TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#sıfır atık

İLKHABER-Gazetesi - sıfır atık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sıfır atık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sıfır Atık projesi kapsamında 7 yılda 185 milyar TL ekonomiye geri kazandırıldı Haber

Sıfır Atık projesi kapsamında 7 yılda 185 milyar TL ekonomiye geri kazandırıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Hareketi, 7. yılında büyük başarılara imza attı. 2017'de başlatılan proje kapsamında geri kazanım oranı %34,92'ye çıkarıldı. Projenin hedefi, 2035 yılına kadar bu oranı %60'a yükseltmek. 193 BİN BİNA SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİ'NE GEÇTİ 2017 yılında yalnızca olan geri kazanım oranı, 2023 yılında %34,92'ye yükseldi. Proje kapsamında sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıkları teşvik edilirken, 193 bin bina Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçti. Sıfır Atık Hareketi'nin 7. yılı için belirlenen slogan ise "7 Yılda 7 Kıtada" oldu. 185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE KAZANDIRILDI Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, proje kapsamında bugüne kadar toplamda 59,9 milyon ton geri dönüştürülebilir atık ekonomiye kazandırıldı. Bu sayede 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 819 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. Ayrıca 127 milyon varil petrolden ve 2,6 milyar kilovatsaat enerji tüketiminden tasarruf edilerek, toplamda 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı. PİLOT İLÇE KIZILCAHAMAM'DA BAŞARIYLA UYGULANIYOR Proje, Ankara Kızılcahamam'da pilot ilçe olarak başarıyla uygulanıyor. Vatandaşlar ayrıştırdıkları atıklar karşılığında market alışverişlerinde kullanabilecekleri puanlar kazanıyor. İlçede kurulan sıfır atık bahçesi, geri dönüşüm atölyesi, sıfır atık oyun alanı ve ambalajsız atık dükkânı gibi çeşitli uygulamalarla farkındalık artırılıyor. ULUSLARARASI KATKILAR VE DANIŞMA KURULU Emine Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Sıfır Atık Danışma Kurulu, 12 Nisan 2023'te kuruldu. Kurulda, Birleşmiş Milletler yetkilileri ve ABD, Sierra Leone, Şili, Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Hollanda, Fas, Belçika, Hindistan gibi ülkelerden toplam 13 üye yer alıyor. İLLER BANKASI'NIN DESTEĞİYLE 46 TESİS KURULDU Sıfır Atık Hareketi kapsamında, Bakanlığa bağlı İller Bankası desteğiyle 7 yılda Türkiye'nin farklı bölgelerine 46 depolama, ayrıştırma ve transfer tesisi kuruldu. Bu tesisler, geri dönüşüm sürecinin daha verimli ve etkili olmasını sağlıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden çift katlı çevre dostu proje Haber

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden çift katlı çevre dostu proje

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde topladığı organik atıklardan aylık 4 ton kedi ve köpek maması ile 1 ton doğal gübre elde ediyor. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından kurulan Mama ve Kompost Gübre Üretim Merkezi, organik atıklardan mama ve doğal gübre üretimi gerçekleştiriyor. Belediye ekiplerince yemek atıkları, hal ve pazar yerlerinde toplanan organik atıklar, söz konusu merkezde çeşitli işlemlerden geçirilerek mama ve gübreye dönüştürülüyor. Atıklardan aylık 4 ton kedi ve köpek maması ile 1 ton doğal gübre elde ediliyor. Belediye mamayı kentteki kedi ve köpeklere dağıtıyor. Gübre ise belediyenin 65 yaş üstü kişiler ve gaziler için tahsis edilen hobi bahçesindeki yeşil alanlarda kullanılıyor. Sıfır Atık Projesi destekleniyor Açıklamada, görüşlerine yer verilen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Şube Müdürü Mehmet Demir, merkez sayesinde hem atıkların israf olmasının önüne geçildiğini hem de hayvanlar için kaliteli mama üretiminin yapıldığını dile getirdi. Demir, şunları kaydetti: "Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi'ni desteklemek üzere yerelde iyi uygulama örneklerini şehrimizde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu tesiste meyve sebze atıklarından park bahçe atıklarından doğal gübre üretiyoruz. Kimyasal gübre olmayan, sebze üretimini desteklemek organik içeriği yüksek mineralli fazla olan bir gübre üretmiş oluyoruz. Tesisimizde yemek artıklarından mama üretiyoruz bu mamayla da kendi barınaklarımızda hayvan hastanelerimizdeki mama ihtiyacımızı gideriyoruz."

