TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Otomotiv Sektörü

İLKHABER-Gazetesi - Otomotiv Sektörü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Otomotiv Sektörü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

15 Eylül'den itibaren emlak ve otomotiv sektöründe doğrulanmış ilan dönemi başlıyor Haber

15 Eylül'den itibaren emlak ve otomotiv sektöründe doğrulanmış ilan dönemi başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'de emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Buna göre konut satacak kişi, e-Devlet üzerinde gayrimenkulü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Düzenleme kısa bir süre sonra otomotiv sektöründe de uygulanacak. Emlak ve otomotiv piya­sasına yeni düzenleme 15 Eylül’de yü­rürlüğe girecek. Uygulama 15 Eylül’de hib­rit olacak. Yılbaşından sonra tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmak zorunlu olacak. Uygulama ile sahte ilanların önüne geçilerek internet üze­rinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonun önüne geçilecek. Yeni düzenlemede ko­nutunu emlakçıya verecek olan ev sahibi, emlakçıyı yetkilendi­recek. Emlakçı da almış oldu­ğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek. Kişiler kendi konutu ya da birinci derece akrabala­ra ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendireme­yecek. Konuyla ilgili Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “İlan sitelerinde gördüğünüz ilanla­rın hiçbiri tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Konut sata­cak kişi e-devlet üzerinden gay­rimenkulünü seçerek emlakçı­yı yetkilendirecek, yetkilendi­rilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecekler. Bu kiraların da düşme­sine sebebiyet verecek. Çünkü kirada olmayan daireler, sanki kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyatları şişiriliyor ve internet sitelerinde spekülasyon yapılı­yordu. Biz bunun önüne geçe­rek gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlayacağız” dedi. Otomotiv sektöründe de benzer bir düzenlemenin eylül ayı so­nunda devreye gireceği belirtildi.

Otomotiv ihracatı Temmuz'da 3,1 milyar dolar oldu Haber

Otomotiv ihracatı Temmuz'da 3,1 milyar dolar oldu

Otomotiv sektörü temsilcileri, geçen ay 3,1 milyar dolarlık ihracat yaptı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, otomotiv ihracatı Temmuz'da yüzde 15 artarak 3,1 milyar dolar oldu. Ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı payın ise yüzde 13,9 olarak gerçekleştiği bildirildi. Otomotiv sektörünün alt ürün gruplarından tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 233 milyon dolar, binek otomobil dış satımı 1 milyar 160 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 497 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 141 milyon dolar, çekiciler ihracatı ise 61 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat Almanya'ya, binek otomobillerde ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Birleşik Krallık'a, otobüs- minibüs-midibüs ürün grubunda ise Fransa'ya yapıldı. En büyük pazar Birleşik Krallık'a, 457 milyon dolarlık ihracat Temmuzda 457 milyon dolarlık ihracat yapılan Birleşik Krallık, en fazla dış satım kaydedilen ülke konumunu korudu. Almanya 377 milyon dolarla ikinci büyük pazar oldu, üçüncü Fransa'da ise 288 milyon dolarlık ihracata imza atıldı. Ülke grubunda yüzde 65 pay ile ilk sırada yer alan Avrupa Birliği ülkelerine dış satım, geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 8,6 artışla 2 milyar 34 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 16 payla ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat yüzde 69 arttı. Afrika ülkelerinde yüzde 13, Orta Doğu ülkelerinde yüzde 27 ihracat düşüşü yaşandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, şu ifadeleri kullandı: "Geçen ay tedarik endüstrisi, binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar gruplarında artış kaydettik. Birleşik Krallık'a yüzde 78,6 ve İtalya'ya yüzde 23 gibi önemli oranlarda artış yaşadık. Yılın ilk yedi ayındaki otomotiv endüstrisi ihracatımız da geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 3,9 artarak 20 milyar 818 milyon dolara ulaştı."

