TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#okul alışverişi

İLKHABER-Gazetesi - okul alışverişi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, okul alışverişi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Küçük esnaf, zincir marketlerin rekabet gücü karşısında dayanamıyor Haber

Küçük esnaf, zincir marketlerin rekabet gücü karşısında dayanamıyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı takvime göre 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi 9 Eylül’de başladı ve bu süreçle birlikte öğrenci ve veliler kırtasiye alışverişine başladı. Ancak, kırtasiye sektöründe yaşanan fiyat artışları velileri zorlarken, esnaflarda satışların düştüğünü ifade ediyor. Kırtasiye işiyle uğraşan Abdi Özdemir, büyük zincir marketlerin rekabet gücünden dolayı küçük işletmelerin zorlandığını belirtti. Asgari ücretli, emekli bir vatandaş, 2 çocuğunun ihtiyaçlarını nasıl alacak? Abdi Özdemir, “Okullar açıldı ama şu an kırtasiyelerin boş olmasının nedeni veliler fiyat olarak en ucuza kaçtığı için zincir AVM’lere kaçıyor. AVM’lerin 12-13 mağazası var bizim sadece 1 tane var. Onlar 84 milyon kişiye ulaşabilecek kitleye sahipler,  biz sadece 2 milyon kişilik şehirde en fazla %2’lik bir kişiye ulaşabilecek işletme. Örnek vermek gerekirse bir matara geçen sene 240 TL’ydi şu an 496 TL. Fiyatları ben belirlemiyorum marka kendisi belirliyor. Bu fiyattaki matarayı veli çocuğuna nasıl alsın? Asgari ücretli, emekli ücretli bir vatandaş, 2 çocuğunun ihtiyaçlarını nasıl alacak? Şu an korkunç şekilde fahiş fiyat artışı var. Geçen sene A4 kağıdı 70 TL’di şu an 140 TL. Bize önerilen fiyatların çok altında satıyoruz. Çünkü çok kalabalığız hem de müşteri çekmek zorundayız. İstihdam sağlıyoruz, vergi veriyoruz, kira ödüyoruz buna rağmen zor geçiniyoruz. Acilen devletin KDV oranlarının düşürmesi ve bizim gibi sektörlere kobi desteği sağlaması gerekiyor” dedi.

Bendevi Palandöken: Her bütçeye uygun okul kıyafeti olmalı Haber

Bendevi Palandöken: Her bütçeye uygun okul kıyafeti olmalı

Okulların açılmasına sayılı günler kala okul alışverişi telaşının şimdiden başladığını hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Okulların açılmasına az bir zaman kaldı, tabi telaşe de başladı. Ailelerin alması gereken okul kıyafetleri, eşofmanlar ve hangi okula gidiyorsa o okulun özel kıyafetleri var. 19 milyon çocuğumuz okula başlayacak ancak okulların bir bölümü kıyafetlerini tek bir mağazaya yönlendirmek suretiyle oradan temin ediyorlar. Dolayısıyla hem ürünlerin kalitesi düşük hem de fiyatları yüksek. 2 bin 500-3 bin TL ye bir okul kıyafeti alınıyor. Oysa daha önce herkes bütçesine uygun bir şekilde pazarlık ederek, piyasa araştırması yaparak alışveriş yapsın diye serbest kıyafete geçilmişti” dedi. “Bazı okullar sadece belli mağazalarla anlaşma yapıyor” Okul kıyafetlerinin tek bir noktada satılmasının haksız rekabet oluşturduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Okul kıyafeti tek bir noktada değil farklı yerlerde satılması, öğrenci hangi okulda okursa onu ayrıca yakasına takmalı. Böylece mecburi bir fiyatın oluşması veya nasılsa müşteri mecbur, başka yerden alamaz mantığıyla hareket edilmesiyle haksız rekabet oluşmaz. Tabii bununla birlikte defter, kalem, silgi, çanta, suluk gibi diğer okul araç gereçleri de var. Sadece kıyafetler ortalama 2 bin 500 TL- 3 bin TL’ den başlayınca aileler düşünüyor. Öte yandan bazı okulların kıyafet masrafları 3-5 bin TL den çok daha yüksek oluyor. Veliler bu kıyafetleri çocukların sağlığı için sentetik olmasın diye özen göstererek seçmeye gayret ediyor. Ama bu yönlendirmeler hem fiyatlardaki birlikteliğin sağlanmasını yani rekabet unsurunun ortadan kalkmasını ve onların dikte ettiği, çok da kaliteli olmayan ürünleri alma mecburiyetinde bırakıyor” şeklinde konuştu. “Okula başlayacak 19 milyon öğrenci piyasa için çok önemli” Okula başlayacak 19 milyon öğrencinin piyasa için çok önemli olduğunu vurgulayan Palandöken, “Bütün piyasa eğitim- öğretim sezonunu bekliyor. Diğer anlaşmalı olmayan ve okul kıyafeti satanların hepsi perişan oluyor. Halbuki tek tip olsun istemiyoruz ama her okul için yakasında amblemini takabilecek bir yer olsun. Ama kalitesini aileler ve bütçeleri tespit etsin. Böyle ben yaptım oldu mantığıyla hareket edip aileleri zor durumda bırakıp çocukların da hevesinin kırılmasına gerek yok. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığımız ve okul aile birlikleri en azından piyasadaki fiyat analizlerinin düzgün yapılarak satın alınmasını sağlayacak bir tedbir lazım. Yapılan uygulama gerçekten de fiyat istikrarını bozucu, aileleri huzursuz edici, aynı zamanda çocukların şevkini kırıcı bir pozisyon alıyor. Bir an evvel buna bir çözüm bulunmalı. Serbest kıyafetse onu aileler hangi yerde, hangisi bütçesine uygun onu alabilmesi sağlanması lazım. Çocuklarımızın ve ailelerinin bu konudaki rahatsızlıklarının da giderilmesi şart” şeklinde konuştu.