Depozito iade sistemi nedir? Ne zaman başlayacak? Haber

Depozito iade sistemi nedir? Ne zaman başlayacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Depozito İade Sistemi, Türkiye'nin sıfır atık hedefine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilecek önemli bir adımdır. Sistemin detayları ve uygulanma süreci şu şekildedir: Depozito İade Sistemi Neden Gereklidir? Depozito İade Sistemi, cam, plastik ve metal ambalajlı içeceklerin geri dönüşüm oranını artırmayı hedefler. Bu sistem ile atık miktarının azaltılması, geri dönüşümün teşvik edilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Depozito İade Sistemi ne zaman başlayacak? Sistemin uygulaması 1 Ocak 2025 tarihinde başlayacaktır. İlk etapta su, soda, kola, meyve suyu gibi cam, plastik ve metal ambalajlı içecekler kapsam dahilindedir. Bu tarihten itibaren Türkiye genelinde 5 bin noktada geri dönüşüm makineleri ve depozito iade noktaları kurulacak. Makineler, belediyeler, millet bahçeleri, üniversiteler, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller ve restoranlar gibi çeşitli yerlerde halkın kullanımına sunulacak. Depozito İade Sistemi Nasıl Çalışacak? Vatandaşlar, kullanılmış ambalajlarını depozito iade makinelerine bırakarak karşılığında belirli bir ücret alacaklar. Su, soda ve meyve suyu gibi 1 litrelik ambalajlar için 25 kuruş, bira şişeleri için de aynı miktar ödenecek. Bu makineler, ambalajları tanıyarak ve ödeme yaparak vatandaşların e-cüzdanlarına veya banka hesaplarına geri dönüşüm bedelini aktaracak. Depozito İade Sistemi'nin hayata geçirilmesiyle birlikte atık yönetiminde önemli bir iyileşme sağlanması, geri dönüşüm oranlarının artması ve çevre kirliliğinin azaltılması beklenmektedir. Ayrıca sistemin, sıfır atık hedefine ulaşmada kritik bir adım olması öngörülmektedir.

Niğde’de kampüste uygulanan çalışmalarla 'Enerji Verimliliği' sağlanıyor Haber

Niğde’de kampüste uygulanan çalışmalarla 'Enerji Verimliliği' sağlanıyor

Sıfır atık çalışmaları ile adından söz ettiren üniversite, enerji yönetimi uygulamaları ile de daha az maliyetle, daha fazla ısı elde ediyor. İklim dostu kampüs uygulamaları çerçevesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, "Türkiye’deki sürdürülebilir ve iklim dostu kampüslerden bir tanesidir. Bu çerçevede yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle sıfır atık öncüyüz ancak enerji verimliliğinde de bazı noktalara gelmemiz gerekiyordu ve biz gerek kampüsümüzün içerisinde gerekse binalarımızda yapmış olduğumuz enerji verimiyle ilgili çalışmalar da bu ödülü almaya hak kazandık" dedi. Fakültelerdeki kazanları yoğuşmalı kazanlara çevirerek büyük bir enerji tasarrufu sağlandığı belirten Rektör Uslu, daha az maliyetle, daha fazla ısı elde edebildiklerini belirtti. Rektör Uslu, "Enerji verimliliği ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalarda koridorlardaki LED ışıkları varlık sensörleri ile değiştirdik. Kampüs içerisindeki Yollarda da LED ışıklara geçtik. Eğitimler yaptık ve yapmış olduğumuz bu tür faaliyetlerle kazanç sağlayarak üniversiteler arasında birinci olduk. Biz örnek bir üniversite olmak için çalışıyoruz. Hem sıfır atıkta hem de enerji veriminde çalıştık ancak bundan sonraki süreçlerde de su verimliliğinde de ön plana çıkmak istiyoruz. Bunları da gelecek nesil nasıl aktarabiliriz düşüncesiyle hareket ederek öğrencilerimize akran eğitimleri vererek faaliyetlerimiz devam ediyoruz" diye konuştu.

