TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#pamuk üretimi

İLKHABER-Gazetesi - pamuk üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, pamuk üretimi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye, GDO'suz pamuk üretiminde dünyada öne çıkıyor Haber

Türkiye, GDO'suz pamuk üretiminde dünyada öne çıkıyor

Bereketli topraklar diyarı Ege Bölgesi’nden sınırları aşan Söke pamuğu, Avrupa Birliği'nde tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti. Türkiye, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü’nde Söke Pamuğunun başarısını kutluyor. Dünya Pamuk Günü 7-8 Ekim 2014 tarihlerinde Better Cotton Saha Gezisi etkinliği ile geniş katılımlı olarak Söke’de gerçekleşiyor. Çiftçiler ve sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük saha gezisi sırasında, Türkiye'de pamuk üretimi, çırçırlama, pamuk tedarik zinciri faaliyetleri ve Better Cotton Standard System uygulaması yerinde görülecek. “Söke Pamuğumuza aldığımız bu tescil daha fazla katma değer yaratacaktır” Dünya pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 84'ünün Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ilk on ülke tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye, 2023/24 sezonunda dünya pamuk üretiminde 7’inci sırada yer alıyor. AB pazarındaki payımız özellikle organik ve sürdürülebilir üretim projeleriyle daha da artıyor. Türkiye'nin pamuk ambarı ve kaliteli pamuk üretimi ile tanınan Söke Ovamızda iyi pamuk uygulamaları ile üretim yapılıyor. Coğrafi işaret tescili, ürünün uluslararası pazar değerini artırır ve tescilli ürün premium kalite/birinci sınıftır. Söke pamuğundan elde edilen ipliklerin inceliği ve dayanıklılığı, kendine özgü özellikleri, lif uzunluğu, yumuşaklığı, yüksek kalitesi ve üretim süreçleri ile “Beyaz Altın” olarak da anılan Söke pamuğumuz, Avrupa Birliği’nde tescillenen 27. coğrafi işaretimiz oldu. Söke Ticaret Borsası başta olmak üzere pamuğa gönül veren tüm üreticilerimizi ve emeği olan herkesi tebrik ediyoruz. Söke Pamuğumuza aldığımız bu tescil daha fazla katma değer yaratacaktır” şeklinde konuştu.   “Türk pamuk üretimine dünyada önemli bir statü sağladı”  Türkiye’nin GDO’suz pamuk üreten nadir ülkelerden biri olduğunun altını çizen Başkan Eskinazi, “Bölgemizde organik pamuk üretimi, better cotton, rejeneratif pamuk gibi sürdürülebilir pamuk üretimi yoğun bir şekilde yapılıyor. Organik pamuk üretiminde Hindistan’dan sonra dünyanın ikinci en fazla üretim yapan ülkesi konumundayız. Önemli bir nokta da Türkiye’de üretilen pamuğun tamamının GDO’suz pamuk olması. “GMO FREE Turkish Cotton” ibaresi ile tescili alınan markamız, tüm sektörün kullanımına hazır hale geldi. “GMO FREE Turkish Cotton” Türk tekstil sektörüne ayrıcalıklı bir marka yaratarak Türk pamuk üretimine dünyada önemli bir statü sağladı. Sürdürülebilir pamuk üretimi ile ilgili projelerimizi ve dijital tarım projelerimizi sürdürüyoruz. "Better Cotton Initiative" gibi küresel girişimlerle işbirliği yapılarak Türk pamuğunun sürdürülebilirliğini ön plana çıkarıyoruz” dedi.

Adana'da denim firması, rejeneratif pamuk üretimi için çiftçilerle işbirliği yapıyor Haber

Adana'da denim firması, rejeneratif pamuk üretimi için çiftçilerle işbirliği yapıyor

