TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Libya

İLKHABER-Gazetesi - Libya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Libya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kuzey Afrika'da transit göçmen dramı: Libya'da 2 milyon kaçak göçmen var Haber

Kuzey Afrika'da transit göçmen dramı: Libya'da 2 milyon kaçak göçmen var

Afrika-Türkiye İş Birliği Platformu Başkanı Osman Genç , 17 Temmuz 2024 tarihinde Libya’nın Trablus kentinde başlayan “Trans-Akdeniz Göç Forumu” gündemi hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı. Özellikle Sahraaltı Afrika ülkelerinin Avrupa yolu için kullandığı Kuzey Afrika ülkelerinin sorunlarının tartışılacağı forumda; yoğun düzensiz transit göçmen baskısı altında bulunan Fas, Tunus ve Libya’nın göç nedeniyle yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunları tartışılacak.  LİBYA’DA TRANSİT GÖÇMEN SAYISI 2 MİLYONA DAYANDI Forumun en önemli gündeminin, Libya ve Tunus’ta sayıları yüzbinleri aşan düzensiz göçmenlerin yaşadığı insani dramın sonlandırılması ve bu göçmenlere asgari insani hizmetlerin sunulabilmesi amacı ile Avrupa ülkelerinin ekonomik desteğinin alınması olduğunu ifade eden Afrika-Türkiye İş Birliği Platformu Başkanı Osman Genç, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) kayıtlarına göre bu yılın başı itibariyle, Libya üzerinden Avrupa’ya iltica etmek üzere, Libya’nın sahil bölgelerinde ki küçük yerleşim yerlerinde ilkel şartlarda barınan 706 Bin transit düzensiz göçmen bulunduğunu, Libyalı yerel yetkililerin beyanına göre ise kayıt dışı olan kişiler de dikkate alındığında transit göçmen sayısının 2 milyon sınırına ulaştığını, Libya’nın mevcut ekonomik imkanları ile bu kadar yoğun bir göçmen akını ile baş etmesinin imkansızlığını dile getirdi. Sahraaltı ülkelerinden Avrupa’ya kaçışın bir diğer transit noktası olan Tunus’un güneyinde ki El-Amra ve Jebiniana şehirlerinde ki kaçak göçmen sayısının, şehirlerin yerel nüfusunun üzerine çıktığını belirten Genç, bu durum nedeniyle göçmenlerin açlık, can güvenliği ve salgın hastalık gibi birçok tehlike ile beraber yaşamasına da neden olduğunu ifade etti. TUNUS’TA SAHİL ŞEHİRLERİNDE YERLİ NÜFUS AZINLIK OLDU. Kuzey Afrika sahil şehirlerinden Avrupa’ya doğru yola çıkan Afrikalı kaçak göçmenlerin, çoğunlukla derme, çatma deniz araçları ile Akdeniz’i aşmaya çalıştıklarını ifade eden Genç, sadece BM kayıtlarına göre son 10 yılda Akdeniz’den Avrupa’ya deniz yolu ile kaçak geçmeye çalışan 20 Binden fazla göçmenin denizde boğularak kaybolduğunu ve bu gidişle Akdeniz’in dünyanın en büyük kimsesizler mezarlığına dönüşeceğini ifade etti. Osman Genç, Kuzey Afrika ülkelerinin, kaçak göçmen sorunun çözümü için geliştirdikleri, “sorunun kaynağında çözümü ve göç kaynağı ülkelerde istikrarın desteklenmesi” projesinin Avrupa ülkeleri tarafından yeterince desteklenmediğini, bu nedenle de Kuzey Afrika ülkelerinin transit göçmen yükünün her geçen gün artarak devam edeceğini belirtti. |

Libya'daki felaket, 300 bin çocuğun hayatını etkiledi Haber

Libya'daki felaket, 300 bin çocuğun hayatını etkiledi

ALİ GÜRELİ (İLKHABER)) – Libya’yı etkisi altına alan Daniel Fırtınası 300 bin çocuğun hayatını değiştirdi. Bölgedeki çocuklar ve aileleri, evlerini, hastane ve okullarını kaybetmiş durumda. UNICEF Türkiye, Libyalı çocuklara ve ailelerine hayat kurtaran malzeme ulaştırılması konusunda destek çağrısında bulundu. UNICEF Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Libya'nın büyük bir kısmını etkileyen güçlü Daniel Fırtınası'nda yaklaşık 300 bin çocuğun maruz kaldığı tahmin ediliyor. Çocuklar ve aileler, evlerini, hastane ve okullarını kaybetmiş durumda. Altyapının da ciddi zarar görmesi, Libya halkını acil insani yardıma muhtaç hâle getirdi. Yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Daniel Fırtınası, Libya'yı kasıp kavurarak birçok kasabada barajları patlattı ve binaları yıktı, özellikle El Beyda, El Marc ve sahil şehri Derna'da büyük zarara neden oldu. Fırtına, binlerce kişinin hayatına mal oldu ve hala yüzlerce kişi kayıp. Ölüm ve yaralanma riskinin yanı sıra Libya'daki sel felaketi, çocukların sağlığı ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Güvenli su kaynaklarının tehlikeye girmesi, ishal ve kolera salgınlarının yanı sıra dehidrasyon ve yetersiz beslenme riskini büyük ölçüde artırıyor. Bağış çağrısı UNICEF, Libya'da ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelere hayat kurtaran malzeme ve yardım ulaştırıyor. 1957'den beri Libya'daki çocukları aktif olarak destekleyen UNICEF, sel felaketinde de hayati malzemeleri harekete geçirdi. Bunlar arasında 10 bin kişi için temel tıbbi malzeme, 1.100 hijyen kit, su arıtma malzemeleri ve 500 çocuk için giyim kitleri bulunuyor. UNICEF, özellikle sağlık, su ve eğitim tesisleri için iyileşme ve yeniden inşa aşamasında yetkililerle iş birliği yapmaya, etkilenen bölgelerde insani yardıma ihtiyaç duyan çocukları ve aileleri destekliyor. En az 6.5 milyon dolara ihtiyaç var Libya’daki yaşam kurtaran müdahale için en az 6.5 milyon dolara ihtiyaç var. Bağış yaparak bu korkunç felaketten etkilenen çocuklara destek olabilirsiniz." "UNICEF TÜRKİYE MİLLİ KOMİTESİ" hesap ismiyle TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. hesaplarına "LİBYA Yardım" AÇIKLAMASI ile bağış yapabilirsiniz. TL IBAN: TR74 0006 4000 0014 2380 0010 06 | SWIFT/BIC kodu: ISBKTRIS EURO IBAN: TR79 0006 4000 0024 2380 0010 08 | SWIFT/BIC kodu: ISBKTRIS USD IBAN: TR09 0006 4000 0024 2380 0010 07 | SWIFT/BIC kodu: ISBKTRIS

