TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mersin Valisi

İLKHABER-Gazetesi - Mersin Valisi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mersin Valisi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Vali Pehlivan: "Tarihi varlıklarımızı UNESCO kalıcı listesine aldırma gayretimiz var" Haber

Vali Pehlivan: "Tarihi varlıklarımızı UNESCO kalıcı listesine aldırma gayretimiz var"

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Turizm İşletmeciler Derneğinin düzenlediği toplantıda turizmcilerle bir araya geldi. Mersin'in doğası, tarihi, denizi, güneşi ile yurt içinde ve yurt dışında tanınırlığının artırılması konusunda büyük bir gayret gösterildiğinin altını çizen Vali Pehlivan, ”Akdeniz’in kıyısında 321 kilometre sahil şeridinde 11’i mavi bayraklı 41 plajı ve 100’ün üzerinde koylarıyla deniz turizminde tercih edilen önemli tatil merkezlerinden olan Mersin, sahip olduğu çok sayıdaki tarihi yapıları, doğal varlıkları, antik kentleri, inanç turizm merkezleri, zengin mutfağı ve eşsiz doğasıyla her geçen gün daha fazla turisti ağırlıyor" dedi. "Tarihi varlıklarımızı UNESCO kalıcı listesine aldırma gayretimiz var" Mersin'in tanıtımına katkı yapmak ve sahip olduğu yapıları, varlıkları ön plana çıkarmak amacıyla UNESCO geçici miras listesinde olan Tarsus'taki St. Paul Kuyusu ve çevresi, Erdemli'deki Korykos Antik Kenti, Mut ilçesindeki Alahan Manastırı ve Anamur'daki Mamure Kalesi’ni kalıcı listeye aldırmak için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Vali Pehlivan, "Ayrıca diğer tarihi varlıklarımızı da önce geçici listeye sonrada kalıcı listeye aldırmak gibi bir hedefimiz var. Bunun yanında tescilli yapılarımız da bulunmaktadır. 926 tescilli antik ve tarihi değeri olan eserimizle beraber bin 642 tescilli tarihi yapımız var. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan, tarihi limanlarıyla önemli bir ticaret merkezi olan Mersin'de, 11 ören yerimiz ve 11 de müzemiz var. Buralara binlerce ziyaretçi geliyor. 605 otelimiz de 45 bine yakın yatak kapasitemiz var. Buralarda da yıldan yıla ziyaretçi sayısı artıyor. İlimizin diğer sektörlerde olduğu gibi, turizm alanında gelişim çıtasını daha da yukarılara çıkarmak için başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla, turizm paydaşlarıyla iş birliği, koordinasyon ve uyum içerisinde çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Toplantıya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Mersin Turizm İşletmeciler Derneği Başkanı Hamit İzol ve turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sahipleri ve yöneticileri katıldı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan kaza yerinde açıklama yaptı Haber

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan kaza yerinde açıklama yaptı

TAG Otoyolu'nun Yenice Mahallesi mevkisinde, Star Diyarbakır firmasına ait 34 SD 8821 plakalı yolcu otobüsü, karşı şeride geçerek 2 otomobil ve 1 kamyona çarptı. Kazanın ardından aynı bölgede bir kaza daha meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda 112 Acil Sağlık, polis, jandarma, AFAD ve itfaiye ekibi sevk edildi. İlk kazada 10 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı. Diğer kazada da 5 kişi yaralandı. Yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı. - Vali Pehlivan'dan kaza yerinde açıklama Kaza yerine giden Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, ekiplerden bilgi aldı. Pehlivan, incelemesinin ardından gazetecilere, kazanın saat 19.00 sıralarında meydana geldiğini söyledi. Bölgeye çok sayıda ekibin yönlendirildiğini ifade eden Pehlivan, şöyle konuştu: "Diyarbakır istikametinden Adana'ya, oradan da Ankara ve İstanbul istikametine giden yolcu otobüsü, otoyoldayken, tabii yoğun da yağış söz konusu, henüz belirlenemeyen nedenle şerit değiştirmek suretiyle karşı şeride geçti. Orada ilk etapta 2 otomobille çarpıştı. Otobüs o istikamete maalesef devrilerek gitmiş. Orada 2 otomobille çarpıştıktan sonra karşı yönden gelen kamyonun da çarpmasıyla maalesef can kayıplarımız oldu. Şu anda ilk belirlemelere göre maalesef 10 vefatımız, 39 da yaralımız var." Pehlivan, yaralıların hastanelere sevkinin tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti: "Yakın bir güzergahta da bir kaza daha olduğu için yaralı sayısı önümüzdeki dakikalarda, saatlerde güncellenecektir. Bunları da sizlerle paylaşacağız. Çok üzüldük. Kayıplarımıza Allah rahmet diliyor, yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Tabii kaza haberini alır almaz 112 Acil Sağlık, AFAD, itfaiye, polis, jandarma ekiplerimiz olay yerine geldiler. Otoyolda öncelikle bir yandan yaralıların hastanelere taşınması süreci gerçekleştirildi, diğer yandan da otoyolun tekrar trafiğe açılmasıyla ilgili de çalışmalar sürdürülüyor." Otobüste 28 yolcu ve 4 mürettebatın bulunduğu bilgisini veren Pehlivan, "Hepimizin başı sağ olsun, hepimize geçmiş olsun." dedi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Engelliler Haftası'nda temsili askerlik törenine katıldı Haber