Adana'da denim firması, birçok markanın talebi doğrultusunda ham madde olarak kullandıkları rejeneratif pamuğu, Avustralya ve Brezilya'dan ithal etmek yerine çiftçilerle işbirliği yaparak 17 dönümde yetiştirmeye başladı. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Realteks firması, birçok markanın sürdürülebilir ham madde kullanımına kademeli olarak geçme kararının ardından rejeneratif pamuğu ithal etmek yerine Çukurova'da yetiştirmeye karar verdi. Karataş ilçesinde 17 dönümde pilot ekim yapan firma, alacağı sonuçlara göre ekim alanını genişleterek ürünlerinde kendi rejeneratif pamuğunu kullanmayı hedefliyor. Realteks Genel Müdürü Mahir Tulay,  hedeflerinin iyi ürünler yapıp ülkelere göre doğru ürünleri sunabilmek olduğunu söyledi. Tulay, üretimde sadece kalitenin önemli olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Yıllardır doğaya duyarlılık konuları pek had safhada değildi ama son yıllarda bu konular daha fazla gündeme gelmeye başladı. Biz de kendimize bu hedefleri koyduk. Doğaya ve çevreye zarar vermeyen kimyasallar kullanıyoruz. En son bu rejeneratif pamuk konusuyla ilgili çalışma başlattık. Pamuklarda yetiştirilirken çok fazla su kullanımı, kimyasallar ve gübreler var. Bunların hepsi doğaya zarar veren şeyler. Biz de bunları kendimize hedef seçtik. Kendi pamuğumuzu rejeneratif olarak çiftçilerimizle beraber el birliğiyle üretmeye karar verdik. Bu sene de bunun ilk adımını attık." Tulay, rejeneratif pamuk üretimi için Karataş ilçesinde bir çiftçiyle işbirliği yaptıklarını belirtti. Yetiştirdikleri ürünün ekimde hasadını gerçekleştireceklerini anlatan Tulay, şunları kaydetti: "Rejeneratif pamuk ile birlikte sulama miktarını, gübre ve ilaçları mümkün olduğu kadar azaltmak konusunda işe başladık. Realteks olarak hedefimiz sürdürülebilir bir üretim yapmak. Ham madde pamuk da en önemli etken. İnşallah kısmet olursa önümüzdeki senelerde daha fazla miktarda rejeneratif pamuğumuzu el birliğiyle üreteceğiz ve rejeneratif pamuğu üretim bandımıza sokacağız."

Pamuk üreticisi 30 lira alım fiyatı bekliyor Haber

Pamuk üreticisi 30 lira alım fiyatı bekliyor

NİLGÜN TAZE ADANA (İLKHABER) - Geçen yıl 300 bin dekar alanda ekimi yapılan ve 140 bin ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşen Adana'daki pamuk üreticileri, bu yıl alım fiyatının 30, primin ise 3 TL olmasını beklediklerini söyledi. Halk arasında "beyaz altın" olarak anılan pamuk, Adana çiftçisinin en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor. Türkiye’nin pamuk üretiminde yüzde 8’lik bir paya sahip olan Adana’da pamuk ekim alanları ciddi oranda azalırken 2022-2023 sezonunda 300 bin dekar pamuk ekili alanda 140 bin ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşti. Üretici temsilcileri ise 2023-2024 sezonunda ekim alanlarında yaklaşık yüzde 25 oranında daralma, üretimde ise yüzde 30 civarında azalmanın öngörüldüğünü açıkladı. "PAMUK EKİM ALANLARI DARALIYOR" Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova'nın simgesi beyaz altın olarak bilinen pamukta çiftçinin kapkara bir tabloyla karşı karşıya bırakıldığını söyledi.  Hasat sürerken çiftçinin maliyetin çok altında seyreden fiyatlardan ve yetersiz destekleme priminden rahatsız olduğuna dikkat çeken Barut, "İşin aslı pamuk berekettir ve umuttur. Pamuk beyaz altındır ve 30'dan fazla işkolunun ana ham maddesidir. Ancak çiftçiye ve üretime destek verilmediği için pamuk ekim alanları sürekli azalıyor. Çünkü ürettiğinden kazanamayıp zarar eden çiftçi artık ekim yapmıyor. Ülkemizde 1998-1999 yıllarında 757 bin hektar pamuk ekim alanına sahiptik şimdi ise 360-400 bin hektara kadar geriledi. Çiftçi ürününü maliyetin altında satmak zorunda kalıyor. Tarımda enflasyon yüzde 100'ün üzerinde. Geçen yıl pamuk fiyatları 20 liraydı, şimdi 18 lira gibi fiyat söyleniyor. Bu sene 1 kilogram pamuk üretiminin maliyeti 25 lira. Çiftçiye 30 lira verilmeli. Ama konuşulan bu 18 liralık fiyatlar korkutucu." dedi. MALİYET 25 TL Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Helvacı Köyü'nde 70 dönüm alanda pamuk ektiğini belirten Ahmet Ok ise şunları kaydetti: "Pamuk fiyatları 18 lira söyleniyor, zaten maliyeti 25 lira. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. En azından çiftçinin kazanması için 30 lira olması lazım. Seneye ekmek için böyle olması lazım ama zarar ediyoruz şimdi. Böyle olursa seneye ekmek, boş kalsın arazi. Çiftçilik yapmayacağım. Geçen sene pamuk 15-16 lirayken mazot da aynı fiyattaydı. Şimdi mazot 40 lirayı geçti, pamuk fiyatı 18 lira yine. Hasat bayramdır ama hiç bayram yaşamıyoruz. Eskiden hasat zamanı heyecandan uyumazdık artık ne heyecan kaldı ne umut" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.