Otomotiv ihracatı Haziran ayında yüzde 12 azaldı Haber

Otomotiv ihracatı Haziran ayında yüzde 12 azaldı

Otomotiv sektörünün Haziran ayı ihracatı yüzde 12,4 azalarak 2,6 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay ise yüzde 14,1 olarak gerçekleşti. En büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin Haziran ayı ihracatı yüzde 11 azalarak 1 milyar 50 milyon dolar olurken, binek otomobiller ihracatı yüzde 4 azalarak 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 3 azalışla 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 14 azalışla 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı da yüzde 83 azalışla 30 milyon dolar oldu. Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu ülkeye yönelik ihracat yüzde 20 azaldı. ABD’ye yüzde 2, Rusya’ya yüzde 13 ihracat düşüşü, Romanya’ya ise yüzde 79 ihracat artışı yaşandı. Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 17 ihracat düşüşü yaşanırken, İspanya’ya yüzde 29, İtalya’ya yüzde 14, Birleşik Krallık’a yüzde 83, Almanya’ya yüzde 62 ihracat artışı oldu. Haziranda en büyük pazar olan Birleşik Krallık’a ihracat yüzde 20 artarak 322 milyon dolar oldu. Almanya 319 milyon dolar ile ikinci büyük pazar olurken, ihracat yüzde 18 azaldı. Fransa’ya otomotiv ihracatı da yüzde 21 azalışla 315 milyon dolar oldu. İspanya’ya yüzde 7, Romanya’ya yüzde 23, ABD’ye yüzde 3 ihracat artışı yaşanırken İtalya’ya yüzde 7, Slovenya’ya yüzde 2, Polonya’ya yüzde 35 ve Belçika’ya yüzde 30 ihracat düşüşü oldu. Ülke grubunda yüzde 68 pay ile ilk sırada yer alan AB ülkelerine ihracat yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 14 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat yüzde 14 arttı. Bağımsız Devletler Topluluğuna yüzde 18 ve Afrika ülkelerine yüzde 28 ihracat düşüşü yaşandı.

Kayseri'li galericiler karardan memnun Haber

Kayseri'li galericiler karardan memnun

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışında uygulanan ‘6 ay ve 6 bin kilometre' uygulamalarının süresinin 1 Ocak 2025'e kadar uzatıldığını bildirdi. Uygulamayı doğru bulan galerici esnafı da uygulamanın faydalı olduğunu söyleyerek, kararı doğru buldu. ‘Uygulama piyasayı rahatlattı” ‘6 ay ve 6 bin kilometre' uygulamasının ikinci el otomobil satışlarında fiyatı geriye çektiğini söyleyen galerici Ahmet Yurtlu; "2023 yılında çok ciddi fahiş artışlar olmuştu. Bu fahiş artışların akabinde fiyatlara yetişemez olmuştuk. İnsanlar bu işi çok ciddi ranta çevirmişlerdi ve yapmayan kalmamıştı. Herkes bu işin ticaretine yönelmişti. Birçok farklı sektörden insanlar, araba alıp, satmaya yönelmişti. Burada çok ciddi bir talep olunca fiyatlarda anormal artışlar oldu. 2023 yılını bu şekilde geçirmiştik. Bunun sonucunda Ticaret Bakanlığı bir takım önlemler aldı. Bu önlemlerden bir tanesi de 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden araç satılamazdı. Bunun sebebi de insanlar sıfır arabaları alıp, ikinci elde satmaya başlamışlardı. Şimdiye kadar otomotiv tarihinde görülmemiş, ekstrem olayla görmeye başlamıştık. Sıfırı 1 milyon 500 bin TL olan aracın 1 milyon 600 bin TL'lere 1 milyon 700 bin TL'lere kadar sıfırından daha fazlaya satıldığı günleri yaşadık. Böyle orantısız bir şey oluşunca Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı müdahale ile kullanmak için alanları ayrı tutup, sıfır araçları alarak satanları da bertaraf etmek için 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan satılamaz şartını koydu. Bu tabi ki bir nebze de olsa piyasayı rahatlattı. Orda fiyatlar bir oturdu. Çünkü birçok insanın elinde sıfır araç vardı. Bu süreç otomotiv sektöründeki fiyatları biraz dengeledi. Fiyatlar yerine oturdu” ifadelerini kullandı. “Otomotiv piyasası oturdu” Uygulamayla otomotiv piyasanın oturduğunu ve fiyatların sistemli bir şekilde gerilediğini dile getiren Yurtlu; “Kilometre konusunda çok fazla sağlıklı bir durum olmuyordu. Çünkü 300 kilometredeki bir arabayı beyan esaslı olduğu için 6 bin 300 diye beyan ederek, satış yapılabiliyordu. Ancak tescil tarihi belli olduğu için 6 ayı dolduramamış araçlar satılamıyordu. Bu da piyasayı ciddi derecede oturttu. Fiyatlar sistemli bir şekilde geri gelmeye başladı. Şu anda sanırım bu sürenin kifayetsiz kaldığı tespit edildi ki bundan sonrasında da yılsonuna kadar bu 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan araç satışı yapılamama uygulaması devam edecek. Bu kapsamda da Ticaret Bakanlığı çok ciddi cezalarda yazdı. Bu da caydırıcı oldu. Artık insanlar buna tevessül etmez oldu ve fiyatlarda o günden sonra geri gelmeye başladı. Bundan sonraki süreçte de yılsonuna kadar bu uygulamanın devam edeceğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe uygulamaları 2025'e kadar uzattı Haber

