TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Orman Genel Müdürlüğü

İLKHABER-Gazetesi - Orman Genel Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Orman Genel Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Depremde hayatını kaybeden orman yüksek mühendisi anısına hatıra ormanı Haber

Depremde hayatını kaybeden orman yüksek mühendisi anısına hatıra ormanı

Geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Türkiye'yi derinden sarstı. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ illerinde etkili olan depremlerde 53 binin üzerinde kişi yaşamını yitirdi, on binlerce kişi yaralandı. Yaşanan bu büyük felaket sonrası tüm Türkiye ve dünya ülkeleri bir araya gelerek yaraların sarılması için büyük çaba sarf etti. Depremin yıl dönümü olan 6 Şubat 2024 tarihinde yaşamını kaybedenler, düzenlenen törenlerle anıldı. Orman Genel Müdürlüğü tarafından depremde hayatını kaybeden vatandaşlar anısına 81 ilde oluşturulan ‘6 Şubat Deprem Şehitleri Ormanı'nda fidanlar toprakla buluşturulurken, Adana Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kozan Orman İşletme Müdürlüğü'nce de anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Kozan Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan etkinlikte, depremde Adana'da hayatını kaybeden Orman Yüksek Mühendisi Hasan Enişte anısına tesis edilen hatıra ormanında, fidanlar toprakla buluşturuldu. Fidan dikim töreninde merhum Hasan Enişte'nin kızı Dr. Konçuy Enişte ve oğlu Gökbörü Enişte de hazır bulundu. Fidanların dikilmesinin ardından Hasan Enişte'nin mezarı ziyaret edilerek, dualar okundu. Dr. Konçuy Enişte ile kardeşi Gökbörü Enişte, babalarının ülkemizin çeşitli yörelerinde ağaçlandırma sahalarının planlama ve uygulamalarında görev aldığını belirterek, "Babamızın ve binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesi, bizi derinden üzdü. Allah böyle acıları bir daha yaşatmasın. Depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, tedavileri devam eden vatandaşlarımıza da şifalar diliyoruz" dediler.

Milli Ağaçlandırma Günü’nde Adana'da 80 bin fidan toprakla buluşacak Haber

Milli Ağaçlandırma Günü’nde Adana'da 80 bin fidan toprakla buluşacak

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle her yıl 11 Kasım'da kutlanan "Milli Ağaçlandırma Günü", çevre bilincini artırmak ve doğayı koruma sorumluluğunu hatırlatmak amacıyla büyük önem taşıyor. Bu özel gün, ormanlık alanların genişletilmesi ve ağaçlandırma faaliyetlerinin artırılması konusunda tüm vatandaşları harekete geçmeye çağırıyor. İklim değişikliği ile mücadelede, toprak erozyonunun önlenmesinde ve biyoçeşitliliğin korunmasında kritik bir rol oynayan ormanlık alanlar, bu özel günlerde toprakla buluşturulan farklı türlerdeki fidanlarla her geçen yıl giderek artıyor. Bu anlamlı gün, herkesin doğaya sahip çıkmak için bir adım atması ve ekosistemi güçlendirmek adına önemli katkı sağlıyor. Adana'da 11 Kasım Pazartesi gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında da Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan hazırlıklar devam ediyor. Milli Ağaçlandırma Günü'nün kutlanmaya başlandığı 11 Kasım 2019 tarihinden bu yana 471 bin 850 fidanın dikildiği Adana'da, il genelinde bu yıl da 16 lokasyonda 56,3 hektar alanda 80 bin fidan toprakla buluşturulması planlanıyor. Adana Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, "Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes" sloganıyla yapılacak etkinliklerde Alpaslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kampüsünün ana lokasyon olarak belirlendiğini bildirdi. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve kent protokolünün katılımıyla yapılacak törende 30 dekar alanda kızılçam, fıstıkçamı, defne, jakaranda, erguvan, servi ve lavanta türlerinden olmak üzere toplam 5 bin fidanın dikiminin gerçekleştirileceği ifade edildi. Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanların korunması, sürdürülebilir şekilde yönetilerek gelecek nesiller için daha sağlıklı ve yaşanabilir kılınması amacıyla 11 Kasım Pazartesini günü saat 11.00'da başlayacak tören için, tüm vatandaşlara katılım çağrısında bulunuldu.

