TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ortadoğu

İLKHABER-Gazetesi - Ortadoğu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ortadoğu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Lübnan ile İsrail arasındaki gerilim tırmanıyor: Yeni bir savaş kapıda mı? Haber

Lübnan ile İsrail arasındaki gerilim tırmanıyor: Yeni bir savaş kapıda mı?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısında, Ortadoğu'da tansiyonu artırıldı. Beyrut'taki bir sığınakta hayatını kaybeden Nasrallah'ın ölümü, bölgedeki dengeleri alt üst ederken, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların büyümesi olasılığı endişe yarattı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Nasrallah'ın ayrıldıktan sonra Lübnan topraklarında küçük operasyonlara başlayabileceği veya başlamaya hazırlandığı iddiası öne sürülüyor. Nasrallah'ın Ölümü 'Dönüm Noktası' Nasrallah'ın ölümü, özellikle Lübnan'da büyük endişeye yol açtı. El Cezire'ye göre, Nasrallah Hizbullah'ın tartışmasız lider olarak görülüyordu ve destekçileri onu koruyucu bir figür olarak benimsiyordu. Bu ölüm, sadece Hizbullah için değil, Lübnanlılar için de bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. İsrail'den Lübnan'a Hava Saldırıları: İsrail ile Lübnan savaşa mı giriyor? Nasrallah'ın patlamasının ardından İsrail, Beyrut'un Dahiye bölgesi başta olmak üzere, Lübnan'ın güneyi ve doğusuna yoğun hava saldırıları düzenlendi. Bu saldırılarda 4 kişinin hayatı kaybedildi ve bölgede büyük yıkım meydana geldi. Lübnan bölgesindeki operasyonların devam ettiği bildirilirken, İsrail'in tam kapsamlı bir kara harekâtı başlatıp başlatmayacağı henüz belirsiz. Hizbullah, Nasrallah'ın ardından yaptığı incelemelerde, İsrail'e karşı mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak kararlılık mesajı verdi. İran ve ABD Tepkileri Nasrallah'ın ölümünün ardından İran hükümetinin İsrail'e nasıl yanıt vereceği konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı. ABD merkezli New York Times gazetesine göre, İran'ın muhafazakar bölümü sert bir yanıt sunumu savunurken, Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan,  İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaşı genişletmek için kurduğu bir tuzak olduğunu öne sürdü. Ortadoğu'da İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilim, Nasrallah'ın ölümüyle yeni bir boyuta taşınmış durumda. Bölgedeki gelişmeler, uluslararası toplumun bölge ve ülkelerinin detaylı takibinde.

İDDEF, 47 ülkede Kurban Bayramı heyecanı yaşatacak Haber

İDDEF, 47 ülkede Kurban Bayramı heyecanı yaşatacak

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), 2024 yılı vekâletle yurt dışı kurban organizasyonunu Afrika, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’daki 47 ülkede gerçekleştirerek hayırseverlerin bağışlarıyla yaklaşık 3,5 milyon gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyor. İDDEF 2024 yılı vekâlet yoluyla yurt dışı kurban kesim bedelini büyükbaş hisse kurbanlıkta 3000 TL, küçükbaş kurbanlıkta ise 3500 TL olarak belirledi. Bu yıl kurban organizasyonunu "Paylaş Kurbanını Kardeşinle" sloganıyla 47 ülke 309 bölgede gerçekleştirecek olan İDDEF, hiçbir aracı kurumla çalışmadan kurbanlıkların alım, kesim ve dağıtımlarını yine ülkelere giden ekipleri ve yerel görevlileri ile birlikte yapacak. İDDEF’ten yapılan açıklamada, hayırsever bağışçıların emanet ettiği kurbanlıkları güven ve hassasiyet içinde İslami usul ve kaidelere göre kesip ülkelerin en ücra köşelerine kadar ulaşarak teslim etme gayretinde olunulacağı belirtildi. Yaklaşık 3,5 milyon kişiye ulaşmayı hedefleyen İDDF'nin açıklamasında, "Ayrıca kurban kesim ve dağıtım yapacağımız bölgelerde yaklaşık 50 bin yetim, öksüz ve medrese öğrencisine bayramlık kıyafet hediye edeceğiz. Yurt dışında kurban kesmek isteyen tüm hayırseverlerimiz kurban bereketini ve paylaşmanın heyecanını binlerce kilometre ötelere taşıyabilir” ifadeleri yer aldı. Geçen yıl 79 bin 334 hisse kurbanı 47 ülke 309 bölgede 3,5 milyon kişiye ulaştıran İDDEF'nin, bu sene de Kurban Bayramı’nın ikinci günü saat 18.00’a kadar bağışları kabul edeceği, bağışçılarını SMS yoluyla bilgilendireceği ve kurban kesim videosu göndereceği kaydedildi.

