TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Merkez Bankası

İLKHABER-Gazetesi - Merkez Bankası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Merkez Bankası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Merkez Bankası, yeni sadeleşme adımları attı Haber

Merkez Bankası, yeni sadeleşme adımları attı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yapılmasına ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımladı. Yapılan düzenlemeyle birlikte Türk lirası ve yabancı para mevduat hesaplarına yönelik oranlarda revizyona gidildi. TCMB’nin yazılı açıklamasında, alınan kararların artan Türk lirası mevduat payı göz önünde bulundurularak sadeleşme adımları kapsamında değerlendirildiği belirtildi. TÜRK LİRASI VE YABANCI PARA ORANLARI DEĞİŞTİ Açıklamaya göre, kısa vadeli Türk lirası mevduat hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkarıldı. Yabancı para mevduat hesapları için Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken oran ise yüzde 5’ten yüzde 4’e indirildi. Bu düzenlemelerin 6 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe gireceği ifade edildi. MEVDUAT HEDEFLERİNDE REVİZYON Açıklamada ayrıca, tüzel kişi Türk lirası mevduat payı hedefinin kaldırıldığı duyuruldu. Bunun yanı sıra, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının Türk lirasına geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef oranı yüzde 75’ten yüzde 70’e düşürüldü. SADELEŞME ADIMLARI DEVAM EDİYOR TCMB, Türk lirasının finansal sistemdeki ağırlığını artırmayı hedefleyen adımlarına devam ediyor. Zorunlu karşılık oranlarındaki değişikliklerin, Türk lirası mevduatların artışına katkı sağlaması ve finansal istikrarın güçlendirilmesi amaçlanıyor. Yeni düzenlemelerin, bankacılık sektörü üzerindeki etkileri ve piyasalardaki yansımaları merakla takip ediliyor.

Merkez Bankası Kasım ayı faiz kararını sabit tuttu Haber

Merkez Bankası Kasım ayı faiz kararını sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK), 21 Kasım 2024 Perşembe günü saat 14:00'te politika faizine ilişkin kararını duyurdu. Bu karar, özellikle döviz kuru, altın, borsa ve mevduat faizleri gibi yatırım araçları üzerinde büyük etkiler yaratabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.  Kasım Ayı Faiz Kararı Ne Oldu? Merkez Bankası kasım ayı faiz kararını sabit tuttu. Merkez Bankası ekim ayı faiz kararını da sabit tutmuştu. Ekonomistlerin Faiz Beklentisi Ne Yöndeydi? AA Finans tarafından yapılan bir anket, 10 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı ve beklentiler ortaya koyuldu. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı, TCMB'nin politika faizini %50 seviyesinde sabit tutacağı görüşünde birleşmiş durumda. Bu, enflasyon karşısında mevcut para politikasının devam edeceğini gösteriyor. TCMB'nin, ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla yüksek faiz oranlarını sürdürmeye devam etmesi bekleniyor. Bu karar, özellikle döviz kurlarında kısa vadede dalgalanmalara neden olabilir. Yıl Sonu Faiz Beklentisi Yıl sonuna ilişkin faiz beklentileri de belirginleşti. Ekonomistler, yıl sonunda TCMB'nin politika faizinin ortalama %49,10 seviyesinde olmasını bekliyor. 6 ekonomist yıl sonunda faizin %50 olacağını öngörürken, 1 ekonomist %48,5 ve 3 ekonomist %47,5 faiz oranı bekliyor. Bu tahminler, enflasyon ve büyüme hedeflerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yıl sonu için yapılan beklentiler, 2024’ün son çeyreğinde piyasalarda daha fazla belirsizlik yaşanabileceğine işaret ediyor. Ekim Ayı Faiz Kararı Ne Olmuştu? Geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini değiştirmeyerek %50 seviyesinde sabit tutmuştu.

