SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kuduz

İLKHABER-Gazetesi - Kuduz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuduz haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay'da kuduz vakası tespit edildi, Özerli Mahallesi 'Kuduz Risk Bölgesi' ilan edildi Haber

Hatay'da kuduz vakası tespit edildi, Özerli Mahallesi 'Kuduz Risk Bölgesi' ilan edildi

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bir fabrikada beslenen köpek ile sokak köpeği arasında yaşanan boğuşma sonrası sahipli köpek 2 gün sonra telef oldu. Ekipler tarafından yapılan incelemelerde telef olan köpekte kuduz vakası görülmesiyle Özerli Mahallesi ‘Kuduz Risk Bölgesi' ilan edildi. Dörtyol ilçesi Özerli Mahallesi'nde bulunan bir fabrikadaki sahipli köpek ile sokak köpeği arasında geçtiğimiz günlerde boğuşma yaşandı. Boğuşmadan 2 gün sonra sahipli köpek telef oldu. Durum üzerine harekete geçen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri köpekten alınan numuneyi Adana'ya gönderdi. Yapılan kontrollerde ölen köpekte kuduz tespit edildi. Yaşananlar sonrası bölge İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ‘Kuduz Risk Bölgesi' ilan edildi. Mahalleye uyarıcı levhalar asıldı ve bölgedeki sokak hayvanları kuduza karşı aşılandı. Öte yandan Özerli Mahallesi'ne hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Özerli Mahalle Muhtarı Ali Kaya, bölgede gerekli önlemlerin alındığını ifade ederek vatandaşları duyarlı olmaya davet ederek "Geçtiğimiz haftalarda mahallemizde bulunan özel bir firmanın bekçi köpeğinin kavga etmesi sonucunda köpeklerde yaralanma yaşandı. Sahipli köpek 2 gün sonra öldü. Sonrasında ilçe tarım müdürlüğümüz numune alıp, Adana'ya gönderdi. Yapılan testlerde kuduz vakası ortaya çıktı. Kuduz görülen köpeğin kireçlenip gömüldüğünü biliyoruz. Şuanda bunun akabinde ilçe tarım müdürlüğümüz yoğun bir çalışma sarf ediyor. Mahallemizde başka bir kuduz vakası tespit edilmedi, her hangi bir sorun teşkil etmiyor. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, korkmasınlar. Her şey ilçe tarım müdürlüğü veterinerlerimiz tarafından kontrol atlında. Mahallemizde panik yapılmasına lüzum yok, şu anda tehlike arz etmiyor. Vatandaşlarımızdan ricamız sokak köpeklerine temasta bulunmasınlar. Tedbir amaçlı biraz daha uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Dün itibariyle kedi ve köpeklere aşılama yapıldı" dedi.

Hatay Dörtyol’da bir mahalle kuduz nedeniyle karantinaya alındı Haber

Hatay Dörtyol’da bir mahalle kuduz nedeniyle karantinaya alındı

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bir mahalle, kuduz riski nedeniyle karantina altına alındı. Karar, bir fabrikada beslenen köpekte kuduz tespit edilmesinin ardından alındı. DÖRTYOL'DA KUDUZ VAKASI ORTAYA ÇIKTI Edinilen bilgiye göre, olay 27 Mart tarihinde Dörtyol Belediyesi sınırları içerisindeki Özerli Mahallesi'nde yaşandı. Bir fabrikada beslenen köpek ile yoldan geçen sahipsiz bir köpek birbirine saldırdı. KÖPEKLERİ AYIRMAYA ÇALIŞAN İŞÇİ YARALANDI Kavgayı gören fabrika işçilerinden 46 yaşındaki G.F.T, köpekleri ayırmaya çalışırken yaralandı. Olayın ardından sahipsiz köpek kaçarken, fabrikadaki köpek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince gözetim altına alındı. MAHALLE "KUDUZ RİSKLİ ALAN" İLAN EDİLDİ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gözetim altındaki fabrikada beslenen köpeğin 2 gün önce ölmesi üzerine inceleme yaptı. Yapılan incelemeler sonucunda köpekte kuduz tespit edildi. Bunun üzerine Özerli Mahallesi, "Kuduz Riskli Alan" ilan edilerek karantina uygulaması başlatıldı. MAHALLE GİRİŞ ÇIKIŞLARINA UYARI TABELALARI ASILDI Karantina uygulaması kapsamında, mahallenin giriş ve çıkış noktalarına "Kuduz Risk Bölgesi" yazılı uyarı tabelaları yerleştirildi. Mahalle sakinlerinin ve dışarıdan gelenlerin dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılıyor. Köpekleri ayırmaya çalışırken yaralanan işçi G.F.T.'ye kuduz aşısı yapıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde kuduz alarmı! Haber

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde kuduz alarmı!

Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı Çamsarı Mahallesi’nde Mehmet Akkuş’a ait bir köpeğin iki kişiyi ısırmasıyla başlayan olay, mahallede kuduz alarmına neden oldu. Köpeğin ölmesinin ardından yapılan incelemede kuduz virüsü tespit edilmesi üzerine mahalle karantina altına alınarak “Kuduz Riskli Alan” ilan edildi. İlgili sağlık ve tarım ekipleri bölgedeki hayvanlara aşı uygulaması başlatırken, köpeğin ısırdığı iki kişinin sağlık durumları yakından takip ediliyor. Köpek saldırısı panik yarattı Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Çamsarı Mahallesi’nde meydana gelen olayda, Mehmet Akkuş’a ait bir köpek, biri çocuk olmak üzere iki kişiyi ısırdı. 10 ve 52 yaşlarındaki bu kişiler, ısırığın ardından sağlık ekiplerince aşılanarak gözetim altına alındı. Köpekte kuduz tespit edildi Köpeğin ölümünün ardından İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemede kuduz virüsü tespit edildi. Bu gelişme üzerine mahalle, “Kuduz Riskli Alan” ilan edildi ve karantina altına alındı.Ekipler, mahalle girişine “Kuduz Risk Bölgesi” yazılı uyarı tabelaları yerleştirerek giriş çıkışları kontrol altına aldı. Ayrıca mahalledeki hayvanların kuduz aşısı yapılmaya başlandı.Köpeğin ısırdığı iki kişinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve ilgili aile hekimleri tarafından düzenli takiplerinin devam ettiği bildirildi. Valilikten açıklama Hatay Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlardan mahalleye giriş çıkışlar konusunda dikkatli olmaları ve bölgedeki hayvanlarla temastan kaçınmaları istendi.Mahalledeki karantina ve aşı çalışmaları sürerken, yetkililer bölgede kuduz riskine karşı önlemleri artırmış durumda.

Şanlıurfa ve Ankara'da kuduz riskine karşı alınan tedbirler tartışma yarattı Haber

Şanlıurfa ve Ankara'da kuduz riskine karşı alınan tedbirler tartışma yarattı

Şanlıurfa'da kuduz risk bölgesindeki hayvanların toplatılmasına karşı çıkarak muhtarlık ofisini basıp kapı ve duvarlara “Katil” yazan 4 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Öte yandan, Ankara'da tutuklanan Yaşama Tutunan Patililer Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı'ya 28 köpeği mevzuata aykırı şekilde verdikleri gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesine de para cezası kesildi. Şanlıurfa'da önceki hafta bir vatandaşı ısıran köpeğin kuduz olduğu ortaya çıktı. Vatandaş hastanede tedavi altına alınırken kuduz köpek ise öldü. Yaşanan olay sonrası Eyyübiye ilçesine bağlı Batıkent Mahallesi'nde kısmi karantina başlatıldı. Mahalleye giden belediye ekipleri, muhtar Halil Kaya ile birlikte köpekleri uyuşturucu iğne ile bayıltıp toplamaya başladı. Görüntüler sonrası Şanlıurfa'da toplandılar Bir vatandaşın olay günü kuduz köpeği orantısız güç kullanarak yere yatırma görüntüleri ile belediye ekiplerinin bayılttıkları köpekleri ayaklarından tutup gelişigüzel aracın kasasına atması cep telefonu kamerasına yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler sonrası Türkiye'nin değişik illerinden gelen hayvanseverler, basın açıklaması yaptıktan sonra Batıkent Mahallesi'ne giderek muhtarlık ofisinin kapı ve duvarlarına “Katil” yazdı. Mahalleli ve muhtarın yakınlarıyla da tartışan hayvanseverler, daha sonra bölgeden ayrıldı. Yakalama kararı çıkartıldı Batıkent Mahalle Muhtarlığına giderek “Katil” yazan kişiler hakkında valilik tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturmada yazıyı yazan kişinin de aralarında olduğu 4 kişinin “Kamu Malına Zarar Verme, Hakaret ve Tehdit” suçlamaları ile yakalanması için çalışma başlatıldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ceza Öte yandan, Siverek'te bulunan barınaktaki 28 köpeği mevzuata aykırı bir şekilde Yaşama Tutunan Patililer Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı'ya verdikleri gerekçesiyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine de cezai işlem uygulandı. Belediye ve işlemi gerçekleştiren kişilere idari para cezası uygulandığı belirlendi. Ankara'da tutuklanmıştı Yaşama Tutunan Patililer Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı, sokak hayvanlarının toplatılmasını protesto etmek için geldiği Şanlıurfa'da Büyükşehir Belediyesine ait barınaktaki bazı köpekleri araca yükleyerek Ankara'ya götürmüştü. Kuduz risk bölgesindeki hayvanları Ankara'ya götürdüğü gerekçesiyle gözaltına alınan Boyacı tutuklanırken, köpekler ise koruma altına alınmıştı.

