MESKİ, DMA Sistemiyle Mersin’de su tasarrufunu artırıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, basınç kırıcı alt izole bölgesi (DMA) noktalarının sayısını 50’ye yükseltti. DMA sistemi ile aylık ortalama 345 bin metreküp su tasarrufu sağlanırken, kayıp-kaçakla mücadele de sürüyor.
MESKİ Genel Müdürlüğü, SCADA Merkezi üzerinden içme suyu şebekelerine bağlı depolar, terfi istasyonları, içme suyu kuyuları, kontrol noktaları, vana ve basınç odaları, otomasyonlu klorlama, atık su arıtma, yağmur suyu olmak üzere 820 istasyondan anlık online veri akışı sağlıyor. MESKİ, bünyesindeki 400 noktada enerji analizörleriyle enerji verimliliğini 7/24 takip ediyor. Takip edilen veriler sonucunda kayıp-kaçaklar ve su arızaları tespit edilerek, anında müdahale ediliyor. Böylece kesintisiz su arzının devamlılığı sağlanırken, su kayıpları da önleniyor.
MESKİ, DMA sistemi ile aylık ortalama 345 bin metreküp su tasarrufu sağlıyor
MESKİ’nin içme suyu SCADA Merkezinde izole edilen bölgenin basınç haritası çıkarılarak ve bölgedeki nüfus ve abone sayısı dikkate alınarak yapılan DMA çalışması sonucu, teknik olarak uygun görülen lokasyonlara basınç kırıcı vana ve ölçüm enstrümanlarının montajı yapılıyor. İsale hatlarındaki gece ve gündüz basıncının kontrol altına alındığı SCADA Merkezinden, şebeke hattına gerekli minimum basınçla birlikte, sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temini 7/24 online olarak sağlanıyor. Basınç kırıcı vana marifetiyle basıncı kontrol altına alınan içme suyu hatları da koruma altına alınmış oluyor. DMA sistemi ile aylık ortalama 345 bin metreküp su tasarrufu sağlayan MESKİ, 13 ilçedeki depo terfilerinin SCADA Merkezinden 7/24 takibini sağlayarak, vatandaşlara kesintisiz su temini sağlamaya devam ediyor.
SCADA Kontrol Merkezinin, abonelere kesintisiz su temini sağlamak adına 7/24 hizmet verdiğini kaydeden MESKİ SCADA Merkezi Sorumlusu Sabahattin Baynal, “SCADA Merkezimizde su arızalarını önlüyor, kayıp ve kaçak oranlarını düşürüyoruz. Şehrin 50 noktasına kurmuş olduğumuz alt izole bölgeleri DMA’larla birlikte, aylık ortalama 345 bin metreküp su kazancı sağlamış oluyoruz” dedi.