2024 Kasım TCMB faiz kararı ne olur, faizler düşer mi? Faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Gözler saat 14.00'te Haber

2024 Kasım TCMB faiz kararı ne olur, faizler düşer mi? Faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Gözler saat 14.00'te

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizine ilişkin kararını bugün saat 14.00'te duyuracak. Piyasalar, karar öncesinde büyük bir dikkatle gelişmeleri takip ediyor. FAİZ KARARINDA BEKLENTİLER NE YÖNDE? Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağına kesin gözüyle bakıyor. Yıl Sonu Tahminleri: Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi tahminleri yüzde 49 seviyelerinde seyrediyor. Faiz İndirimi Beklentileri: İlk faiz indiriminin Aralık ayında gelebileceği konuşulsa da, 2025’in ikinci çeyreğine sarkabileceği yönünde de görüşler bulunuyor. PPK METNİNDE HANGİ MESAJLAR BEKLENİYOR? Piyasalar, Para Politikası Kurulu’nun metninde yer alacak ifadeleri yakından takip edecek. Özellikle enflasyon, likidite ve faiz indirimi konularında verilecek mesajlar dikkatle incelenecek. GEÇEN AYKİ TOPLANTIDA NELER OLMUŞTU? Ekim ayında TCMB, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarak üst üste yedinci ayda da değişiklik yapmamıştı. Enflasyon Mesajları: Banka, enflasyonda ana eğilimin yükseldiğini belirtmiş ve iyileşme hızına dair belirsizliklerin arttığını vurgulamıştı. Metindeki Kritik İfade: Eylül ayında metne eklenen, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır." ifadesi geçen ay da korunmuştu. ENFLASYON TAHMİNLERİNDE YUKARI YÖNLÜ REVİZYON TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’den yüzde 44’e yükseltirken, orta vadeli tahminlerde de artışlar yapıldı: 2025 Tahmini: Yüzde 14’ten yüzde 21’e. 2026 Tahmini: Yüzde 9’dan yüzde 12’ye. PİYASALARDAKİ ENFLASYON BEKLENTİLERİ NELER? Kasım ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,81’e yükseldi. Ancak 12 ay sonrası için beklentiler yüzde 27,44’ten yüzde 27,20’ye geriledi. EKİM AYI ENFLASYONU BEKLENTİLERİ AŞTI Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyonu, aylık bazda yüzde 2,88 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Beklenti: Yüzde 2,5. Yıllık Enflasyon: Yüzde 48,58’e geriledi. Piyasalar, bugünkü faiz kararının yanı sıra enflasyon ve gelecekteki para politikası adımlarıyla ilgili ipuçlarına odaklanmış durumda.

TCMB Başkanı Karahan: 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 44'e yükseltildi Haber