Sıfır Atık Eğitim Merkezi’nde öğrenciler animasyon filmi izleyip, uygulamalara katıldı Haber

Sıfır Atık Eğitim Merkezi’nde öğrenciler animasyon filmi izleyip, uygulamalara katıldı

Gölbaşı Belediyesi Sıfır Atık Eğitim Merkezi’ne Ankara’nın dört bir yanından öğrencilerin ziyaretleri devam ediyor. Merkezin son ziyaretçileri TOKİ Şehit Hakan Can Anaokulu öğrencileri oldu. Gölbaşı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü organizasyonunda merkezi gezen öğrencilere geri dönüşüm ve sıfır atık temalı eğitimler uygulamalı olarak verildi. Öğrencilere iklim krizi, su ve kuraklık konusunda bilgiler aktarıldı. Merkezdeki toplanma salonunda ‘sıfır atık’ temalı animasyon filmini izledikten sonra bahçeye çıkan öğrenciler, belediye çalışanları tarafından atık malzemelerden yapılan nesneleri inceledi. Öğrenciler, ayrıca atık malzemelerin toplandığı ve atıkların kompost makinesinde geri dönüştürüldüğü alanları gezdi. “Çocuklarımız için ne yapsak az” Atık Getirme Merkezi’nin eğitim yuvası haline geldiğini belirten Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek “Geri dönüşüm merkezimizde verilen eğitimler okullarımız tarafından yoğun ilgi görüyor. Her gün öğrencilerimiz merkezimizi ziyaret ediyor. Merkezimize olan ilgi bizleri mutlu ediyor. Okullardan gelen talepleri değerlendirerek, programlar çerçevesinde öğrencilerimizi merkezimizde ağırlıyoruz. Bilinçli bir birey yetiştirmenin önemine her zaman vurgu yapıyoruz. Evlatlarımızın burada aldıkları eğitimler, gelecekte hayatlarına etki edecek. Biz onlar için buradayız. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için ne yapsak az” diye konuştu.

