TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Orhan Şen

İLKHABER-Gazetesi - Orhan Şen haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Orhan Şen haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Boyun kütletme modası sağlık riski taşıyor: Felç riski uyarısı Haber

Boyun kütletme modası sağlık riski taşıyor: Felç riski uyarısı

Beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Son yıllarda sosyal medyada popüler hale gelen boyun kütletme videoları, eğlenceli ve masum bir işlem gibi görünse de ciddi sağlık riskleri taşıyor. Kontrolsüz yapılan bu işlemler, omurga sağlığını tehlikeye atarak felç gibi geri dönülmez sorunlara yol açabiliyor” dedi.Son günlerde özellikle sosyal medyada popüler hale gelen boyun ve bel kütletme videoları büyük ilgi görüyor. Ancak bu işlem, uzman kişiler tarafından yapılmayınca büyük risk oluşturuyor. Felç riski oluşuyor Şen, “Özellikle erkek kuaförlerinde siz tıraş olurken, tam rahatlamışken bir anda boynunuz kütletilir. Ancak her zaman ben yapmayın diye uyarıyorum. Hastaların içerisinde öncesinde başka rahatsızlığı olanlar olabiliyor. O bahsettiğimiz ani hareket, uzman fizyoterapistler tarafından uygun mekan ve uygun zamanlarda yapılmadığı zaman hastalar boyunda aşağı felç kalabiliyor” ifadelerini kullandı. Ani hareketler sağlık için tehlikeli: Boyunda ana damarların geçtiği yerlerin olduğuna dikkat çeken Şen, ani hareketler sırasında o damarların zarar görüp beyine giden kan akışının azabileceğini vurgulayarak şunları söyledi: “Berber koltuğunda oturduğunuzda boynunuzu kütletmeyin. Birçok kişiye olmaz ama bir kişiye olduğunda boyundan aşağı felç kalabilirsiniz. Ayrıca, genelde toplumda sırt ağrısı çekenler uzanıp üzerine 70-80 kilogram ağırlığındaki insanları alıp yürütüyorlar. Sizde kemik erimesi olabilir, öyle bir ağırlık çıktığı zaman omurganızda kırıklar gelişebilir. Bilimin ışığında ilerleyip, bu tarz hareketleri yapmayalım.”

Kolesterol ilacı kullananlarda halsizlik normal mi? Uzmanından önemli açıklama Haber

Kolesterol ilacı kullananlarda halsizlik normal mi? Uzmanından önemli açıklama

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kolesterol ilacı kullanan kişilerde yaşanan halsizliğin normal olduğunu belirterek, “Bu ilaçlarda ‘Koenzim Q10’ çıkartıldı. ‘Koenzim Q10’ vücudun enerjisini sağlıyor. Ancak Koenzim Q10’u gıda takviyesi olarak almak istemeyenler dengeli bir şekilde sakatat tüketerek bunu almalı” dedi. Sağlıklı bir yaşam için kolesterol seviyesinin kabul edilebilir sınırlarda tutulması çok önemli. Ancak kolesterol ilacı kullanan kişilerde son dönemlerde halsizlik ve yorgunluk yaşanıyor. Uzmanlar, bunun da en önemli nedeninin ‘Koenzim Q10’un ilaçlarda bulunmaması olarak yorumluyor. Koenzim Q10 eksikliği halsizlik yapıyor Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şen, “Kardiyoloji uzmanları veya aile hekimleri tarafından hastalara kolesterol ilacı önerildiği zaman hastalar bunu kullanıyor. Ancak bir süre sonra kaslarımda incelme, zayıflama ve halsizlik şikayetleriyle doktorlarına başvuruyorlar. Bu yakınmalarda hastalar haklılar. Kolesterol ilaçlarının içeriğinde kaslarda zayıflama ve halsizliğe sebep oluyor” ifadelerini kullandı. Enerji desteği için koenzim Q10 Koenzim Q10’un da doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini vurgulayan Şen, “Kolesterol ilaçlarıyla ilgili ilk ruhsat başvurusu yapıldığı zaman ‘Koenzim Q10’ ile birlikte üretilsin denilerek ruhsat alınıyor. Ancak daha sonra Koenzim Q10 çıkartılıyor. Bu Koenzim Q10’un eksikliğine bağlı olarak bu hastaların kaslarında erime ve halsizlik şikayetleri var. Koenzim Q10 vücudun enerjisini sağlıyor. Bu enerjinin açığa çıkması için Koenzim Q10 olmazsa olmaz. Sadece kolesterol hastalarında değil, spordan sonra kendisini yorgun, bitkin hissedenlerde kullanmalı” diye konuştu. Öte yandan, Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Koenzim Q10’u gıda takviyesi olarak almak istemeyenlerin sakatat başta olmak üzere birçok besinle alabileceklerini söyledi.

