TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Magarsus Antik Kenti

İLKHABER-Gazetesi - Magarsus Antik Kenti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Magarsus Antik Kenti haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Antik kentteki tiyatro restorasyonla kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak Haber

Antik kentteki tiyatro restorasyonla kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak

Milattan önce 7. yüzyılda kurulduğu sanılan antik kentteki yaklaşık 10 bin kişilik tiyatro, restorasyonun ardından kentteki kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Magarsus Antik Kenti'nde, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi koordinesinde 2 yıl önce yeniden başlatılan kazı çalışmaları geçen sene tamamlandı. Geçen sezon Eski Makedonya Kralı Büyük İskender'in milattan önce 333 yılındaki İssos Savaşı öncesinde kurban kestiği Athena Magarsia Tapınağı'nın yeri tespit edilen antik kentin tiyatro bölümünde bu yıl restorasyon çalışmalarına başlanacak. Kazı başkanı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan, 2013 yılında başlayan tiyatro kazısının Kovid-19 süreci ve başka gerekçelerle 2018-2021 yıllarında 4 sezon istendiği gibi gitmediğini anlattı. Olumsuzluklara rağmen bölgedeki kazıların 6 sezon sürdüğünü ve geçen yıl tamamlandığını belirten Erhan, bu süreçte de tiyatronun restorasyon projesinin hazırlandığını söyledi. Erhan, son yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kısımların da restorasyon projesine eklendiğini anlatarak, "Öncelikle hızlı şekilde çizimdeki eksikler tamamlandıktan sonra taş restorasyonuna da geçeceğiz. Bizim için hızlı olması daha iyi. Çünkü çok büyük bir antik kent. Anıtsal bir yapıyla başladık. Özellikle Helenistik dönemi kazılarında en büyük konu eğer açığa çıkartıyorsanız oksijenle temasla bozulmalar olabiliyor. Acilen o yüzden taş restorasyonu/konservasyonu gerekiyor." diye konuştu. "Bakanlığımızın uygun göreceği kültürel etkinlikler burada düzenlenebilecek" Mevcut tiyatronun gerek taşının dayanıksızlığı gerekse temel bloklarına kadar taşların alınmış olması nedeniyle büyük tahribat olduğunu belirten Erhan, özellikle son 20 yılda restorasyon alanında edinilmiş deneyimle ve teknik personelle tiyatronun restorasyonunun gerçekleştirileceğini dile getirdi. Tiyatronun restorasyonun ardından kente büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Erhan, şunları kaydetti: "Bakanlığımızın uygun göreceği kültürel etkinlikler burada düzenlenebilecek. Özellik Portakal Çiçeği Karnavalı veya diğer festivaller kapsamında konserler yapıldığını düşündüğümüz zaman tiyatro, bu etkinliklere ayrı bir ivme kazandıracak, bölgenin gelişmesine katkı sunacaktır."

Adana'nın sahil ilçesi Karataş’ın en çok merak edilen adası Haber

Adana'nın sahil ilçesi Karataş’ın en çok merak edilen adası

Adana'nın Akdeniz'e kıyısı olan iki sahil ilçesinden biri olan Karataş'taki Nergis Adası, tarihi kalıntıların olduğu yöreyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerden birini oluşturuyor. Adana'nın Akdeniz kıyısında yer alan Karataş ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçileri cezbeden destinasyonlardan birini oluşturuyor. Milattan Önce 4000 yıllarına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olan Karataş, farklı uygarlıklara ev sahipliği yapması açısından bölgede zengin bir kültürel mirasa sahip ilçeler arasında yer alıyor. Karataş, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntıları barındıran Magarsus Antik Kenti ile ilçe genelinde birçok tarihi kalıntılara ev sahipliği yapıyor.  Tarihte Syennesis Hanedanlığı, Pers İmparatorluğu, Makendonya (Büyük İskender) Krallığı, Seleukos Krallığı, Ptolemaios Krallığı, Roma İmparatorluğu, Abbasi Devleti, Ermeni Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyetinde kalan Karataş'taki tarihi kalıntılar, Athena Magarsia Tapınağı, tiyatro, stadion, sarnıç, ortaçağ kalesi, Bizans ve Osmanlı hamamları, değirmenler ve mezar gibi kalıntılarından oluşuyor. Flamingolar, pelikanlar ve leylekler gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Akyatan Lagünü'nün de bulunduğu Karataş, her yıl yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyor. İnce kumdan oluşan 60 kilometre uzunluğunda dünyanın sayılı en büyük kumsallarından birine sahip olan Karataş'ta en çok ziyaret edilen yerlerden birini de, Nergis Adası oluşturuyor. İlçeye gelen ziyaretçiler, koruma altındaki lagünde yer alan Nergis Adası'nı görmeden buradan ayrılmıyor. Sadece tekneyle gidilebilen Nergis Adası ile ilgili bilgiler ve fotoğraflar da ziyaretçiler tarafından sosyal medyada sıkça paylaşılıyor. İlçenin yerel yöneticileri, Nergis Adası'nı 'Akyatan Lagünü'nün kalbi' olarak tanımlıyor. Nergis Adası'nın, ilerleyen süreçte yörenin tanıtımı ve turizmine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Adana'daki Magarsus Antik Kenti'nde çalışmalar Athena Tapınağı'na yoğunlaştı Haber

