TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#OPEC

İLKHABER-Gazetesi - OPEC haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, OPEC haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

OPEC'in petrol üretimi eylülde günlük 604 bin varil düştü Haber

OPEC'in petrol üretimi eylülde günlük 604 bin varil düştü

OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre, eylülde ham petrol üretiminin en fazla arttığı ülke İran, en fazla düştüğü ülke ise Libya oldu. İran'da üretim günlük 21 bin varil artarak 3 milyon 316 bin varile yükseldi, Libya'da 410 bin varil azalarak 540 bin varile düştü. Aynı dönemde, grubun en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'da üretim günlük 23 bin varil düşerek 8 milyon 971 bin varil oldu. OPEC'in ham petrol üretimi eylülde önceki aya göre günlük 604 bin varil azalarak 26 milyon 40 bin varile geriledi. Bu dönemde, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük toplam ham petrol üretimi ise önceki aya kıyasla 557 bin varil azalışla 40 milyon 104 bin varil olarak kayıtlara geçti. - OPEC, küresel petrol talebi öngörüsünü aşağı yönlü revize etti OPEC, bu yıl için küresel petrol talebine yönelik öngörüsünü bir önceki tahminine göre günlük 106 bin varil aşağı yönlü revize etti. Buna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük 1 milyon 930 bin varil artarak 104 milyon 140 bin varile ulaşması bekleniyor. OECD ülkelerinde petrol talebinin bu yıl günlük 130 bin varil artışla 45 milyon 780 bin varil olacağı tahmin ediliyor. OECD dışı ülkelerde ise talebin bu yıl günlük 1 milyon 800 bin varil artarak 58 milyon 360 bin varil olacağı öngörülüyor. Öte yandan, küresel talebin 2025'te günlük 1 milyon 640 bin varil artışla 105 milyon 780 bin varile ulaşması bekleniyor. Bu artış, OPEC'in geçen ayki raporunda öngördüğü artışın günlük 100 bin varil altında kaldı. Bu dönemde, talebin OECD ülkelerinde günlük yaklaşık 110 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise 1 milyon 540 bin varil artacağı tahmin ediliyor.

Petrol Fiyatları, Jeopolitik Riskler ve Yaptırımlarla Yükselişe Geçti Haber

Petrol Fiyatları, Jeopolitik Riskler ve Yaptırımlarla Yükselişe Geçti

Petrol piyasası, son dönemde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve uluslararası ilişkilerdeki karmaşık dinamikler nedeniyle önemli bir dönemece girmiş durumda. Ukrayna krizi, Rusya ve Batı arasındaki gerilimi artırırken, bu durum petrol fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri haline geldi. Ayrıca, Rusya'nın petrol ticaretindeki potansiyel kayıpları ve OPEC+'nın arz kısıntılarına devam etme kararı, piyasalarda belirsizliği artırıyor. Bu bağlamda, petrol fiyatlarının geleceği, uluslararası ilişkilerdeki gelişmelere bağlı olarak belirsizliğini koruyor. Ukrayna Krizi ve Jeopolitik Gerilimler Petrol fiyatları, yaptırımların artması, jeopolitik risklerin artması ve OPEC+ ülkelerinin arz kesintileri gibi nedenlerle piyasanın sıkılaştığı işaretleri üzerine üç günlük düşüşün ardından yükselişe geçti. Brent ham petrolü, geçen haftanın son üç gününde yüzde 2'den fazla düştükten sonra varil başına 86 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 81 doların üzerindeydi. Özellikle, Rusya'nın Çin'den sonra en büyük ikinci müşterisi olan Hint petrol rafinerilerinin, Ukrayna'nın işgalinden bu yana yaptırım riskleri ve akışların engellenmesi nedeniyle artık devlet tarafından işletilen Sovcomflot PJSC'ye ait tankerleri kabul etmeyeceği belirtildi. Bu durum, Rusya'nın petrol ticaretindeki potansiyel kaybını artırarak piyasalarda endişeleri artırdı. Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik devam eden drone saldırıları, Rusya'nın ham petrol rafinaj kapasitesini olumsuz etkiliyor. Bununla birlikte, hafta sonu Moskova'da meydana gelen terör saldırısının da petrol fiyatlarını etkilediği görülüyor. Saldırıya ilişkin yapılan açıklamalarda, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'nın da dahil olduğunu ima etmesi, bölgedeki gerilimleri artırdı. OPEC+ ülkelerinin üretim kısıntılarına devam etmesi, ham petrol fiyatlarının üçüncü aylık artışına katkı sağlıyor. Çin'in zayıf talep görünümüne rağmen Çin Başbakanı Li Qiang, Pekin'in büyümeyi teşvik etmek için politika desteğini artırdığını ve sistemik risklerle başa çıkmak için çalıştığını belirtti. Bu olumlu havayla birlikte, para yöneticilerinin Brent üzerindeki net uzun pozisyonları, bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine yükseldi. Bu arada, ABD Merkez Komutanlığı, İran destekli Husilerin Yemen açıklarında Çin'e ait petrol tankeri Huang Pu'ya füze saldırısı düzenlediğini belirtti. Bu saldırı, daha önce Husilerin Çin'den gelen gemilere saldırmayacaklarını açıklamasının ardından gerçekleşti ve denizlerde gemi taşımacılığına yönelik devam eden riskleri vurguladı.

OPEC'in üretimi 113 bin varil arttı Haber

OPEC'in üretimi 113 bin varil arttı

(Haber Merkezi) - OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre, üretimde en fazla artış İran, Nijerya ve Irak'ta görüldü. Günlük petrol üretimi İran'da 143 bin varil, Nijerya'da 98 bin varil ve Irak'ta 38 bin varil arttı. Grubun en büyük üreticisi Suudi Arabistan'da petrol arzı geçen ay temmuz ayına göre günlük 88 bin varil, Angola'da 60 bin varil ve Venezuela'da 42 bin varil azaldı. Ağustosta OPEC'in ham petrol üretiminin küresel üretimdeki payı ise yüzde 27,2'ye yükseldi. Küresel petrol üretimi ise ağustosta temmuza göre değişiklik göstermedi. Buna göre, küresel petrol arzı ağustosta yaklaşık 100 milyon 700 bin varil seviyesinde gerçekleşti. OPEC dışı ülkelerin üretimi ise aynı dönemde günlük 100 bin varil azalışla 73 milyon 300 bin varil olarak kayıtlara geçti. Dünyadaki petrol sondaj kuyusu sayısı geçen ay 34 adet azalarak 1860'a geriledi. OPEC ülkelerinde 6 sondaj kulesi açıldı, OPEC dışı ülkelerde sondaj kulesi sayısı 40 adet azaldı. Çin ekonomisinde beklenen toparlanma 2024'te petrol tüketimini artıracak Raporda, bu yıla ilişkin küresel petrol talebi öngörüsü değişmedi. Buna göre, bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2,4 milyon varil artarak 102,1 milyon varil olması bekleniyor. Talebin OECD ülkelerinde bu yıl geçen yıla göre günlük 120 bin varil artarak yaklaşık 46,1 milyon varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 2,3 milyon varil artarak yaklaşık 55,9 milyon varil olacağı hesaplanıyor. Küresel petrol talebinin gelecek yıl bu yıla göre günlük 2,2 milyon varil artacağı ve ortalama günlük 104,3 milyon varil olacağı hesaplanıyor. Söz konusu artışın, Çin'de beklenen ekonomik toparlanma sonrası küresel ekonomik büyümenin hız kazanarak petrol tüketimini artırmasından kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.