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe uygulamaları 2025'e kadar uzattı

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, otomotiv piyasasında geçen yıl ve önceki yıl yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ile stokçuluk faaliyetlerini ortadan kaldırmak ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek üzere çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü bildirildi. Bu kapsamda, "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili satıcılar ve bireysellerce motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanması veya satışının 1 Temmuz 2024'e kadar yapılamayacağına ilişkin yeni düzenlemelerin hayata geçirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "ilan kısıtlaması"yla güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satışta pazarlanmasının da aynı tarihe kadar yapılamayacağının belirlendiği ifade edildi. "Otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellendi" Açıklamada, bugüne kadar 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığı belirtildi. Düzenleme ve denetimler neticesinde sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanmasının önüne geçildiği, sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarına imkan sağlandığı ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışlarının engellenerek tüketici mağduriyetlerinin ortadan kaldırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Söz konusu kazanımlar göz önünde bulundurularak, ilgili 2 düzenlemenin de 6 ay süreyle 1 Ocak 2025'e kadar yeniden uzatılmasına Ticaret Bakanlığımızca karar verilmiştir. Bu çerçevede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışlarının noterlikler tarafından engellenmesine devam edilecektir." Açıklamada, motorlu kara taşıtı ticaretinde hayata geçirilen düzenlemeler ile hem tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamak hem de sektör yetkilileri için adil ve dengeli bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmaların titizlikle sürdürüleceği, gerek görülmesi halinde ilave tedbirlerin alınacağı ifade edildi.

Türkiye'de otomotiv satış sonrası pazarı ilk kez ölçüldü: 8,85 milyar dolar! Haber

Türkiye'de otomotiv satış sonrası pazarı ilk kez ölçüldü: 8,85 milyar dolar!