Orman Genel Müdürlüğü'nden orman yangınlarıyla mücadelede yeni alım usulleri Haber

Orman Genel Müdürlüğü'nden orman yangınlarıyla mücadelede yeni alım usulleri

Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yapacağı mal ve hizmet alımlarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3. Maddesinin (b) Bendi Kapsamında Yapılacak Alımlara İlişkin Usul ve Esaslar"a ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni kararın içeriği ve yürürlüğü Kararla, özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olarak OGM'nin orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyacağı yurt içinden veya yurt dışından yapılacak mal ve hizmet alımlarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, alımlar "doğrudan temin usulü" veya "teklif alma yöntemi kullanılarak yapılacak ihale usulü" şeklinde gerçekleştirilecek. İdare, ihtiyaçlarını belirtilen hallerde ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın, fiyat üzerinden görüşme yaparak doğrudan temin edebilecek. Hava araçları, kara araçları ve ekipleri için ihtiyaç duyulan bakım, modernizasyon, teçhizat, işletme ve idameye yönelik alımlar, ikili veya çok taraflı uluslararası anlaşmalar gereği yapılan alımlarla yabancı ülkelerin resmi kurumlarından yapılan alımlar ve mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyumun ve standardizasyonun sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetlerin, asıl sözleşmeye dayalı olarak düzenlenecek sözleşmelerle ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişilerden yapılacak alımlar, doğrudan temin usulü kapsamında sayıldı. Teklif alma usulünde ise ihale dokümanında belirtilen fiyat avantaj oranları dikkate alınarak mali ve teknik tekliflerin değerlendirilmesiyle yüklenici seçilecek. İhale komisyonu ve ihale süreci detayları İhaleyi gerçekleştirmek üzere ihale komisyonu oluşturulacak. Komisyon, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az 5 kişiden oluşacak. Bu şekilde yapılacak alımlarda ihale yapılmadan önce İdare tarafından her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenecek ve dayanaklarıyla birlikte hesap cetvelinde gösterilecek. Ancak maliyetin sınai veya teknolojik zorunluluklar veya acil ihtiyaçlar nedeniyle belirlenemediği, gerekçeleriyle birlikte onay belgesinde belirtilmesi kaydıyla, yaklaşık maliyet belirlenmeksizin ihale süreci başlatılabilecek. Kararla, teknik şartname ve ihale dokümanı özellikleri, tekliflerin geçerlilik süresi ve dili, mali tekliflerin açılması, tekliflerin değerlendirilmesi, ihalenin karara bağlanması ve onaylanması, sözleşme imzalanması, mücbir sebep halleri konularına ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi.

Orman Genel Müdürlüğü'nden İzmir Karşıyaka'daki orman alanına ilişkin açıklama Haber

Orman Genel Müdürlüğü'nden İzmir Karşıyaka'daki orman alanına ilişkin açıklama

Orman Genel Müdürlüğü, “İzmir ili Karşıyaka ilçesinde 15 gün önce yanan ormanlık alan, orman sınırları dışına çıkarıldı” haberlerine ilişkin açıklama yaptı. Orman Genel Müdürlüğü Resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Bazı sosyal medya hesaplanandan paylaşılan ‘İzmir ili Karşıyaka ilçesinde 15 gün önce yanan ormanlık alan, orman sınırları dışına çıkarıldı’ paylaşımına istinaden Orman Genel Müdürlüğü olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. 30 Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında, evleri zarar gören vatandaşların ihtiyacını karşılamak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından konut inşası için alan belirleme çalışması başlatılmıştır. İlgili Bakanlık, Bayraklı ilçesinde, orman sınırları içinde olmakla birlikte, orman vasfına sahip olmayan otluk, taş ve kayalıktan oluşan 375 hektarlık alanı deprem konutları inşa etmek için talep etmiştir. Bu alanın, depremzedelere konut inşasında değerlendirilmesi için 26 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete'deki kararla orman sınırlan dışına çıkartılmasına karar verilmiştir. Ancak yapılan bu hukuki işlem, Danıştay tarafından usuldeki eksiklik gerekçe gösterilerek 13 Ekim 2023 tarihinde iptal edilmiştir. İşlemdeki usulden kaynaklanan eksiklik giderilerek tashih edilmiş ve 31 Ağustos 2024 tarih ve 32648 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile orman sınırları dışına yeniden çıkartılmasına karar verilmiştir. Yukarda bahse konu süreç devam ederken, 15 Ağustos 2024 tarihinde İzmir’in Karşıyaka ve Bayraklı ilçelerinde yangın çıkmıştır. Resmi Gazete'deki kararla Bayraklı'da orman sınırları dışına çıkarılan alanın 95 hektarlık kısmı bu yangından etkilenmiştir. Ancak etkilenen bu kısım, orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfını taşımayan bir alandır. Sonuç olarak, haber ve yorumlarda iddia edildiği gibi yanan bir orman alanının orman sınırları dışına çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir. Fiilen orman örtüsüne ve orman vasfına sahip olmayan bir alan orman sınırları dışına çıkarılmıştır” denildi. Açıklamada, “Bir alanın orman sınırları dışına çıkarılması, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun Ek 16'ncı maddesi kapsamında yapılmaktadır. Burada göz önüne alınan husus, alanın orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfını taşımayan bir alan olmasıdır. Ormanlarımız Anayasamızın 169. maddesi ile koruma altına alınmıştır. Yanan ormanlarımız yangın sonrası yeniden ormanlaştırılmakta ve bu sahalarda yapılacak ağaçlandırma çalışmaları kamuoyu ile paylaşılmaktadır. İzmir'deki yangında zarar gören ormanlarımızın yeniden ağaçlandırılması için çalışmalara yangın sonrası başlanmıştır. Ayrıca, orman dışına çıkarılan alanın en az iki katı kadar alan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Genel Müdürlüğümüze yeni orman tesis edilmesi için tahsis edilmekte, bu alanlarda orman tesis edilmesi çalışmaları yapılmaktadır” denildi.