ZAMAROT 1890 Açıldı Haber

ZAMAROT 1890 Açıldı

Gastronomi dünyasının Nobel’i olarak adlandırılan Basque Culinary World Prize (BCWP) 2023’ün kazananı Şef Ebru Baybara Demir öncülüğünde, Türkiye’nin ilk sosyal kooperatifi  Zamarot 1890’nın açılışı Mardin'de gerçekleştirildi.Gastronomide kooperatif modeline bir ilk olarak açılan Zamarot 1890’nın tüm gelirinin yerel kalkınma ve istihdama gideceği belirtildi. Açılışa AK Parti İzmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Şef Ebru Baybara Demir ve çok sayıda davetli katıldı. TÜRKİYE’NİN İLK SIFIR ATIK RESTORANI ''Zamarot 1890'' 19. yüzyılda inşa edilen tarihi binada tasarlanan Zamarot1890, sabun üretiminden komposta dönüştürülen gıda atığına, yağmur suyu hasadından menü reçetelerine Türkiye’nin gerçek anlamda ilk sıfır atık restoranı. Binada bulunan yağmur hasadı kanallarıyla yağmur suyu filtreleniyor ve kullanılabilir noktalara yönlendiriliyor. Mutfak, kullanılamaz durumda olan gıdanın komposta dönüştürülmesi planlamasıyla çalışıyor. Derik’ten zeytin ve zeytinyağı sofranıza gelirken diğer yandan posası Şemim Sabunlarının üretimi için kullanılıyor.  Mardin’de yeni bir mutfak deneyimi sunan Zamarot 1890, dünyanın en değerli yemeklik zeytinyağının hazırlandığı Mardin Derik zeytinlerinden geleneksel yöntemlerle elde edilen zeytinyağı ile hazırlanan tarifleri günümüze taşıyor. Diğer yandan 2017 yılından bu yana çoğaltılan Mezopotamya’nın en eski buğdaylarından Sorgül’ün ilk kez bir menüde yer aldığı Zamarot 1890’da Topraktan Tabağa Kooperatifi’nin sözleşmeli tarım yaptığı 170 yerel üreticinin zeytini, otları, peynirleri, bakliyatları ve baharatları da kullanılıyor. Menüde bulunan vegan ve glutensiz alternatifler ise önemli bir fark yaratıyor.   Mimar Ayşe Çetin’in yönetiminde hazırlanan proje Mardin’in 12 bin yıllık tarihinde sahip olduğu birçok kültürel simgeyi bir arada barındırıyor. Yapılan incelemelerle 1800’lerin sonunda inşa edildiği belirlenen bina, inşa tarihini mekânın adına da taşıyor. Eşsiz Mardin taş yapısı renove edilerek korunan mekân içerisinde barışı, bilgeliği, kutsallığı, bereketi sembolize eden zeytin ağaçlarını görmek mümkün. Mardin’in önemli sembollerinden güvercinlerin aydınlatmalarda kullanıldığı, Mardin’in masalsı dokusunun yüksek ve uçuşan perdelerle yansıtıldığı mekânda konumlanan büyük masalar ise yemeğin bir şölen olduğunu ifade ediyor. Mekân içerisinde bulunan sabun atölyesi ise mimari uygulamasının yanı sıra eşine az rastlanır bir konseptle 6. his deneyimini tamamlıyor.   Açılışta mekan sahibi Ebrü Baybara Demir bu güzel hizmetlerinden dolayı vatandaşların ısrarları müzik eşleğinde üzerine caddenin ortasında vatandaşlarla beraber reyhani oynayarak kutladı. Şef Ebru Baybara Demir, ''Zamarot 1890 Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde gastronomi konusunda uzmanlaşmak isteyen gençlerin kendilerini geliştirecekleri bir okul olacak. Zamarot 1890’ın açılışı ile 150 yeni istihdam yaratarak sağladıkları faydayı daha da