AFAD’dan Libya için 4 bin ton yardım malzemesi Haber

AFAD’dan Libya için 4 bin ton yardım malzemesi

Orta Akdeniz’de etkili olan ve 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuş ve meydana gelen felakette son açıklamaya göre 6 bin kişiyi aşkın kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin de kayıp olduğu bildirilmişti. Büyük yıkımın meydana geldiği felaket için ilk yardıma koşan ülkelerden olan Türkiye, bölgeye yardım ulaştırmayı sürdürüyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, sel felaketinin yaşandığı Libya’ya, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki askeri gemiyle 550 personel ve yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesinin gönderildiğini bildirdi. Memiş, İzmir Alsancak Limanı’ndan Libya’ya gidecek gemilerin hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya’daki sel felaketinin ardından AFAD olarak arama kurtarma ve insani yardım organizasyonlarını planlayıp icra etmeye başladıklarını söyledi. Libya’ya ilk intikal eden ülke Türkiye Milli Savunma Bakanlığına ait uçaklarla Libya’ya ilk intikal eden ülkenin Türkiye olduğunu belirten Memiş, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin personeli olarak bizler AFAD ve diğer ekiplerimizle beraber ilk biz oraya intikal ettik ve hala daha orada bu büyük acıyı, büyük felaketi yaşayan insanlara yardım eli uzatan en güçlü ülke Türkiye, en güçlü şekilde destek veren biz Türk milletiyiz." dedi. Arama kurtarma faaliyetleri sürüyor Ekiplerin halen arama kurtarma faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatan Memiş, "Ümit ediyoruz ki sağ olarak insanlara ulaşalım ve onları kurtaralım, hayatta tutalım. Eğer değilse yakınlarını kaybetmiş insanlar için de cenazelere ulaşalım diye büyük bir çaba sarf ediyoruz. Ayrıca orada yaşayan, sağ kurtulan, bu afetten bir şekilde sağ kurtulan insanların da günlük yaşamlarını devam ettirmeleri için gereken yardımı da yapmaya çalışıyoruz. Bugün Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki askeri gemimizle 550 personel, 42 araç, 8 bot, 2 bin 250 çadır, 22 bin battaniye, 1750 gıda kolisi, 240 bin litre su, yani toplamda yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesiyle beraber yola çıkıyoruz. Bizler Türk milleti ve Türk devleti olarak, 6 Şubat deneyimiyle umarız ki en kısa sürede Libya’da yaşayan insanların, Libyalı kardeşlerimizin acısına ortak oluruz." sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin yardım eli Libya’ya ulaştı Haber

Türkiye’nin yardım eli Libya’ya ulaştı

Libya’nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası’nın neden olduğu sel felaketinden ardından Türkiye harekete geçti. Milli Savunma Bakanlığının desteği ile AFAD, emniyet, jandarma, Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı ekipler ve insani yardımlar Libya’ya ulaştı. Ekiplerin sel felaketinde en çok etkilenen Derna kentinde afetzedelere yardım edecek. UMKE ve UMKE ATAK ekipleri tarafından Derna’da kurulan Sahra hastanesinde yaralılara müdahalenin edilirken, aynı zamanda sahada sağlık taraması yapılıyor. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Afet Daire Başkanı Şükrü Yorulmaz yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz üzere Libya’nın Derna kentinde çok büyük bir felaket yaşandı. Bizler de Sağlık Bakanımızın talimatıyla hızlıca UMKE ve UMKE Atak timlerimizle bölgeye intikal ettik. Çok çabuk bir şekilde bir sahra hastanesi kurduk. Yine ekiplerimizle olay yeri değerlendirmesi yapıp uygun yere arama ve kurtarma timlerimizi yönlendirdik. Aynı şekilde diğer arama ve kurtarma ekiplerine sağlık hizmeti desteği de veriyoruz sahada. Burada hastanemizde çok fazla sayıda hastaya müdahale ettik. Çok fazla sayıda yaralı geliyor. Çok ciddi arama ve kurtarma çalışmaları yapıldığı için aynı zamanda arama kurtarma timleri de ikincil travmalara maruz kaldığı için gün boyunca sürekli travma hastalarını muayene ettik. Zaman zaman yerel halktan da kronik hastalığı olanlar bize başvurmakta. Onlar da yine burada konusunda deneyimli uzman doktorlarımız ilk müdahale yapıp gerekli değerlendirmelerin tedavilerini düzenliyorlar” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.