Kuduz köpekleri Ankara'ya taşıyan kadın emlak zengini çıktı Haber

Kuduz köpekleri Ankara'ya taşıyan kadın emlak zengini çıktı

Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı, Şanlıurfa'daki kuduz karantinasına alınan 35 köpeği kaçırarak Ankara'ya götürdü. Ankara Valiliği'nin olaya el atmasının ardından Boyacı gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ankara'ya getirilen köpekler ise yeniden karantinaya alındı. Emlak Zengini Olduğu Ortaya Çıktı Özgünlü Boyacı ile ilgili yapılan polis sorgusunda, son dört yılda üzerine kayıtlı 9 daire ve kiraya verdiği 2 depo olduğu iddia edildi. Bu durum, hayvanlar için yardım toplayan kadının aslında büyük bir mal varlığına sahip olduğunu ortaya çıkardı. "Durumum Yok" Diyerek Savunma Yapmıştı 6 yıl önce ev kirasını ödeyemediği için ev sahibi Tunahan Salihoğlu tarafından mahkemeye verilen Buket Özgünlü Boyacı, mahkemede "Durumum yok, gelirim yok" diyerek kendini savunmuştu. Ancak polis sorgusunda ortaya çıkan mal varlığı, bu savunmanın gerçek dışı olduğunu gösterdi. Ne Olmuştu? Ankara Valiliği, kuduz köpeklerin kente getirildiğine dair iddiaları ihbar kabul ederek ilgili tüm birimlerin teyakkuza geçirildiğini açıklamıştı. Valilik açıklamasında, "Söz konusu hayvanları ilimize yönlendiren ve getiren kişiler yakalanarak Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatları doğrultusunda gözaltına alınmış ve haklarında yasal işlemler başlatılmıştır" denilmişti. Tutuklama ve Yasal İşlemler Buket Özgünlü Boyacı ve dernek çalışanı M.S.D., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Boyacı, "bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma" ve "hayvanları koruma kanununa muhalefet" suçlarından tutuklanırken, M.S.D. serbest bırakıldı. Sosyal Medyadan Açıklama Gözaltına alınmadan önce sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Özgünlü Boyacı, Ankara'da tedavi ettirmek üzere barınaktan aldıkları 35 köpeğin kuduz karantinası ilan edilen bölgeden alınmadığını, köpeklerin belediyeye ait hayvan barınağından sahiplenildiğini iddia etti. Boyacı, belediyeden yapılan sahiplendirme işlemine dair belgelerin ellerinde olduğunu ve hayvanları barınak görevlilerinin Ankara'ya götürülmek üzere araçlara naklettiğini öne sürdü.

