan boyahanede yapılan iyileştirmelerle birlikte yüzde 40'a varan su tasarrufu elde edildi.- "Tüm enerji kaynaklarında maksimum tasarruf sağlayacak adımlar atıyoruz"Açıklamada görüşlerine yer verilen BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sürdürülebilirlik Lideri Burçin Girit, dünya kaynaklarının sınırlarına yaklaşıldığının her geçen gün daha net olarak hissedildiği bir dönemde yaşadıklarını bildirdi.Girit, su tasarrufunun önemine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:"22 Mart Dünya Su Günü, yaşamın en temel unsurlarından biri olan temiz suya erişim konusunda halihazırda sıkıntı yaşayan insanları ve gelecekte bu sorunun çok daha geniş kesimleri etkileyeceğini hatırlamak açısından önemli. BSH Türkiye üretim tesislerinin bulunduğu Trakya bölgesi, yer altı su kaynakları açısından alarm veren bölgelerden biri. Biz de üretim süreçlerimizde başta su olmak üzere tüm enerji kaynaklarında maksimum tasarrufu sağlayacak adımlar atarak bulunduğumuz bölgenin ve parçası olduğumuz topluluğun sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.