Adana'daki Magarsus Antik Kenti'nde çalışmalar Athena Tapınağı'na yoğunlaştı

Adana'daki Magarsus Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazılarda, Büyük İskender'in ibadet ettiği Athena Magarsia Tapınağı'nın ortaya çıkarılması hedefleniyor. Milattan önce 7. yüzyılda kurulduğu değerlendirilen Karataş ilçesindeki antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan kazılar sürüyor. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan başkanlığındaki ekibin yürüttüğü yüzey araştırmalarında, Eski Makedonya Kralı Büyük İskender'in milattan önce 333 yılındaki İssos Savaşı öncesinde kurban kestiği Athena Magarsia Tapınağı'nın yeri belirlendi. Karataş Belediyesinin mülkiyetindeki alanın Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmesinin ardından tapınağın ortaya çıkarılması için kazıya başlandı. - "Sikkeler üzerinde tapınağın tasviri bulunuyor" Kazı başkanı Doç. Dr. Erhan, Magarsus Antik Tiyatrosu'nun yaklaşık 200 metre kuzeyindeki yüzey taramalarında, Athena Magarsia Tapınağı'na ait altyapı, üstyapı ve sütun parçaları bulduklarını söyledi. Antik kaynaklardaki bilgilere göre tapınağın, Helenistik Dönem'den itibaren önemli bir "kehanet merkezi" olduğunu dile getiren Erhan, "Yöreden insanlar ve deniz aşırı yerlerden gelenler, burada konaklıyor, dua ediyordu. Bizdeki karşılığıyla bir nevi istihareye yatıyorlardı. Gece gördükleri rüyaları tanrılardan gelen mesaj olarak kabul ediyorlardı. Böylesine önemli bir tapınak." diye konuştu. Erhan, tapınağın, Roma İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanıldığını belirterek yapının yaklaşık 14 metre yüksekliğinde olduğunu tahmin ettiklerini anlattı. Yapının ortaya çıkarılmasının ardından restore edileceğini ifade eden Erhan, şöyle devam etti: "Tapınak, her ne kadar temel seviyesine kadar korunmuş olsa da alandaki dağılmış mimari yapı parçaları bize, kazdıktan sonra burayı yeniden restore edebileceğimizi gösteriyor. Sikkeler üzerinde tapınağın tasviri bulunuyor. Bu yıl hedefimiz kazabildiğimiz alanı tamamlamak, gelecek yıl da inşallah kazıyı tamamlayıp çok kısa sürede restorasyon aşamasına geçmek. Kazıda toprak altını bilemeyiz ancak yapının boyutu küçük olduğu için eldeki veriler çalışmanın çok uzun sürmeyeceğini gösteriyor. Birkaç metre kazdıktan sonra tüm bilimsel verilere ulaşacağımızı umuyoruz." Doç. Dr. Fatih Erhan, tapınağın temel kısmında büyük bir "kara taş"ın yer aldığına ilişkin bilgiler olduğunu, Karataş ilçesinin adının buradan gelmiş olabileceği ihtimalinin değerlendirildiğini sözlerine ekledi. - "Turizm için lokomotif olacak" Karataş Kaymakamı Necati Aktan da Magarsus Antik Kenti'nin önemli arkeolojik çalışmalara ev sahipliği yaptığını belirtti. Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz da antik kentin, bölge için değerli olduğunu ifade ederek "Tapınağın ortaya çıkarılıp restore edilmesi turizm için lokomotif olacak. 'Gökyüzüne açılan kapı' denilen kehanet merkezinin ciddi ses getireceğine inanıyorum." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.