Hastanelerde uzaktan muayene dönemi başladı: Randevu nasıl alınır?
Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde uzaktan muayene hizmeti için yeni bir dönem bugün başladı. Artık hastalar, randevu alarak hastaneye gitmeden muayene olabilecekler. Bu önemli adımın ardında, 22 Mayıs itibarıyla yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği yer alıyor.
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Işıkhan, uzman hekimler tarafından gerçekleştirilecek uzaktan hasta değerlendirmelerinin sağlık hizmetlerinin geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Bu kapsamda, hastalar artık hastaneye gitmeden önce randevu alarak uzaktan muayene olabilecekler.
Uzaktan muayene hizmeti, görüntülü ve sesli olarak gerçekleştirilecek. Muayene sonucunda uzman doktorlar gerekli gördükleri durumlarda e-reçete ve rapor da düzenleyebilecekler. Özellikle kontrol gerektiren hastalar için uzaktan muayene büyük bir kolaylık sağlayacak.
UZAKTAN MUAYENE İÇİN RANDEVU NASIL ALINIR?
Uzaktan muayene randevusu almak için ise Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) faydalanmak gerekiyor. Randevu alınan hastanede, aynı hastalık için günlük olarak sadece bir uzaktan muayene hizmeti sunulacak. Bu uygulama, hastaların eş zamanlı olarak aynı hastalık için birden fazla uzaktan muayene randevusu almalarını engelleyecek şekilde düzenlenmiş.
Hekimler, muayene sonrasında tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecekler. Uzaktan muayenede yazılan ilaçlar, SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca, doktorlar teşhis sonrasında gerekirse hasta için e-rapor da düzenleyebilecekler.
Uzaktan muayene hizmetinden yararlanmak isteyen hastalar, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak hastaneler ile semt polikliniklerinden randevu alabilirler. Üçüncü basamak hastaneler arasında şehir hastaneleri de bulunuyor.
Uzaktan muayene hizmeti, hastaların sağlık hizmetlerine daha kolay ve erişilebilir bir şekilde ulaşmalarını sağlayacak. Bu uygulama, özellikle pandemi döneminde sağlık sistemine olan yükü azaltacak ve hastaların güvenliğini ön planda tutacaktır.