TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Meksika

İLKHABER-Gazetesi - Meksika haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Meksika haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Meksika Senatosu yargı reformu oylamasında protesto edildi Haber

Meksika Senatosu yargı reformu oylamasında protesto edildi

Meksika'da yüksek mahkeme yargıçlarının halk tarafından seçilmesini öngören yargı reformu, Senato'da yapılan oylamanın ardından geniş çaplı protestolara yol açtı. Gece saatlerinde yapılan oylamada anayasal değişiklik için gerekli üçte iki çoğunluk sağlandı ve reform paketi kabul edildi. OYLAMA VE PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador tarafından sunulan yargı reformu paketi, 41 “hayır” oyuna karşılık 84 “evet” oyuyla kabul edildi. Oylamanın ardından halk Senato binasına girdi ve kapıları tekmeledi. Eylemciler, oturumun yapıldığı salona girerek senatörlere karşı “vatan haini” sloganları attı. Eylemler nedeniyle oturum yarıda kesildi. YARGI REFORMU İÇERİĞİ Yargı reformu, Meksika'daki mevcut yargı sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor. Reform kapsamında: Yüksek Mahkeme yargıçları bir yargı komisyonu tarafından seçilmek yerine halk tarafından seçilecek. Yargıçların görev süresi 15 yıldan 12 yıla düşürülecek. Yargıçların görev deneyimi gerekliliği 10 yıldan 5 yıla çekilecek. Yüksek Mahkeme yargıcı sayısı 11’den 9’a indirilecek. DESTEKLEYENLER VE KARŞITLARIN GÖRÜŞLERİ NEDİR? Yargı reformunu destekleyenler, bu değişikliklerin yargıçların halka karşı daha sorumlu hale gelmesini sağlayacağını savunurken; karşıtları, reformun ülkenin kontrol ve denge sistemini zayıflatacağını ve iktidardaki Morena Partisi’nin gücünü artıracağını belirtiyor.

Meksika'da Alberto tropikal fırtınası 3 can aldı Haber

Meksika'da Alberto tropikal fırtınası 3 can aldı

Meksika’nın Körfez kıyılarında etkili olan Alberto tropikal fırtınasında 3 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Meksika’nın Körfez kıyılarını Alberto tropikal fırtınası vurdu. Atlantik kasırga mevsiminin ilk fırtınası olan Alberto tropikal fırtınası, Meksika'nın kuzeydoğundaki ABD sınırına yakın bölgelerinde şiddetli yağışlara neden oldu. ABD Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre (NHC), Meksika’nın 217 km doğusundaki Tampico limanında etkili olan tropikal fırtınada rüzgarın saatteki hızı 80 kilometreye ulaştı. NHC açıklamasında, fırtınanın etkisini arttırabileceği uyarısında bulundu. 15 yaşındaki genç nehirde boğuldu Nuevo Leon Valisi Samuel Garcia, Alberto fırtınasının neden olduğu şiddetli yağış ve sellerde 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Acil durum ekipleri, kentinde 15 yaşında bir kişinin ülkenin en büyük üçüncü şehri olan ve Nuevo Leon eyaletine bağlı Monterrey kenti dışında bir nehir akıntısına kapılarak hayatını kaybettiğini bildirdi. Alberto tropikal fırtınanın ilerleyen saatlerde ABD’nin Texas eyaletinin güneyindeki Meksika’nın Tamaulipas eyaletinde etkili olması bekleniyor. Fırtına nedeniyle bölgede şiddetli yağış ve rüzgarın yanı sıra sel bekleniyor. Ulusal Su Komisyonu (CONAGUA) nehir sularının yükselmesi, toprak kayması ve sel ihtimaline karşı bölge halkına “dikkatli olun” uyarısında bulundu.

