TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Macaristan

İLKHABER-Gazetesi - Macaristan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Macaristan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Avrupa Parlamentosu'ndan, Putin'le görüşen Macaristan Başbakanı Orban'a kınama Haber

Avrupa Parlamentosu'ndan, Putin'le görüşen Macaristan Başbakanı Orban'a kınama

Avrupa Parlamentosu (AP), Ukrayna için barış misyonu çerçevesinde Rusya'yı ziyaret ederek Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a sert eleştiriler yönelten ve kınayan tasarıyı kabul etti. Avrupa Parlamentosu (AP) Macaristan Başbakanı Viktor Orban aleyhinde bir tasarıyı kabul etti. Ukrayna'ya olan desteği teyit eden ve Ukrayna için barış misyonu çerçevesinde Moskova'yı ziyaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşen Orban'ı kınayan tasarı, 495 parlamenterin desteğiyle kabul edildi. Oylamada 137 parlamenter aleyhte oy kullanırken, 47'si de çekimser kaldı. Tasarı metninde, “Avrupa Parlamentosu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya Federasyonu'na yaptığı son ziyareti kınar, kendisinin bu ziyaret sırasında Avrupa Birliği'ni temsil etmediğini vurgular ve bunun AB Sözleşmeleri ve ortak dış politikasının, bilhassa da samimi işbirliği ilkesinin açık bir ihlali olduğunu belirtir” ifadeleri kullanıldı. "AP, BU İHLALE MACARİSTAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLARLA CEVAP VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMEKTE" Macaristan Başbakanı Orban'ın AB'nin pozisyonlarını ihlal ederken AB'yi temsil edemeyeceği vurgulanan kararda, “Avrupa Parlamentosu, bu ihlale Macaristan'a yönelik yaptırımlarla cevap verilmesi gerektiğini düşünmekte ve Macaristan Başbakanı'nın sözde barış misyonunun hemen ardından Rusya'nın bu çabaların ne denli yersiz olduğunu gösterir şekilde Kiev'deki Ohmatdyt Çocuk Hastanesi'ne saldırdığını hatırlatmaktadır” denildi. Kararda, Orban'ın barış misyonunun Ukrayna yönetimi tarafından şüpheyle karşılandığı ifade edilerek, AB'nin Ukrayna Devlet Başkanı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından sunulan barış formülüne olan desteği ifade edildi. MACAR MUHALİFLER DESTEK VERMEDİ AP'deki tasarıya Macaristan'daki muhalif partilerden Tisza mensubu parlamenterler destek vermedi. Merkez sağ yönelimli partiden yayınlanan açıklamada, “Viktor Orban'ın yanlış politikaları nedeniyle Macaristan'ı cezalandıran bir tasarıya destek veremezdik” ifadeleri yer aldı. Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalistler ve Demokratlar grubunun Başkanı Iratxe Garcia Perez ise, “Orban, Avrupa Birliği'ni küçük düşürmek, kimsenin bilmediği bir barış planı olduğunu iddia etmek ve Rus yayılmacılığını teşvik etmek için Putin'le görüştü” dedi. UKRAYNA'YA DESTEK TEYİT EDİLDİ Yeni seçilen Avrupa Parlamentosu'nun Rusya ve Ukrayna'ya ilişkin resmi pozisyonunu da ilk kez ortaya koyan karar, aynı zamanda Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve uluslararası tanınan sınırları içerisindeki toprak bütünlüğüne olan desteği teyit etti. Kararda AB'ye, Rusya ve Belarus'a yönelik yaptırım politikalarının devam ettirilmesi ve genişletilmesi çağrısı yapıldı.