Türkiye'nin orman varlığı artıyor: 2012-2023 döneminde 1,7 milyon hektar artış Haber

Türkiye'nin orman varlığı artıyor: 2012-2023 döneminde 1,7 milyon hektar artış

Türkiye'de 2012-2023 döneminde çıkan yangınlarda yaklaşık 255 bin hektar alan zarar görürken aynı dönemde sürdürülen seferberlikle orman varlığında 1,7 milyon hektarlık artış sağlandı.Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerinden derlediği bilgiye göre, orman yangınlarıyla mücadelede "önleme", "söndürme" ve "yeniden ağaçlandırma" adımları stratejik önem taşıyor.Bu kapsamda OGM, uçak, helikopter, insansız hava aracı (İHA), gözetleme kulesi, kamera ve kara araçlarını kullanarak orman yangınlarına zamanında ve etkili şekilde müdahale etmeye çalışıyor.Çıkan yangınlarda iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının da etkili olduğu belirtiliyor. Buna karşın ağaçlandırma seferberliğiyle yanan alanlardan çok daha fazlası orman envanterine ekleniyor. Verilere göre, Türkiye'nin 2012'deki orman varlığı 21 milyon 678 bin 134 hektardı. Aynı dönemde 2 bin 450 yangın çıkarken alevler, 10 bin 454 hektar alanı etkiledi. 2015 yılına gelindiğinde orman varlığı 22 milyon 342 bin 935 hektara yükselirken 3 bin 219 hektarlık alanda 2 bin 150 orman yangını çıktı. Orman varlığı, 2018 yılında da artış göstererek 22 milyon 621 bin 935 hektara ulaştı. Bu dönemde 5 bin 644 hektar alanda 2 bin 167 yangın çıktı. Orman yangınlarıyla mücadele stratejiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle 2019'dan itibaren her yıl 11 Kasım, "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlanmaya başlandı. O yıl Türkiye'nin orman varlığı 22 milyon 740 bin 297 hektar olarak kayıtlara geçti. Söz konusu yılda 2 bin 688 orman yangını çıkarken alevler, 11 bin 332 hektar alanda etkili oldu. 2020'de orman alanı 22 milyon 933 bin hektara ulaştı. Bu dönemde etkili olan 3 bin 399 yangında 20 bin 971 hektar alan zarar gördü. Özellikle Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan yangın kapladığı alanla tarihe geçti. Söz konusu yılda çıkan 2 bin 793 orman yangınından 139 bin 503 hektar alan etkilendi. O yıl Türkiye'nin orman varlığı 23 milyon 110 bin hektar olarak hesaplandı. Orman alanının 23 milyon 245 bin hektar olarak kayıtlara geçtiği 2022'de de 2 bin 160 orman yangını, 12 bin 799 hektarlık alanda etkisini gösterdi. Geçen yıl ise orman alanı 23 milyon 363 bin 71 hektara yükseldi. Bu dönemde 2 bin 579 orman yangınında 15 bin 520 hektar alan zarar gördü. Böylece 2012-2023 döneminde Türkiye'nin orman varlığı yaklaşık 1,7 milyon hektar arttı. Aynı dönemde yaklaşık 255 bin hektarlık alan da orman yangınlarında zarar gördü. Söz konusu dönemde Türkiye'de yanan alanların yaklaşık 7 katı kadar orman varlığı artmış oldu. Bu dönemde çıkan diğer yangınlarla birlikte ise 12 yılda yaklaşık 32 bin yangınla mücadele edildi. İnsan faktörünün yangınlara etkisi Yangınlardaki insan faktörü dikkati çekti. 12 yıllık dönemde 11 bin 357 orman yangınının ihmal ve kaza kaynaklı çıktığı belirlendi. İhmal ve kazalardan 105 bin 675 hektarlık alan etkilendi.Doğal nedenlerle 3 bin 992 orman yangını çıkarken alevler, 2 bin 699 hektarlık alanda zarara yol açtı. Kasıtlı olarak çıkarılan 1606 orman yangınında ise 57 bin 288 hektar alan zarar gördü.2012-2023 döneminde nedeni belirlenemeyen 14 bin 934 orman yangınında da 89 bin 502 hektarlık alan alevlere maruz kaldı.