Akın akın gidiyorlar Haber

Akın akın gidiyorlar

ABD Başkanı Joe Biden'ın imzaladığı başkanlık kararnamesi, ABD-Meksika sınırında yasa dışı göçmen girişlerinin geçici olarak durdurulmasını öngörüyor. Karar, günlük olarak belirlenen üst limitin aşılması sonrasında yürürlüğe konuldu. Biden'ın açıklamalarına göre, sınır güvenliğini sağlamak ve düzeni yeniden tesis etmek amacıyla alınan bu adım, ABD'nin her zaman yasal yollarla ülkeye gelmek isteyen göçmenlere kapılarının açık olduğunu, ancak yasa dışı geçişlerin önlenmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Kararın detaylarına göre, sınıra yasa dışı göçmen girişlerinin durdurulması ve sınır muhafızlarının yasa dışı göçmenleri sınır dışı etmesi gerekiyor. Ancak Biden, yasa dışı giriş yapan çocukların sınır dışı edilmeyeceğini ve yasal yollarla iltica başvurusu yapmış kişilerin işlemlerine devam edileceğini belirtti. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) karara tepki göstererek mahkemeye başvurma hazırlığında olduğunu açıkladı. ACLU, Biden'ın kararının ABD Anayasası'na aykırı olduğunu iddia ediyor ve benzer bir uygulamanın eski Başkan Trump döneminde de yasa dışı olduğunu savunuyor. Biden'ın bu adımı, sınır güvenliği konusunda uzun süredir devam eden tartışmalara yeni bir boyut kazandırmış durumda. Kararın nasıl bir etki yaratacağı ve uzun vadede göçmen politikalarını nasıl etkileyeceği ise yakından takip edilecek konular arasında bulunuyor.

Meksika'da dev miting kazasında 9 kişi hayatını kaybetti Haber

Meksika'da dev miting kazasında 9 kişi hayatını kaybetti

Meksika'da seçim mitinginde facia yaşandı. Nuevo Leon eyaletine bağlı San Pedro Garza Garcia şehrinde Yurttaş Hareketi Partisi devlet başkanı adayı Jorge Alvarez Maynez'in düzenlediği miting sırasında sahnedeki dev ekran insanların üzerine devrildi ve sahnenin çatısı çöktü. Çatının çöktüğünü fark eden Maynez ve ekibinin koşarak sahneden ayrıldığı görülürken, onlarca kişi devrilen ekranın altında kaldı. Maynez'in olaydan yara almadan kurtulduğu, ekibindeki bazı kişilerin ise yaralandığı kaydedildi. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, olayda en az 9 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Maynez olayın ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çatının ani ve şiddetli rüzgar nedeniyle çöktüğünü ifade etti. Kampanya faaliyetlerini askıya aldığını açıklayan Maynez, yetkililerden olayın şeffaf bir şekilde soruşturulmasını talep etti. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi. Eyalet Valisi Samuel Garcia ise yaptığı açıklamada, hastanede yaralıları ziyaret edeceğini ifade ederek, bölgedeki fırtına ve kuvvetli rüzgar nedeniyle halka evde kalmaları çağrısında bulundu. Alvarez Maynez, Meksika'da 2 Haziran'da yapılacak devlet başkanlığı seçimi anketlerine göre üçüncü sırada yer alıyor.

Meksika'da sıcak hava dalgası elektrik kesintilerine neden oldu Haber

Meksika'da sıcak hava dalgası elektrik kesintilerine neden oldu

Kuzey Amerika ülkesi Meksika’da aşırı sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor. Sıcaklar nedeniyle ulusal elektrik şebekesini zorlayan yüksek talep sonucu ülkenin büyük bir bölümü elektriksiz kaldı. Ulusal Enerji Kontrol Merkezi (CENACE), ülkenin 32 eyaletinin 21’inde elektrik kesintisinin yaşandığı salı günü acil durum ilan etti. Beş saate kadar süren elektrik kesintileri, su tedarikinde ve alarm sistemlerinde de sorunlara yol açtı. Ulusal Su Komisyonu (CONAGUA) verilerine göre başkent Mexico City ve çevresi için önemli bir içme suyu kaynağı olan Cutzamala sisteminde su depolama seviyeleri yüzde 31'in altına düştü. Uzmanlar, bu seviyeyi “kritik derecede düşük” olarak nitelendirdi. “Bu beklenmeyen olağanüstü bir şeydi” Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador yaptığı açıklamada, yaşanan yaygın elektrik kesintilerinin mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığından kaynaklandığını ifade etti. Ulusal şebekenin yeterli üretim kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Obrador, hükümetinin aynı zamanda Meksika'nın elektrik üretiminin yaklaşık yarısından sorumlu olan özel enerji üreticileriyle de koordinasyon sağlayacağını söyledi. Ülkenin bazı bölgelerinde etkili olan kavurucu sıcak hava dalgasını işaret eden Obrador, “Bu beklenmeyen olağanüstü bir şeydi. Ancak bu özel duruma karşı çok dikkatli olacağız” dedi. Ulusal Meteoroloji Servisi (SMN), 20 eyalette hava sıcaklığının 40 santigrat dereceyi aşacağı uyarısında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.