TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sivas Kongresi

İLKHABER-Gazetesi - Sivas Kongresi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sivas Kongresi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tanburoğlu: Cumhuriyet Halk Partimizin 101. Kuruluş yıldönümünü sevinç, gurur ve coşku ile kutluyoruz Haber

Tanburoğlu: Cumhuriyet Halk Partimizin 101. Kuruluş yıldönümünü sevinç, gurur ve coşku ile kutluyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl başkanı Doç. Dr. Anıl Tanburoğlu, CHP'nin 101. kuruluş yıldönümü münasebetiyle yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Mesajında birlik, berberlik ve mücadele ruhuyla çalışmaya devam edeceklerini, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında iktidara gelerek topluma her alanda rahat bir nefes aldıracaklarını söyledi. “Kuvayı Milliye'nin işgal orduları karşısındaki azmini, 101. kuruluş yıl dönümümüzde yüreğimizde taşıyoruz” Anıl Tanburoğlu, “Bugün ülkemizde ve dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca partilimizle Cumhuriyet Halk Partimizin 101. Kuruluş yıldönümünü sevinç, gurur ve coşku ile kutluyoruz. Temeli 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'nde atılan, 9 Eylül 1923 tarihinde “Halk Fırkası” adıyla kurulan partimizin 101. Kuruluş yıldönümünde, kurucumuz Büyük Atatürk’ün izinden sapmadan mücadelemize ara vermeden devam ediyoruz. Bizler, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin emperyalizm karşısındaki kararlılığını, Kuvayı Milliye'nin işgal orduları karşısındaki azmini, 101. kuruluş yıl dönümümüzde yüreğimizde taşıyoruz” diye ifade etti. “Ülkemizi Atatürk’ün işaret ettiği muhasır medeniyeler seviyesinin de ötesine taşıyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” Tanburoğlu, “Kurulduğu günden bu yana Cumhuriyetin, demokrasinin ve aydınlanmanın savunucusu olan CHP, kimsesizlerin kimsesi ve mağdur olan her yurttaşımızın güvencesidir. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel önderliğinde Hakka, hukuka ve adalete ulaşmak için sürdürdüğümüz mücadelemiz 101 yıldır aynı azim ve kararlılıkla devam etmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi, gelecek güzel günlerin umudu, yurttaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmesinin teminatıdır. Tek amacımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu güzel Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırarak hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği bir Türkiye inşa etmektir. Atatürk İlke ve devrimleri ile kuracağımız halkın iktidarında ülkemizi Atatürk’ün işaret ettiği muhasır medeniyeler seviyesinin de ötesine taşıyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu duygu ve düşünce çerçevesinde Cumhuriyet Halk Parti’mizin 101. yaşını kutluyor, dezavantajlı bütün kesimlerin  umut ışığı olan Anadolu Devriminin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, hayatını kaybetmiş tüm Cumhuriyet Halk Partililere, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren yurttaşlarımıza şükranlarımı sunuyor, aziz şehitlerimiz ile milli mücadele kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Ayhan Barut CHP'nin 101. kuruluş yıldönümü kutladı Haber

Ayhan Barut CHP'nin 101. kuruluş yıldönümü kutladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, CHP'nin 101'inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Barut, "Cumhuriyetimizin ve partimizin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk, kahraman silah arkadaşları, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Ne mutlu bize. 101'inci yaşın kutlu olsun CHP" dedi. "Halk Fırkası adıyla kurulan partimizin 101'inci yıldönümü dolayısıyla yine büyük bir gurur, onur ve mutluluk duyuyoruz” Ulu Önder Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlattığı Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'nin büyük bir zaferle sonuçlandığına işaret eden Ayhan Barut şunları söyledi: "Bu eşsiz gurur ve heyecanla partimizin ilk kurultayı olarak da kabul ettiğimiz Sivas Kongresi'nin yıldönümünü yeni kutladık. 9 Eylül 1923'te Halk Fırkası adıyla kurulan partimizin 101'inci yıldönümü dolayısıyla yine büyük bir gurur, onur ve mutluluk duyuyoruz. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın CHP" diye ifade etti. “Cumhuriyeti ve yurttaşlarımız sahipsiz, tek adam rejimiyle ortaya çıkan sorunlar asla çözümsüz değildir” Ayhan Barut, "Ulusumuzun birliğine ve bütünlüğüne, vatanımızın bağımsızlığı ile Büyük Önderimiz Atatürk'ün ifadesiyle, 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' ilkesine kararlılıkla bağlı olan CHP, nasıl ki kurtuluş ve kuruluşun merkezinde yer aldıysa bugün de Türkiye Cumhuriyeti'ni de "mokrasiyle taçlandırmak, adaletten demokrasiyle, ekonomiden refaha her alanda ülkemizin yaşadığı tüm sorunlarına çare bulacak yegane adrestir. Yine başarmak görevi ve sorumluluğu omuzlarımızdadır. Kimseyi ötekileştirmeyen, herkesi sarıp sarmalayan, Atatürk'ün ölümsüz ilke ve sonsuza dek yaşayacak eserlerine sıkı sıkıya bağlı olarak hedefe ulaşacağız. Halkın iktidarına kavuşacağız, tüm sorunları aşacağız. Türkiye Cumhuriyeti ve yurttaşlarımız sahipsiz, tek adam rejimiyle ortaya çıkan sorunlar asla çözümsüz değildir. Var bir çaresi, o da Cumhuriyet Halk Partisi. Ulu Önderimiz Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren herkesi, partimize emek veren tüm yurttaşlarımızı minnet ve rahmetle anıyoruz. Çok yaşa CHP” dedi.