Orhan Şen: Fıtık belirtileri romatizma hastalarında sapho sendromu olabilir Haber

Orhan Şen: Fıtık belirtileri romatizma hastalarında sapho sendromu olabilir

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi uzman Prof. Dr. Orhan Şen, fıtık belirtilerinin romatizma hastalarında görülen ‘Sapho Sendorumu' olabileceğini belirtti.Şen, fıtık belirtileri gösteren kişilerde ‘Sapho Sendromu' görüldüğünü bununda romatizma hastalığı olabileceğini belirtti. Şen,” Romatizma hastalarında görünen Sapho Sendromu, tuzak nöropati olarak adlandırdığımız Karpal Tünel Sendromu, Kübital Tünel Sendromu veya Tarsal Tünel Sendromu diye adlandırdığımız tuzak nöropotiler var. Romatizmal hastalığı olanlarda kemik yapıdaki problemlerden dolayı oluklarda ve yollarda daralma meydana geliyor. Bu daralmaya bağlı olarak, el bileğinizde sinir sıkışması varsa gece uykudan uyandıran ağrılar olur. Bu nedenle ellerini sallamak zorunda kalırlar. Kübital Tünel dediğimiz dirsek seviyesinde bir tuzaklanma varsa parmaklara doğru bir ağrı, uyuşma ve buna bağlı kuvvet kaybı ortaya çıkıyor” dedi. Romatizmal hastalıkların tanısı ve tedavi süreci Sapho Sendromu olarak adlandırdığımız tabloda bir hasta sol el bileğinden lokal ameliyat olmuş ve arkasından birkaç yıl sonra sağ el bileği ve daha sonra dirsekten operasyon geçirmiş bir hasta bana geldi. Bana geliş nedeni, sabah kalktığımda iki büklüm halde oluyorum ve oturup kalkerken bel ağrılarım oluyor dedi. Bana hiç, el ve bileğindeki ameliyatlardan bahsetmedi. Hastanın muayenesini yaparken el bileğindekini görünce hemen dirseklerine baktım ve ameliyat izlerini gördüm. Hastanın kendisine sorduğumda bu klinik tabloyu tarif etti. Bunun üzerine beldeki tutulma ağrısının fıtıkla alakası olmadığını, bunlarda Sapho Sendromu olduğunu ve mutlaka Romatoloji uzmanının görmesi gerektiğini anlattım. Romatoloji uzmanı arkadaşımla görüşüp hastalığı anlattım. Hasta, Romatoloji uzmanına gitti ve tanı romatizmal hastalık çıktı. En azından bizim, olan olmuş değil bundan sonrası için romatizmal hastalıkları kontrol altına almış olacağız. Hastamız, keşke daha önce gelseydi de bu kadar ameliyat geçirmemiş olsaydı. Artı olarak zamanla diz seviyesinde ve ayak bileği seviyesinde tuzak nöropotiler oluyor. En azından bunlardan kurtulmuş oluyoruz ve romatizmaya bağlı diğer tablolardan kurtarmış oluyoruz.

