TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Marmara Denizi Eylem Planı

İLKHABER-Gazetesi - Marmara Denizi Eylem Planı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Marmara Denizi Eylem Planı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Marmara Denizi’ndeki müsilaj tehlikesine karşı yeni adımlar atılacak Haber

Marmara Denizi’ndeki müsilaj tehlikesine karşı yeni adımlar atılacak

Deniz suyundaki kirlilik, fosfor, azot gibi besin maddelerinin artışı ve sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan Marmara Denizi'ndeki müsilaj tehlikesinin yapılan araştırmalara göre devam ettiği belirlendi. Denizin yüzeyini kaplayan ve deniz tabanındaki çoğu canlının ölümüne neden olan müsilajla ilgili Doğa Derneği tarafından uyarı yapıldı. Uyarıda, Marmara Denizi Eylem Planı’nın tüm maddelerinin eksiksiz uygulanması, plan doğrultusunda evsel ve sanayi atıklarının arıtılmadan denize bırakılmasının engellenmesi gerektiği ifade edildi. Prof. Dr. Mustafa Sarı da, Marmara Denizi'nde yaptığı son araştırmaya göre İzmit Körfezi’ne kadar ilerleyen ve yüzeye gittikçe yaklaştığı gözlemlenen müsilajla ilgili, acil önlem alınması gerektiğini duyurdu.  Bahar aylarında Marmara Denizi'nde 2021 yılındaki gibi müsilaj görülebileceğine dikkati çeken Sarı, "Müsilaj yavaş yavaş tüm Marmara Denizi’ni kaplayabilir. Deniz yüzeyine çıkmadan müsilajın önüne geçilmesi gerekir" dedi. Bu gelişmelerin ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında 25 Aralık Çarşamba günü Ankara'da konuyla ilgili istişare toplantısı yapılacağı bildirildi. Buna göre; Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, alanında uzman akademisyenler, Bakanlığın ilgili birimleri, Marmara Denizi'nde benzer çevresel sorunların tekrar yaşanma ihtimalini göz önünde bulundurarak, güncel durum değerlendirmesi ve atılacak adımların planlanmasını yapacak.  Toplantıda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanının yanı sıra Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Araştırma Merkezi başkanlıklarının yetkilileri, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Kocaeli Üniversitelerinden bilim kurulu üyeleri ile konuya ilişkin çalışmaları olan akademisyenler yer alacak.

Marmara Denizi’nde müsilaj artmaya devam ediyor Haber

Marmara Denizi’nde müsilaj artmaya devam ediyor

Müsilaj, deniz suyundaki kirlilik, fosfor, azot gibi besin maddelerinin artışı ve sıcaklık değişimlerinden kaynaklanıyor. Mikroskobik canlıların salgıladığı şeffaf, yapışkan bir madde olan müsilaj, denizin yüzeyini kaplıyor ve deniz tabanındaki çoğu canlının ölümüne neden oluyor. Özellikle ekosistemin ciğerleri olan deniz çayırlarının üstlerini örten müsilaj, bitkilerin fotosentez yapmasını engelliyor. Ekosistemin tekrar eski haline dönmesi ise uzun yıllar alıyor. Doğa Derneği tarafından yapılan uyarıda, 2021 yılında hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın tüm maddelerinin eksiksiz uygulanması, plan doğrultusunda evsel ve sanayi atıklarının arıtılmadan denize bırakılmasının engellenmesi gerektiği ifade ediliyor. Denizin atık yükü azalmadı Prof. Dr. Mustafa Sarı da, hem ekolojik hem de ekonomik zarardan korunmak için müsilaj konusunda acil önlem alınması gerektiğini belirtti. Erdek Körfezi’nde başlayan müsilajın İzmit Körfezi’ne kadar ilerlediğini ve yüzeye gittikçe yaklaştığını, yaptığı dalışla gözlemlediğini bildiren Sarı, deniz yüzeyine çıkmadan müsilajın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti çekti. Prof. Dr. Sarı, “2021 yılında görülmeye başlanan müsilaj ile ilgili eylem planı hazırlandı. Bu plan ile hedef Marmara Denizi’nde yeni bir müsilaj oluşumunu engellemekti. Bu eylem planı çerçevesinde bilim ve koordinasyon kurulu oluşturuldu, Marmara Denizi özel çevre koruma bölgesi ilan edildi ve denize yapılan deşarj limitleri yeniden düzenlendi. Planı oluşturan 22 eylemin 14’ü doğrudan doğruya Marmara Denizi’nin atık yükünün azaltılmasıyla ilgiliydi. Fakat denizin atık yükü azaltılamadı" dedi. Bahar aylarında çok yüksek ihtimalle 2021 yılındaki gibi denizin yüzeyinde müsilaj görülebileceğine dikkati çeken Sarı, "Sedef Adası ile Kartal arasında yüzeyin hemen altından 25 metre derine kadar inen müsilaj var. Son durumda İzmit Körfezi’nin girişine kadar ulaştı. Müsilaj yavaş yavaş tüm Marmara Denizi’ni kaplayabilir" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.