Türkiye otomotiv sektörü, 1950’li yıllarda başladığı yolculuğunda büyük bir mesafeyi geride bıraktı. Türkiye’nin başta Avrupa olmak üzere geniş bir coğrafyanın merkezinde olmasının desteğiyle hızlı bir büyüme sağlayan yerli otomotiv sanayi, çalışanların kusursuz üretim yeteneğiyle kısa sürede Türkiye’yi dünyanın önde gelen üretim merkezlerinden biri haline getirdi. Ana sanayinin tamamlayıcısı olan satış sonrası sektörü de bu süreçte büyük bir ivmeyle büyümeye devam etti. PAZARI ETKİLEYEN MEGA TRENDLER BELİRLENDİ Dünyanın en büyük otomotiv markalarına birinci sınıf üretim yapma gücüne sahip satış sonrası sektörünün, sektörel bilgi eksikliği sebebiyle büyüklüğü tam olarak belirlenemiyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için harekete geçen Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), sektörde bir ilk olarak satış sonrası yenileme pazarı için özel bir çalışma için kolları sıvadı. Pazar araştırma ve analizi konusunda dünyanın en büyük firmalarından Frost & Sullivan’ın OSS Derneği’nin talebiyle özel olarak hazırladığı Türkiye Otomotiv Satış Sonrası Yenileme Pazarının Stratejik Analizi, binek araç ve hafif ticari araç kapsımanda sektörü mercek altına aldı. Küresel trendler ve zorluklardan etkilenen Türkiye satış sonrası yenileme pazarının kapsamlı bir görünümünü ortaya koyan rapor, mevcut pazar büyüklüğünden büyüme tahminlerine, pazar dinamikleri ve eğilimlerinden pazarı etkileyen mega trendlere kadar pek çok konuyu masaya yatırıyor. Rapor sayesinde satış sonrası yenileme pazarının büyüklüğü ilk defa ölçülmüş oldu. TÜRKİYE’NİN ARAÇ PARKININ YÜZDE 53’Ü BİNEK ARAÇ Türkiye Otomotiv Satış Sonrası Yenileme Pazarının Stratejik Analizi’ne göre, araçları daha uzun süre tutma eğilimi, parktaki hafif taşıtlarda artış, finansal dalgalanma ve fiyat enflasyonu, özel nitelikli işgücünde düşük elde tutma oranı, kentten kırsala araç göçü ve iş çeşitlendirme (e-ticaret, elektrifikasyon ve düzenli bakım) gibi konuların Türkiye satış sonrası yenileme pazarını etkileyen başlıca trendleri olarak öne çıkıyor. Türkiye araç parkının, 2018 yılında 4,24 milyon hafif ticari araç, 12,4 milyon da binek araçtan oluştuğunu belirleyen raporda, 2024 yılı itibarıyla bu rakamların 5,13 milyon hafif ticari araç ve 15,53 milyon binek araç olacak şekilde yükseldiği belirtiliyor. Ağır ticari araçlar dahil toplam parkı ise 2023 sonu itibarıyla 28 milyon 740 bin 492 adedi buluyor. Bunun yüzde 53’ü binek, yüzde 15,6’sı pikap/kamyonet, yüzde 17,7’si motosiklet, yüzde 7,6’sı traktör, yüzde 3,3’ü kamyon, yüzde 1,7’si minibüs, yüzde 0,7’si otobüs, yüzde 0,3’ü de özel amaçlı araçlar. Binek araç parkının yüzde 15’i Renault, yüzde 10’u Fiat ve yüzde 10’u da Volkswagen markalarından oluşuyor. Hafif ticari araç tarafındaysa parkın yüzde 31’i Ford, yüzde 28’i Fiat ve yüzde 7’si de Renault modelleri olarak öne çıkıyor. Rapor, araç parkının ortalama yaşını da ortaya koydu. Buna göre parkın yüzde 24’ü 21 yaş ve üzeri, yüzde 22’si 0-5 yaş, yüzde 22’si 6-10 yaş, yüzde 19’u 11-15 yaş ve yüzde 13’ü de 16-20 yaş aracı araçlardan oluşuyor. 