Prof. Dr. Begüm Yağcı: Çocuk kanserlerinde erken teşhis hayat kurtarır
Çocukluk çağı kanserleri, dünya genelinde çocuk ölümlerinin en yaygın ikinci sırada ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 3 bin çocuğa kanser teşhisi konulmakta, bu çocukların yarısı, ya tedaviye erişim sıkıntıları ya da geç tanı konulması nedeniyle hayatını kaybetmedir. Oysa, erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile kanserli çocukların büyük bir kısmı tamamen iyileşebilir. Pediatrik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Begüm Yağcı, çocuk kanserleri konusunda önemli bilgiler vererek, hastalığın erken teşhisinin önemine dikkat çekti.
“Çocuklarda erişkinlerden farklı kanserler vakaları gözükmektedir”
Pediatrik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Begüm Yağcı, “Pediatrik Onkoloji nedir? Pediatrik Onkolog çocuk kanserlerini tedavi eden uzman hekimdir. Çocuklarda erişkinlerden farklı kanserler vakaları gözükmektedir. Bunların arasında en sık lösemi kanseri, beyin tümörü, böbrek üstü tümörleri, kemik ve yumuşak doku sarmalı sayılabilir” diye ifade etti.
“Hastalar özellikle enfeksiyonla ilişkisiz sebepler ile bize başvuru yapıyor”
Prof. Dr. Begüm Yağcı hastalığın belirtilerine değinerek şunları söyledi: “Hastalar özellikle enfeksiyonla ilişkisiz ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, gece uykudan uyandıran ağrılar ve vücudunun her hangi bir tarafında şişlik belirtisi ile bize başvuruyorlar.”