Orman yangınları, bu yıl 15 bin futbol sahası büyüklüğünde alanı etkiledi Haber

Orman yangınları, bu yıl 15 bin futbol sahası büyüklüğünde alanı etkiledi

Bu yıl 1 Ocak ve 1 Ağustos 2024 tarihleri arasında meydana gelen orman yangınlarında, 15 bin futbol sahası büyüklüğünde alan zarar gördü. Geçen yılın aynı dönemindeki orman yangınlarında zarar gören alanın ise 7 bin 716 hektarı bulduğu bildirildi. Son yıllarda hava sıcaklıklarının artışı, orman yangınlarının sıklığını ve şiddetini artıran önemli bir faktör olarak dikkati çekiyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların orman ekosistemlerinde yarattığı stresin, yangın riskini önemli ölçüde yükselttiğini belirtiyor. Yüksek hava sıcaklıkları, orman zemininde ve bitki örtüsünde kuruma ve susuzluk yaratarak, bu alanların yangına daha yatkın hale gelmesine neden oluyor. Ağaçlar ve bitkiler, sıcaklıkların artışıyla birlikte su kaynaklarını hızla kaybettiğinden, doğal yangın bariyerleri zayıflar ve alevlerin yayılma olasılığını artırıyor. İklim değişikliği ile birlikte yaşanan sıcaklık artışları, mevsimsel değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Uzun süren sıcak hava dalgalarının ormanların nem dengesini bozması, orman yangınları için ideal koşul oluşturuyor. Ayrıca, sıcak hava dalgaları sırasında rüzgâr hızlarında artış alevlerin hızla yayılmasına ve kontrol altına alınmasının zorlaşmasına yol açıyor. Meteoroloji uzmanları, sıcaklıkların yükselmesi ile birlikte orman yangınlarının yayılma hızının da arttığını vurguluyor. Özellikle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğu dönemlerde, orman yangınlarına karşı alınacak tedbirlerin artırılması gerektiği ifade ediliyor. 15 bin futbol sahası büyüklüğüne ormanlık alan zarar gördü TEMA Vakfı tarafından yapılan açıklamada da, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerine göre Ağustos ayında mevsim normallerinin üzerinde olması beklenen hava sıcaklıkları nedeniyle vatandaşların orman yangınlarına karşı daha dikkatli olması gerektiği belirtildi. Orman Genel Müdürlüğü’nün Temmuz ayı sonu istatistiklerine göre, bu yıl ülkemizde 11.000 hektara (yaklaşık 15.000 futbol sahası büyüklüğüne) yakın orman alanı zarar gördü bildirilen açıklamada, "Orman yangınları sebebiyle Temmuz ayına kadar yaklaşık 4.800 hektar büyüklüğünde orman alanı zarar görürken, sadece Temmuz ayında 6.200 hektara yakın orman alanı etkilendi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayı tahminlerine göre, sıcaklıklar ülkemizde mevsim normallerinin üzerinde olacak. Herkesi orman yangınlarına karşı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Gördüğünüz tüm orman yangınlarında hemen Orman Yangını İhbar Hattı 177’yi ya da Acil Çağrı Hattı 112’yi arayabilirsiniz." ifadeleri kullanıldı. Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan araçların da her yıl yenilenerek sayılarının arttığı belirtildi. Bu yıl ülke genelinde 105 helikopter, 26 uçak ve 14 İHA'nın orman yangınlarına müdahalede görev aldığı, ayrıca yangınların tespitinde önemli rol oynanan 776 gözetleme kulesi bulunduğu, yangınlarla mücadelede 1686 arazöz ve 2 bin 655 ilk müdahale aracı kullanıldığı ifade edildi. Orman yangınlarıyla mücadelede ülke genelinde 15 bin 500 yangın işçisi, 4 bin teknik personel, 5 bin 500 orman muhafaza memuru ve 122 bin gönüllü yer alıyor.

