TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Salçalık Biber

İLKHABER-Gazetesi - Salçalık Biber haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Salçalık Biber haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mahalle aralarında ucuz biber aldığını sanan vatandaşlar eksik gramajla karşılaşıyor Haber

Mahalle aralarında ucuz biber aldığını sanan vatandaşlar eksik gramajla karşılaşıyor

Adana’da kışlık salçalık biber satın alan vatandaşlar arasında biber fiyatları ve gramaj farkları dikkat çektiği için gündemdesıkça konuşuluyor. Mahalle aralarında biberleri daha ucuza aldıklarını söyleyen vatandaşlar kendilerini şanslı görse de salça yapımı sonrası eksik gramajlar ev kadınlarının hayal kırıklığına neden oluyor. 100 kilogram biberden çıkması gereken 15-20 kilogramlık salçanın, mahalle aralarından alınan biberlerle bu oranın altında kalması, dikkat çekici bir sorun haline gelmiş durumda. Biberciler pazarı esnafı ise bu durumu, hileli teraziler ve eksik biber satışıyla açıklıyor. “Terazilerle oynuyorlar” Biber pazarı esnafı Mehmet Akgül “Diyorlar ki mahalle aralarında biber fiyatları daha  ucuz.  100 kiloluk biber diye mahalle aralarında 60-70 kiloyu veriyor. Hile yapıyorlar. Terazilerle oynuyorlar. Gelsinler biberciler pazarına hilesiz eksiksiz biberlerini satın alsınlar. Mahalle aralarında ki insanlar eksik biber veriyorlar” dedi. Mahalle aralarında pikapla gezerek vatandaşları yanıltan satıcılar hakkında Mehmet Akgül şu ifadeleri kullandı: “Biber mevsimi geldiği zaman burası bayram yerine dönüyor. Salçalık biber resmen Adana’ya hitap ediyor. Ama gelip diyorlar ki mahalle aralarında pikapla gelip satıyorlar. Onların sattığı biberler daha ucuz. Onların yaptığı şey vurdu kaçtı taktiği. 120 kilo biberi 40 kilo olarak, 250 kilo biberi 100 kilo olarak vatandaşa satıyorlar. Sonra biberi ucuz aldık diyorlar. Hal bu ki bizim sattığımız gerçek fiyatın fazlası ile kazıklanmış oluyorlar.”  “Biberin kilodan çalarak daha fazla para kazanıyorlar” Mahalle aralarında satılan biberlerin alınmaması gerektiğini belirten Akgül, “Buradan tüm vatandaşlara sesleniyorum. Biberlerinizi mahalle aralarından almayın. Bu kişiler ucuza biber satmıyorlar sizi dolandırıyorlar. Biberin kilodan çalarak daha fazla para kazanıyorlar. Sizlerde daha az ürünü fark etmeden almış oluyorsunuz” dedi. “Salçayı yaptıktan sonra fark ettik” Ev kadınları , “Biberleri alıp çektirdikten sonra beklediğimiz miktardan az olduğunu fark ettik. 100 kilo biberden 10-13 kilo salça çıktığı oldu. Bizler belki fazla kurutmuşuzdur diye düşündük” diye ifade etti.

Salçalık biber satışında hileye dikkat! Haber

Salçalık biber satışında hileye dikkat!

