TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#restorasyon

İLKHABER-Gazetesi - restorasyon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, restorasyon haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana Atatürk Parkı’ndaki Cumhuriyet heykelleri, yeniden parlıyor Haber

Adana Atatürk Parkı’ndaki Cumhuriyet heykelleri, yeniden parlıyor

Adana’nın simgelerinden biri olan Atatürk Parkı'ndaki ünlü heykeltıraş Ali Hadi Bara imzasını taşıyan bronz Atatürk heykeli ve çevresindeki figürler, uzun bir aradan sonra restorasyon çalışmalarına alındı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ve tek fotoğrafının çekildiği Adana'daki Atatürk Parkı'nda bulunan bronz heykeli ve burada bulunan heykeller grubunun bakımı, özenle yapılıyor. Ülkemizin yetiştirdiği en önemli heykeltıraşlardan biri olan Ali Hadi Bara'nın ustalığını gözler önüne seren Atatürk heykeli ve kaide üzerinde yer alan heykel grubu, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunları Nurettin Yurt ve Kübra Karagedik tarafından gerçekleştiriliyor. Yapılan çalışmalarda, daha önceki restorasyon sırasındaki yaldız boyalar, heykellerin yüzeyinden temizleniyor. Heykellerdeki yaldız boyalar temizleniyor Restorasyon çalışmaları kapsamında, boyaların temizlenmesinin ardından heykellerin yüzeyindeki oksitlenmelerin özel kimyasallarla temizleneceği, oluşan çatlakların onarılacağı, daha sonra vernikleneceği ve bu sayede heykellerin özgün dokusu ve görünümünün yeniden ortaya çıkarılacağı belirtildi. Heykeltıraş Kübra Karagedik, restorasyon çalışmalarının sadece bir sanat eserinin onarılması değil, aynı zamanda Adana'nın kültürel mirasının korunması anlamına geldiğini belirterek, “Restorasyon çalışmalarımız 28 Ekim Pazartesi gününe kadar sürecek.  Adana’nın tarihi ve kültürel kimliğinin önemli bir parçası olan bronz Atatürk heykeli ve diğer heykel grubu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde daha farklı ışıldayacak” dedi. Atatürk Parkı’nın Atatürk Caddesi'ne bakan tarafında bulunan bronz bir heykel grubu her dönemde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Heykel grubunun en önemli parçasını, yüksek bir mermer kaide üzerindeki pelerinli bronz Atatürk heykeli oluşturuyor. Heykelin çevresinde üç farklı figür de yer alıyor. Bunlar, elinde altı ok tutan çıplak erkek heykeli, vurulan bir Mehmetçik'in tüfeğini alarak mücadeleye devam eden bir Türk kadını ve bir askerin önünde eğilip saygıyla Türk bayrağını öpen bir Türk kadınından oluşuyor.

Hatay'daki Tıbıkoğlu Konağı çok amaçlı kullanılması için restore edilecek Haber

Hatay'daki Tıbıkoğlu Konağı çok amaçlı kullanılması için restore edilecek

Hatay'ın Erzin ilçesindeki 84 yıllık Tıbıkoğlu Konağı'nın çok amaçlı kullanılması ve turizme kazandırılması için restorasyon çalışması yapılacak. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar almayan Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 2 katlı konak için İssos Epiphaneia Antik Kenti'nin kazı ekibince restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle yürütülen proje kapsamında, 1940'ta taş, kerpiç ve ahşap kullanılarak yaptırılan ve "Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescillenen konağın, 2025'te ziyarete açılması hedefleniyor.  Erzin Kaymakamı Onur Özaydın, Tıbıkoğlu ailesince yaptırılan konağın, tarih ve kültür açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.  Restorasyonun yakın zamanda başlayacağını  dile getiren Özaydın, "Kentleri yaşatan, ayakta tutan kültürel ve tarihi değerleridir. Dolayısıyla böyle bir konağın ilçemizde turizme kazandırılacak olması bizde heyecan yaratıyor." dedi. Özaydın, ilçe kültürünü yansıtan el sanatları eserlerinin konakta sergileneceğini anlattı.  Restorasyonun 2025'te tamamlanması hedefleniyor Arkeolog Dr. Hasan Onur Tıbıkoğlu da babası Kıbrıs Barış Harekatı muharip gazisi emekli kıdemli albay Mehmet Tıbıkoğlu'na ait yapının, tarihi ve kültürel değer olarak kamu hayatına kazandırılmasına katkı sunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Proje kapsamında konağın 4 odasının farklı işlevlerde kullanılacağını anlatan Tıbıkoğlu, şöyle konuştu: "Konakta, Erzin'in ve ailenin tarihini anlatan hafıza müzesi, kütüphane, İssos Epiphaneia Antik Kenti kazılarının çalışma ofisi ile Tıbıkoğlu ailesinin yaşamını sürdürebileceği alan tasarlanacak. Ziyaretçilerin Erzin tarihini öğrenebileceği ve dokunabileceği bir ortam yaratmış olacağız. 2025'ten itibaren konak, Erzin kültürüne, tarihine ve sosyal dokusuna hizmet etmeye başlayacak." Konağın sahibi Mehmet Tıbıkoğlu da aile yadigarı konağın restore edilecek olmasını sevinçle karşıladıklarını kaydetti.

