TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sınır Dışı

İLKHABER-Gazetesi - Sınır Dışı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sınır Dışı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İran Afgan göçüne karşı sınır hattına 930 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa ediyor Haber

İran Afgan göçüne karşı sınır hattına 930 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa ediyor

İran, Afganistan’dan gelen düzensiz göçmen akınını durdurmak için yeni bir adım attı. Afganistan sınırına 930 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa eden İran, yasa dışı göç ve sınır güvenliği konusundaki önlemlerini güçlendiriyor. Ülkedeki milyonlarca Afgan göçmen, İran’da önemli sosyal ve ekonomik sorunlara neden olurken, hükümet yetkilileri bu duvarla birlikte düzensiz göçü büyük oranda azaltmayı planlıyor. İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Radan'dan Göçmen Sorununa Dair Açıklama İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, ülkede sayıları giderek artan düzensiz göçmenlere yönelik yeni önlemleri açıkladı. Mart 2025’e kadar yaklaşık 2 milyon yasa dışı yabancının sınır dışı edileceğini belirten Radan, İçişleri Bakanlığı ve diğer kurumlarla iş birliği içinde olduklarını vurguladı. 42 Yıldır Süregelen Afgan Mülteci Akını İran, 1979'dan bu yana Afganistan'dan gelen mülteci akınıyla karşı karşıya. Ülkedeki yaklaşık 5 milyon Afgan'ın büyük bir kısmının düzensiz göçmen olduğunu belirten yetkililer, özellikle son yıllarda güvenlik ve ekonomik nedenlerle bu akının arttığını ifade ediyor. İran, Afganistan sınırına 930 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa ediyor Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın talimatları doğrultusunda, Afganistan sınırına 930 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa eden İran, göçmen girişlerini durdurmayı hedefliyor. İçişleri Bakanı İskender Mumini ise düzensiz göçmenlerin birçok toplumsal soruna yol açtığını ve bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Almanya Afgan göçmenleri sınır dışı ediyor Haber

Almanya Afgan göçmenleri sınır dışı ediyor

Almanya, Taliban’ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından 3 yıl sonra ilk kez Afgan göçmenleri sınır dışı etti. 28 Afgan'ın bulunduğu uçak, Leipzig Havaalanı'ndan Kabil'e hareket etti. Sınır dışı işlemlerinin Katar arabuluculuğunda yapılan gizli müzakerelerle gerçekleştirildiği bildirildi. Almanya, Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından ilk kez Afgan göçmenleri sınır dışı etme işlemi gerçekleştirdi. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, gönderilen Afganların Almanya'da kalma hakları bulunmayan ve haklarında sınır dışı emri çıkarılmış suçlular olduğunu açıkladı. Hebestreit, Taliban ile diplomatik ilişkileri bulunmayan Almanya’nın, sınır dışı işlemlerini gerçekleştirebilmek için önemli bölgesel ortaklardan destek aldığını belirtti. Alman basını, Katar Airways’e ait 28 Afgan'ın bulunduğu uçağın Leipzig Havaalanı'ndan yerel saatle 07.00’de Afganistan’ın başkenti Kabil'e hareket ettiğini bildirdi. Deport işleminin, Katar arabuluculuğunda 2 ay süren gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildiği ifade edildi. Taliban yönetiminin 2021'de iktidara gelmesinden sonra Almanya, Afganistan'a sınır dışı işlemlerini tamamen durdurmuş ve Kabil'deki büyükelçiliğini kapatmıştı. Ancak, Almanya'da göçmenler tarafından işlenen yüksek profilli suçların artması ve yasadışı göçe karşı sert önlemler alınması yönündeki baskılar sonucunda sınır dışı işlemlerine yeniden başlandı.

Göç İdaresinden sınır dışı edilen Özbek N.R. ile ilgili iddialara ilişkin açıklama Haber

Göç İdaresinden sınır dışı edilen Özbek N.R. ile ilgili iddialara ilişkin açıklama