2020 yılında binek araçların ortalama yaşı 13,2, hafif ticari araçların ise 12,3 olarak kayda geçerken ağır ticariler dahil ortalama yaş 13 olarak belirlenmiş. 2023 sonu itibarıyla ise bu ortalamalar binek araçta 14,1, hafif ticari araçta 13,6 ve ağır ticari dahil toplam araç parkında ise 14’e yükselmiş durumda. BİNEK ARAÇLAR YILDA ORTALAMA 18 BİN 655 KİLOMETRE YAPIYOR Türkiye araç parkının 2023 sonuna göre yüzde 31,7’si Marmara Bölgesi’nde yer alıyor. Diğer bölgeler ise sırasıyla şöyle: İç Anadolu yüzde 18,4, Ege yüzde 17,1, Akdeniz yüzde 15,7, Karadeniz yüzde 8,8, Güneydoğu Anadolu yüzde 5,2 ve Doğu Anadolu yüzde 3,1. Türkiye Otomotiv Satış Sonrası Yenileme Pazarının Stratejik Analizi, araç başına katedilen ortalama kilometreleri de ortaya çıkardı. 2024 itibarıyla binek araç başına yapılan yıllık kilometre 18 bin 665 olarak dikkat çekerken hafif ticari araçlarda bu mesafe 13 bin 438 olarak belirlendi. Rapor ile OSS Derneği, Türkiye’de ilk kez satış sonrası yenileme pazarının büyüklüğünü ortaya koymuş oldu. Buna göre satış sonrası yenileme pazarının binek araç ve hafif ticari araç kapsamında 2023 yılı geliri, 6,466 milyar dolar olarak belirlendi. Ağır ticari araç grubu da eklendiğinde 2023 yılı sonu itibarıyla satış sonrası yenileme pazarının geliri 8,85 milyar dolara ulaşıyor. Raporda, Covid öncesi yıllarda azalan satışların, ikinci el araç bakım ve servis hizmetlerine olan ihtiyacın artmasına ve ortalama yaşın 14’ün üzerine çıkmasına neden olduğu belirtiliyor. Rapora göre 2023 yılında lastik satışından 1,59 milyar dolar, aküden 373,4 milyon dolar, yağ değişiminden 602 milyon dolar, frenden 535 milyon dolar, çarpışma elemanlarından 555 milyon dolar, şanzımandan 255 milyon dolar, filtrelerden 261 milyon dolar, soğutma sisteminden 120 milyon dolar ve aydınlatma ürünlerinden de 178 milyon dolarlık gelir elde edildi. Bu da satış sonrası yenileme pazarı cirosunun yaklaşık yüzde 25’inin lastik satışından elde edildiğini ortaya koyuyor. Bu rakamların 2028 yılında lastik satışında 2,03 milyar dolara, aküde 465 milyon dolara, yağ değişiminde 746 milyon dolara, frende 660 milyon dolara, çarpışma elemanlarında 620 milyon dolara, şanzımanda 286 milyon dolara, filtrelerde 318 milyon dolara, soğutma sisteminde 135 milyon dolara ve aydınlatma ürünlerinde de 206 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Böylece 2028 yılında binek ve hafif ticari araç grubunda satış sonrası yenileme pazarının 7,8 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. 