Baş ağrısı şikayetiyle gitti, beynindeki tümörden kurtuldu Haber

Baş ağrısı şikayetiyle gitti, beynindeki tümörden kurtuldu

Adana'da yaşayan genç kadın, şiddetli baş ağrısı ve görme bozukluğu şikayetiyle gittiği hastanede beyninde tümör olduğu teşhisi konuldu. Zorlu bir ameliyat geçiren genç kadın, tekrardan sağlığına kavuştu. Adana'da yaşayan evli ve 4 çocuk annesi Tuğba Dalokay (39), geçtiğimiz Ocak ayında şiddetli baş ağrısı ve görme bozuklukları şikayeti üzerine hastaneye gitti. Burada yapılan tetkikler sonucu Dalokay'ın beyninde tümör olduğu teşhisi konuldu. Ameliyatı riskli denilen Dalokay, Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen'e başvurdu. Prof. Dr. Şen tarafından yapılan tetkiklerde Dalokay'a ‘Olfaktor Oluk Meningiomu' teşhisi konuldu ve beynindeki tümör, 29 Şubat'ta yapılan riskli bir ameliyatın sonunda alındı. Sağlığına kavuşan genç kadının rutin kontrolleri devam ediyor. “Şu anda çok iyiyim” Tuğba Dalokay, “Şiddetli baş ağrılarım vardı ve gözümde görme bozuklukları oluşmaya başlamıştı. Hastaneye gittiğimde iyi türlü tümör olduğunu söylediler. Daha sonra Orhan hocamıza geldim. Bana riskleri açıkladı. Ani bir kararla ben bu şekilde yaşayamam deyip ameliyat olmaya karar verdim. Şuanda çok iyiyim” dedi. Prof. Dr. Şen:Hastamız çok korkmuştu Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise gerekli riskleri hastasına anlattıktan sonra ameliyatı yaptığını belirterek, “Hastamızın beyninin çok hassas bir bölgesinde tümör vardı. Hastamız çok korkmuştu ve endişeliydi. Muayenesini yaptık. Görme kaybı, koku alamama ve şiddetli baş ağrısı vardı. Kendisine ameliyatla ilgili riskleri anlattım. Bardağın boş olanı değil, dolu tarafını gösterdim. Çünkü hastanın bundan başka şansı yoktu. Hastamızı 7 ay önce ameliyata aldık ve çok şükür şuan da bir sıkıntısı yok” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Orhan Şen: Türkiye'de beyin kanamasına bağlı felç sayısı artıyor Haber

Prof. Dr. Orhan Şen: Türkiye'de beyin kanamasına bağlı felç sayısı artıyor

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, son yıllarda beyin kanamasına bağlı felçli hasta sayısının Türkiye'de artış gösterdiğini söyledi. Türkiye'de son yıllarda beyin kanamasına bağlı felçli hasta sayılarında artış görüldü. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İhlas Haber Ajansı'na konu hakkında açıklamalarda bulundu. “Tansiyonunuz yükseliyorsa siz tansiyon hastasısınız” Tansiyon hastası olduğunuzu anlamanın birkaç yolu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen, “Günümüzde beyin kanamasına bağlı felçli hasta sayısında artış var, beyin kanamasının en sık yaşanma durumu kafa travmaları olsa da, önlenebilir beyin kanamaları yüksek tansiyon ile meydana geliyor. Eğer sinirlendiğinizde, strese girdiğinizde ya da hamilelik döneminde tansiyonunuz yükseliyorsa siz tansiyon hastası olabilirsiniz. Bunun için de kardiyoloji uzmanına veya nefroloji uzmanına görünerek yirmi dört saatlik tansiyon takibi yaptırarak tansiyon hastası mıyım, değil miyim sorusunun cevabını öğrenmek mümkün” ifadelerini kullandı. “Böbrek hastalığı da olabilir” Beyin damarındaki anevrizmanın beraberinde polikistik böbrek hastalığını da getirebileceğini ifade eden Prof. Dr. Orhan Şen, daha sonra şunları söyledi: “Bunlar genelde ailevi seyredebiliyor. O nedenle bir ailede beyinde damarda anevrizma, baloncuk varsa diğer aile fertlerinin de mutlaka beyin cerrahisi uzmanına veya nöroloji uzmanına muayene olmalarında fayda var ve artık teknoloji ilerledi. Beyin MR anjiyo adını verdiğimiz teknik imkanlarla büyük bir oranda beyin damarında anevrizma var mı yok mu, Baloncuk var mı yok mu söyleyebiliyoruz.” “Beyin kanamasından kaçınmak için hafif sporlar yapılmalı” Beyin kanamasında kaçınmak için öncelikle tansiyon hastası olup olunmadığının öğrenilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen, “Eğer tansiyon hastasıysanız mutlaka ve mutlaka ilaç kullanmamız zayıflamamız, kilo vermemiz ve yürüyüş yapmamız gerekiyor. Ağır sporlardan kaçınmamız gerekiyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.