SON DAKİKA
Hava Durumu

#rehabilitasyon

İLKHABER-Gazetesi - rehabilitasyon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, rehabilitasyon haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yavru gorilin evine güvenle dönme sürecine yakın takip Haber

Yavru gorilin evine güvenle dönme sürecine yakın takip

WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Ömür Kula, İstanbul Havalimanı’nda yasa dışı yollarla taşınan bir goril yavrusunun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMPGM) himayesine alındığını anımsattı. Yavru gorilin durumunu yakından takip ettiklerini ve onun en uygun şartlarda evine dönebilmesi için gereken adımları desteklediklerini ifade eden Kula, "Goril yavrusunun bakımı yetkililer tarafından titizlikle yapılırken, korunmasına yönelik gerekli güvenlik önlemleri de alınmış durumda. Ülkemizin de taraf olduğu CITES Sözleşmesi (Nesli Tehlike Altındaki Yaban Hayvan ve Bitki Türlerinin UIuslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) uyarınca yavru gorilin ait olduğu doğaya güvenle dönebilmesi için gerekli süreçler, DKMPGM tarafından yürütülüyor" dedi. Kula, Nijerya’dan Bangkok’a götürülmek üzere kafese hapsedilmiş olan yavru gorilin, ne yazık ki doğal yaşamından koparılan, yasadışı ticaretin kurbanı olan türlerden biri olduğunu belirterek, "Birçok hayvan türü yaban hayatı ticareti nedeniyle tehlike altında. Goriller, tehdit altındaki türler arasında yer alıyor. Koruma önlemlerine rağmen yasa dışı hayvan ticareti nedeniyle yüzlerce goril, doğal yaşamlarından koparılıyor, ailesinden ayrılıyor ve hayatta kalma mücadelesi veriyor" diye konuştu. Her canlının, doğanın döngüsünde kritik bir role sahip olduğunu dile getiren Kula, şunları kaydetti: "Ancak bu döngü, yasadışı ticaret ve insan etkisiyle kırılıyor ve birçok türün yok oluşa sürüklenmesine sebep oluyor. İstanbul’da kurtarılan yavrunun evine güvenle dönebilmesi için süreci yakından takip etmeye ve gelişmeleri duyurmaya devam edeceğiz. Tüm canlıların ait oldukları yerde, özgürce yaşamalarını sağlamak zorundayız. Doğal hayatı ve tüm canlılarla ortak geleceğimizi korumak birlikte mümkün." Rehabilitasyon süreci devam ediyor Tarım ve Orman Bakanlığı da, İstanbul Havalimanı'nda yakalanan goril yavrusunun rehabilitasyon sürecinin devam ettiğini duyurdu. Bakanlığın sosyal medya hesabından "ufaklıktan haber var" mesajıyla yapılan duyuruda, "Goril yavrusunun rehabilitasyon süreci Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince sürdürülüyor. Önceliğimiz 5 aylık erkek yavrunun sağlığı ve aynı durumları tekrar yaşamaması için ona güvenli ortamı oluşturmak. Başta nesli tehlike altındaki türler olmak üzere yaban hayatını korumaya ve yasa dışı hayvan ticaretiyle mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Geçen yıl yanan 15 bin 552 hektar ormanlık alanın 6 bin 125 hektarına, 5 milyon fidan dikildi Haber

Geçen yıl yanan 15 bin 552 hektar ormanlık alanın 6 bin 125 hektarına, 5 milyon fidan dikildi

