Niyazi Aynal 60 yıl sonra “Aynadaki Anılar” ve “Yaşayan Duygular” ile geri döndü
Niyazi Aynal, 1963 yılında “Duygularım” adlı kitabıyla edebi yolculuğuna başladıktan yaklaşık 60 yıl sonra, “Aynadaki Anılar” ve “Yaşayan Duygular” adlı anı ve şiir kitaplarını yayınladı. Son olarak “Hasret Çiçeklerim” adlı şiir kitabı da geçtiğimiz günlerde internet kitapçılarında yerini aldı. Adanalı gurbetçi yazar Niyazi Aynal’ın bu son eserinde, sevgi, aşk, doğa, özlem ve insan temaları çoğulcu bir duyarlılıkla işleniyor. “Gönülden Düşen Damlalar”, “Hasret Çiçeklerim” ve “Merdiven Basamakları” gibi bölümleri içeren kitap, sıladan gurbete duyulan özlemleri şiirlerinde vurguluyor.
60 Yıl Sonra “Aynadaki Anılar” ve “Yaşayan Duygular” kitaplarıyla geri döndü
1938 yılında Adana’da doğan ve 1972 yılından beri Almanya’da yaşayan Niyazi Aynal, 14 yaşında yazmaya başladığı şiirlerle dikkat çekti. Adana’da düzenlenen düğünlerde okunan şiirleri, “Yirminci Asır”, “Yelpaze” ve “Yeni Adana Gazetesi Edebiyat ve Sanat Sayfası”nda yayınlandı. 1963 yılında eşi Ayten Aynal ile birlikte “Duygularım” adlı şiir kitabını yayımlayan Aynal, yaklaşık 60 yıl sonra anı/şiir kitabı “Aynadaki Anılar” ve “Yaşayan Duygular”ı da Yay Yayınları’ndan yayımladı. “Hasret Çiçeklerim” ise, Günce Yayınları tarafından yayınlanarak okurlarla buluştu.
Yaşam ve anılarla hesaplaşarak sürdürdüğü bu uzun yolculukta Niyazi Aynal, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın romantizmini ve yaşamın gerçeklerini, hümanist, çoğulcu ve evrensel bir doğacı duyarlılıkla birleştiriyor. “Hasret Çiçeklerim” adlı kitabında gurbet ve sıla arasında kalan özlemlerini sevgi ve doğa bilinciyle yoğuran Aynal, insan ve yaşam arasındaki zaman basamaklarını Ahmet Haşim’in “Merdiven”i örneğiyle şiirsel bir somutlaştırmayla şekillendiriyor. Niyazi Aynal, doğasal portakal çiçeği kokularıyla bezeli Çukurova’dan Ege’ye uzanan bu özlemleri, Adana sokaklarında dolaştırarak duygu işçiliğini sürdürmeye devam ediyor.