Asgari ücretli kırtasiyeyi taksitle alıyor Haber

Asgari ücretli kırtasiyeyi taksitle alıyor

ALİ GÜRELİ ADANA (İLKHABER) - Veliler okula başlayan çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını daha ucuza getirmenin telaşını sürdürürken, artan maliyetler nedeniyle ihtiyaç listeleri ağırlıklı olarak taksitli alışverişlerle tamamlanıyor. Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi başlayan okula dönüş alışverişleri, hafta içinde de tüm hızıyla devam ediyor. Akaryakıt fiyatlarından gıdaya, giyimden eğitim giderlerine kadar üst üste gelen zamlar, alım gücünü her geçen gün düşürüyor. Zamların kara kara düşündürdüğü dar gelirliler, ilk ders zilinin çalmasına karşın çocuklarının kırtasiye ihtiyaçları listesini en uygun fiyatlı kırtasiyecilerden veya taksitli satış yapılan mağazalardan karşılamaya çalışıyor. Fiyatlar iki katına çıktı Son 1 yılda kırtasiye malzemeleri fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını belirten veliler, "İlkokuldan liseye kadar olan okul ihtiyaçları 1500 ve 3 bin lira arasında alınabiliyor. En ucuz okul çantası 300-400 TL'den başlıyor. Defterler 25 ve 60 TL, kalem setleri kalitesine göre 30 ve 100 TL arasında değişiyor. Kırtasiye alışverişi için harcadığımız para geçen yıl ortalama 1000 TL civarındayken, bu yıl çanta ve kıyafet de almak zorunda kalınması hâlinde neredeyse 3 bin TL’ye ulaşıyor. Biz de mecburen ya veresiye ya da kredi kartı ile alışveriş yapıyoruz." dedi. Milletvekiline dert yandılar CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin’in kırtasiye alışverişi yaparken dinlediği Özlem Cengiz de okul çağındaki üç çocuğunun kırtasiye ihtiyaçlarını veresiyeye almak zorunda kaldığını söyledi. Cengiz, “Üç çocuğum var üçü de okula gidiyor, üçünün de ihtiyaçlarını karşılamak aldığım maaşla benim için çok zor. Bir uçlu kalem 100-150 lira. Benim alışveriş yaptığım bu kırtasiyeciye bin lira yakın borcum var” dedi. Kırtasiyeci Ali Kaygısız da geçmişe göre satışlarda büyük düşüş yaşandığını söyledi. Ali Kaygısız, “Kırtasiyeyi artık sadece kırtasiyeci satmıyor. Her geçen gün işler düşüyor, vergiler artıyor, alım gücü azalıyor. Veresiye isteyen de çok oluyor. Bir ay iki ay onları idare ediyoruz. Satın alma gücü düştüğü için satışlar da düşüyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.