TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Metabolizma

İLKHABER-Gazetesi - Metabolizma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Metabolizma haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yaz Sıcaklarında Hem Serinleyin Hem Zayıflayın: Ayran Aşı Çorbası Mucizesi! Haber

Yaz Sıcaklarında Hem Serinleyin Hem Zayıflayın: Ayran Aşı Çorbası Mucizesi!

Sıcak yaz günlerinde hem serinlemek hem de kilo vermek isteyenlerin favorisi ayran aşı çorbası, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı oluyor.  Zayıflatıcı etkisi ile bilinen ayran aşı çorbası, özellikle sıcak günlerde keyifle tüketiliyor. Ayran aşı tüketerek kilo verenlerin sayısı da gittikçe artıyor. İşte ayran aşının faydaları ve vücuda etkileri... Ayran Aşı Çorbası Tarifi: Ayran aşı, Türk mutfağına ait geleneksel bir çorbadır. Özellikle yaz aylarında serinletici özelliğiyle bilinir. Genellikle yoğurt, buğday veya yarma, nohut ve çeşitli yeşillikler kullanılarak hazırlanır. Ayran aşı, içerdiği yoğurt sayesinde probiyotikler bakımından zengindir ve sindirim sistemine faydalıdır. Aynı zamanda buğday ve nohut gibi besleyici baklagiller içerdiğinden dolayı protein ve lif açısından da zengindir. Yazın kilo vermek isteyenlerin favori lezzeti olan ayran aşı çorbası, diyet listelerinin de vazgeçilmezidir. Ayran Aşının Faydaları: Ayran aşı, düşük kalorili, besleyici ve doyurucu bir yemek olarak kilo verme sürecine destek olabilir. Yoğurt, buğday, nohut ve yeşilliklerden oluştuğu için kalorisi düşüktür. Buğday ve nohut, lif zengini olduğundan tokluk hissini artırır ve sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ayran aşı, kan şekerinin yavaşça yükselmesini ve düşmesini sağlayarak enerji dalgalanmalarını ve açlık hissini azaltır. Sıcak yaz günlerinde serinlemek ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için ayran aşı çorbası ideal bir seçenektir. Hem lezzetli hem de besleyici olan bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.

 Uzman Gündüz'den, metabolizmayı desteklemek için günlük 6-8 saat uyuyun Haber

 Uzman Gündüz'den, metabolizmayı desteklemek için günlük 6-8 saat uyuyun

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kaliteli bir gece uykusunun daha sağlıklı beslenmeyi desteklediğine dikkat çekerek, düzenli ve yeterli uykusu olan kişilerin bağışıklık sistemlerine yatırım yaptığını söyledi. Sağlıklı bir metabolizma için günde 6 ila 8 saat uykuya ihtiyaç duyulduğunu, uyku alındığı zaman metabolizmanın düzene girdiğini vurgulayan Diyetisyen Gündüz, "Geceleri düzenli uyuyan bireylerin sağlıklı beslenmeye eğilimleri arttığı gibi gün içerisindeki konsantrasyon problemlerinin azaldığı, zihinsel aktivitelerinin arttığı ve daha dinç oldukları yapılan çalışmalarda görülmüştür" diye konuştu. Gündüz, sağlıklı hayat tarzını benimsemek isteyenler için düzenli uykunun temel taşlardan biri olduğunu vurgulayarak bunun için de beslenmedeki temel ilkelerin yeniden düzenlenebileceğini ifade etti. “Yatmadan önce melisa ve papatya çayı için” Kafeinin vücut için uyarıcı etkiye sahip olduğunu belirten Diyetisyen Gündüz, “Yatmadan 6-8 saat öncesine kadar kafein alımımızı durdurmamız gerekiyor. Çay ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine ıhlamur, melisa, papatya gibi bitki çaylarına yönelebiliriz. Ayrıca melisa ve papatya çayının yatıştırıcı etkisi uykuya geçmenize de yardımcı olacaktır. Gece yatmadan 1-2 saat öncesinde 1 fincan melisa veya papatya çayı içebiliriz” dedi. Akşam yemeğinde karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinler tüketildiğinde hazımsızlık ve mide problemleri ile karşı karşıya kalmanın kaçınılmaz olduğuna değinen Gündüz, uyku problemi yaşayanların, akşam yemeklerini daha hafif menüler ile geçirmelerinde fayda olduğunu anlattı. Akşam yemeğinden sonra tüketilecek her besinin mide kapasitesini doldurma eğiliminde olduğunu belirterek, “Mide olması gerekenden fazla dolduğunda bu sizin uyku kalitenizi negatif yönde etkileyecektir. Bu besinler yağlı, şekerli, baharatlı, ağır besinler ile cips, baharatlı kuruyemişler ve kafeinden zengin çikolata ise uyku kaliteniz ne yazık ki bozulacaktır. Uyku probleminiz var ise yatmadan 1-2 saat öncesinde hiçbir şey yememeniz, uyku kalitenizi olumlu yönde etkileyecektir” diye konuştu. “Örnek akşam yemeği haşlanmış tavuk, salata ve yoğurt” Melatoninin uyku düzenini düzenlemeye yardımcı bir hormon olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz, kiraz, dut, yaban mersini ve badem melatonin içerdiğini söyledi. Beyinde serotonin üretimine yardımcı bir aminoasit olan triptofanın hindi, tavuk, fındık gibi yağlı tohumlarda bulunduğunu; kasları gevşetip uykuya geçmeyi kolaylaştıran magnezyumun ise fındık, badem, ıspanak, muz ve tam tahıllı ürünlerde bulunduğunu sözlerine ekledi. Diyetisyen Gündüz, tüm bu beslenme prensiplerine uygun bir uyku öncesi menü örneği verdi. Buna göre akşam yemeğinde haşlanmış tavuk, hindi, tam tahıllı ekmek, salata ve yoğurt; ara öğün olarak ise 1 küçük muz, 10-12 adet fındık ve badem ile 1 bardak melisa çayının iyi bir uykuyu sağlayacağını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.