20 YENİ BAYİ ZORUNLULUĞU İLE SERVİS SAYISI ARTACAK Türkiye Otomotiv Satış Sonrası Yenileme Pazarının Stratejik Analizi’ne göre 2023 yılında 1510 adedi yetkili servis, 25 bin adedi bağımsız servis, 1480 adedi franchise ve zincir hizmetler, 12 bin 210 adedi de yetkili hasar onarım merkezleri olmak üzere toplam 40 bin 200 servis bulunuyor. 2028 yılı için beklenti ise toplam servis sayısında 44 bin 390 adede ulaşılması. Raporda, servis sayısının azalması beklenirken Asyalı elektrikli araç markalarına getirilen 20 yeni bayi zorunluğunun sayı olarak artışı teşvik edeceği belirtiliyor. Türkiye Otomotiv Satış Sonrası Yenileme Pazarının Stratejik Analizi aynı zamanda araç kullanıcılarının servis alışkanlıklarını da ortaya çıkardı. 0-3 yaş arası aracı olan kullanıcıların yüzde 97’sinin yetkili servisleri tercih ettiği belirlenirken bu oranın 3-5 yaşta yüzde 45’e 6-10 yaşta ise yüzde 5’e kadar gerilediği, 10 yaştan büyük araçların tamamımın servis ihtiyacını bağımsız garaj ve atölyelerde giderdiği ortaya çıktı. Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, “Türkiye’nin önde gelen sektörlerinden biri olan, aynı zamanda ihracatta yadsınamaz bir paya sahip otomotiv satış sonrası sektörünün, bugüne kadar yurt içi pazar büyüklüğünün ve pazardaki ürünlerin grup kırılımlarının resmi verilere dayandırılamıyor olması sektörümüzün en büyük eksikliği idi. OSS Derneği olarak nihai sonucuna ulaştırdığımız bu pazar büyüklüğü analizi sayesinde gerek yerli yatırımcıların sektörel kararlarına gerçek verilere dayanarak yön verebilmesini, gerekse de ülkemize yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcının Türkiye pazarının gerçek potansiyeline vakıf olmasını ve bir anlamda yatırım için motive olmasını sağlamayı hedefledik. Bu hedeflerle OSS Derneği olarak, Türkiye’de ilk defa satış sonrası pazar büyüklüğünün ölçülmesinde öncülük yapmaktan büyük gurur ve kıvanç duyuyoruz. Bugüne kadar tüm paydaşlarımız yurt içi sektör büyüklüğü için, elindeki bireysel verilerle ortalama bir değer hesaplamakta idi. Bugünden itibaren OSS Derneği’nin önderliği ve veri desteğiyle nihai sonuca ulaştırdığımız sektörel analiz sayesinde ülkemizi ulusal ve uluslararası platformda resmi verilerle dayandırarak tanıtma fırsatını tüm sektör paydaşlarımıza armağan ederken, ülkemiz ve otomotiv satış sonrası üretim ve dağıtım sektörü için hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Togg, Türk mühendislerin başarısının ispatıdır Haber

