SON DAKİKA

#Orhan Sümer

İLKHABER-Gazetesi - Orhan Sümer haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Orhan Sümer haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sümer: Emekliler için geçici çözümler yetmiyor, kalıcı adımlar atılmalı Haber

Sümer: Emekliler için geçici çözümler yetmiyor, kalıcı adımlar atılmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirilen görüşmelerde, emeklilere sadece 1000 TL maaş artışı ve 4.000 TL Bayram İkramiyesi verilmesine ilişkin konuştu. Orhan Sümer, emeklilere ödenen bayram ikramiyesinin, onların temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu ve bu durumun emeklilerin karşılaştığı ekonomik zorlukları görmezden gelindiğini belirtti. "Emeklilerin karşılaştığı sorunlar, haklarının yeterince korunmadığını gösteriyor” Orhan Sümer, “Türkiye’de emekliler, uzun yıllar boyunca ülkenin kalkınması ve refahı için emek veren, vergilerini ödeyen ve sosyal güvenlik sistemine güvenen kesimdir. Ancak ne yazık ki, bugün emeklilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar, onların emeklerinin ve haklarının yeterince korunmadığını gözler önüne seriyor. Özellikle emekli ikramiyesi olarak ödenen 4.000 TL gibi sembolik bir miktar, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukları hafifletmek bir yana, adeta onların sorunlarını görmezden gelen bir anlayışın ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Saray İktidarı emeklilerimize sefaleti yaşatıyor” diye ifade etti. “Emeklilerimize verilen 4.000 TL’lik ikramiye, onların temel ihtiyaçlarını karşılamıyor” Sümer, emekliliğin daha rahat ve huzurlu bir yaşam olarak tanımlandığını ancak Türkiye’deki emekliler için durumun böyle olmadığını belirterek şunları söyledi: “Emeklilik artık biraz daha çalışma stresinden uzak, rahat bir yaşam olarak adlandırılır. Ne yazık ki bizim emeklilerimiz için öyle değil. Avrupalının emeklisi hangi ülkeyi gezeyim, nerde ne yiyip içeyim diye düşünürken bizim emeklilerimiz yeniden başka bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Enflasyonun yüksek olduğu, temel ihtiyaçların fiyatlarının sürekli arttığı bir ekonomik ortamda, emeklilere ödenen ikramiyeler ve maaşlar, adeta alay edercesine yetersiz kalıyor. Bu bayram için açıklanan 4.000 TL’lik ikramiye, bir emeklinin birkaç aylık temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan acizken, bu durumun sürdürülebilir bir çözüm olarak sunulması, emeklilere yönelik bir saygısızlık örneğidir.” “Emeklilerin yaşam mücadelesi zorlaşıyor, iktidar çözüm üretmiyor” Emeklilerin yaşam mücadelesinin giderek daha zor hale geldiğine dikkat çeken Orhan Sümer, iktidarın bu sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine geçici ve sembolik adımlar attığını ifade ederek, “Emekliler, sağlık harcamaları, kira, elektrik, su, doğalgaz gibi temel giderlerle boğuşurken, iktidarın bu sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine, geçici ve sembolik adımlarla yetinmesi, emeklilerin yaşam mücadelesini daha da zorlaştırıyor. Emeklilerin hak ettiği saygın yaşam standartlarını sağlamak, iktidarın en temel görevlerinden biridir. Ancak bugün Türkiye’de emekliler, bu saygınlıktan ve refahtan uzak, adeta unutulmuş bir kesim olarak yaşam mücadelesi veriyor. Sarayın masraflarından feragat edilse emeklilerimiz bir nebze olsa rahatlayacak ancak İktidar bunu duymak dahi istemiyor” şeklinde konuştu.

Sümer: Kanser hastaları gibi hayati tehdit altındaki bireyler tedaviye ulaşmak için mücadele ediyor Haber