TCMB Başkanı Karahan: 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 44'e yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın son enflasyon raporunu açıklamak için kameraların karşısına geçti. Karahan, 2024 yılı için enflasyon tahminini yüzde 38'den yüzde 44'e çıkardıklarını ve 2025 tahminini ise yüzde 21 seviyesine yükselttiklerini duyurdu. DEZENFLASYON SÜRECİ VE İÇ TALEP Başkan Karahan açıklamalarında, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek, iç talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bunun enflasyondaki düşüşü desteklediğini ifade etti. Karahan, "İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini değerlendiriyoruz" dedi. Ayrıca, cari işlemler açığındaki düşüşün de süreceğini söyledi. KÜRESEL EKONOMİK FAKTÖRLER VE PARA POLİTİKASI Küresel talep görünümünün emtia fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini belirten Karahan, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim süreçlerine başladığını vurguladı. Ayrıca, TCMB'nin para politikasındaki sıkı duruşun, dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak şekilde sürdürüleceğini açıkladı. GIDA FİYATLARI VE 2024 ENFLASYON TAHMİNİ 2024 yıl sonu için yapılan güncellemelerde, yüksek gıda fiyatlarının tahmin üzerinde etkili olduğu belirtildi. Karahan, TCMB'nin 2024 yılı gıda enflasyonu tahminini yüzde 35,5'ten yüzde 41,8'e çıkardığını duyurdu. 2024 yılı genel enflasyon tahmini ise, yüzde 38'den yüzde 44'e yükseltildi. 2025 yılı için enflasyon tahmini de yüzde 14'ten yüzde 21'e çıkarıldı. Karahan, 2025 için tahmin aralığının yüzde 16-26 seviyelerine yükseldiğini açıkladı. Bununla birlikte, 2026 yılında enflasyonun yüzde 12'ye gerileyeceği öngörülüyor. TÜRK LİRASINA GÜVEN ARTIYOR Başkan Karahan, Türk lirası varlıklarına olan ilginin ve güvenin arttığını, bunun KKM bakiyesinin azalmasıyla birlikte güçlendiğini ifade etti. KKM payının yüzde 8'in altına indiğini ve mevcut bakiyenin 37 milyar dolara gerilediğini belirtti. PARA POLİTİKASI VE MAKROİHTİYATİ ÖNLEMLER TCMB'nin para politikası duruşunun, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki düzeltmeleri destekleyeceğini vurgulayan Karahan, sıkı parasal duruşlarının ve makroihtiyati adımlarının etkin bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Merkez bankası faiz kararını açıkladı Haber

Merkez bankası faiz kararını açıkladı

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizinin yüzde 50'de sabit kalmasına karar verdiği bildirildi. Eylülde enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği belirtilen duyuruda "Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. " değerlendirmelerine yer verildi. Duyuruda, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin ise son dönemdeki veri akışı ile arttığı vurgulanarak, "Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir." ifadesi kullanıldı. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği aktarılan duyuruda, Kurulun politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelediği bildirildi. Duyuruda, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır." Kurulun kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağı vurgulanan duyuruda,"Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti 5 iş günü içinde yayımlanacaktır. " ifadesine yer verildi. Bu arada, TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yedinci kez değiştirmeyerek sabit bıraktı.

Merkez Bankası faiz kararı bugün açıklanıyor Haber

Merkez Bankası faiz kararı bugün açıklanıyor

Merkez Bankası’nın 2024 yılı Ekim ayı faiz kararı, Para Politikası Kurulu toplantısının ardından bugün saat 14:00’te açıklanacak. Yurt içi piyasalar ve yatırımcılar bu karara odaklanmış durumda, zira Merkez Bankası’nın alacağı karar ekonomik dengeler üzerinde önemli etkiler yaratacak. Ekim Ayı Faiz Kararı Ne Olacak? Bugünkü toplantıda, Merkez Bankası’nın faiz oranını %50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Son aylarda uygulanan parasal sıkılaştırma politikası, faiz oranlarının yüksek tutulmasına yol açarken, Eylül ayında herhangi bir faiz indirimi sinyali verilmemişti. Ancak uluslararası piyasalarda ilk faiz indiriminin Kasım ayında gelebileceği öngörülüyor. FED’in Kararı ve Türkiye’deki Beklentiler ABD Merkez Bankası FED’in uzun bir aradan sonra faiz indirimine gitmesi, Türkiye’deki faiz politikası üzerinde de spekülasyonlara yol açtı. Ancak Merkez Bankası’nın bugün yayımlayacağı metin, parasal sıkılaştırma veya faiz indirimi konusundaki ipuçlarını daha net ortaya koyacak. Piyasalar, Türkiye Merkez Bankası’nın faiz kararını yakından takip ederken, dolar kurundaki olası hareketlilik de merak ediliyor. Faiz İndirimi Beklentisi Kasım’a Kaldı Merkez Bankası Eylül ayında politika faizini %50 seviyesinde sabit bırakarak parasal sıkılaştırma mesajı vermemişti. Bu durum, Kasım ayındaki toplantıda ilk faiz indiriminin gelebileceği yönünde yorumlandı. Bugünkü toplantı sonrası yayımlanacak olan metin, faiz indirimi konusundaki beklentileri daha da netleştirecek. Piyasalar ve ekonomi çevreleri, saat 14:00’te açıklanacak olan bu kritik kararı merakla bekliyor. Faiz oranlarındaki herhangi bir değişim, piyasa hareketlerini ve döviz kurlarını doğrudan etkileyecek.