Adana’da kışlık salçalık biber satın alan ev hanımları arasında yapılan sohbetlerde biber fiyatları konuşuluyor.  Kimileri biberleri diğerlerinden en az 3 ila 5 TL ucuza satın aldığını söylüyor. Yaşanan bu polemik ev hanımları arasında sık sık yaşanıyor. İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre;Peki mahalle aralarında ucuza biber satışı nasıl oluyor? Biberi ucuza aldığını söyleyenler kendilerini şanslı görüyor. Ancak biber alıp temizlendikten sonra salça yapıldığında salçanın eksik gramajlı olması kadınların yüzlerini düşürüyor. 100 kilogramlık bir biberden 15 ila 20 kilogram biber salçası çıkması gerekiyor. Ancak mahalle aralarında alınan biberleri çekenler bu kilogramdan daha az salçaya sahip oluyor. AÇIKLIK GETİRDİLER Mahalle aralarında bu durum yaşanırken, yıllardır Kanal Kıyı Boyu’nda kurulu olan biberciler ve zeytinciler pazarı esnafı da sık sık biber alanların bu söylemlerine maruz kalıyor. Durumu vatandaşlara anlatan biber satıcıları, ‘mahalle aralarında ucuz biber satılıyor’ söylemlerine biber satıcıları ve üreticiler açıklık getirdi. OYNANMIŞ TARTILARLA SATIŞ YAPILIYOR Biber pazarı esnaflarından Ahmet Sarıgül, mahalle aralarında satılan biberleri  oynanmış tartılarla sattıklarını söyledi. Ucuz diye tabir edilen biberleri satın alanlara aslandı 100 kilo yerine 60-70 kilo biber verildiğini belirten Sarıgül, “Diyorlar ki mahalle aralarında biber fiyatları daha ucuz. 100 kiloluk biber diye mahalle aralarında 60-70 kiloyu veriyor. Hile yapıyorlar. Terazilerle oynuyorlar. Gelsinler biberciler pazarına hilesiz eksiksiz biberlerini satın alsınlar. Mahalle aralarında ki insanlar eksik biber veriyorlar” dedi. MİSLİYLE KAZANIYORLAR Ucuza verip çaldıkları gramajdan bu kişilerin misliyle kar elde ettiklerini  anlatan Sarıgül, “Biber mevsimi geldiği zaman burası bir onurdur. Adana’ya hitap ediyor. Ama gelip diyorlar ki mahalle aralarında kamyonetlerde satanlar ucuza veriyor. Vurdu kaçtı taktiği yapıyorlar. 100 kilo biberi 60 kilo olarak, 200 kilo biberi 120 kilo olarak veriyor. Sonra biberi ucuz aldık diyorlar. Hal bu ki bizim sattığımız gerçek fiyatın misli misli fazlasına almış oluyorlar” diye konuştu. SATIN ALMAYIN Mahalle aralarında satılan biberlerin alınmaması gerektiğini dile getiren Sarıgül, “Buradan tüm vatandaşlara sesleniyorum. Biberlerinizi mahalle aralarından pahasına almayın. Bu kişiler ucuza biber satmıyorlar. Kilodan çalarak daha fazla para kazanıyorlar. Sizlerde daha az ürünü fark etmeden almış oluyorsunuz” ifadelerini kullandı. KİMİ EV HANIMI FARK EDİYOR, KİMİ İSE, ‘NE ÇIKARSA BAHTIMA’ DİYOR Salçalık biber satın alan vatandaşların bir bölüm ise, biberlerin eksik olduğunu fark etmediklerini belirtirken, bazı ev kadınları ise, “Biberleri alıp çektirdikten sonra sanki az olduğunu fark ettik. 100 kilo biberden 10-13 kilo salça çıktığı oldu. Bizler belki fazla kurutmuşuzdur diye düşündük. Sizin sorduğunuz soruyu bu anla bütünleştirdiğimizde, bu durumun yaşanmış olabileceğini anlıyoruz” ifadelerini kullandılar.

Adana'da su krizi: Çiftçiler sulama suyu riskiyle karşı karşıya Haber

Adana'da su krizi: Çiftçiler sulama suyu riskiyle karşı karşıya

Adana’da su rezervlerinde düşüş meydana geldi. Azalan su miktarı nedeniyle çiftçilere, ürün ekimi yapmaları halinde sulama suyunun verilememesi riskiyle karşı karşıya kaldı. Salçalık biber üreticileri, biber üretiminde suyun önemine dikkat çekerek, su olmazsa biberlerin kuruyacağını aktardı. İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Tarımsal üretimde önemli bir yer tutan Adana'da, Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından çiftçilere güzlük ekim yapmamaları yönünde resmi bir uyarı yapıldı. Uyarıda, mevcut suyun sadece meyve bahçelerine yeteceği, güzlük soğan, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiği, aksi halde su verilemeyeceği belirtildi. DSİ Adana Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Pehlivan, açıklama yaparak, aşağı Seyhan Ovası'ndaki meyve bahçeleri ve diğer ekili ürünlerin sulanması maksadıyla kanallara su verme işleminin devam ettiğini söyleyerek, “Bu yıl şu ana kadar yaklaşık 1,5 milyar metreküp su çiftçilerimiz tarafından kullanılmıştır. Ancak barajlardaki su miktarı sadece ekili ürünlere yetecek miktarda olup, Eylül ayında 3. ürün ekimi yapılması halinde sulama suyunun bu alanlara verilememesi riski bulunmaktadır” dedi. BU DURUMA ÇÖZÜM BULUNMALI Biber eken çiftçilerden Hakan Kartal’da suyun önemine dikkat çekerek, “Tarlalar sulanmazsa biberler kurur. Bu su işine bir çözüm istiyoruz.  Gübre dünya para, ilaç dünya para kanallara su verilmesini istiyoruz. Bizim gölümüzde su bitmez. Barajlardan su verilmesini istiyoruz. Salçalık biberlerimizin hasadı 11. Aya kadar devam eder. Ama su lazım. Akşam sulanır bir gün sonra toplanır” dedi. SU OLMAZSA BİBER OLMAZ Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Dernek Başkanı Murat Kılıç, ürünlerin yetişmesinin suya bağlı olduğunu belirterek, “Biberin her şeyi suyla. Su olmazsa ne ekilir, ne toplanır. 4 güne bir, haftada bir sulamak zorundayız. Tüm çiftçi arkadaşlarımız damlama sulama sistemi ile sulamak zorundayız. Su sıkıntı olduğunun bilincindeyiz. Sulanmazsa buraya biber gelmez. Zaten fiyatlarda bir denge yok.  Çiftçi biter sulama olmazsa. Biberler su olmazsa dalında kurur” şeklinde konuştu.