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Togg, Türk mühendislerin başarısının ispatıdır

Tuzla’daki Okan Üniversitesi Bekir Okan Sanat Kültür ve Kongre Merkezi'nde Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu açılış töreni düzenlendi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güliz Muğan, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. "Küresel otomotiv sektörü büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde" Programda konuşan Bakan Kacır, “Küresel otomotiv sektörü büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde. 35 milyar 700 milyon dolar ihracatımız ve 500 bine yakın istihdamla ekonomimizin kritik sektörlerinden Türk otomotiv sanayi, güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizle, nitelikli insan kaynağımızla, ana sanayi ve yan sanayisiyle bu dönüşümü göğüslüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizler de ülkemizin mobilite sektöründeki devrimin takipçisi değil öncüsü olma vizyonuyla projelerimizi hayata geçiriyoruz. 2022 yılında açıkladığımız 'Mobilite Araç ve Teknolojileri Stratejisi Yol Haritası' ile ülkemizde ve dünyadaki mevcut durumu analiz ederek, ihtiyaçlarımızı ortaya koyduk. Mobilitedeki dönüşüme ülkemizin uyumunu kolaylaştırmak amacıyla stratejik hedefleri kritik politika ve projelerimizi belirledik. Elektrikli araç ve batarya üretiminden şarj istasyonlarına, sürücüsüz araç geliştirmeden test merkezlerine birçok stratejik alanda somut hedefler tespit ettik" dedi. “27 binden fazla Togg akıllı araç Türkiye yollarında” 2030 yılında elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların Türkiye’deki pazar payını yüzde 35’e, bu araçlarda yerlilik oranını ise yüzde 75’e çıkarmayı amaçladıklarını kaydeden Bakan Kacır, "Elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider ve dünyada ilk 5’te olacağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla ülkemizi batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. Siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları başta olmak üzere bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip, bunların ihracatını yapan ilk 10 ülke arasında yer alacağız. Yeni yaklaşımımızın en önemli izlerinden biri kuruluşundan sadece 4 yıl sonra 29 Ekim 2022'de lansmanını gerçekleştirdiğimiz elektrikli ve akıllı aracımız Togg. Bugün 27 binden fazla Togg akıllı araç Türkiye yollarında. Togg; mobilitede Türk mühendislerin ve teknisyenlerin neleri başarabildiğinin ispatıdır. Togg’la yeni mobilite ekosisteminde Türkiye olarak 'Biz de varız' dedik. Çalışmalarımızda vites yükselttiğimiz bir döneme girdik. Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızla Türkiye'yi elektrikli, bağlantılı, otonom araç teknolojilerinin üretiminde küresel bir cazibe merkezi hâline getirmek için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Türkiye'de yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine odaklanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'yla bu sektörde akıllı şehir içi elektrikli toplu taşıma araçlarının geliştirilmesi ve seri üretimden ileri seviye sürüş destek sistemlerine, otonom araçlarda kullanılacak akıllı kamera sistemlerinin geliştirilmesinden elektrikli araçlar için şarj ekosistemi yatırımlarına kadar toplam büyüklüğü 32 milyar lirayı geçen 38 yatırım projesini destekliyoruz” dedi. “Son 22 yılda bin 129 proje ve 2 bin 806 akademisyeni toplamda 5 milyar 600 milyon lira ile destekledik” Bakan Kacır, "Ülkemizde yeni mobilite ekosisteminin merkezi Bilişim Vadisi ve Togg işbirliğinde elektrikli araç ve mobilite alanlarında yenilikçi girişimler için hızlandırma programı düzenliyoruz. Mobilite alanında yenilikçi fikirlere ivme kazandırmayı hedefleyen programa bugüne kadar binden fazla teknolojik girişimimiz başvuru yaptı. 120’den fazla girişimimiz, OEM’ler, tedarikçiler ve Türkiye Mobilite Kümelenmesi’ne dâhil kuruluşlarla iş birliği gerçekleştirme fırsatı yakaladı. Tabii otomotiv sektöründe güçlü bir üretim altyapısının olmazsa olmazı Ar-Ge ve inovasyon yetkinliği. Mobilite araç ve teknolojilerinde önümüzdeki dönemde nitelikli Ar-Ge çalışmalarına imza atarak yeni çözümler geliştirmemiz için üniversitelerin akademik potansiyelini, insan kaynağı ve altyapısını girişimcilik kültürüyle buluşturmayı önemsiyoruz. Sanayi ve üniversite iş birliğini güçlendirici adımlar atıyoruz. Bugüne kadar teknoparklarımızda 234 teknoloji girişiminin mobilite teknolojileri alanındaki 284 Ar-Ge projesine destek verdik. TÜBİTAK burs ve destek programlarıyla da son 22 yılda bu sektörde bin 129 proje ve 2 bin 806 akademisyeni toplamda 5 milyar 600 milyon lira ile destekledik. Bugün açılışını yaptığımız ve Avrupa Birliği destekli Bakanlığımız Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 5 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen bu projeyle mobilite ekosistemimizin geliştirdiği ürün ve hizmetler için ihtiyaç duyulan test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını sağlayan bir merkezi hayata geçiriyoruz. Yazılımları sanal simülasyonlarla test eden, herkese açık bir inovasyon platformu sunan merkezimizin uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin ülkemizde yapılması amacıyla gerekli çalışmaları da hızla gerçekleştiriyoruz. OPINA ile önümüzdeki dönemde ülkemizdeki otonom ve bağlantılı araçların fiziki testlerine yönelik akıllı test pistini de devreye alacağız. İnanıyorum ki bu merkez ülkemizin mobilite ekosisteminin dönüşümüne ve rekabetçiliğine önemli katkılar sağlayacak. Ülkemizden bu alanda başarılı girişimlerin, Turcorn’ların çıkmasına vesile olacak” diye konuştu. Programda Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güliz Muğan ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile program sona erdi.