A Milli Kadın Futbol Takımı, Macaristan maçı hazırlıklarını tamamladı Haber

A Milli Kadın Futbol Takımı, Macaristan maçı hazırlıklarını tamamladı

A Milli Kadın Futbol Takımı, 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup'taki son maçında yarın Macaristan ile karşılaşacak. Milliler, bu maçın hazırlıklarını bugün Alcufer Stadyumu'nda yaptığı antrenmanla tamamladı. NECLA GÜNGÖR KIRAGASI YÖNETİMİNDEKİ ANTRENMAN Teknik Direktör Necla Güngör Kıragası yönetimindeki antrenmana dinamik ısınma ile başlayan Milliler, hücum, savunma ve duran toplar üzerine çalışmalar yaptı. 15 TEMMUZ ANMA A Milli Kadın Futbol Takımı, antrenman öncesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir anma düzenledi. Ay-yıldızlılar, antrenman öncesinde 15 Temmuz Şehitleri anısına takım halinde Türk bayrağı ile fotoğraf çektirdi. PLAY-OFF'LARA YÜKSELME HEDEFİ A Milli Kadın Futbol Takımı, yarın Macaristan ile karşılaşacak ve grup maçlarını tamamlayacak. 1. Grup'taki ilk maçında İsviçre'ye deplasmanda 3-1 yenilen, daha sonra İstanbul'da geri düşmesine rağmen Macaristan'ı 2-1 mağlup eden Milliler, Erzincan'da Azerbaycan'ı 1-0 mağlup edip, deplasmanda rakibine aynı skorla yenilmişti. A Milli Kadın Futbol Takımı, 5. maçında İsviçre'ye Kocaeli'de 2-0 mağlup olmuştu. Macaristan karşısında alınacak en az 1 puan, Milli Takımı play-off'lara taşıyacak. MÜCADELE YARIN A Milli Kadın Futbol Takımı, Macaristan'ı yenerek 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri play-off'larına yükselmeyi hedefliyor. Milliler'in Macaristan ile karşılaşacağı maç yarın saat 20.00'de Alcufer Stadyumu'nda oynanacak.

A Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında Macaristan'a 1-0 mağlup oldu Haber

A Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında Macaristan'a 1-0 mağlup oldu

Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 47. dakikada Szoboszlai’nin sol kanattan kullandığı serbest vuruşta ceza sahasında Lang’ın yaptığı kafa vuruşu Enes Ünal’ın eline çaptı. Hakem Bartosz Frankowski, bu pozisyonun ardından penaltı kararı verdi. 48. dakikada penaltı atışını kullanmak için topun başına gelen Dominik Szoboszlai, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-0 53. dakikada ceza alanı dışında topla buluşan Hakan Çalhanoğlu’nun kaleyi cepheden gören pozisyondan yaptığı vuruşta top kaleci Gulacsi’den döndü. Dönen topu önünde bulan Kenan’ın şutu üstten auta gitti. 65. dakikada Dominik Szoboszlai’nın pasında ceza sahası sağ tarafında topu alan Sallai, bekletmeden ceza yayındaki Varga’ya meşin yuvarlağı aktardı. Varga’nın çektiği sert şutta kaleci Mert Günok gole izin vermedi. 71. dakikada Hakan Çalhanoğlu’nun uzun pasında savunma arkasına sarkan Kenan Yıldız’ın karşı karşıya pozisyonda yaptığı vuruşta kaleci Gulacsi’nin ayaklarıyla müdahalesinde top kornere çıktı. Stat: Puskas Arena Hakemler: Bartosz Frankowski, Marcin Boniek, Jakub Winkler Macaristan: Peter Gulacsi, Botond Balogh (Marton Dardai dk. 67), Adam Lang, Attila Szalai, Loic Nego (Bendeguz Bolla dk. 46), Adam Nagy (Callum Styles dk. 61), Andras Schafer, Milos Kerkez (Zsolt Nagy dk. 61), Roland Sallai (Laszlo Kleinheisler dk. 79), Dominik Szoboszlai, Barbabas Varga (Mart’in Adam dk. 80) Yedekler: Denes Dibusz, Balazs Toth, Attila Mocsi, , Daniel Gazdag, Krisztofer Horvath, Zalan Vancsa, Gabor Szalai Teknik Direktör: Marco Rossi Türkiye: Mert Günok, Zeki Çelik (Can Uzun dk. 77), Samet Akaydin, Ozan Kabak, Rıdvan Yılmaz (Mert Müldür dk. 27), İsmail Yüksek, Hakan Çalhanoğlu, Orkun Kökçü (Arda Güler dk. 61), Yunus Akgün (Barış Alper Yılmaz dk. 76), Kenan Yıldız (Kerem Aktürkoğlu dk. 77), Enes Ünal (Yusuf Yazıcı dk. 61) Yedekler: Okan Kocuk, Uğurcan Çakır, Merih Demiral, Salih Özcan, İrfan Can Kahveci, Abdülkadir Ömür, Kaan Ayhan, Cenk Özkacar, Oğuz Aydın Teknik Direktör: Vincenzo Montella Gol: Dominik Szoboszlai (dk. 48 pen.) (Macaristan) Sarı kart: Zsolt Nagy (Macaristan) Samet Akaydin (Türkiye)

