Orhan Kemal Emek Ödülleri töreni, usta sanatçılara adandı
31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festival’inde Orhan Kemal Emek Ödülleri töreni düzenlendi. Bu sene emek ödülleri Yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz, oyuncu Güler Ökten, oyuncu, tiyatro yönetmeni ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper aldı. Güler Ökten, ödülünü Halil Ergün’den alırken yaptığı konuşmada, bu anlamlı ödülün Yaşar Kemal’in memleketinde, Orhan Kemal’in adına layık görülmesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Mazlum Kiper, ödülünü Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’den alırken, çocukluğundan itibaren tiyatroyla iç içe büyüdüğünü ve bu ödülün kendisi için büyük bir onur olduğunu dile getirdi. Yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz ise ödülünü Şerif Gören’den aldı. Hiçdurmaz, sinema yolculuğuna küçük yaşta başladığını ve sinema emekçilerine adadığı hayatıyla, işçi filmleri yapmak olduğunu ifade etti.
Ökten, “Orhan Kemal’in adını taşıyan ve iki tane sevdiğim arkadaşımdan aldığım ödül beni çok mutlu etti”
Oyuncu Güler Ökten’e ödülünü oyuncu Halil Ergün verdi. Ökten, konuşmasında "Çocukken dahil olduğum bu büyülü dünyadaki yolculuğumda, Yaşar Kemal’in memleketinde, ünlü yazarımız Orhan Kemal’in adını taşıyan ve iki tane sevdiğim arkadaşımdan aldığım ödül beni çok mutlu etti. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum" dedi.
Tiyatro Yönetmeni ve Seslendirme Sanatçısı Mazlum Kiper’e ödülünü Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü verdi. Mazlum Kiper, “Rahmetli babam Müfit Kiper’in oyunları ile onu seyrede seyrede, 5-6 yaşımdan beri seyrettim. Muhsin Ertuğrul’dan rica ettim. Onlar prova yaparken o zamanlar olan şimdi olmayan Teppebaşı Dram Tiyatorsu’nda babamın da oynadığı Muhsin Ertuğrul’un rejisörlüğünü yaptığı o provaları seyrettim. Yıllar sonra o tiyatroda ben de oynadım. Ondan sonra o tiyatro da yıkıldı gitti, bugünlere geldik. Çok mutluyum. Teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Gören, “Onu gösterdiği emekle sinemada muzafferdir”
Sinema oyuncusu ve yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz’ın ödülünü yönetmen Şerif Gören taktim etti. Şerif Gören duygu ve düşüncelerini şu şekilde ifade etti: “Onunla 60 yıllık uzun bir yolculuk yaptık. Bunun içinde sendika mücadelesinde en uzun yürüyen Muzaffer’di. Sinemanın her alanında emek verdi. Hocalık hayatı var. Onu gösterdiği emekle sinemada muzafferdir. Hepimiz muzafferiz. Yaşasın sinema.”
Hiçdurmaz, “En sevdiğim filmlerden biri Yol”
Muzaffer Hiçdurmaz, “3 yaşımda sinema ile tanıştım. Amcam sinemada bilet keserdi. 7 yaşımda İstanbul’a kaçarak geldim. 14 yalımda sinema ile tanıştım. Karagümrük’te amcamla oturuyordum. Orada Lürfü Ömer Akat Meyhanecinin Kızı filmini çekiyordu. Hep onların gittikleri yere peşlerinden gittim. Bir hafta sonra beni sete aldılar. Ondan sonra ışıkçılık, kamera asistanlığı, ondan sonra yönetmen yardımcılığı… O dönemlerde yönetmen yardımcısı olmak büyük onurdu. Her halde yüzlerce filmde çalıştım. En sevdiğim filmlerden biri Yol” diye ifade etti.
Hiçdurmaz, “Hep işçi filmi yapmak istedim”
Sinema sendikasını kurarak birçok sinema emekçisinin emekli olması için destek olan Hiçdurmaz şunları söyledi: “Kendimize bir şey yapmadık. Kendilerini emekli yapmak için bunu yapıyorlar demesinler diye. Hep emekten yana olduk. Hep işçi filmi yapmak istedim. Çark diye bir film getirdiler. Tek bir film yaptım. Çark. Sır insan emeğinin bilinçlenme ile finale kadar giden öyküsüydü. Ondan sonra yapmak istediğim bir film vardı. Alpagut olayı. Bir maden ocağı öyküsüydü ama bu filmi yaptırmadılar ama yüzlerce filmde yönetmen yardımcılığı yaptım. Çok teşekkür ediyorum.”