Sümer: Kanser hastaları gibi hayati tehdit altındaki bireyler tedaviye ulaşmak için mücadele ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Adana Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde kanser hastaları ve yakınlarının yaşadığı zorlukları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Sümer, hastaların tedaviye ulaşmak için yaşadığı sıkıntıları vurgularken, “Kanser hastaları, fiş almak için mücadele ediyor” diyerek bu sorunun sadece onkoloji bölümünde değil, birçok farklı branşta da benzer şekilde yaşandığını belirtti. “Kanser hastaları, fiş almak için mücadele ediyor" Orhan Sümer, “Üzülerek paylaştığım bu fotoğraf, bu sabah saat 6'da Adana Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde çekildi. Fotoğrafta, hasta ve yakınlarının fiş almak için girdikleri mücadele gözler önüne seriliyor. Eğer ilk 30 kişi arasına giremezlerse, aynı çile ertesi gün tekrar ediyor. Bu hastalar, maalesef kanser hastaları. Ancak ne yazık ki bu durum sadece onkoloji bölümünde değil, hemen hemen her branşta yaşanıyor” diye ifade etti. "Kanser gibi ciddi hastalıklarla mücadele edenler, tedaviye erişmek için zorluklarla karşılaşıyor" Sümer, kanser hastalarının tedaviye erişmek için yaşadığı zorlukların sağlık sistemindeki krizi gözler önüne serdiğini belirterek şunları söyledi: “Kanser hastalarının sıraya girdiğini gösteren fotoğraflar, sağlık sistemimizin içinde bulunduğu krizi bir kez daha gözler önüne seriyor. Kanser gibi ciddi ve yaşamı tehdit eden bir hastalıkla mücadele eden insanların, tedaviye erişmek için bu kadar büyük zorluklar yaşaması kabul edilemez bir durumdur. Sağlık hizmetlerinin her vatandaşa eşit, adil ve hızlı bir şekilde ulaştırılması devletin asli görevlerinden biridir. Ancak görünen o ki, bu görev maalesef yerine getirilemiyor. İktidar, son yıllarda sağlık alanında yapılan yatırımları ve iyileştirmeleri sık sık gündeme getiriyor. Ancak gerçekler, bu söylemlerin pratikte karşılık bulmadığını gösteriyor. Hastanelerdeki yoğunluk, yetersiz personel sayısı, randevu sistemindeki aksaklıklar ve temel ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntılar, sağlık sisteminin içinde bulunduğu krizi derinleştiriyor.” "Sağlık sisteminde yaşanan çöküş, iktidarın sağlık politikalarını gözden geçirmesini zorunlu kılıyor" Orhan Sümer, sağlık sisteminde yaşanan çöküşün, ülke genelindeki sağlık politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Sümer, “Kanser hastalarının, tedaviye erişmek için saatlerce sıra beklemek zorunda kalması, ülkemizin sağlık politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca yeni doğan bebeklere yapılanlar, Yoğun bakım hastaları ile ilgili, işlemler, özel hastanelere güvenin kalmaması, devlet hastanelerindeki yetersizlik ve çöküş artık sürdürülebilir değildir. İktidar, bu sorunları görmezden gelmek yerine, acilen somut adımlar atmalı ve sağlık sistemini vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde yeniden yapılandırmalıdır” dedi.

Sümer: Vatandaş borçla borç kapatırken yoksulluk çukuruna derinleşiyor Haber

Sümer: Vatandaş borçla borç kapatırken yoksulluk çukuruna derinleşiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Türkiye’deki ekonomik krizi ve vatandaşların artan borç yükünü Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Sümer, 2025 yılının başında yapılan maaş artışlarının hızla eridiğine dikkat çekerek, vatandaşların artan borçlarıyla derinleşen yoksulluk çukuruna saplandığını vurguladı. "Ocak ayında 303 bin 367 kişi icra takibine alındı" Orhan Sümer, “Bu yıl sadece ocak ayında 178 bin 382 kişi bireysel kredi borcunu, 194 bin 163 kişi de kredi kartı borcunu ödeyemediği için icra takibine alındı. Geçen yıl ocak ayına göre bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı yüzde 51, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise yüzde 65 oranında artış kaydetti. Ocakta hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcu yüzünden takibe alınanlar tek kişi sayıldığında toplam 303 bin 367 kişi bir ayda icra takibine alındı. Önceki yıllarda bankalar tarafından icra takibine alınanlardan borcunu hala ödeyememiş olanların sayısı ocak sonunda 4 milyona yaklaştı. Artık yeni zenginlik borçsuz bir maaş ile hayatta kalabilmek” diye ifade etti. "Vatandaş borçla borç kapatırken yoksulluk çukuruna daha derin batıyor" Orhan Sümer vatandaşların borcu borçla kapattığını belirterek şunları söyledi: “Hem bankalar ve finansman şirketlerinin hem de varlık yönetim şirketlerinin takibinde bulunanlar tek kişi sayıldığında icra takibindeki toplam vatandaş sayısı 3 milyon 977 bin 310 kişiye ulaşıyor. Vatandaş borcu borçla kapatmaya çalıştıkça daha da derin yoksulluk çukuruna saplanıyor. Ne yazık ki vatandaş artık krizin yoğun etkisiyle birlikte canıyla sınanıyor. Milletin akıl sağlığını korumak için antidepresanlara başvurduğunu ilaç kullanımında Avrupa birincisi olmamızdan anlıyoruz.” "Türkiye artık ekonomik bir cehennem durumunda" Orhan Sümer, “2025 yılı başında asgari ücrete yüzde 30, memurlar maaşları ve memur emeklilerinin aylıklarına yüzde 11,5, işçi ve bağımsız çalışan emeklilerin aylıklarına da yüzde 15,75 zam yapılmıştı. Ücret, maaş ve aylıklara yapılan zamların önemli bir kısmı daha yılın ilk iki ayında eridi. 22 bin 104 lira olan asgari ücretin satın alma gücü iki ayda 1.527 lira eridi.. Türkiye şu anda Suriye, Güney Sudan, Arjantin, Zimbabve gibi ülkelerle aynı enflasyon liginde oynuyor. Paranın değeri her geçen gün kayboluyor. Eğer saray yandaşı değilseniz Türkiye artık ekonomik bir cehennem durumunda “diye ifade etti.