Rosatom, Macaristan'da Paks-2 Nükleer Güç Santrali'nin inşasına başladı Haber

Rosatom, Macaristan'da Paks-2 Nükleer Güç Santrali'nin inşasına başladı

ANKARA (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Macaristan'da Paks-2 Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşasına başladı.Şirketten yapılan açıklamaya göre, inşaat çalışmalarının başlanması için Paks-2 NGS'nin Macar müşterisi Paks-2 NGS Limited Şirketi'nin projenin ana inşaat aşamasına geçişine ilişkin resmi bildirimi yayımlaması beklendi.İki yeni güç ünitesinin inşasına ilişkin sözleşmede 18 Ağustos'ta yapılan değişikliklerin ardından Rosatom'un mühendislik bölümü Atomstroyexport AŞ, 3+ Nesil iki yeni VVER-1200 tipi güç ünitesinin ana inşaat çalışmalarına başladı.İnşaat çalışmaları kapsamında projenin yüklenicilerinden Macar şirketi Duna Aszfalt Kft., inşa edilecek 6'ncı güç ünitesi için çukur kazma hazırlıkları yaptı. Bauer Hungary Kft şirketi inşaat sahasında yeraltı suyu kesme çalışmalarını sürdürürken, zemin güçlendirme çalışmalarını da gerçekleştiriyor. Rosatom liderliğinde çalışmaların başlaması sonrası Atomstroyexport adına üreticilere ekipmanların üretimine başlamaları için de talimat verildi.- İnşa sahasındaki çalışmalar sonbahar sonuna kadar sürecekİnşa edilecek 6. güç ünitesi için 5 metre derinliğinde kazılan çukur, kapsamlı çalışmaların başlangıcı niteliğini taşıdığından büyük önem arz ediyor. Çukurdan yaklaşık 1 milyon metreküp toprak çıkarılacak. Planlanan takvime göre 4 futbol sahasına eşdeğer büyüklükte olan güç ünitesinin inşa sahasında yürütülen bu çalışma sonbahar sonuna kadar devam edecek. Paks-2 NGS'nin hem güvenilir bir enerji üretim kaynağı olarak hem de 10 bin yeni istihdamla Macar ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.Macar hükümeti, Rusya ile 3+ Nesil iki VVER-1200 güç ünitesine sahip Paks-2 NGS projesi için 14 Ocak 2014 anlaşma imzalamış, proje için ana lisans Ağustos 2022'de alınmıştı.

Macar belediye başkanları Akkuyu NGS'yi ziyaret etti Haber

Macar belediye başkanları Akkuyu NGS'yi ziyaret etti

MERSİN (AA) - Macaristan'daki Paks Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) çevresindeki kentlerin belediye başkanları, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu NGS'de incelemelerde bulundu.Paks kentinde kurulu NGS'nin bulunduğu bölge civarındaki 14 belediyenin başkanları, beraberindeki heyetle Akkuyu NGS'yi ziyaret etti.Macaristan Kamu Denetimi, Bilgilendirme ve Bölgesel Kalkınma Derneği bünyesindeki grup, araçlarla sahayı gezdi. Bazı alanlarda yerinde inceleme yapan katılımcılar, "seyir tepesi" olarak adlandırılan bölgeden de yürütülen çalışmaları izledi.Akkuyu NGS Yapı İşleri Direktör Yardımcısı Dmitry Romanets, ziyaret sırasında heyete bilgi verdi, soruları yanıtladı. Saha ziyaretinin ardından Akkuyu Nükleer Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh tarafından katılımcılara sunum yapıldı.Aralarında Paks NGS'nin yetkililerinin de bulunduğu heyete ziyaretlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevlileri de eşlik etti.- "Organize şekilde yapabilmeleri çok cesaret verici"Kalocsa Belediye Başkanı Geza Filving, gazetecilere, Paks kentinde ikinci nükleer güç santralinin inşa edilmesinin planlandığını söyledi.Bu nedenle yurt dışı inceleme gezisi tercihlerini Akkuyu NGS'den yana kullandıklarını anlatan Filving, "İnşaatı devam eden Akkuyu NGS hakkında bilgi edinme fırsatı bulduğumuz için çok minnettarız. Bu büyük projeyi görmek ve bu kadar hassas, yüksek kaliteli, yoğun bir işi organize şekilde yapabilmeleri çok cesaret verici." diye konuştu.Filving, inşa sahasındaki çalışmaların düzenli yürütüldüğünü gördüklerini belirtti.Saha ziyaretinden iyi bir izlenim edindiklerini aktaran Filving, "Macaristan'a cesaret verici haberlerle dönebileceğimizi düşünüyorum. Paks-2 de aynı inşaat aşamasına ulaştığında, aynı hızda ilerleyecek ve aynı derecede iyi organize edilecektir." dedi.Tengelitz Belediye Başkanı Istvan Ganc da Akkuyu NGS'nin geleceğe yönelik bir proje olduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.