Sivas Kongresi 105. yılında! Sivas Kongresi'nin tarihi kararlar ve önemi Haber

Sivas Kongresi 105. yılında! Sivas Kongresi'nin tarihi kararlar ve önemi

Sivas Kongresi, 4 Eylül 1919'da, dönemin Erkek Lisesi'nde toplandı ve Milli Mücadele’nin önemli dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçti. Amasya Genelgesi ile kongre toplanması planlanan illerden biri olan Sivas'ta, Mustafa Kemal Paşa'nın liderliğinde yapılan kongrede, yaklaşık 41 delegenin katılımıyla ulusal bir nitelik kazandı. Kongre, işgal kuvvetlerinin baskı ve engellemelerine rağmen başarıyla gerçekleştirildi ve 8 gün sürdü. SİVAS KONGRESİ KARARLARI Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi'nde alınan kararları teyit etti ve şu önemli kararlar alındı: Milli sınırlar içinde vatanın bölünmez bir bütün olduğu ve her türlü yabancı işgal ve müdahaleye karşı milletin topyekûn savunma yapacağı belirtildi. İstanbul Hükümeti’nin harici baskılar karşısında memleketin herhangi bir parçasını terk etmesi durumunda, vatanın bağımsızlığı ve bütünlüğünü sağlamak için gerekli tedbirlerin alınacağı ifade edildi. Kuvayımilliye'yi tek kuvvet olarak tanıma ve milli iradeyi hakim kılma esası benimsendi. Manda ve himaye kabul edilmedi. Milli iradeyi temsil etmek üzere Meclis-i Mebusan’ın derhal toplanması gerektiği vurgulandı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında milli vicdandan doğan cemiyetlerin genel bir teşkilat olarak birleştirilmesi ve alınan kararları yürütmek için Temsil Heyeti’nin seçilmesi kararlaştırıldı. MANDA TARTIŞMALARI VE MUSTAFA KEMAL PAŞA'NIN YANITI 12 Eylül 1919'da gerçekleştirilen halka açık toplantıda, Tıbbıyeli Hikmet adlı genç bir subay, kongrede manda tartışmalarının yaşandığını belirterek manda fikrini şiddetle reddettiklerini ifade etti. Mustafa Kemal Paşa, bu sözler karşısında gençliği övdü ve manda fikrini kesin olarak reddettiklerini duyurdu. "Ya istiklal, ya ölüm" parolasıyla milli mücadeleye olan bağlılığını vurguladı. KONGRE SONRASI GELİŞMELER Sivas Kongresi'nin ardından, 14 Eylül 1919'dan itibaren 'İrade-i Milliye Gazetesi' yayın hayatına başladı. Bu gazete, milli mücadeleye destek sağlamak ve yapılan çalışmaları halka duyurmak amacıyla çıkarıldı. Ayrıca, kongre sürecinde alınan kararlar doğrultusunda, Ankara'da Milli Mebusan'ın açılmasıyla Kurtuluş Savaşı yürütüldü ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasının önü açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümüne övgü Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümüne övgü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan 105 sene evvel Sivas'ta, bağımsızlık ve vatan aşkıyla yakılan meşale, muasır medeniyet yürüyüşümüzde bugün de yolumuzu aydınlatmaktadır." ifadesini kullandı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümünde tarihî kararların önemi Sivas Kongresi'nde her türlü imkansızlık içerisinde azimle birliğini, beraberliğini muhafaza eden Türk milletinin İstiklal Mücadelesini zaferle sonuçlandırdığını anımsatan Erdoğan, istikbalin önemli başlangıç noktalarından biri olan Kongre'de alınan tarihi kararların Kurtuluş Savaşı'nın yolunu açtığı gibi, Cumhuriyet'in istikbaline de yön verdiğine dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: "Bundan 105 sene evvel Sivas'ta, bağımsızlık ve vatan aşkıyla yakılan meşale, muasır medeniyet yürüyüşümüzde bugün de yolumuzu aydınlatmaktadır. Şanlı tarihimizle iftihar eden, kahraman ecdadımızla aynı ruh ve şuura sahip olan genç nesiller, ülkemizi Türkiye Yüzyılı hedefine taşıyacaktır. Bugün biz de adımlarımızı Sivas Kongresi'nde alınan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan kararlara bağlılık şuuruyla atıyoruz. Sivas Kongresi'nin yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm kahramanlarımızı saygı ve şükranla anıyor, bu Kongre'ye ev sahipliği yapan Sivaslıları ve tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularla selamlıyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.