TCMB: Özel sektörün dış borcu Ağustos ayı itibarıyla 175,4 milyar dolara ulaştı Haber

TCMB: Özel sektörün dış borcu Ağustos ayı itibarıyla 175,4 milyar dolara ulaştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan verilere göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Ağustos ayı itibarıyla 11,2 milyar ABD doları artarak 175,4 milyar ABD dolarına ulaştı. Bu artışın büyük bir kısmı uzun vadeli borçlardan kaynaklandı. UZUN VADELİ BORÇLARDA ÖNEMLİ ARTIŞ Vadeye göre incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcu 8,6 milyar ABD doları artarak 163,6 milyar ABD dolarına yükseldi. Bu artışın nedenleri arasında, şirketlerin yatırım ihtiyaçlarını karşılamak için yurt dışı kaynaklara yönelmesi ve düşük faiz ortamından yararlanma isteği gösterilebilir. KISA VADELİ BORÇLARDA DA ARTIŞ VAR Kısa vadeli kredi borcu ise 2,6 milyar ABD doları artarak 11,8 milyar ABD dolarına ulaştı. Bu artış, işletmelerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleşmiş olabilir. Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli borçların büyük bir kısmı finansal olmayan kuruluşlar tarafından alınırken, kısa vadeli borçların ise daha çok finansal kuruluşlar tarafından kullanıldığı görüldü. Özel sektörün dış borcunun döviz yapısı incelendiğinde, uzun vadeli borçların büyük bir kısmının ABD doları ve Euro cinsinden olduğu, kısa vadeli borçlarda ise Türk Lirası'nın payının daha yüksek olduğu dikkat çekti. Özel sektörün bir yıl içinde gerçekleştireceği toplam anapara geri ödemesinin 52,7 milyar ABD doları olduğu belirtildi.

Türkiye'nin yurt içi yerleşik sektörlerinin net finansal değeri 10,26 trilyon TL açık verdi Haber

Türkiye'nin yurt içi yerleşik sektörlerinin net finansal değeri 10,26 trilyon TL açık verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan finansal hesaplar raporuna göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi net finansal pozisyonunda önemli bir iyileşme yaşadı. Rapora göre, yurt içi yerleşik sektörlerin toplam net finansal değeri 10,26 trilyon TL açık vermesine rağmen, bu rakam bir önceki çeyreğe göre daha düşük seviyede gerçekleşti. TÜRKİYE'NİN NET FİNANSAL POZİSYONU İYİLEŞİYOR TCMB verilerine göre, Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranı bir önceki döneme göre 2,5 puan azalarak %29,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, ülkenin finansal sağlığında olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.   Sektörel Değerlendirme Sektörlere bakıldığında, hanehalkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi diğer sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu olduğu gözlemlendi. Finansal kuruluşlar ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal pozisyon sergiledi. Hanehalkının finansal varlıklarının büyük bir kısmı para ve mevduatlardan oluşurken, yükümlülüklerinin tamamına yakını kredi borçlarından oluştu. Finansal olmayan kuruluşların ise diğer alacaklar ve diğer borçlar kalemleri belirleyici oldu. KREDİ VE BORÇLANMA ORANLARI DÜŞÜK SEVİYEDE Raporda ayrıca, Türkiye'de yerleşik sektörlerin toplam borcunun diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük seviyede olduğu belirtildi. Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYİH'ye oranı 2024 yılının ikinci çeyreğinde %96 oranında gerçekleşerek önceki çeyreğe göre azaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.