Nobel Edebiyat ödüllü yazar Mario Vargas Llosa hayatını kaybetti
Kahramanın Zamanı, Keçi Bayramı ve Kelt Rüyası gibi unutulmaz eserleriyle dünya edebiyatında iz bırakan Peru asıllı yazar Mario Vargas Llosa, 89 yaşında yaşamını yitirdi. 2010 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Llosa’nın vefatı, edebiyat dünyasında derin üzüntü yarattı.
AİLESİNDEN DUYGUSAL VEDA MESAJI
Llosa'nın çocukları Alvaro, Gonzalo ve Morgana tarafından imzalanan açıklama, oğlu Alvaro tarafından sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Mektupta şu ifadelere yer verildi:
“Babamız Mario Vargas Llosa'nın bugün Lima'da, ailesinin yanında huzur içinde vefat ettiğini derin bir üzüntüyle duyuruyoruz. Aramızdan ayrılışı dünyanın dört bir yanındaki akrabalarını, dostlarını ve okurlarını üzecek ama umuyoruz ki onlar da bizim gibi, uzun, macera dolu, verimli bir yaşam sürdüğü ve arkasında kendisinden daha uzun yaşayacak bir eser bıraktığı gerçeğiyle teselli bulacaklardır.”
EDEBİYAT DÜNYASINDA DERİN İZLER BIRAKTI
Latin Amerika’nın "patlama" döneminin önde gelen isimlerinden biri olan Llosa, yalnızca Peru değil, tüm dünya için entelektüel bir referans noktasıydı. Siyasi düşünceleri, gazetecilik kariyeri ve romanlarında ele aldığı güçlü temalarla tanınan yazar, 20. ve 21. yüzyıl edebiyatına yön veren figürler arasında gösteriliyor.
ROMANLARIYLA DÜNYA ÇAPINDA SES GETİRDİ
“Kahramanın Zamanı” ile askeri baskıyı, “Keçi Bayramı” ile diktatörlük rejimlerini, “Cennet Başka Yerde” ile ise aşk ve inanç arayışını işleyen Llosa, hem kurgusal hem de politik yazınla geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı. Eserleri sayısız dile çevrilen yazar, Nobel’in yanı sıra pek çok uluslararası ödülün de sahibiydi.