Blinken, bir kez daha İsrail’e gidiyor Haber

Blinken, bir kez daha İsrail’e gidiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas çatışmalarının yoğunlaşmasının ardından başladığı Orta Doğu turu kapsamında bir kez daha İsrail’e gidecek. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas çatışmalarının yoğunlaşmasının ardından Hamas’ın rehineleri serbest bırakması ve tansiyonun düşmesi için Orta Doğu turuna başlamıştı. İlk durağı İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşen Blinken, bir kez daha İsrail’e gidiyor. Yarın İsrail’de olması beklenen Blinken, yeniden Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelecek. Mısır’da bulunan Blinken, İsrail ile başladığı Orta Doğu turu kapsamında Ürdün, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan ve BAE’ye ziyaret gerçekleştirmişti. Papa’dan insani koridor çağrısı Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ise Aziz Petrus Meydanı’nda gerçekleştirdiği haftalık konuşmasında Gazze’de yaşananlara değindi. Papa Francis, Gazze’de insani koridor açılması çağrısında bulundu. Hamas’ın rehineleri bırakması gerektiğini de sözlerine ekleyen Papa Francis, “Acı çeken gençleri, kadınlar ve yaşlıları düşünüyorum. Rehinelerin serbest bırakılması çağrımı yineliyorum. Gazze’de halka yardımın sağlanması için insani duruma saygı gösterin” ifadelerini kullandı. Filistin ve İsrail’deki gelişmeleri büyük üzüntü ile takip ettiğini söyleyen Papa Francis, “Daha fazla kan dökülmesin” dedi. Almanya’dan seyahat uyarısı Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, vatandaşlarının İsrail, Filistin ve Lübnan’a ziyaret gerçekleştirmemesi uyarısında bulunuldu. Bu ülkelerde bulunan Alman vatandaşlarının ise yetkililerle iletişime geçmeleri kaydedilen açıklamada, “Durum oldukça istikrarsız bir şekilde devam ediyor. Hükümetimizin kriz ekipleri gelişmeleri yakından takip ediyor” denildi.

Hizbullah’tan İsrail topraklarına saldırı Haber

Hizbullah’tan İsrail topraklarına saldırı

(İLKHABER)- Hamas’ın dün başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu devam ederken, İsrail de Hamas hedeflerini vuruyor. Çatışmalar gece boyunca yapılan saldırılarla sürerken, İsrail ordusu Lübnan topraklarından İsrail topraklarına ateş açıldığını ve ordunun da karşılık verdiğini duyurdu. Lübnan ordusunun açıklamasından kısa bir süre sonra Lübnan topraklarından İsrail’e roketli saldırı gerçekleştirildi. İsrail Savunma Kuvveleri (IDF) yaptığı açıklamada, Lübnan’dan gerçekleştirilen saldırılara karşılık Lübnan’ın güneyine topu saldırılar düzenlendiğini açıkladı. IDF açıklamasında, “Bu tür saldırılara karşı tedbirler alınıyor ve İsrail halkının güvenliğinin sağlanması için tüm bölgelerde her an faaliyet göstermeye devam edilecek” denildi. Lübnan’daki Hizbullah, saldırıların ardından yaptığı açıklamayla saldırıları üstlenerek İsrail’e ait askeri noktaları vurduklarını duyurdu. Hizbullah saldırıları üstlendi Hizbullah saldırılarda direkt olarak İsrail’e ait noktaların hedef alındığını duyurarak, “Filistin direnişiyle” dayanışma göstermek amacıyla İsrail’in 3 noktasının vurulduğunu açıkladı. Hizbullah açıklamasında, işgal altındaki Golan Tepelerindeki İsrail’e it 3 noktanın vurulduğu bildirildi. Saldırılarda çok sayıda roket kullanıldığı kaydedildi. İsrail, Hizbullah’a ait çadırları vurdu İsrail ordusu, Lübnan’dan İsrail topraklarına gerçekleştirilen saldırıları Hizbullah’ın üstlenmesinin ardından Kefr Şuba’da bulunan Hizbullah’a ait çadırların vurulduğunu açıkladı. IDF, dronlarla gerçekleştirilen saldırılara ait görüntüleri de paylaştı. Hamas’la çatışmalar 8 bölgede devam ediyor İsrail tarafından yapılan açıklamada ise Hamas’a ait 8 bölgede çatışmaların sürdüğü kaydedildi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Richard Hecht, ülkenin güneyinde Hamas’ın sızdığı 22 noktanın kontrolünün yeniden sağlandığını açıkladı.

Lübnan'dan dünyaya İsrail çağrısı Haber

Lübnan'dan dünyaya İsrail çağrısı

Lübnan Meclisi Başkanı Nebih Berri, İsrail'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararını yok sayarak yaptığı sınır ihlallerinin durdurulması çağrısında bulundu. İSRAİL'İN SINIR ÜZERİNDEKİ İŞGALLERİ İsrail ordusu, 1967'de Suriye ile girdiği savaşta Golan Tepeleri ve ardından Lübnan'ın kendisine ait olduğunu vurguladığı Kefr Şuba Tepeleri, Şebaa Çiftlikleri ile Gacar köyünün bir kısmını işgal etmişti. Lübnan Dışişleri Bakanlığı, 4 Temmuz'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Gacar köyünün kuzeyine girişleri yasakladığını, böylece BMGK'nın 1701 sayılı kararını açık bir şekilde ihlal ederek işgal bölgesini genişletmek istediği uyarısında bulunmuştu. Hizbullah ise 7 Temmuz'da, İsrail'in Lübnan sınırındaki Gacar köyünün tamamını işgal ederek etrafına duvar ördüğünü bildirmişti. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, 10 Temmuz'da yisaptığı açıklamada, İsrail'in köyden çekilmesi gerektiğini yinelemiş; 11 Temmuz'da ise Lübnan, köyü tamamen işgal etmesi nedeniyle İsrail'i Birleşmiş Milletler'e şikayet etmişti. Lübnan ordusunda görevli Tuğgeneral Munir Şehadi ise İsrail ile ülkesi arasındaki Birlemiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) denetimindeki "Mavi Hat" üzerinde 13 tartışmalı bölgenin bulunduğunu söylemişti. Şehadi, Mavi Hat'ın iki ülke arasındaki resmi kara sınırı olmadığını da ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.