Karamancılar Konağı Mersin kültürünü yaşatacak Haber

Karamancılar Konağı Mersin kültürünü yaşatacak

Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra Mersin kültürünü yaşatacak ve işlevlendirilen bölümleri ile halkın kullanımına açılacak olan eserin, kent açısından büyük öneme sahip olduğu belirtildi. Restorasyon çalışmalarına, esere sonradan eklenen kısımları kaldırarak başlayan ve sonrasında da yapıdaki gerekli güçlendirme işlemlerini yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi, işlevini yitiren yapı elemanlarını da yenileyerek çalışmalara devam ettiği kaydedildi. Yapıdaki bölümler restorasyon projesine uygun olarak Kuvayi Milliye Müzesi, Gastronomi Müzesi, mutfak çalışma atölyeleri, restoran ve İdari Ofisler olarak işlevlendirileceği ifade edildi. Yüzde 60’ı tamamlanan restorasyon çalışmalarına, esere sonradan eklenen kısımları kaldırarak başladıklarını ve sonrasında gerekli güçlendirme işlemlerini yaparak, işlevini yitiren yapı elemanlarını yenilediklerini belirten Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nda İnşaat Mühendisi olarak görev yapan Eren Canpolat, “Eserdeki bölümler restorasyon projesine uygun olarak Kuvayi Milliye Müzesi, İdari Ofisler, Gastronomi Müzesi, mutfak çalışma atölyeleri ve restoran olarak işlevlendirilecektir. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra, Mersin kültürünü yaşatacak ve işlevlendirilen bölümleri ile halkın kullanımına açılacak olan yapının, şehrimiz için büyük bir öneme sahip olacağını düşünüyoruz” dedi. "Karamancılar Konağı’nda Kuvayi Milliye ruhu da yaşatılacak" Restorasyon tamamlandığında 2 bloktan oluşan Karamancılar Konağı’nın zemin katında, Mersin Mutfak Kültürü’nün tarihten günümüze ziyaretçilere tanıtılması hedefleniyor. Ayrıca yapıda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kentin ileri gelenleri tarafından, Kuvayi Milliye hareketinin başlatılması yönündeki kararların alındığı toplantının da canlandırılması yapılacak. Yapının üst katında ise, yöresel yemeklerin sunulacağı bir restoran ile aşçılık eğitimlerinin verileceği mutfak atölyeleri yer alacak. 1800’lü yılların sonunda yapılan ve şehrin kuruluş zamanına denk gelen yapılardan biri olan Karamancılar Konağı, ilk zamanlar depo, işyeri ve konut amaçlı kullanılırken, sonraki yıllarda iş merkezi amaçlı olarak kullanılmış. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarına başlanmadan önce atıl halde olan yapı, uzun süre doğa şartları ve afetlere de maruz kaldığı aktarıldı.

