TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Rum

İLKHABER-Gazetesi - Rum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rum haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Enosis nedir? Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanma hayali Haber

Enosis nedir? Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanma hayali

Enosis, 1930'lu yıllarda Birleşik Krallık idaresinde bulunan Kıbrıs Adası'nın Yunanistan'a bağlanması anlamında kullanılan bir terimdir. Yunanca "Ένωσις" (Enosis) kelimesi, birleşme veya ilhak anlamına gelir. Enosis hareketi, politika açısından "bir ülkenin sınırlarına dahil olma, birleşme" anlamında kullanılmıştır. Bu terim, Balkan Savaşları sırasında Girit'in Yunanistan Krallığı'na ilhakı sırasında da gündeme gelmiştir. Kıbrıs'ta ise Enosis hareketi, özellikle 25 Mart 1921'de Güzelyurt'un Serhatköy köyünde yapılan plebisitle öne çıkmıştır. Kıbrıslı Rumlar, bu plebisitte Kıbrıs Adası'nın Yunanistan'a ilhakını talep etmiş ancak Birleşik Krallık yönetimi bu isteği reddetmiştir. 1925 sonrası dönemde, Kıbrıs'ta Türk-Rum çatışmaları yaşanmaya başlamış ve Enosis hareketi ivme kazanmıştır. 21 Ekim 1931'de, Kıbrıslı Rumlar, anavatan olarak gördükleri Yunanistan ile birleşmek amacıyla Birleşik Krallık idaresine karşı Nikodimos Milanos önderliğinde bir ayaklanma başlatmış, bu isyan sonucunda 6 kişi ölmüş ve çok sayıda insan yaralanmıştır. Enosis hareketi, 1974'te Kıbrıs'ta gerçekleşen kanlı darbenin de temel motivasyonlarından biriydi. Albay Nikos Sampson'un önderliğinde gerçekleştirilen bu darbe, Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanma hayalini gerçekleştirmeyi amaçlıyordu. Bu durum, adadaki Türk varlığını silme tehdidi oluşturdu ve Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekâtı'nı başlatmasına neden oldu. Enosis hareketi, Kıbrıs'ın tarihi boyunca büyük bir çatışma ve kriz sebebi olmuştur.

İskenderun'da ağır hasar gören Aziz Nikola Kilisesi 151 yıl sonra aynı kaderi yaşadı Haber

İskenderun'da ağır hasar gören Aziz Nikola Kilisesi 151 yıl sonra aynı kaderi yaşadı

HATAY (AA) - FERDİ UZUN/MEHMET ÇALIK - İskenderun'da deprem sonucu ağır hasar gören Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi'nin cemaati, 151 yıl önceki depremde de yıkımla yüz yüze gelen kilisenin yeniden ibadete açılacağı günü bekliyor.Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen İskenderun'daki Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi'nin bir kısmı yıkıldı.İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı Başkanı Cem Teymur, AA muhabirine, yıkımın ardından kilisenin ibadete kapatıldığını söyledi.Kilisenin aynı kaderi yapıldıktan kısa bir süre sonra da yaşadığını aktaran Teymur, "1860'lı yıllarda inşasına başlanmış, yapılmış, ibadete açılmış ve 1872 yılında Hatay'da meydana gelen yine büyük, yıkıcı depremde hasar görmüş ve 1876 yılında tekrar ibadete açılmış." dedi.Teymur, yaşadıkları felaketi kısa sürede atlatmayı ümit ettiklerini vurgulayarak, kilisenin ciddi anlamda hasar gördüğünü ifade etti.Yaralarını sardıktan sonra kilisenin kısa sürede ibadete açılmasını ümit ettiklerini belirten Teymur, "Ön cephe tamamen yıkıldı. Arka tarafları doğu ve batı cephesindeki duvarlar tamamen ayrıldı. Aziz Nikola kilisemiz ciddi bir tahribata uğradığı için zaten bir ibadetin olması söz konusu değil. Zaten herhalde ya önemli bir restorasyon olacak ya da yıkılacak orası." diye konuştu.- "Güzel günleri yine birlikte yaşayacağız"Umutlarını kaybetmediklerini dile getiren Teymur, şunları kaydetti:"Çok büyük bir felaket. Gerçekten halen bunun şoku içerisindeyiz. Deprem sabahı bu sarsıntıyı yaşadığımızda hayatta kaldığımıza sevinemiyorum. Çünkü birçok eşimiz, dostumuz, arkadaşımız hayatını kaybetti. İlimizde ve diğer illerimizdeki vatandaşları da tabii ki düşünüyorum. Burası bizim vatanımız, burası bizim vatan topraklarımız, burası bizim mutluluğu paylaştığımız, acıyı paylaştığımız kentimiz. İnşallah güzel günleri yine birlikte yaşayacağız."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.