SGK, yanlışlıkla sisteme yüklediği gerekçesiyle silinen GSS borçlarına, bu kez ödeme tebligatı gönderdi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS), prim borçlarının ödenmesi hakkında geçtiğimiz günlerde SMS yoluyla kısa mesaj göndermiş, borcunu ödemeyenlere yasal takip başlatılacağı uyarısında bulunmuştu.
Borcu olup olmadığını bilmeyenler, emekli ve hâlihazırda çalışmaya devam eden SGK'lılar, bunun üzerine e-Devlet üzerinden kendilerinin ve yakınlarının adına borç sorgulamasını yapmış, daha sonra bazı SGK’lılar da duruma itiraz etmişti.
"Değerli sigortalımız, Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcunuz bulunmaktadır. Borcunuzu e-Devlet üzerinden sorgulayabilir ve yine e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Aksi takdirde yasal takip başlatılacaktır. Borcunuzu ödemiş olmanız halinde bu mesajı dikkate almayınız" ifadelerinin yer aldığı mesaj üzerine tedirginlik yaşayan çok sayıda vatandaş, SGK müdürlüklerine giderek bilgi almıştı. Birçok SGK’lının prim borçları da, "Hata olmuş. Bu mesaj herkese gönderilmiş" denilerek, borç silinmişti.
Adana'da üniversite öğrencisi bir kişi de, hatalı uygulamayla karşılaşanlar arasında yer almış ve borcu silinmişti. Babası emekli olan üniversite öğrencisine bu kez de silinmesine karşın posta yoluyla yaklaşık 15 bin TL’yi bulan prim borcu ödeme tebligatı gönderildi. Tebligatı bu kişinin adresine götüren, ancak evde kimseyi bulamayan postacı, kanuni uygulamaya göre, tebligatın mahalle muhtarlarına teslim edildiğini belirten haber verme kağıdını kapıya yapıştırdı.
Akşam saatlerinde geldikleri evlerinin kapısındaki tebligata ilişkin haber verme kağıdını gören öğrencinin babası, şok yaşadı. Mahalle muhtarlığı binasına gittiğinde tebligatın SGK tarafından Genel Sağlık Sigortası borcu konusunda olduğunu gören baba, duruma tepki gösterdi.
İsmini açıklamak istemeyen emekli baba, “e-Devlet üzerinden yaptığımız sorgulamada gördüğümüz borcu, sehven olduğu gerekçesiyle sildirmemize rağmen bu kez de tebligat gönderilmiş. SGK gibi bir kurumda yapılan bir hatayı düzelttirmek için hem SGK’nın hizmet binası gidip hem zaman harcadık, hem de stres yaşadık. Bu yetmezmiş gibi bir de tebligatla karşılaştık. Hani tasarruf genelgesi vardı. Bizim gibi kim bilir kaç kişiye hatalı uygulama yapıldı ve kaç kişiye tebligat gönderildi. Bu devletin kaynaklarını hatalı uygulamalarla heba etmek günah değil mi” diyerek tepkilerini dile getirdi.