Veterinerden kuduz tehlikesine karşı aşı uyarısı Haber

Veterinerden kuduz tehlikesine karşı aşı uyarısı

Hatay’ın Defne ilçesinde görülen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Şerif Güneş, hastalığın direkt temas yoluyla bulaştığını söyledi. Defne'nin Meydancık Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir köpekte kuduz vakası tespit edilmişti. Kuduz vakasının görüldüğü Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması bölge halkında tedirginliğe neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafından köpeklerin tedbir amaçlı toplanarak gözetim altına alması vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Defne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şerif Güneş, ‘kuduz hastalığı’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik olmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti. “Kuduz hastalığı, bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor” Kuduz hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, “Kuduz hastalığı, hayvana veya insana bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Tedavi şansı da çok düşük olan bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşılamadır. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir şekilde size bulaşma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi. “Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir” Kuduz hastalığının görüldüğü hayvanlarda aşırı saldırganlaşmanın görüldüğünü dile getiren veteriner Güneş, “Yarasa diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanın tükürük bezlerinde yerleşiyor. Virüs şeklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastalığına yakalandığı anda belli evreleri var. Bunun üç evre şeklinde görülüyor. Özellikle saldırganlık evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldüğü bir evredir. Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadığı hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldırganlaşabiliyor. Üçüncü ve son evrede artık felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalır. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanıp ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Hatay'da kuduz endişesi ile 12 köpek hayvan barınağında müşahede altına alındı Haber

Hatay'da kuduz endişesi ile 12 köpek hayvan barınağında müşahede altına alındı

Defne'nin Meydancık Mahallesi'nde 22 Nisan tarihinde hayvan çiftliğindeki büyükbaş hayvanlara saldıran sahipsiz köpekte ‘kuduz hastalığı’ tespit edilmişti. Bu durum üzerine toplanan İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu bazı kararlar almıştı. Kararlar doğrultusunda; Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinin karantina altına alınmasına ve komşu mahalleler olan Tavla, Koçören, Hancağız ve Hüseyinli mahallelerinin ise gözetim bölgesi olarak takip edileceği açıklanmıştı. Kuduz riskli alanı içerisindeki bölgeye hayvan giriş çıkışının yasaklanmasının yanı sıra başıboş sahipsiz hayvanların ekiplerin toplanarak, aşılanmasına ve hastalık sönüşü yapılıncaya kadar bakım evlerinde tutulmalarına karar verildi. İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararları doğrultusunda Defne Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, karantina bölgesine uyarıcı tabelalar asarak bölgedeki hayvanların toplanmasına yönelik çalışmalara başlamıştı. Belediye ekipleri tarafından toplanan sahipsiz hayvanlar, Hatay Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakım altına alındı. Sahipsiz hayvanlar, gerekli testlerin ve bakımların yapılmasının ardından doğal yaşam alanlarına tekrar bırakılacaklar. “Karantina kafeslerinde bakılan 12 köpeğin tedavi süreçleri devam ediyor” Karantina kafeslerinde 12 köpeğin olduğunu ifade eden Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ömer Çağan Avcı, kuduz vakası tespit edilmeyen hayvanların küpeleme ve kısırlaştırma işlemlerinin ardından yeniden doğaya bırakılacağını belirterek, “Defne İlçe Belediye ekiplerinin kuduz vakası görülen mahallelerden topladıkları hayvanları, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınağındaki karantina kafeslerinde bakılmaktadır. Karantina kafeslerinde toplam 12 köpek var. Bu müşahede sürecinde tarafımızca kuduz olmadığı kanıtlanırsa küpelenerek doğal yaşam alanlarına bırakılacak. Karantina süresi, bir hayvanın ısırılıp ısırılmadığına göre değişmektedir. Bir kuduz hayvan tarafından ısırılan hayvanlar önce 10 gün boyunca tedavi edilir. 10 gün boyunca küpeleme ve kısırlaştırma işlemleri yapılır. Karantinadaki köpeklerin son olarak 10 gün boyunca müşahede altında tutularak doğal yaşam alanlarına bırakılır. Defne İlçe Belediyesi’nin kuduz vakası görülen mahallelerdeki hayvan toplamaya devam etmektedir. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. İnsan ve hayvan sağlığını riske atacak bir şey yapmıyoruz. Başka kurum ve kuruluşlara itibar etmeyin. Devletimiz bu konuda tamamen bilinçli bir şekilde çalışma yapmaktadır” dedi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.