TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#organ nakli

İLKHABER-Gazetesi - organ nakli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, organ nakli haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye "canlı vericili" nakillerde dünya lideri Haber

Türkiye "canlı vericili" nakillerde dünya lideri

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Nilgün Bilal, canlı vericili nakillerde Türkiye'nin dünya rekoru kırdığını belirterek bunun altyapı, büyük bir tecrübe ve yetenekli ekiplerin başarısı olduğunu bildirdi. Aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü olan Bilal, AA muhabirine, merkezlerinin her çeşit organ ve doku naklinin yapıldığı Türkiye'deki tek, dünyada da sayılı merkezlerden olduğunu söyledi. Salgın ve depremlerin organ bağışlarının düşmesine neden olduğunu dile getiren Bilal şunları kaydetti: "Pandemi, deprem oldu ama bizim organ nakli bekleyen hastalarımız azalmadılar sayıları arttı. Bu süreçte bağışlanan organ sayıları azaldı. Her yıl dünya istatistikleri açıklanır. Canlı vericili nakillerde dünya rekorunu kırıyoruz. Üç yıldır dünyada canlı vericiden yapılan böbrek ve karaciğer nakillerinde dünya birincisiyiz. Bu çok büyük bir tecrübe, altyapı ve yetenekli ekiplerin başarısı. Tüm ülkenin başarısı. Tıbbi olarak bunu başarabiliyoruz. Bunca hastanın ameliyatını yapıyoruz hem sağlıklı bireyin böbreğini ya da karaciğerinin parçasını alıp hem hastayı sağlığına kavuşturuyoruz. Bu bizim temenni ettiğimiz bir durum değil, ne olursa olsun sağlıklı bireyi ameliyat masasına yatırmak istemiyoruz. Onun için farkındalık yaratarak, kadavradan bağışların artmasını istiyoruz." Bir bebeğin annesinin ameliyat masasına yatıp bebeğine böbreğini vermesi yerine beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarını nakletmek istediklerini belirten Bilal, toplumda organ bağışı farkındalığına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bilal, organ bağışının hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini, beyin ölümü tanısı konulan insanların gerçek ölüm olduğunu hatırlattı. Böbrek ve karaciğer hastalarına kısmen yakınlarından nakil yapabildiklerine değinen Bilal, "Akciğer, yüz, kol, uterus (rahim), kalp bekleyen binlerce insan var. Bu nakilleri yapabilmemiz için beyin ölümü gerçekleşmiş bedenlerin bağışına ihtiyacımız var." dedi. - "Organ bağışı yapmak en büyük iyiliktir" Türkiye'de 150'nin üzerinde organ nakli merkezi olduğuna dikkati çeken Bilal, "Organ nakli merkezlerinde bine yakın yetişmiş doktor, cerrah, nörolog bu işi yapacak organ nakli koordinatörleri her şey var. Bir organ, ülkenin herhangi bir köşesinde bağışlandığında o organın en uygun hastaya en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayacak Sağlık Bakanlığına bağlı dünyanın en güçlü ulusal koordinasyon sistemlerinden birine sahibiz." diye konuştu. Dernek olarak "İzin Ver Yaşasın" isimli toplumsal iyilik hareketini başlattıklarını anlatan Bilal, organ bağışının dinen, vicdanen ve insani anlamda yapılabilecek en büyük iyilik olduğunu dile getirdi. Bir gün organ bağışçısı değil, organ alıcısı konumunda olunabileceğini işaret eden Bilal, "Hep birlikte 'İzin Ver Yaşasın' diyelim. Organ bağışı vasiyetinde bulunalım ki vefat eden insanlarımız dünyadan göçerken başka insanlara hayat verebilsin." ifadesini kullandı.

Türkiye'de 10 ayda beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yüzde 16'sının organları bağışlandı Haber