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Engelliler Haftası'nda temsili askerlik törenine katıldı

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’ndaki törende konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan; “Biz, büyük ve tarihe damga vurmuş şanlı bir orduya sahibiz. Hepimizin bildiği ve zaman zaman tekrarladığı özellikle de askeri faaliyetler vesilesiyle çok dile getirilen bir söz vardır, ‘Her Türk asker doğar.' Asker ocağını aynı zamanda Peygamber ocağı olarak kabul ederiz. Tarih boyunca da böyle kabul edilmiştir. Bu ocak, nice kahraman evlatlar yetiştirmiştir ve yetiştirmektedir. Tarih sahnesine çıktığı günden bugüne kadar mensubu olmaktan gurur duyduğumuz necip milletimiz türlü zorlukların üstesinden gelmiş ve bu zorlukların üstesinden gelirken ordumuz çok büyük, özverili bir şekilde fedakarca, üstün gayretle, takdire şayan başarılar elde etmiştir. Bu yolda ilerlerken milletimizin, devletimizin, medeniyet yolculuğunda çok büyük katkılar sağlamıştır” dedi. Bu törende de 1 günlük sembolik askerlik yapmak üzere gelen özel bireyler ve aileleriyle bir arada olduklarını kaydeden Vali Pehlivan, "Ordumuzla, milletimizle, devletimizle gurur duyuyoruz. Bu sevgili kardeşlerimiz ile ayrıca gurur duyuyoruz. Onlar sizlere de bizlere de emanettir. Bu sevgili kardeşlerimiz ailelerimizin, toplumumuzun, ülkemizin bereketidir. Ve bugün görüyoruz ki bu kıyafetler onlara ziyadesiyle yakıştı. Hem jandarma kıyafetleri hem deniz kuvvetlerimize ait kıyafetleri çok da güzel bir şekilde taşıyorlar. Kendileri, aileleri ve biz de unutulmaz bir gün yaşıyoruz. İnanıyorum ki bu hatıralar ömür boyunca sizler tarafından da bizler tarafından da unutulmayacaktır. Bu kardeşlerimizin gönüllerindeki o güzellik kadar güzel yaşamları olmasını temenni ediyorum" diye konuştu. Programda, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat’ın konuşmasının ardından konuşan Engelli Denizci Er Beytullah Güven, vatani görevi bir gün dahi yapmanın gurur verici olduğunu, bu duyguyu en üst derecede yaşadıklarını belirtti. Vali Pehlivan ve protokol üyeleri yemin töreninde, 56 denizci ve 19 jandarma er olarak temsili askerlik yapan 75 engellinin terhis heyecanına ortak olurken, omuz omuza silah ve bayrak üzerine el basarak yemin eden engellilerin terhis belgelerini verdi. Törene Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek ve engellilerin aileleri katıldı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan: Kazaların yüzde 95'i insan kaynaklı hatalardan oluyor Haber

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan: Kazaların yüzde 95'i insan kaynaklı hatalardan oluyor