Uzman isim yorumladı: ''SIFIR ARACIN ÜSTÜNDE İKİNCİ EL FİYATI GİRİLEMEYECEK; AL SATIÇILAR PİYASADAN ELİNİ ÇEKECEK'' Haber

Uzman isim yorumladı: ''SIFIR ARACIN ÜSTÜNDE İKİNCİ EL FİYATI GİRİLEMEYECEK; AL SATIÇILAR PİYASADAN ELİNİ ÇEKECEK''

(Haber Merkezi)- Otomotiv sektöründe yaşanan fahiş Fiyat artışı, stokçuluk ve haksız ticari uygulamalara ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından yeni kararlar açıklandı. Sıfır araca yönelik 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi uzatılırken, internet ortamında verilen ikinci el araç ilanı fiyatlarının sıfır araçtan yüksek olmasına yönelik de tedbirler alınacağı vurgulandı. Yeni düzenlemeler satıcıların da umudu oldu. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, "Buradaki en önemli problem otomobilin son 2 seneden beri bir ihtiyaç maddesi gibi değil, yatırım aracı olarak kullanılması. Bu da sektörümüzde spekülatif alım satımı ciddi anlamda yükseltmiş durumda" ifadelerini kullandı. Galeri sahibi Mehmet Raci Çatı da, bireysel olarak internet üzerinden Satış yapanların vergi vermesi gerektiğini vurguladı. SIFIR ARACIN ÜSTÜNDE İKİNCİ EL FİYATI GİRİLEMEYECEK; AL SATIÇILAR PİYASADAN ELİNİ ÇEKECEK Ertemel, "İnternette şu anda dengesiz bir şekilde fiyatların gözlemlendiğini biz de izliyoruz. Burada önemli olan konu şu. Her spekülatif şekilde aracın internette istenilen rakamlara yazılabilme kolaylığı. Bakanlığımızın getirdiği bu yeni uygulamayla birlikte sıfır aracın üzerinde, ikinci el Otomobil fiyatı ilanı girilemeyecek. Bu neyi doğuracak, bu tarz araçtan rant elde etmek için alım yapan kişilerin araçları üzerine ciddi bir şekilde fark koyup satmalarını engelleyecek. Bu durumda da al satçılar diye tabir ettiğimiz kişiler piyasamızdan elini çekecek diye umuyoruz ve bekliyoruz. Önemli olan takibin iyi yapılması. Bakanlığımız bu konuda ciddi bir şekilde bunların üzerine giderse otomotiv sektörü pandemi öncesine dönecek diye bekliyoruz. Bu alınan kararlar piyasayı rahatlatacak" dedi. ARAÇ FİYATLARINI ARACIN GERÇEK SAHİPLERİ YÜKSELTMİŞ OLUYOR Hasan Görkem Konu da, "Bu uygulamayla beraber araçlardaki köpük dediğimiz normal fiyatının üstündeki değerlerin biz düşeceğine inanıyoruz. Vatandaş aracı yatırım aracı olarak görmeye başlamıştı ve buradan bir kar elde etme amacı güdüyordu. Kayıt dışı önlenirse, herkes kendi işini yaparsa piyasanın normale döneceğini düşünüyoruz. 2-3 senedir pandemi ile beraber bir arz talep dengesinde problem var. İlk dönemde arzda olan problem şu anda talepte çoğalmaya sebep verdi. Vatandaş da burada aracı alıp para kazanma niyetine girdi. Fiyatı belirleyen, piyasayı belirleyen aracın sahibi. Milyonlarca araç ve aracın sahibi galericiler değil, vatandaş. Vatandaş da kendi aracını daha yüksek rakamlara satmak istiyor. Yüksek rakama satmak istediği için de fiyatlar artıyor. Otomatikman aslında aracı distribütörler, sıfır araçta bayiler, ikinci el araçta da özellikle kiralama firmaları, aracın gerçek sahibi kimse onlar belirliyor. Dolayısıyla aracın fiyatını aracılar değil aracın gerçek sahipleri yükseltmiş oluyor" dedi. ONLAR DA VERGİ VERSİN 15 yıldır galericilik yapan Mehmet Raci Çatı, "İkinci el aracın sıfırdan pahalı olması mümkün değil, çünkü vatandaş gider sıfır alır. İkinci el almaz. O ilanları koyanlar piyasayı, ortalamayı yükseltiyorlar. Bu düşündüğünüz zaman mantıksız bir şey. Sıfır tercih edilmeli ama sıfır bulunmadığı için, bayiler zorluk çıkarttığı, fark istedikleri için insanlar hemen araba sahibi olmak istediklerinde farkı ödeyip almak isteyebilirler. Galericilerin öyle bir şey yapması mümkün değil. Plaka takıldığı zaman aracın fiyatının düşmesi lazım. İkinci el demek, plakası takılmış, kullanılmış, bir araç demektir. Yatırım amaçlı alıyorlar ve piyasaya arz etmedikleri için fiyatların yükselmesini bekliyor, istedikleri de oluyor. Onlar da vergi versin, biz dükkan kirası veriyoruz" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.