Göç İdaresi Başkanlığı, Özbekistan uyruklu N.R'nin terörizm kapsamında yapılan değerlendirme sonunda geri gönderme merkezinde idari gözetim altına alındığını ve hukuki süreçlerinin tamamlanmasının ardından sınır dışı edildiğini bildirdi. Başkanlıktan, bazı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında "ailesiyle 10 senedir Türkiye'de yaşarken abisinin Özbekistan'da aranması olduğu için deport edildi" iddialarıyla yer alan Özbek N.R'ye ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, güvenlik ve istihbarat birimlerince terörizme yönelik değerlendirmeler sonunda, kamu düzeni ve güvenliği açısından ülkeye girmesi ve kalmasında sakınca görülen yabancılar hakkında "giriş yasağı" konduğu belirtildi. Bu kapsamda değerlendirilen yabancıların, gerekli idari işlemlerin tamamlanması için geri gönderme merkezlerine teslim edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bahse konu Özbekistan uyruklu yabancı da terörizm kapsamında yapılan değerlendirme neticesinde, 17 Temmuz 2023'te alınan sınır dışı kararına istinaden geri gönderme merkezinde idari gözetim altına alınmıştır. Yabancı, sınır dışı etme kararına karşı idare mahkemesine başvurmuştur. İdare Mahkemesi de yabancının sınır dışı etme kararına karşı yaptığı başvuruyu reddetmiştir." "Yanıltıcı bilgileri yayanlar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır" N.R'nin uluslararası koruma başvurusunda da bulunduğu ve değerlendirme sonucu yabancının uluslararası koruma statüsü kriterlerini karşılamaması gerekçesiyle başvurusunun reddedildiği bildirildi. Açıklamada, "Yabancı, söz konusu karara karşı idare mahkemesine açtığı davayı da kaybetmiştir. Kesinleşen mahkeme kararları sonrası tüm hukuki süreçleri tamamlanan yabancı, ülkesine sınır dışı edilmiştir. Kamuoyunu yanıltıcı bilgileri alenen yayanlar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Almanya, Afganistan ve Suriye vatandaşlarını sınır dışı etme hazırlığında Haber

Almanya, Afganistan ve Suriye vatandaşlarını sınır dışı etme hazırlığında

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, ülkede ağır suç işleyen Afganistan ve Suriye vatandaşlarının sınır dışı edilmesi gerektiğini açıkladı. Scholz'un bu açıklaması, Almanya'da son dönemde artan suç vakaları ve terör tehditleriyle ilgili önlemlerin sıkılaştırılması gerektiği konusundaki ciddi endişeleri yansıtıyor. Başbakan Scholz, "Ağır suç işleyenler Suriye ve Afganistan'dan gelseler bile sınır dışı edilmeli. Ciddi suçluların ve terör tehditlerinin burada yeri yoktur" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Almanya'da yaşayan Afganistan ve Suriye kökenli vatandaşların ülke içinde ve dışında gündemdeki yerini belirgin bir şekilde ortaya koydu. Scholz, terör suçlarının yüceltilmesine de müsamaha gösterilmeyeceğini vurgulayarak, "Terörizmi yücelten herkes tüm değerlerimize karşıdır ve sınır dışı edilmelidir" şeklinde konuştu. Bu açıklamalarla Alman hükümetinin sınır dışı etme politikasında sıkı bir yaklaşım benimsendiği ve terörle mücadelede kararlı bir tutum sergilendiği açıkça ortaya konmuş oldu. Geçtiğimiz haftalarda Mannheim'da bir Afgan kökenli kişinin polisi öldürmesinin ardından bu konu gündeme gelmişti. Bu olay, ülkede yaşayan Afganistan ve Suriye vatandaşlarının ülke güvenliği açısından nasıl bir risk oluşturduğunu yeniden tartışmaya açtı. Almanya İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda çalışma yaptığı ve Afganistan ile görüşmeler yürüttüğü biliniyor. Ayrıca, Ağustos 2021'de Kabil'de iktidarın değişmesinin ardından Almanya'nın Afganistanlıları sınır dışı etmemiş olması, bu yeni kararın daha da dikkat çekici hale gelmesine neden oldu. Almanya'nın terörle mücadele ve sınır güvenliği politikalarında yaşanan bu değişiklikler, ülkede yaşayan ve potansiyel bir güvenlik riski oluşturabilecek kişilere karşı alınan daha sıkı tedbirlerin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

İçişleri Bakanı Yerlikaya: " 42 bin 875 düzensiz göçmeni sınır dışı ettik” Haber

İçişleri Bakanı Yerlikaya: " 42 bin 875 düzensiz göçmeni sınır dışı ettik”