Hatay'da hasar gören vakıf eserlerinin restorasyonlarının 2025'te tamamlanması planlanıyor Haber

Hatay'da hasar gören vakıf eserlerinin restorasyonlarının 2025'te tamamlanması planlanıyor

Güneren, Vakıf Haftası dolayısıyla Habib-i Neccar Camisi'nin avlusunda gazetecilerle bir araya gelerek, 6 Şubat 2023 depremlerinden bu yana yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. Depremlerinin kent genelinde büyük hasara yol açtığını anımsatan Güneren, bu kapsamda hasar gören eserlerden Hünkar Mescidi ve Sarımiye Camii'nin restorasyon sonrası hizmete alındığını söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki 71 eserin tamamen yıkıldığını veya hasar görerek kullanılamaz duruma geldiğini belirten Güneren, şöyle devam etti: "Bu eserlerimizin tamamının restorasyon çalışmalarını hızlı bir şekilde başlamış durumdayız. Deprem bize şunu gösterdi; yapılarımızın, bu tür tescilli kültür varlıklarımızın deprem dayanımının iyi olmadığını maalesef çok acı bir şekilde tecrübe etmiş olduk. Biri zeminlerle ilgili konu, ikincisi de bu yapılarımızın depreme karşı dayanımları ya da tepkileri. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak zeminlerle ilgili yapılması gereken bütün iyileştirmelerin neler olduğunu belirlemiş durumdayız. Akabinde yapıların statik açıdan depreme daha dayanımlı bir şekilde ayakta durabilmesi için istatistik hesaplar, modellemeler yapılmış durumda ve artık yapılarımız da yükselmeye başladı." Güneren, depremden etkilenen ve restorasyonuna başlanan vakıf eserlerinin 7 veya 8'inin bu yıl içerisinde tamamlanmasını amaçladıklarını belirtti. Yapıların hasar durumunun veya statik ve zemin müdahalelerinin fazla olması nedeniyle bu sürelerin uzayabildiğinin altını çizen Güneren, "Aslında bu süreler, bu ve benzeri işler için normal sürelerdir. 2025 yılı içerisinde de geri kalan eserlerimizin neredeyse tamamının restorasyonunun bitirilmesini planlıyoruz." diye konuştu. Habib-i Neccar Camisi'nin de depremlerde hasar gördüğünü hatırlatan Güneren, yapının Konya Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde restorasyonunun sürdüğünü ifade etti. Camiden çıkan nitelikli yapı elemanlarının isimlendirildiğini ve kategorilere ayrıldığını anlatan Güneren, "Şimdi bu yapı elemanlarımızın özgün, orijinali neredeyse orada kullanmaya devam edeceğiz." dedi. Güneren, cami restorasyonun da 2025'te tamamlanmasını öngördüklerini sözlerine ekledi.

Mersin'deki Hebilli Kalesi'nin restorasyonu, tartışma konusu oldu Haber

Mersin'deki Hebilli Kalesi'nin restorasyonu, tartışma konusu oldu

Mersin'in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Hebilli Mahallesi'nde yer alan ve Bizans yapısı olduğu düşünülen Hebilli Kalesi’nin restorasyonu, kentte tartışma konusu oldu. Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından, yapılan ihaleyle, Bizans yapısı olduğu düşünülen Hebilli Kalesi bir süre önce restore edilmeye başlandı. Bir mimarlık şirketi tarafından başlatılan restorasyondaki uygulamayı, tarih araştırmacısı ve turizmci olan Mehmet Dilbaz, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından, "Mersin Hebilli Kalesi'nde devam eden restorasyon çalışmasından bir fotoğraf. Konunun uzmanlarına sormak istiyorum, yapılan işlem doğru mudur?" ifadesiyle paylaştı. Bu paylaşımın ardından, tarihi yapının restorasyonu konusunda tartışma başladı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Arkeolog Ali Topal da, "Tarihi yapı, yapımında devşirme malzemeler kullanılmış bir Ortaçağ kalesi. Muhtemelen çevredeki antik kalıntılardan getirilen malzemeler daha çok iç kısımda kullanılmış. Üst kısımdaki taşlar ise tamamen yapan mimarın eseri. Bu kısımda kesme taş kullanılmış. Milimetrik incelikte işlenmiş kalker taşla çok güzel bir işçilik ortaya konmuş. Restorasyonun orijinaline uygun yapılacağı söylenmişti. Ancak uygulama hiç de öyle değil. Burada restorasyondan çok, mantolama gibi bir çalışma yapılıyor." dedi. Hebilli Kalesi Bizans yapısı olduğu düşünülen Hebilli Kalesi’nin MS 7. yüzyılda Emevi ordusu tarafından ele geçirildiği tahmin ediliyor. Kale, adını Kaleh Habellieh adlı Emevi komutanından alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.