Rekor sıcaklıkların yaşandığı Haziran'da orman yangınları geçen yıla göre yaklaşık 5 kat arttı Haber

Rekor sıcaklıkların yaşandığı Haziran'da orman yangınları geçen yıla göre yaklaşık 5 kat arttı

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre, tüm dünyada Mart, Nisan Ve Mayıs aylarının en sıcak aylar olmasıyla birlikte, 2024 ilkbaharı tarihe "tüm zamanların en sıcak ilkbaharı" olarak geçti. Türkiye'de de sıcak geçen kış ve ilkbaharın ardından Haziran ayında birçok kentte hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, bazı şehirlerde rekor sıcaklık değerleri kaydedildi. Yüksek sıcaklık yangın riskini de artırdı. Orman altı bitki örtüsünün daha erken kuruması alevlerin daha etkili olmasına neden oldu. Orman yangını sezonunun başladığı 1 Haziran'dan bu yana birçok kentte çok sayıda yangın çıktı. Orman Genel Müdürlüğünden alınan verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 5 kat artışla 399 yangın kayıtlara geçti. Geçen yıl bu dönemde yangınlardan 41 hektar, bu yıl ise 2 bin 548 hektar ormanlık alan zarar gördü. 1-21 Haziran döneminde geçen yıl orman dışı 155 yerde yangın çıktı, bu yıl ise 551 orman dışı noktada yangın yaşandı. "Haziranda Temmuz ve Ağustos sıcaklığı yaşandı" Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'de özellikle Çanakkale'den başlayarak Adana yöresine kadar uzanan, yangın tehlikesinin ve sıklığının yüksek olduğu bir yangın coğrafyası bulunduğunu söyledi. Yangınların normalde yılın en sıcak olduğu 10 Temmuz - 20 Ağustos arasında sıklaştığını anlatan Türkeş, son dönemlerde sıcak hava dalgasının mayıs ve eylülü de içine alacak şekilde genişlediğini belirtti. Prof. Dr. Türkeş, Haziranda Temmuz Ve Ağustos sıcaklıklarının yaşandığını dile getirerek, "Bunlar insan kaynaklı iklim değişikliğinin, küresel ısınmanın giderek hızlandığını ve daha fazla etkili olduğunu bize gösteriyor." dedi. "Yakıt deposu haline geliyor" Sıcaklığın orman yangınları açısından olumsuzluk oluşturduğuna dikkati çeken Türkeş, şunları kaydetti: "Giderek daha sıcak bir dünya, yağış rejiminin değişmesi, aynı şekilde giderek daha sıcak bir Türkiye, yazı kurak ve çok sıcak Akdeniz ikliminin egemen olduğu coğrafyanın genişleme eğilimi içinde olması, hava sıcaklıklarının giderek daha yüksek olması, ardışık sıcak hava dalgalarının sıklığının, süresinin, şiddetinin artması yaz kuraklığıyla da birleştiği zaman bütün bitki örtüsü, ormanlar, makiler, tarım alanları, meralar patlamaya hazır, büyük yangınlara elverişli yakıt deposu haline geliyor. Bugünlerde bu etkiyi haziranda görmeye başladık. Türkiye'de, yüksek yangın tehlikesini yaratan hava koşulları iklim değişikliğiyle birleştiğinde orman yangınları daha sık, daha büyük olma eğilimi içine giriyor." Prof. Dr. Türkeş, orman yangınlarına karşı geleneksel kriz tabanlı yangın yönetiminden risk tabanlı proaktif ve bütüncül yangın yönetimi döngüsüne geçilmesinin önemine işaret etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.