Türkiye'de 10 ayda beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yüzde 16'sının organları bağışlandı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Nilgün Bilal, Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yüzde 16'sının organlarının bağışlandığını bildirdi.Aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü olan Bilal, AA muhabirine, Türkiye'de ilk başarılı organ naklinin 3 Kasım'a 1975'te yapılmasının ardından 3-9 Kasım'ın bağışa dikkati çekmek amacıyla Organ Bağışı Haftası olarak anıldığını belirtti.Türkiye'nin canlıdan canlıya nakillerde dünyanın en önemli ülkelerinden olduğuna işaret eden Bilal, ancak aynı durumun kadavradan organ nakli için söylenemeyeceğini ifade etti.Türkiye'deki sağlık sisteminin, organ nakli altyapısının, her türlü naklin en başarılı şekilde yapılmasını sağladığını dile getiren Bilal, "Türkiye'de böbrek, karaciğer, kalp, akciğer farklı organ nakilleri başarıyla yapılıyor ve son derece yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Ancak canlı vericili nakiller tek başına bütün organ nakli bekleyenlerin ihtiyacını karşılayamıyor. Her hastanın kendisine organ verecek bir yakını olamayabiliyor. Maalesef organ bağışı beklerken hayatını kaybeden hastalarımız oluyor." dedi.- "Kadavradan nakillere ihtiyacımız var"Sağlık Bakanlığının çok güçlü bir ulusal organ doku paylaşım ve dağıtım sisteminin bulunduğunu anlatan Bilal, şöyle konuştu:"Bu sistem, Türkiye'nin herhangi bir yerinde bağışlanan organın en uygun hastaya en hızlı şekilde ulaşmasını sağlıyor. Tüm organ nakli koordinatörlükleri bu sistem çatısı altında çalışıyor. Bağışlanan organ için en uygun hastayı bulmamız ve başarılı nakli yapmamız son derece kolay. Tek eksiğimiz kamuoyunun organ bağışı konusunda yeterli desteği sağlamaması. Kadavradan nakillere ihtiyacımız var. 2023 yılında beyin ölümü gerçekleşen hastaların yüzde 16'sının organları bağışlandı. Kovid-19 öncesinde bu oran yüzde 27'lere kadar çıkmıştı. Rakamsal olarak yüzde 9 gibi bir fark görünüyor ama bu yüzlerce hastanın sağlığına kavuşamaması anlamına geliyor."Nilgün Bilal, topluma beyin ölümünü daha iyi anlatmaları gerektiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:"Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organların o kişi için hiçbir faydası olmuyor. Ama o organlar hastalar için yeni bir yaşam anlamı taşıyor. Beyin ölümü tanısı konusunda toplumda endişeler var. Beyin ölümü tanısı konulan kişiler tıbben ölüdür. Yaşamla bağları kalmamıştır. Beyin fonksiyonları geri dönüşümsüz olarak kaybedilmiştir. O nedenle şüphe götürmez bir tanıdır. İnsanlar 'umut kesilmez' düşüncesiyle bazen organlarını bağışlamıyor. Ayrıca hasta yakınları sosyal baskıdan çekindikleri için de bağışlamayabiliyorlar. Dini nedenleri öne sürenler var ama bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının organ bağışlamaya teşvik edici açıklamaları var."Bilal, Organ Nakli Haftası dolayısıyla bağışa duyarlılığın artmasını umduklarını, çok sayıda hastanın yaşama tutunması için organ nakli olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 8 yılda 132 organ nakli yapıldı Haber

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 8 yılda 132 organ nakli yapıldı

Hastane bünyesinde 2015'te faaliyete başlayan Organ Nakli Merkezi, karaciğer ve böbrek nakli bekleyen hastalara umut oldu. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerden ve canlı vericilerden başarılı nakiller gerçekleştiren organ nakli ekibi, operasyonlarda son teknolojik imkanları kullanıyor. Merkezde kurulduğu günden buyana 39 karaciğer ve 93 böbrek nakli yapan ekip, hastaların bir an önce sağlığına kavuşması için büyük çaba sarf ediyor. - "Hastalara şifa olmaya devam ediyoruz" Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arif Aslaner, AA muhabirine, karaciğer ve böbrek nakillerinde salgın döneminde düşüş olduğunu belirterek, bağışların önemine işaret etti. Bazı hastaların uyumlu donörünün olmadığını ifade eden Aslaner, "Hastalara şifa olmaya devam ediyoruz. Bağışın ne zaman çıkacağı belli olmuyor onun için organ nakli ekibi olarak nakil yapmak için 24 saat hazırız." dedi. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinden Prof. Dr. Nilgün Kavrut Öztürk ise hastanın beyin ölümünün tespitinden nakillerin öncesi ve sonrası ile yoğun bakım sürecinin takiplerini yaptıklarını anlattı. Doç. Dr. Kemal Eyvaz da nakilleri laparoskopi veya açık cerrahiyle yaptıklarını belirterek, her hastanın ameliyattan sonra takibinin önemli olduğunu vurguladı. - Son 10 günde 3 böbrek nakli yapıldı Merkezde son 10 günde 3 hastaya böbrek nakli gerçekleştirildi. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın bağışlanan organları 9 yıllık böbrek hastası 63 yaşındaki Celalettin Boyraz ile 21 yıldır kronik böbrek yetmezliği çeken Mustafa Turan'a nakledildi. Diyarbakır'dan gelen ve 4 yıldır diyalize giren 50 yaşındaki Mahmut Pamukçu da 30 yıllık hayat arkadaşı Emine Pamukçu'dan yapılan nakille hayata tutundu. Hastanede tedavisi süren Mahmut Pamukçu, 7 çocuğunun donör olmak için gönüllü olduğunu ancak buna gönlünün razı olmadığını söyledi. Rahatsızlıkları ilerleyince eşinin tetkik yaptırdığını anlatan Pamukçu, "10 aydır diyalize giriyorum. Eşim böbreğini verdi. Evden diyalize gidip gelmek 7 saat sürüyordu. Sıkıntılı bir süreçti. Eşim önce hayatını sonra böbreğini verdi. Yaşadığım çileyi görünce üzülüyordu." diye konuştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinde Organ Nakli Merkezi açıldı Haber