büyüteceklerini dile getiren Şef Ebru Baybara Demir “Toplumsal gönüllülük temelleriyle kurulan Topraktan Tabağa Kooperatifini 2018 yılından bu yana her gün büyüterek daha çok çiftçiye, ürüne ve istihdama ulaşmaya çalışıyoruz. Kooperatif bugün Mardin ve yakın bölgedeki 170 geleneksel çiftçinin ürününü işleyerek tüm Türkiye ulaştırıyor. Sorgül Buğdayı başta olmak üzere yaptığımız çalışmalar geleneksel ve yerel üretimin gücünü bize gösterdi. Sürdürülebilir kalkınma için yerelin desteklenmesi, yerinde üretim, yerinde tüketim ve yerinde tüketime davet etmek gerekiyor. Zamarot 1890 ile gastronomide kooperatif modelini ortaya koyarak herkesi yereli yerinde tüketmeye davet ediyoruz. Bunu da Türkiye’nin ilk Sıfır Atık ve 6. His restoranını Mardin’de açarak yapıyoruz. Diğer yandan Zamarot 1890’ın özel bir misyonu da oluştu. Zamarot 1890 özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde gastronomi konusunda uzmanlaşmak isteyen gençlerin kendilerini geliştirmeleri için bir okul olacak. İstanbul’da Ankara’da değil kendi yaşadığı bölgede gastronomi eğitimi alan öğrencilerin eğitim noktası olacak. Hem gelir elde edip hem eğitim alacakları bir yer haline gelecek” dedi.  AK Parti İzmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı ise açılışta yaptığı konuşmada, dünyaya rol model oluşturan Topraktan Tabağa Kooperatifinin kendisinin de içinde bulunduğu kuruluş aşamasından bu yana geldiği konumu görmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Çankırı, "Çiftçinin kalkınmasına destek olan, istihdam sağlayan, kendi işletmelerini hayata geçiren ve bunu kendine yetebilen bir eko sistemle başaran sosyal kooperatiflerin artmasını umut ediyorum. Zamarot 1890 sadece bir restoran değil, turizme ve kurduğu eko sistemle yerel kalkınmaya verdiği desteğin yanı sıra özellikle de gastronomi eğitimi alan gençler için önemli bir eğitim merkezi olacak" diye konuştu. Atölyenin sabun kısmına geçen Ak parti İzmir milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı burada gördüğü zeytin taneleri dövüp yağından elde edilen sabunun kadınları yanlarında oturarak zeytinleri kırma ve dövmeye başladı .Konu hakkında bilgi alan ve sabunun yapılış şeklini nasıl yapıldığını bilgileri alan Çankırı “ Bu sabunlar çok sağlıklı ve  sıhhata ilaç gibidir” dedi. Konuşmalardan sonra kurdele kesilerek açılış yapıldı. Şef Ebru Baybara Demir Kimdir? Gastronomi dünyasının Nobel’i olarak adlandırılan Basque Culinary World Prize (BCWP) 2023’ün kazananı Şef Ebru Baybara Demir,  bu ödülü Türkiye’ye taşıyan ilk şef oldu. Sosyal gastronomi alanında 20 yılı aşkın süredir hayata geçirdiği projeleri ile göçmen krizinin sosyoekonomik sonuçları, iklim değişikliğinin toprağın yenilenmesi üzerindeki etkisi ve yerel kalkınma başta olmak üzere toplumsal ihtiyaçlara gastronomi perspektifiyle ürettiği çözümlerle bu ödüle layık görüldü. Şef Baybara Demir, birincilik ödülü öncesinde de Basque Culinary World Prize’da iki yıl üst üste dünyanın en iyi ilk 10 şefi arasına