(İLKHABER)- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Emniyet birimlerinin suç ve suçlularla mücadelesine ilişkin soru üzerine Yerlikaya, "Suçlularla mücadeleyle ilgili daha sonra yapacaklarımızı duyduktan sonra çok şaşıracağız. Varsa bir suçlu onu yakalayacağız, adalete teslim edeceğiz. Başka çaresi yok" dedi. "22 Eylül'e kadar 42 bin 875 düzensiz göçmeni sınır dışı ettik” Göreve başladıkları günden 22 Eylül'e kadar 97 bin 363 düzensiz göçmeni yakaladıklarını söyleyen Bakan Yerlikaya, "22 Eylül'e kadar 42 bin 875 düzensiz göçmeni sınır dışı ettik. Vizesi biten, ikamet izni biten 105 bin 488 yabancı uçağa bindi ülkeden ayrıldı. Daha önceden 89 bindi rakam. Sınırlarda Milli Savunma Bakanlığımız 70 bin 796 engelleme yaptı, kayıtlı engelleme bunlar" dedi. “Mobil Göç Noktası uygulaması 1 Aralık'ta tüm Türkiye'de başlayacak” Düzensiz göçmenlerin ağırlıklı olarak hangi ülkelerden geldiğine ilişkin soru üzerine Yerlikaya, "Ağırlıklı olarak Afganistan, Pakistan, Özbekistan, İran hududundan gelenler. Şimdi bu Mobil Göç Noktası uygulaması yapıyoruz biliyorsunuz. Düzensiz göçle ilgili en ufak bir komplikasyon olmaması için bu pilot uygulama İstanbul'da tuttu. 9 hafta içerisinde bir tane komplikasyon olmadı. 1 Ekim'de Bursa, Adana, İzmir ve Ankara'da Mobil Göç Noktası uygulamasına başlıyoruz. 1 Kasım'da bu araç sayısını 153'e çıkarıyoruz ve 30 büyükşehirde aynı anda başlıyoruz, 1 Aralık'ta tüm Türkiye'de uygulama başlayacak" cevabını verdi. “Yabancılar ile iletişim sağlayacak tercüman ve göç uzmanlarımız merkezde çalışıyor" Bursa, Adana, İzmir ve Ankara'da 1 Ekim'de başlayacak Mobil Göç Noktası uygulamasının önemine değinen Bakan Yerlikaya, şunları kaydetti: "Futbol müsabakaları dahil olmak üzere her yerde kimlik kontrolü yapacağız. Ama bir turisti veya ikamet izni olan bir yabancıyı üzerinde kimlik veya pasaportu yok diye alıp geri gönderme merkezine götürmeyeceğiz. İstanbul'da bunu 9 hafta boyunca pilot uygulamayla başardık. 20 göç mobil noktasını 38 araca çıkardık İstanbul'da. Kaçak göçmeni şehir içerisinde yakalamak sabır gerektiriyor ve sabırlı olmamız gerekiyor. Sıfır hata düşüncesiyle hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü turizm ülkesiyiz. Mobil Göç Noktası'nda hangi görevlilerimiz oluyor? Yabancılar ile iletişim sağlayacak tercüman ve göç uzmanlarımız merkezde çalışıyor. Bu merkezlerde Göç-Net sistemi ve biyometrik yani parmak izi okutma sistemimiz var." Bulgaristan İçişleri Bakanı 10 Ekim'de Türkiye'ye gelecek Yunanistan Göç ve İltica Bakanı ve Bulgaristan İçişleri Bakanı ile sınır güvenliği ve düzensiz göçle mücadele konusunda geçen hafta telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Bakan Yerlikaya, Bulgaristan İçişleri Bakanı Kalin Stoyanov'un 10 Ekim'de Türkiye'ye geleceğini, Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis'in geliş tarihinin ise henüz netleşmediğini söyledi. “Yunanistan Göç ve İltica Bakanı ile Bulgar İçişleri Bakanı ile karşılıklı işbirliğimiz güçlü” Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Keridis ve Yunan muhataplarıyla Whatsapp grupları olduğunu söyleyen Bakan Yerlikaya, "Kırklareli ve Edirne valilerimizle beraber, Yunanistan Göç ve İltica Bakanı ile Bulgar İçişleri Bakanı ile karşılıklı işbirliğimiz güçlü. Karadan bizden oraya, oradan bize düzensiz göçmen verilmeyecek diyoruz. Denizde de ülkelerin sahil güvenlikleri görüşüyorlar. Kara sınırı sıkı tutulunca denize yoğunlaşma olacağını düşünüyoruz. Orada da işbirliğini geliştireceğiz. Muhataplarıyla arkadaşlarımız görüşüyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.