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinde Organ Nakli Merkezi açıldı

İZMİR (İLKHABER) -Hastanenin Ata Salonu'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Medical Point Hastaneler Grubu CEO'su Veysi Kubba, sağlıkta Türkiye Yüzyılı vizyonuna destek vermek üzere güçlenerek büyüdüklerini söyledi. Hastanenin merhum yönetim kurulu başkanı Dr. Zafer Beken'in de organ nakli ile hayata tutunduğunu hatırlatan Kubba, "Karaciğer nakliyle hayata tutunan Zafer Beken, naklin ardından geçen 18 senede gerek hekim gerek yönetici ve gerekse de organ nakli koordinatörü olarak birçok insanın hayatına dokundu. İşte bu yüzden hastanemizde kurduğumuz Dr. Zafer Beken Organ Nakli Merkezi'nin anlamı bizler için çok büyük. Zafer Beken'in bugün bizi hissedeceğine, hayalini gerçekleştirdiğimiz için mutlu olacağına inanıyoruz." dedi. Kubba, Organ Nakli Merkezi'nde tıbbi direktör olarak görevlendirilen Prof. Dr. Şükrü Emre'nin, ABD'de gerçekleştirdiği bir karaciğer ile üç hastayı hayata bağladığı operasyonla tanındığını hatırlattı. Kubba, Prof. Dr. Emre ile birlikte çeşitli branşlarda 36 deneyimli hekimin hastanelerinde göreve başladığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Şükrü Emre ise konuşmasında iddialı bir ekiple, dünyanın en iyi nakil merkezlerinden biri olma hedefiyle çalışmaya başladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Burada kendi dallarında çok iyi tanınan, gerek hasta bakımı gerek akademik anlamda başarılı olmuş, karaciğer ve böbrek nakli cerrahları, gastroenterologlar ve nefrologlardan oluşan bir ekibimiz mevcut. Bu grubun amacı gerek böbrek gerek karaciğer nakli bekleyen ve bunun yanında karaciğer safra yolları ve pankreas cerrahisi ihtiyacı duyan hastalara başka hiçbir yerde alamayacakları kalitede bir hizmet sunmaktır ve biz bu konuda çok iddialıyız."

Ufuk Özkan'dan sağlık durumu ile ilgili yanıt geldi Haber

Ufuk Özkan'dan sağlık durumu ile ilgili yanıt geldi

(Haber Merkezi)- Oyuncu Ufuk Özkan, sağlığıyla ilgili çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Bir süredir karaciğer problemleri yaşadığını belirten Özkan, “Organ nakli gerekliliği ihtimaline karşı da tabii ki uzman doktorlar tarafından durumum gözlem altında kontrollerim düzenli olarak yapılıyor. Gelişebilecek süreçler ile ilgili önceden görüşmeler yapılıyor” dedi. ‘Geniş Aile’ dizisinde canlandırdığı ‘Cevahir’ karakteriyle geniş kesimlerin sevgisini kazanan oyuncu Ufuk Özkan, siroz olduğu ve ‘organ nakli olması gerektiği’ ile ilgili yapılan haberler üzerine Instagram hesabı üzerinden paylaşımda bulundu. 48 yaşındaki oyuncu hakkında çıkan haberlerde, Özkan’ın rol için kilo vermek isterken fazla kilo verdiği, bağışıklık sisteminin zarar gördüğü ve acilen organ nakli operasyonuna alınması gerektiği iddia edilmişti. Özkan ise yaptığı paylaşımda bir süredir karaciğer problemleri yaşadığını kaydederek, doktorların organ nakli ihtimaline karşı durumunu gözlem altında tuttuğunu belirtti. “Organ nakli gerekliliği ihtimaline karşı da tabii ki uzman doktorlar tarafından durumum gözlem altında kontrollerim düzenli olarak yapılıyor. Gelişebilecek süreçler ile ilgili önceden görüşmeler yapılıyor. Sevenlerimden endişe dolu mesajlar aldım ve çok üzüldüm” diyen Özkan, mesajını şöyle sonlandırdı: “Hayat bizleri hastalıklarla beraber yaşamayı öğrenmek zorunda bırakıyor. Ama yaşadığım bu süreçlerin hiçbir zaman işimi etkilemesine izin vermedim. Bugünden sonrada Allah’ın izniyle böle bi niyetim yok en kısa zamanda yeni dizi ve filmlerle huzurunuza çıkacağım. Tüm sevgi dolu dua dolu mesajlarınız için çok teşekkür ederim Saygı ve Sevgilerimle Ufuk Özkan (abiniz, kardeşiniz) İyi ki varsınız.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.