Kalik: İşçilerin Toplu İş Sözleşmesi uygulansın, maaşlar düşürülmesin!
DİSK/Genel İş Sendikası Adana 1 Şube Yönetim Kurulu, Seyhan Belediyesi önünde bir araya gelerek devam eden Toplu İş Sözleşmesi'ne rağmen, sendika üyelerinin maaş ve parasal haklarının işveren tarafından dava edilme sürecine hakkında basın açıklaması yaptı. DİSK/Genel İş Sendikası Adana 1 Şube Başkanı Ersoy Kalik yaptığı açıklamada işçilerin haklarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarıyla güvence altına alındığı vurgulandı. Kalik, Seyhan Belediyesi işçisinin maaşının düşürülmemesi gerektiğini ve Toplu İş Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi. Seyhan Belediyesi ise konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak bütçenin sürdürülebilirliği ve çözüm için diyalog çağrısında bulundu.
“İşçilerin hakları, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının güvencesi altında”
DİSK/ Genel İş Sendikası Adana 1 Şube Başkanı Ersoy Kalik, “Bilindiği gibi sendikamız DiSK Genel-İş ile Seyhan Belediyesi arasında imzalanmış olan ve yürürlük tarihi 1 Ocak 2024'de başlayarak, 31 Aralık 2025'e dek süren bir Toplu İş Sözleşmemiz var. Bu tarihler arasındaki tüm çalışma ilişkilerinin Toplu İş Sözleşmemize uygun olarak yürütülmesi, hukuki bir zorunluluktur: Bu sözleşme hükmünce, Seyhan Belediyesinde çalışan ve Genel- İş Sendikasına üye olan her bir isçi kardeşimizin, 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle yevmiyelerine ve paraya taalluk eden tüm haklarına TÜİK tarafından açıklanan bir önceki yılın ayni ayına göre TÜFE değişim oranı + 10 puan refah payı oranında, ücret zammı" uygulanması kararlaştırılmıştır. Bu hak hem isçilerimizin enflasyon karşısında ezilmemesi için hayati önemdedir, hem de Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarının güvencesi altındadır. Her ne sebeple olursa olsun, bırakalım bu hakkin isçilerimizin elinden alınması için dava açılmasını, tartışma konusu edilmesi dahi doğru değildir.”
“Seyhan Belediyesi işçisinin maaşı düşürülmemeli, Toplu İş Sözleşmesi uygulanmalı”
Ersoy Kalik, Adana’daki tüm belediyelerde benzer şartlarda imzalanan Toplu İş Sözleşmeleri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Adana’daki tüm belediyelerde imzaladığımız Tolu İş Sözleşmelerimiz, "TÜİK tarafından açıklanan bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE değişim oranı + refah payı oranında, ücret zammı" ifadesini içermektedir. Bu durum Başkanları değişen belediyelerimizde de böyledir, Başkanlar göreve devam eden Belediyelerimizde de böyledir. Hiç kimse unutmamalıdır ki sendikamız dünde işçisiyle birlikteydi, yarında bu birlikteliği sürdürmeye ve yükseltmeye kararlıdır. Her üyemizin hakkını almak için, sonuna kadar mücadele etmeye devam edecektir. Az önce de belirttiğimiz gibi, Seyhan Belediyesi Yönetimince Toplu iŞ Sözleşmesi ile belirlenen isçi maaşlarımızın düşürülmesi ve söz konusu dava sonuçlanana kadar tedbir konularak, Toplu İş Sözleşmemizin askıya alınması talep edilmiştir. Mahkeme tarafından ilk olarak bu tedbir talebi reddedilmiş ve Toplu İş Sözleşmemizin yürürlükte kalmaya devam edeceği hüküm altına alınmıştır. Devam eden dava sürecinin sonunda da adaletin tecelli edeceğinden ve Toplu İş Sözleşmesi dokunulmazlığının bir kez daha tescilleneceğinden şüphemiz yoktur.”
“Seyhan Belediyesi bizim evimiz ve kutsalımızdır”
Ersoy Kalik, Toplu İş Sözleşmesinin uygulanmasının herkesin hakkı olduğunu ifade ederek, “Genel-İş üyesi her bir isçimiz hem memleketimiz hem halkımız hem de ekmeğimiz için her şeyi göze alır. Seyhan Belediyesi bizim evimiz ve kutsalımız; ekmeğimizi kazandığımız, hizmet etmekten onur duyduğumuz iş yerimizdir. Zor durumda kalmasına asla sebep olmadık, olmayız. Çöplerimizi temizleyen, asfaltımızı döken, kaldırımlarımızı döşeyen, evlatlarımıza bakan, cenazelerimizi kaldıran, parklarımızı düzenleyen, sosyal hizmetlerimizi gören, hasta/yaşlı ve engelli yurttaşlarımızın bakımlarını şefkatle yapan, yani doğumdan ölüme dek sayılamayacak kadar çok alanda her bir yurttaşımıza onurla hizmet eden Seyhan Belediyesi İsçisinin hakkini istiyoruz. Tek bir işçimizin dahi evine ekmek götürme kaygısı, işten çıkarılma korkusu yaşamayacak! Toplu İş Sözleşmemizin uygulanması, hepimizin hakkidir” dedi.
Seyhan Belediyesi DİSK/Genel İş Sendikası Adana 1 Şube Yönetim Kurulu’nun açıklamasının ardından yazılı şekilde konu hakkında açıklama yaparak şu ifadelere yer verdi: “Değerli Çalışanlarımız, Kıymetli Seyhanlılar ve Kamuoyu, Belediyemiz, halkımıza en iyi hizmeti sunma gayesiyle hareket ederken, bütçemizin sürdürülebilirliğini koruma sorumluluğunu da taşımaktadır. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve ücretlere yapılan aşırı zamlar, bütçemiz üzerinde beklenmedik bir yük oluşturmuştur. Gelinen noktada, toplam bütçemizin %94 ünü personel giderleri oluşturmaktadır. Bu durum, hizmetlerin aksamaması ve gelecekte ekonomik istikrarın sağlanması adına harekete geçmemizi zorunlu kılmıştır. Belediyemiz, mahkemeye başvurma kararını alırken, temel amacımızın ne çalışanlarımızın hakkını yemek ne de sendikal hakları zedelemek olduğunu önemle vurgulamak isteriz. Aksine, hedefimiz adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak ve uzun vadede hem çalışanlarımızın haklarını hem de halkımıza sunulan hizmetlerin devamlılığını garanti altına almaktır. Sendika yönetiminin bu süreçte duyduğu endişeleri ve düzenlemiş olduğu basın açıklamasını dikkate alıyoruz. Ancak şunu belirtmek isteriz ki, çözüm yolu çatışma değil, diyalogdur. Bu nedenle, sendika yönetimini, ilgili tüm tarafları ve temsilcileri bir masa etrafında toplanarak bu sorunu birlikte ele almaya davet ediyoruz. Çalışanlarımızın refahı bizim için son derece önemlidir ve bu süreci karşılıklı anlayış ve iş birliği ile çözebileceğimize inanıyoruz. Belediyemiz, bu süreçte şeffaflıkla hareket etmeye ve halkımızı bilgilendirmeye devam edecektir. Çalışanlarımızın haklarını korumak ve halkımıza en iyi hizmeti sunmak adına atılacak her adıma hazırız. Yaşanabilir bir Seyhan için el ele, birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”