Adana mutfağının vazgeçilmezi salçalık biber fiyatları, tatil sonrası artacak Haber

Adana mutfağının vazgeçilmezi salçalık biber fiyatları, tatil sonrası artacak

Başta Adana olmak üzere Çukurova genelindeki kentlerde her yaz döneminde yemek yapımında yoğun olarak tüketilen ve ünü ülkeye yayılan sofraların vazgeçilmezi biber salçası için hazırlıklar devam ediyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen salça yapımında deyim yerindeyse ön saflarda yer alan ev hanımları, hem mutfaklarında hem de evlerinin bahçelerinde yoğun bir mesai sürdürüyor. Tarlalardan özenle toplanıp daha sonra çuvallara doldurularak pazar yerlerine ve pazar yerine yakın olan satış noktalarına getirilen salçalık biberler, bugünlerde uygun fiyatlarla alıcı buluyor. Salça yapımında daha çok tercih edilen Karaisalı biberi 17 ila 19 TL arasında satışa sunuluyor. Ev hanımlarının komşularının yardımıyla temizleyerek yıkadıkları ve bir süre bekletildikten biber çekme makinelerinde harç haline getirilen ürünler, kurutmaya bırakılıyor ve bu işlemin ardından cam veya plastik kaplara özenle aktarılarak kullanılmak üzere kilerlere depolanıyor. Pazarcı esnafı ise geleneksel yöntemlerle ev hanımları tarafından yapılan salçanın ana maddesi olan salçalık biber fiyatlarının, tatilcilerin okulların açılmasıyla birlikte kente dönmesiyle yükseleceğini belirterek, uygun fiyatları satışların kaçırılmamasını tavsiye ediyor. Pazarcı esnafı Ahmet Sarıgül, tarla fiyatı 13 olan Karaisalı biberinin perakendede 17 ila 19 lira arasında satıldığını belirterek, "Yaklaşık 10 gündür Karaisalı biberleri satıyoruz. Fiyat geçen yıl 25 lira kadardı. Henüz Karaisalı biberlerin çıktığını ya kimse bilmiyor ya da fiyatlar düşer diye bekleniyor. Şuan kayba biberi 15-16 liraya satılıyor. 17 ila 19 lira arasında satılan Karaisalı biberi ise yazlıkçılar geldiğinde talep yoğunluğuna göre 35 liraya kadar çıkar" dedi. Evlerde yapılan salçalık biber doğal ve lezzetli Çukurova'nın sıcak yaz günlerinde hazırlanan biber salçası, hazır salçalara göre hem daha doğal hem de daha lezzetli olması bakımından daha çok tercih ediliyor. Maharetli ev hanımlarının ellerinde hazırlanan Adana'nın biber salçası, sofralara ayrı bir lezzet katıyor. Kış aylarında birçok yemeğin temel malzemesi olan biber salçası, Adana'da evlerde önemli bir besin maddesini oluşturuyor. Salça yapmanın en önemli avantajları arasında, hazır satılanlara göre daha sağlıklı ve ekonomik şekilde elde edilmesi yer alıyor. Ev hanımları, nesilden nesle aktarılan biber salçası yapım geleneğini günümüzde yaşatırken, çocuklarına da öğreterek, lezzetli ve doğal beslenmenin önemini vurguluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.