Mersin’de 'Karayolu Trafik Güvenliği ve Karayolu Trafik Haftası' kapsamında Beşiktaş meydanında emniyet, jandarma, itfaiye ve ilgili kurumlar tarafından stantlar kuruldu. Vali Ali Hamza Pehlivan ile il protokolü, vatandaşlar ve öğrenciler stantları gezdi. Öğrencilerle sohbet eden Vali Pehlivan, tavsiyeler de bulundu. Güzergahta polisler denetim yaparken Vali Pehlivan'da sürücüleri trafik kurallarına uyulması konusunda uyardı. Emniyet, jandarma trafik birimleri ile deniz trafiğinde de sahil güvenliğin hafta nedeniyle çeşitli faaliyetler düzenlediğini belirten Vali Ali Hamza Pehlivan," Bugün olduğu gibi özellikle çocuklarımızla bir araya gelerek trafik kurallarını hep birlikte artırmaya çalışıyoruz. Çünkü onlar bu okul sıralarında öğrencilik yıllarında bu konuda bilinçlenirlerse ilerde onlarda sürücü olduklarında trafikte çok daha dikkatli olurlar" dedi. "Kazaların yüzde 95'i insan kaynaklı" Mersin'de 800 binin üzerinde motorlu taşıt olduğuna dikkat çeken Vali Pehlivan," Bu önemli bir rakam. Ülke genelinde de 30 milyona yakın araç trafikte seyrediyor. Trafik bu kadar yoğun sirkülasyonun olduğu bir alan her geçen gün devletimizin yatırımlarıyla yollarımızın alt yapısı ve üst yapısı iyileşiyor. Otoyollar çok daha fazla yapılıyor yapılmaya devam ediyor. Dolayısıyla seyahatin hızı konforu ve güvenliği bir anlamada artıyor ama bu yolların standartların yükselmesi tek başına yeterli değil. Sürücülerin aynı hassasiyette artan bir hassasiyete kurallara uyması gerekiyor. İstatistikler gösteriyor ki, trafik kazalarında yüzde 95'i hız limitlerine uymama, kırmızı ışık ihlali, hatalı şerit ihlali, alkolü araç kullanma, ve kavşaklarda kurallara uymamadan kaynaklanıyor. Kazaların yüzde 95'i saymış olduğum bu kusurlardan bu hatalardan yani insandan kaynaklı insanın hatasından kaynaklı oluşuyor. Her yıl dünyada milyonun üzerinde can kayıpları oluyor. Ülkemizde de binlerce kayıp oluyor. Beraberinde mal kayıpları ve yaralanmalarda oluyor. Giden canı maalesef geri getiremiyoruz. O yüzden Cumhurbaşkanlığı nezdinde yayımlanan strateji eylem planı var. Bu eylem planı doğrultusunda elbette ki temel amaç kazaların sıfırlanması. Bununla birlikte 2030 yılına kadar en azından yüzde 50 nispetinde kazaların azaltılması hedefi var. Bunu nasıl yapacağız denetleme sorumluluğu olan birimlerimiz sonuna kadar denetlemelerini etkin bir şekilde yapacak. Bununla birlikte bizde vatandaş olarak gerek sürücü ve yayalar olarak kurallara uyacağız uymamız gerekiyor" diye konuştu.