Geçen yıl ülke genelinde meydana gelen orman yangınlarında zarar gören 15 bin 552 hektarlık alandan 6 bin 125 hektarına, yapılan rehabilitasyon çalışmalarıyla 5 milyon fidan dikildi. Orman Genel Müdürlüğü, her yıl yaz aylarının başlamasıyla meydana gelen orman yangınlarından etkilenen sahaların uygun ormancılık tekniklerine göre yeniden ağaçlandırılması amacıyla, titiz bir çalışma yürütüyor. Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı Bölge ve İşletme müdürlükleri tarafından sürdürülen yenileme çalışmaları kapsamında, 2021 yılında zarar gören 139 bin 500 hektar alandan 108 bin hektarına 2022'nin sonuna kadar 25 milyon fidan dikilirken, sahada bulunan sağlıklı tohumlardan ve takviye amaçlı ekilenlerden yaklaşık 500 milyon fidan çimlendirildi. 2022 yılında Türkiye genelinde meydana gelen ve 12 bin 665 hektar alanın zarar gördüğü ormanlık alanlarda da yaklaşık 10 milyon fidan dikilirken, buralarda bulunan sağlıklı tohumlardan ve takviye amaçlı ekilen tohumlardan yaklaşık 6 milyon fidan çimlendirildi. Geçen yıl yanan ormanlık alanlar yeniden yeşeriyor Geçen yıl ise ülke genelinde çıkan ve 15 bin 552 hektarlık alanın zarar gördüğü 6 bin 125 hektar sahada gerekli yenileme çalışmaları gerçekleştirilirken, söz konusu sahalar yaklaşık 5 milyon fidanla buluşturuldu. Sahada bulunan sağlıklı tohumlardan ve takviye amaçlı ekilenlerden yaklaşık 7 milyon fidan çimlendirildi. En çok kızılçam fidanının dikildiği son 3 yılda zarar gören alanlardan 39 bin hektarı aşkın alan, örtü olması ve taşlık-kayalık yapısından dolayı doğal haline bırakıldı. Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk sahasındaki alanlarda da, başta orman yangınlarıyla mücadele olmak üzere, ağaçlandırma, orman bakımı, silvikültürel faaliyetler ve orman zararlılarıyla mücadelenin sürdüğü ifade edildi. Adana Orman Bölge Müdürü Tahsin Etli'nin koordinasyonunda sürdürülen çalışmalar kapsamında, çeşitli ormancılık faaliyetlerinin zamanında yapılabilmesi için yeni orman yolları açılması, tatbikat ve incelemelerin devam ettiği bildirildi.

Antalya Doğal Yaşam Parkı'nda bu yıl bin yaban hayvanı tedavi edildi Haber

Antalya Doğal Yaşam Parkı'nda bu yıl bin yaban hayvanı tedavi edildi

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya Doğal Yaşam Parkı'nda bu yıl içinde ateşli silah yaralanması, elektrik tellerine çarpma, araç çarpması ve tarım ilaçlarından zehirlenme gibi nedenlerle getirilen bin yabani hayvan tedavi ve rehabilitasyonlarının ardından yeniden doğaya salındı.Barındırdığı 125 türden bin 535 hayvanla Türkiye'nin en büyük doğal yaşam parklarından olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, yaban hayvanları için bir çeşit klinik görevi görüyor.Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında doğal yaşam parkında yaralı ve hasta yaban hayvanların bakım, tedavi ve rehabilitasyonları gerçekleştiriliyor.Hayvanat bahçesindeki klinikte bu yıl yaklaşık bin hayvan tedavi edildi. Bu hayvanlar arasında ise en fazla kuşlar ile kara yoluna sık sık çıkan tilkiler yer alıyor.Otomobil çarpması sonucu kanatlarında kırık oluşan doğan ve peçeli baykuşa, klinikte yapılan müdahale AA ekiplerince görüntülendi.İki hayvan tedavilerinin ardından bir süre rehabilitasyonları için büyük kafeslere konulacak ardından uçma antrenmanları yaptıktan sonra yaban hayatına bırakılacak.Kliniğe yavruyken yaralı halde getirilen ve tedavisi tamamlanan tilki de rehabilitasyon süreci için kafese alındı.- "Dönemeyecek olanlar ailemizin parçası oluyor"Antalya Doğal Yaşam Parkı Müdürü Aygül Arsun, AA muhabirine, hayvanat bahçelerinin aynı zamanda yaban hayatına büyük katkıları olduğunu söyledi.Klinik gibi çalıştıklarını ifade eden Arsun, "Antalya havzası yaban hayatı açısından çok zengin. Maalesef çok fazla yaralı yaban hayvanımız oluyor. Özellikle ateşli silah yaralanmaları, otomobil çarpmaları, elektrik tellerine çarpma ve tarım ilaçları ile zehirlenme nedeniyle yaban hayvanları kliniğimize geliyor. Tedavilerinin ardından doğaya salıyoruz ancak dönemeyecek olanlar ailemizin bir parçası oluyor." diye konuştu.Ankara Üniversitesi Yaban Hayatı Merkezinden 2 mısır akbabası geldiğini dile getiren Arsun, şunları anlattı:"Tedavi süreçleri bitti. Uçuş kafeslerimizde doğaya dönecekleri günü bekliyorlar. Beyaz olan akbaba her iki bacağında kırık olduğu için bizimle kalacak, siyah olanı doğaya bırakacağız. Yaralı hayvanlar için un kurdu ile morio kurdu üretiyoruz. Protein açısından zengin olan bu kurtları hayvanların iyileştirme sürecinde yem olarak kullanıyoruz. Kurtları çeşitli yiyeceklerin içerisine koyarak bulup yemelerini sağlıyoruz. Böylece yaban hayvanlarının zihinlerini çalıştırarak yiyecek aramalarını sağlıyoruz."Arsun, ayrıca hayvanat bahçesinde 5 gün önce dünyaya gelen sıpanın da ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.