Adana Sokak Satıcıları Esnaf Derneği’nden Seyhan Belediyesi’ne ziyaret: Kayıtsız seyyarlar sorunu masaya yatırıldı
Adana Sokak Satıcıları Esnaf Derneği ve Sokak Satıcıları Hizmet Kooperatifi Başkanı Hasan Sayılan, yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyetle, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’i makamında ziyaret etti. Ziyaretin konusu, Seyhan ilçesinde başıboş dolaşan ve kaldırımları işgal eden kayıtsız seyyarlardı. Görüntü kirliliği oluşturdukları gibi zaman zaman trafiği de tehlikeye düşürerek hem cana hem mala kasteden seyyar satıcıların kayıt altına alınması için bir proje geliştirdiklerini dile getiren Hasan Sayılan, detaylar hakkında Oya Tekin’e bilgi verdi.
Seyhan ilçesinde 150’ye yakın kayıtsız seyyar satıcı var
Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttükleri çalışmaları örnek gösteren Sayılan, ‘’Bugün, 100 farklı sabit noktada, tek tip araçlarla kent estetiğini bozmadan hizmet veren kayıtlı seyyar esnafımız, belediyeye aylık kira bedelini ödeyerek evine ekmek götürüyor’’ diye ifade etti. Şu an Seyhan ilçesinde 150’ye yakın kayıtsız seyyar esnaf bulunduğunu aktaran Başkan Sayılan, Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı sistemi biraz daha geliştirdiklerini ve tasarımı mevcuttan farklı olacak tezgahlarla, kayıtsız seyyarları kayıt altına almak istediklerini aktardı.
‘’Oya Tekin’i sokak emekçilerinin ablası olarak görüyoruz’’
Projeye sahip çıkan ve ortak akıl ile üretilecek her çalışmanın içinde yer alacağını belirten Oya Tekin ise ilgili yardımcıları ve müdürlerini de görüşmeye dahil ederek, gereken hazırlıkların başlatılması talimatını verdi. Sayılan, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘’Oya Başkanımızı sokak emekçilerinin ablası olarak görüyoruz. İlgi ve alakası bizlere moral oldu. Seyhan Belediyesi yetkililerinin de yer aldığı bir komisyon oluşturup çalışmalara başlayacağız. Ocak ayında neticelendireceğimizi düşünüyorum. Amacımız, kayıtsız tek bir seyyar bırakmadan tıpkı Venedik, Paris ve Roma örneklerinde olduğu gibi, Adana’ya estetik bir görünüm kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda desteklerini esirgemeyen ve bizleri ziyaret edeceğini de söyleyen Sayın Oya Tekin’e şükranlarımızı sunuyoruz. Seyhan ilçesi, böylesine kararlı ve azimli bir başkana sahip olduğu için gerçekten çok şanslı. ’’
“Belediye logosu bulunmayan tezgahlardan alışveriş yapılmamasını öneriyoruz”
Hasan Sayılan, ‘’Haksız rekabete yol açan, Adana’nın düzenini gürültü ve görüntü kirliği ile tehdit eden seyyar satıcılarla mücadelede, gözle görülür başarı elde edecektir. Üretim yeri belli olmayan ve sağlıksız koşullarda tüketime sunulan gıdalar, halkımızın sağlığına da kastetmektedir. Biz kayıtlı esnaflar, işe başlamadan önce psikologlar ve gıda mühendisleri tarafından iletişim ve hijyen kurallarıyla ilgili seminerlere tabi tutulduk. O nedenle, belediye logosu bulunmayan tezgahlardan alışveriş yapılmamasını öneriyoruz’’ dedi.
“Seyyar tezgahların kent dokusuna uygun tasarımlarla, adeta bir kent mobilyası haline geliyor”
Hasan Sayılan, en büyük isteklerinin, kentin her alanında düzen yaratmak olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘’Dünyanın hangi modern ülkesine giderseniz gidin, seyyar tezgahlarla karşılaşırsınız. Seyyar tezgahlar, belirli bir düzen ve görsellik içerisinde sunulduğu takdirde, yerel tatları ve ürünleri ziyaretçilerle buluşturan, kentlere renk ve canlılık katan özgün değerlerdir. Avrupa’nın Roma, Barcelona, Venedik ve Paris gibi önemli turizm merkezlerine gittiğinizde, seyyar tezgahların kent dokusuna uygun tasarımlarla, adeta bir kent mobilyası haline getirildiğini görebilirsiniz. Aynı görüntü yakın zamanda, Adana’da da belirgin olarak yansıtılacaktır’’ şeklinde konuştu.
“Adana’ya gelerek seyyar esnaflık yapan yabancılar var”
Başkan Sayılan, ‘’Şu sıralar, dernek olarak yeni bir proje hazırlığı aşamasındayız. Kaldırımı işgal eden işportacılarında kayıt altına alınmasına yönelik bir çalışma bu. Mobil stantlar üzerinde satışlarını yapmalarını ve kayıt altına alınmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Kendilerine tahsis edilen yerlerde, Adana’ya yakışan şekilde hizmet vermeleri, olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Özellikle, yılın bazı dönemlerinde, Adana’ya gelerek seyyar esnaflık yapan yabancılar var. Mesela, bir aylığına gelip dikenli incir sattıktan sonra şehrine geri dönüyor. Buna birçok örnek verebiliriz. İşportacıların kayıt altına alınması, bu sorunun da önüne geçecektir” diye ifade etti.