Mersin'de başarılı sporcular ödüllendirildi Haber

Mersin'de başarılı sporcular ödüllendirildi

Mersin Valiliği himayelerinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde, 2023 yılında uluslararası müsabakalarda 15 farklı branşta madalya alan 80 milli sporcu, antrenörleri ve spor branşlarının il temsilcilerinin katıldığı 'Cumhuriyetimizin 100. yılında şanlı bayrağımızı dalgalandıranlar' programı düzenlendi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, bir otelde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, ülke olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadeleriyle 'Türkiye Yüzyılı'na adım attıklarını belirterek, "Bu yüzyılın Türkiye Yüzyılı olması her alanda ülkemizin başarılarına yeni başarılar katacağı bir yıl olmasını diliyor ve bu uğurda çalışma kararlılığını siz sevgili gençlerimize güvenerek bir kere daha ifade etmek istiyorum" dedi. Mersin'in, Türkiye'nin pek çok alanda başarılarıyla ön planda olan illerinden birisi olduğunu kaydeden Vali Pehlivan, "Şehrimizi tanımlarken tarımından sanayisine, lojistiğinden turizmine kadar birçok yönünü ön plana çıkartarak tarif edebiliyoruz. Mersin'in aynı zamanda bir spor şehri olduğunu da rahatlıkla ifade ediyoruz. Çünkü ilimizde 80’i İl Gençlik ve Spor Müdürlüğümüze ait olmak üzere toplamda 100’ün üzerinde spor tesisimiz bulunuyor. Cumhurbaşkanımızın 'sporu tabana yayıyoruz' anlayışı çerçevesinde Gençlik ve Spor Bakanlığımızın pek çok projesi, yatırımı hayata geçmiş ve şu anda bu tesislerden, sporcularımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımız tarafından faydalanılıyor. Özellikle 2013 yılında ilimizde düzenlenen Akdeniz Oyunları sürecinde dünya standartlarında pek çok tesisimiz yapılmıştı. O tesislerimizi yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Gerek ulusal gerek uluslararası müsabakalara Mersin'imizde ev sahipliği yaparken, bu tesislerimizden de azami ölçüde yararlanıyoruz" diye konuştu. "Kentin milli sporcu sayısı yüzde 100 arttı" Sporcuları, uluslararası müsabakalardaki başarılarından dolayı kutlayan Vali Pehlivan, "Geçtiğimiz yıl 68 olan milli sporcu sayımız aşağı yukarı yüzde 100’e yakın bir artışla 131’e çıktı. Bu artışa doğru orantılı olarak da geçen yıl uluslararası düzeyde aldığımız madalya sayısı 46 iken bu yıl 3 katı bir artış gerçekleştirerek 132’ye çıktı. Hepinizi bu başarılarınızdan dolayı gönülden kutluyor, alkışlıyorum. Sizlerle gurur duyuyoruz. İlimizde 60 branşta, 500’ün üzerinde kulübümüz faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl boyunca ilimizde yaklaşık 4 bin 500 spor organizasyonu gerçekleştirildi. Bunların bir kısmı il düzeyinde, bir kısmı federasyonlar iş birliğiyle, bir kısmı okul sporları düzeyinde, bir kısmı ulusal düzeyde, bir kısmı ise uluslararası düzeyde gerçekleşmiş ve bu organizasyonlara 120 bin civarında sporcu katılmıştır" ifadelerini kullandı. Spor alanında elde edilen bu başarıların, geleceğe yönelik umutları da arttırdığını dile getiren Vali Pehlivan, şöyle devam etti; "Çünkü spor demek sağlık, zindelik, takım ruhunun ve birlikte hareket ederek dayanışmanın arttırılması demektir. Bir amacımız da sporu bir yaşam tarzı haline getirmek, benimsetmek ve sevdirmektir. Bu yüzdendir ki, Milli Eğitim Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasındaki işbirliği protokolü çerçevesinde okullarımızda sürekli yetenek taramaları yaparak binlerce öğrencimize, çocuğumuza, gencimize ulaşıp onların erken yaşlarda sporla tanışmasını teşvik ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında şanlı bayrağımızı dalgalandıran ve 15 branşta toplamda 80 madalya sahibi siz kıymetli gençlerimizle bir araya gelmenin gururunu yaşıyoruz. Şanlı bayrağımızı göndere çektirip İstiklal Marşımızı okutarak göğsümüzü kabarttınız. Bu manada milli duygularımızın pekişmesine katkı sağladınız. Hepinize müteşekkiriz. Mersin adına ve ülkemiz adına şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Daha nice başarılara imza atacağınıza inanıyoruz." Programda, İl Gençlik ve Spor Müdürü Ökkeş Demir ve sporcularımızı temsilen Multinations Yıldızlar Şampiyonası 200 metre Kelebek Stil Yüzme Şampiyonu Tuncer Berk Ertürk de birer konuşma gerçekleştirdiler. Vali Ali Hamza Pehlivan ve protokol üyeleri, 2023 yılı boyunca değişik branşlarda madalya kazanarak dereceye giren sporculara ve antrenörlerine ödüllerini takdim etti, başarılarının devamını diledi.