Sümer: Adana’da don felaketinde binlerce çiftçi mağdur oldu Haber

Sümer: Adana’da don felaketinde binlerce çiftçi mağdur oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Adana'da aniden düşen hava sıcaklıkları nedeniyle yaşanan don olaylarının, tarım arazilerinde ciddi zarara yol açtığını belirterek çiftçilerin mağduriyetini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Sümer, Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulunarak bölgedeki çiftçilere acil destek sağlanması gerektiğini vurguladı. "Çiftçiye destek olunmazsa tarım daha da zor duruma düşer" Adana’da binlerce çiftçinin don nedeniyle mağdur olduğunu belirten Orhan Sümer, “Tarım Bakanlığı yaşanan olayda Bölgedeki Ziraat Odalarıyla ortak hareket etmeli ve hasar tespit çalışması yapılmalıdır. Ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği ülkemizde çiftçimize destek açıklanmalıdır. Bakanlık afet bölgesi ilan edip çiftçilerimize yanında olduğunu bildirmelidir” diye ifade etti. "Adana'da don felaketi, çiftçinin emeği buz tuttu" Sümer, tarım arazilerine vuran donun çiftçinin emeğini bir gecede yok ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Adana'da ani sıcaklık düşüşü nedeniyle tarım arazilerine don vurdu. Çiftçilerin emekleri bir gecede buz tutarken, Tarım ve Orman Bakanlığı, zararı karşılamak için acil fon oluşturmalıdır. Çiftçi zaten zor ayakta duruyor. Ürünü para etmiyor. Tarlada 3 kuruşa sattığı mahsul süpermarketlerde 5 katına satılıyor. Birde üzerine doğal afet gibi zararlar eklenince çiftçi hepten perişan oluyor. Bakanlığın bu gibi durumlarda mutlaka çiftçiye ve üreticiye destek açıklaması yapması gerekmektedir." “Adana'da yaşanan don olayı, binlerce çiftçiyi mağdur etti” Orhan Sümer, "Adana'da yaşanan don olayı, binlerce çiftçiyi mağdur etti. Tarım ve Orman Bakanlığı zor gününde çiftçilere el uzatmazsa ne zaman yanlarında olacak. İthal tarım politikaları ile çiftçinin ürettiğini istediği fiyata satamaması ile zaten zor günler yaşayan tarım sektörü bu gibi durumlarda yalnız bırakılırsa hepten zora girecek” şeklinde konuştu. "Don, Adana'da tarım ürünlerini vurdu" Orhan Sümer, "Adana'da etkili olan don, tarım ürünlerini vurdu. Çiftçiler zaten zor günler geçirirken, üzerine gerçekleşen don ile hepten zarar etmiş durumdalar. Bugün gıda enflasyonunun bu kadar yüksek olmasından, marketlerde ürünlerin fiyatlarının sürekli olarak artmasından yakınırken, İktidar çiftçi ne halde diye düşünmüyor. Daha tarlada ekim aşamasında çiftçi kendine yalnız hissetmese, desteklendiğini bilse ve gerçekten desteklense bu ülkede açlık konuşulur olmaz. Ancak çiftçiyi üretime küstüren politikalar uygulanırsa sonuç da kaçınılmaz olur. Çiftçinin ürününe don vurmuş, ne yapacağını kara kara düşünüyor, bir Bakanlık yetkilisi çıkıp da kimse merak etmesin diyemiyorsa orada üretici nasıl umutlu olacak” dedi.