girmişti. Ebru Baybara Demir, Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü’nde lisans eğitiminin ardından 1999 yılında Mardin’e yerleşti. Mardin’i turizmle tanıştırma hayaliyle yola çıkan Demir, yarattığı değişimle şehrin ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı’nı kendisine inanan 21 kadınla beraber açtı. Anadolu mutfağı üzerine 15 yıldan fazla geniş çaplı araştırmalar yürüten Demir, “sofraya konan yemeğin lezzeti, gücünü aldığı topraktan ve fayda sağladığı hayatlardan gelir” felsefesiyle bir şef olmanın ötesinde, Mardin başta olmak üzere bölgede birçok sosyal gastronomi projesini hayata geçirdi. Bu süreçte, projeleriyle ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu. BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen Dünya Gastronomi Turizm Forum’unda ve sosyal gastronomide dünya otoritelerinin bir araya geldiği İrlanda’da düzenlenen 5’inci Food on the Edge Zirvesi’nde hayata geçirdiği proje sunumlarıyla Türkiye’yi temsil etti. Sosyal gastronomi alanında elde ettiği ölçülebilir sonuçlarla ilkleri gerçekleştiren Demir, projelerinde tohumun, toprağın ve suyun doğal dengesinin korunmasından sürdürülebilir yerel ekonomilerin yaratılmasına, ürünün topraktan tüketiciye ulaştığı süreçten emek veren herkese geçim kaynağı yaratabilmesine de dikkat çekiyor. Ebru Baybara Demir, kurucuları arasında yer aldığı Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında Mezopotamya’nın en eski buğdaylarından Sorgül Buğdayı’nın çoğaltımı, Şemim Sabunları, El Ele Elden Ele Mağazası ve online satış platformunun yanı sıra kısa süre içerisinde hayata geçecek yeni girişimlerle yerel ürün, yerel mutfak ve yerel insan kaynağını bir araya getiren ideal kooperatif modelinin ulusal ve uluslararası arenada rol model oluşturabilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Ebru Baybara Demir en son Diyarbakır’da başlayan ve bugün “Yaşamı İyileştiriyoruz” sloganıyla ülkenin birçok iline yayılan Biyobozunur Atık Projesini hayata geçirdi. “Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi”, pazar yerlerinde ortaya çıkan sebze meyveden oluşan biyobozunur gıda atığının komposta dönüştürülüp kullanılmasıyla toprağın iyileştirilmesini, çiftçiye destek olmayı ve sağlıklı gıda üretimine katkı sağlamayı içeren rejeneratif (onarıcı) tarım projesidir. Proje kapsamında aynı zamanda pazaryerlerinde toplanan kullanılabilir durumdaki gıdalar ise Aşevlerine getirilerek gıda mühendisi gözetiminde denetlenmekte ve “Konserve ve Paketli Ürünler” ve “Sıcak Yemek Üretimi” olarak 2 aşamalı bir üretimle kullanılmaktadır. Amerikan online içerik platformu HBO Max tarafından “Dünyanın 12 Sıfır Atık Şefi” belgeseline konu olan tek Türk şeftir. Ebru Baybara Demir Ocak 2023’te düzenlenen DLD Münih Konferansında Aenne Burda Yaratıcı Liderlik Ödülü‘ne layık görüldü. Demir, 2006 yılından bu yana cesur, iyimser, yenilikçi, yaratıcı ve ilham veren niteliklere sahip kadınlara takdim edilen bu ödülü ilk kez Türkiye’ye taşıyan isim oldu.