Mersin Valisi Pehlivan: "Öğretmenlerimize bakınca geleceğimizi görüyoruz" Haber

Mersin Valisi Pehlivan: "Öğretmenlerimize bakınca geleceğimizi görüyoruz"

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte, 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Silifke ilçesinde bulunan Uzuncaburç Ören Yerinde düzenlediği tarih ve doğa yürüyüşü programına katıldı. Vali Pehlivan, yoğun katılım gösteren öğretmenlerle birlikte Uzuncaburç Mahallesindeki ören yerini gezip Sütunlu Cadde, Tören Kapısı, Tyche Tapınağı, Zafer Kapısı, Tiyatro ve Hellenistik Kule’de yürütülen çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu’ndan bilgiler aldı. Tarihi alan içinde, yapılışı Osmanlı dönemine dayanan, dördünün restorasyonu tamamlanan, diğer dördünün çalışmaları devam eden otantik köy evlerinde incelemeler yaptıktan sonra öğretmenlerle birlikte tarihi Roma Yolu’nda yürüyerek Uzuncaburç Mesire alanına geçen Vali Pehlivan, öğretmenlerle bol bol sohbet etti. Programda konuşan Pehlivan, Öğretmenler Günü etkinliklerine bu yürüyüşle başladıklarını belirterek, "Öğretmenlerimizle gerek okullarında gerek bugün olduğu gibi değişik ortamlarda bir araya gelmekten her zaman mutluluk ve onur duyuyoruz. Çünkü siz kıymetli öğretmenlerimize bakınca geleceğimizi görüyoruz, zira geleceğimizi omuzlayacak olan çocuklarımızı sizlere emanet ediyoruz. Hepimizin hayatında saygıdeğer öğretmenlerimizin ne kadar önemli izleri, emekleri olduğunu da hep birlikte biliyor, idrak ediyoruz. Yakın bir zamanda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı kutladık. Bu sene Cumhuriyetimizin 100. yılı. Az önce tarihi mekanları gezdik. Bu yerlerde bizden önceki medeniyetlerin izleri olduğu gibi, kendi medeniyetimizin, ecdadımızın izleri de mevcut. 100. yılımızı idrak ederken de biliyoruz ki, bu yüzyılın arkasında millet ve devlet olarak yüzlerce, binlerce yıllık tarih, kültür ve medeniyet geçmişimiz var. Ne mutlu ki tarihe damga vurmuş bir milletin temsilcileriyiz. 100 yıl önce yaşanan zorluklar içerisinde verilen mücadeleler neticesinde Cumhuriyetimiz kuruldu. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şanlı ecdadımızı, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi bir kere daha saygıyla, rahmetle yad ediyorum" dedi. "Türkiye Yüzyılına hep birlikte emin adımlarla yürüyoruz" Şehitlerin ve gazilerin bu vatanı Türk milletine emanet bıraktığını vurgulayan Pehlivan, "Biz de üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getirmek suretiyle sonraki nesillere teslim edeceğiz. Bu nesilleri birlikte yetiştireceğiz. Gelecek nesilleri, Atatürk’ün ifadesiyle ’Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ sözündeki gibi sizlerin emeği, gayreti, çabasıyla en iyi şekilde yetiştireceğinize inancımız tam. Bu sayededir ki, geleceğe güvenle bakıyoruz. Bizim milletimizin, medeniyetimizin, Türkiye Cumhuriyeti’mizin varlığının bölgesinde ve dünyada apayrı bir yere sahip olduğu ve her geçen gün bunun daha da kıymetlendiğini biliyoruz. Bunun farkında olarak, buradaki ağaçlar misali, köklerimizden güç alıp dallanarak, budaklanarak daha da yükselip, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle ’Türkiye Yüzyılına’ hep birlikte emin adımlarla yürüyoruz, yürüyeceğiz. Böyle bir organizasyon gerçekleştirip bizi bir araya getiren ve programa iştirak eden öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu duygularla Öğretmenler Günü’nüzü şimdiden, en içten dileklerimle kutluyorum” dedi. Programda, Silifke Belediyesi Halk Oyunları ekibi tarafından yapılan gösterilerin ardından öğretmenlerden oluşan müzik grubu tarafından mini bir konser verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.