Sümer: Sendikalı işçilerin hakları için mücadeleye devam edilmeli Haber

Sümer: Sendikalı işçilerin hakları için mücadeleye devam edilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana’da Birleşik Kamu-İş, Eğitim-İş Adana 1 ve 2 No’lu Şubeleri, DİSK Genel-İş Adana 1 ve 2 No’lu Şubeleri ile KESK Adana Şubeler Platformu’nu ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından yaptığı açıklamada, sendikal örgütlülüğün Türkiye için kritik bir mesele olduğunu vurgulayan Sümer, "İl Emek Büro yöneticilerimizle birlikte sendikaları ziyaret ederek başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Türkiye’de sendikal örgütlenmenin sorunlarını ve önemini biliyoruz. Önümüzdeki dönem tüm siyasal ve sendikal oluşumların beraber mücadele edeceği bir dönem olacak” Dedi İş güvencesi ve çalışma koşulları için sendikaların mücadelesi devam etmeli Orhan Sümer, sendikalı işçilerin haklarının korunması ve sendikal hareketin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu tür ziyaretlerin sendikal mücadeleye önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Özellikle iş güvencesi, daha iyi çalışma koşulları ve sosyal güvenlik haklarının güçlendirilmesi konularında sendikaların büyük bir rol oynadığını vurgulayan Sümer, sendikaların mücadelelerinin daha görünür hale getirilmesi gerektiğini söyledi. "Hakkını aramayan toplumlar kazanım elde edemez" Orhan Sümer, "Sendikaların güçlenmesi, demokrasimizin de güçlenmesi anlamına geliyor. Bu nedenle sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ve sendikaların daha etkin bir rol üstlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mücadele tek başına yapılınca sonuç alınmıyor. Bireysel ve toplumsal olarak ses çıkartmamız gereken zamanlardan geçiyoruz. Herkes içinde bulunduğu yaşam alanında mutlaka örgütlenmeli ve hakkını aramalıdır. Ancak bu şekilde baskıcı yönetime karşı kazanımlar sağlanabilir” diye ifade etti.

Sümer: Atatürk Orman Çiftliği betonlaşmaya kurban edildi Haber

Sümer: Atatürk Orman Çiftliği betonlaşmaya kurban edildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Atatürk Orman Çiftliği’nin sistematik olarak betonlaşmaya açıldığını ve tarihi mirasın adım adım yok edildiğini belirtti. Sümer, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında Hazine’ye bağışladığı bu kıymetli arazi, bugün betona teslim edilerek halkımıza miras ihanetine dönüştürülmüştür” dedi. “Atatürk Orman Çiftliği’nin arazisi küçülerek 33 bin 105 dekara düştü” Orhan Sümer, Atatürk Orman Çiftliği’nin 1992 yılında “Doğal ve Tarihi Sit Alanı” ilan edilmesine rağmen, iktidarla birlikte bu statünün 2011 yılında kaldırılarak alanın ranta açıldığını vurguladı. Orhan Sümer, “iktidarın 2002 yılında iktidara geldiğinde AOÇ arazisi toplam 33 bin 644 dekar büyüklüğündeydi. Bugün bu arazi 539 dekar daha küçülerek 33 bin 105 dekara düştü. Tarihi ve doğal bir mirasın bu şekilde yok edilmesi kabul edilemez” şeklinde konuştu.  “Son 8 yılda 2 bin dekarlık ormanlık alanın nasıl yok olduğunu açıklayacak kimse var mı?” Orhan Sümer, 2014 yılında çiftlik arazilerinin yüzde 72’sine denk gelen 24 bin 225 dekarlık orman, park ve rekreasyon alanının 2022 yılı itibarıyla yüzde 67’ye düşerek 22 bin 200 dekara gerilediğini belirterek şunları söyledi: Orhan Sümer, “Son 8 yılda 2 bin dekarlık ormanlık alanın nasıl yok olduğunu açıklayacak kimse var mı? AOÇ ürünlerinin yurt dışına pazarlanacağı açıklanmıştı ancak bugün Meclis’te AOÇ dondurmalarının yerini başka marka dondurmalar aldı. Bu durum bile mirasın itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını açıkça göstermektedir.”

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.