Sıfır Atık Hareketi sürdürülebilir kentler için örnek oluyor Haber

Sıfır Atık Hareketi sürdürülebilir kentler için örnek oluyor

İSTANBUL (AA) - YETER ADA ŞEKO - YEŞİM YÜKSEL - Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (BM-Habitat) tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Dünya Şehirler Günü programına katılan uzmanlar, Türkiye’nin ve Emine Erdoğan’ın sıfır atık çabalarının sürdürülebilir kentler için örnek oluşturduğunu kaydetti.BM-Habitat'ın her yıl farklı bir şehirde düzenlediği Dünya Şehirler Günü programı bu yıl ilk kez bir ilçe belediyesinin ev sahipliğinde, Üsküdar Belediyesi'nin organizasyonu ile düzenlendi.Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanı sıra Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen katıldı.BM-Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif’in başkanlığında gerçekleştirilen programda Çin Halk Cumhuriyeti Konut ve Kentsel Gelişim Bakan Yardımcısı Dong Jianguo, Malezya Pilgrim Fonu Genel Müdürü Azman Mokhtar, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Genel Sekreteri Emilia Siaz'ın da aralarında bulunduğu birçok isim de yer aldı.Başkanlığını Emine Erdoğan'ın yaptığı BM Sıfır Atık Danışma Kurulu'nun Başkan Yardımcısı ve Algramo firmasının kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jose Manuel Moller katılımcıları arasında yer aldığı programa ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.Sürdürülebilirliğin her alanda kendisine yer bulabilecek çok kapsamlı bir konu olduğunu belirten Moller, "Küresel nüfusun ortalama yüzde 80’i şehirlerde yaşıyor. Bugün sürdürülebilirlik bağlamında şehirlerin nasıl görüneceğini sormaya başladık." dedi.Moller, sürdürülebilir şehirler ve sıfır atık konsepti arasında güçlü bir bağ olduğunu, atıkların çoğunun şehirlerden çıktığını ve bunun nasıl yönetileceği üzerine düşünülmesi gerektiğini vurguladı.İstanbul’un bu tür konuların konuşulması için doğru bir adres olduğunu ifade eden Moller, Türkiye’nin ve Emine Erdoğan’ın sıfır atık konusundaki çabalarını şu sözlerle değerlendirdi:"Türkiye’nin, özelikle de Emine Erdoğan’ın sıfır atık konusunda yaptıkları ilham verici. Bize sıfır atığın gerçekleştirilebilir, mümkün ve takip edilebilecek bir konsept olduğunu gösterdi. İklim krizinin önüne geçmek için sunacaklarımız konusunda eskisinden daha etkili bir şekilde aksiyon almalıyız. Atık oluşturmanın önüne geçmek, yeniden kullanmak ve azaltmak, odak noktalardan biri olmalı."- "Dönüşümün en iyi yolu atığı kullanmak"BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Üyesi ve "Atık Dönüştürücüleri" (The Waste Transformers) adlı organizasyonun kurucusu ve CEO'su Lara van Druten, sürdürülebilir kentlere ulaşma noktasında şehirlerin, enerji dönüşümünde birçok zorlukla karşılaşabileceğini söyledi.Bu dönüşümü gerçekleştirmenin en iyi yolunun atığı kullanmak olduğunu kaydeden Druten, "İnsanlar genellikle atığın kötü kokulu ve korkunç şeyler olduğunu düşünüyor. Fakat atıkları gerçekten akıllı yöntemlerle dönüştürebilir ve bunları yeni doğal kaynaklar olarak kullanabiliriz." diye konuştu.Sürdürülebilir şehirlere ulaşmanın, sıfır atık hedefine ulaşılmasıyla mümkün olduğu görüşünü paylaşan Druten, şöyle devam etti:"Sıfır atığa sahip sürdürülebilir şehirlere sahip olmanın yolu, sistemin sıfır atık çerçevesinde yeniden yapılandırıldığından emin olmaktır. İnsanların, ürettikleri atıkların sorumluluğunu üstlenmeleri gerekiyor. İlk olarak atık miktarının azaldığından, ikinci olarak atıkta bulunan her maddenin yeniden kullanıldığından ve bu değerlerin atık üreten şehre geri döndüğünden emin olmak gerekiyor. Böylelikle sıfır atık ve karbon nötr şehirlere ulaşabilirsiniz."Druten, Türkiye’nin ve Emine Erdoğan’ın sıfır atık çalışmaları hakkında ise, "BM, sıfır atık konusunda bir danışma kurulu oluşturdu. Bizim bu kuruldaki rolümüz bildiğiniz üzere en iyi uygulamaların yayılmasını sağlamak. Dünyaya, işlerin nasıl farklı şekilde yapılabileceğinin hikayesini anlatıyoruz ve elbette bunu başarmak için liderliğe ihtiyacımız var. Emine Erdoğan’ın liderliği de beni son derece heyecanlandırıyor." değerlendirmesinde bulundu.BM Sıfır Atık Danışma Kurulu üyesi Delaware Üniversitesinden Enerji ve Çevre Profesörü Prof. Dr. Saleem Ali de Sıfır Atık toplantıları ile dünya şehirler günü etkinliğinin birbirini takip edecek şekilde gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu ve sürdürülebilir şehirler için sıfır atık konseptinin oldukça önemli olduğunu belirtti.- "Zihin haritası değişikliğine doğru gitmemiz gerekiyor"BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN) Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Atabarut ise, BM'nin 2030 yılına kadar gerçekleştirilmek üzere 17 amaç koyduğunu ve bu amaçlara ulaşmak için bütün ülkelere yol haritası verdiğini, bununla ilgili sorumluluklar yüklediğini hatırlattı.Bu amaçlardan birinin "Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar" olduğunu aktaran Atabarut, "Kentler, atıkların yüzde 50’sini üretiyor, enerjinin yüzde 60-80 arasındaki kısmını kullanıyor. Hem çevresel hem de sosyal etki olarak kentler bu yüzden çok önem kazanıyor." sözlerini sarf etti.Sıfır atık hedeflerine ulaşılması için bireylerin de yapması gereken çok şey olduğundan bahseden Atabarut, sözlerini şöyle tamamladı:"Bizim burada bir zihin haritası değişikliğine doğru gitmemiz gerekiyor. Sıfır atık işi belediyelerin veya devletin işi olarak görülmemeli, vatandaşlardan başlamalı. Artık tüketmek için kullanmamalıyız, tüketmek için üretmemeliyiz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.