Küresel ısınmada kritik eşik aşıldı: Dünya ilk kez 1.5°c ısındı
Financial Times'ın haberine göre, uluslararası gözlem ajansları, küresel ortalama sıcaklıkların ilk kez 1.5C eşiğini aştığını doğruladı. Avrupa'nın Copernicus gözlem ajansı, 2024 yılını, sanayi öncesi döneme kıyasla ortalama yüzey sıcaklıklarının 1.6C artışla kayıtlardaki en sıcak yıl olarak ilan etti.
PARİS ANLAŞMASI HEDEFİ AŞILDI
Bu gelişme, 2015 Paris İklim Anlaşması'nın, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 2C'nin altında ve mümkünse 1.5C ile sınırlandırma hedefinin aşılması anlamına geliyor. 2015’ten 2024’e kadar geçen süre, tarihin en sıcak 10 yılı olarak kaydedildi.
"METAFORLARIM TÜKENDİ"
Copernicus direktörü Carlo Buontempo, "Gördüğümüz ısınmayı açıklamak için metaforlarım tükendi" diyerek, iklim felaketlerinin karbondioksit ve metan artışından kaynaklanan iklim değişikliğiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. 2024’te yaşanan seller ve sıcak hava dalgalarının istisnai değil, yeni bir norm olduğunu söyledi.
BİLİM İNSANLARINDAN UYARILAR
Reading Üniversitesi'nde iklim araştırmacısı Patrick McGuire, “1.5C'ye ulaşmak, yıkıcı bir zincirleme reaksiyonda ilk domino taşının düşmesi gibi. Her bir derece artış, daha şiddetli fırtınalara, daha uzun kuraklıklara ve daha ölümcül sıcak hava dalgalarına yol açıyor” dedi. McGuire, insanlığın "ateşle oynadığına" dikkat çekti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HIZLANIYOR
Sera gazı emisyonlarının rekor seviyeye ulaşması, küresel ısınmanın beklenenden daha hızlı gerçekleştiğine dair endişeleri artırıyor. Uzmanlar, etkili önlemler alınmazsa, daha büyük çevresel ve insani felaketlerin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
KRİTİK DÖNEMEÇ
Küresel liderlerin, iklim değişikliğiyle mücadelede daha radikal adımlar atması gerektiği çağrıları artıyor. 1.5C eşiğinin aşılması, daha ciddi etkilerle karşı karşıya kalacağımız bir dönemin habercisi olarak görülüyor.