TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Kontakt Lens

İLKHABER-Gazetesi - Kontakt Lens haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kontakt Lens haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Doç. Dr. Asena: Kontakt lenslerin kullanımı yaşlandıkça zorlaşıyor Haber

Doç. Dr. Asena: Kontakt lenslerin kullanımı yaşlandıkça zorlaşıyor

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözü bozuk olmasa da insanların çoğunun 40 yaş sonrasında yakını görmede zorluk çektiğini belirterek, hastanın durumuna göre lazer veya göz içi mercek ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Presbiyopi veya yakın görme bozukluğunun yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Asena, yaşla birlikte göz merceğinin uyum yeteneğinin yavaş yavaş kaybolduğunu ve insanların çoğunun okumak veya yakın iş yapabilmek için gözlük kullanmak zorunda kaldığını dile getirdi. “Kontakt lens kullanımı hem göz yaşına bağlı nedenlerle kullanım zorlaşır” Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, “Göz bozukluğu olmayan insanlar, 40 yaşından sonra yavaş yavaş özellikle küçük yazıları okumada zorluk çekmeye başlarlar ve gözlük gereksinimi ortaya çıkar. Hipermetrop olan kişiler daha erken yaşta okuma gözlüğüne ihtiyaç duyarlar. Miyop olanlarsa uzak için gözlük kullanırlar ve zaten yakını gördükleri için presbiyopi yaşına geldiklerinde gözlüklerini çıkarıp okurlar ancak onlarda presbiyopi olmadığı anlamına gelmez. En basit çözüm okuma gözlüğüdür. Göz bozukluğu olanlar yani uzak için gözlük kullananlar ya iki gözlük ya da yakın ve uzak gösteren multifokal gözlükler kullanırlar. Diğer bir çözüm ise özel presbiyopi kontakt lensleri kullanmaktır. Ancak yaş ilerledikçe kontakt lens kullanımı hem göz yaşına bağlı nedenlerle hem de yakın numarası ilerlediğinde yakını gösteren kontakt lenslerin uzak görmesini bozduğundan kullanım zorlaşır. Bunları kullanmak istemeyenlerde seçenek ameliyatla akıllı (trifokal) mercek takılmasıdır. Lazerle gözlükten kurtulma ameliyatları yaygınlaştığından yakın gözlüğü ameliyatına ilgi duyulmaktadır. Ayrıca multifokal trifokal (yakın orta uzak) göziçi mercek ameliyatları da çok iyi sonuçlar vermektedir. Son yıllarda halk arasında akıllı lens olarak da bilinen trifokal mercekler tercih edilmektedir” diye konuştu. "Uzman hekim karar vermeli" Son yıllarda birçok göz bozukluklarının lazer ameliyatlarıyla başarılı şekilde tedavi edilebildiği bilgisini veren Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Presbiyopi – Yakın Görme Bozukluğu için de birçok ameliyat önerildiğini kaydetti; hangi ameliyatın yapılacağına bu konuda tecrübeli bir hekimin karar vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Asena: Denize veya havuza mümkün olduğu ölçüde kontakt lensle girmemelerini öneriyoruz Haber

Asena: Denize veya havuza mümkün olduğu ölçüde kontakt lensle girmemelerini öneriyoruz

Yaz tatillerinde deniz ve havuz keyfi, her yaş grubundan insanın favori aktiviteleri arasında yer alıyor. Ancak, hijyen kurallarına uyulmayan havuzlarda göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, kontakt lens kullanıcılarının havuza girmemelerini önerirken, güneş ışınlarının göz sağlığı üzerindeki etkileri konusunda da uyarılarda bulundu. “Havuzlarda mikrop ürememesi için kullanılan klor, uzun yüzme sonrası göz sağlığına zarar verebilir” Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena Kontakt lens kullananların havuza girerken çıkartması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Özellikle kalabalık havuzlarda mikroplar daha fazla üremektedir. Bu nedenle havuzda uzun süre kalınmaması gerekir. Kontakt lens kullananların denize veya havuza mümkün olduğu ölçüde kontakt lensle girmemelerini öneriyoruz. Havuzlarda mikrop ürememesi için kullanılan klor, uzun yüzme sonrası göz sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle yüzme gözlüğü kullanmak önemlidir. Havuzdan çıktıktan sonra duş alarak yüzünüzü yıkamanız da bir diğer önemli konu. Güneş kremi kullanırken de gözlerimizi iyi korumalıyız. Güneş kremi gözlerimize kaçtığı zaman içindeki kimyasallar tahrişe neden olabiliyor. Eğer krem gözümüze kaçarsa mutlaka bol suyla yıkamalıyız.” “Güneş ışınları göz kapağında ben, leke, tümör oluşumuna neden olabiliyor” Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, “Güneşin uzun yıllar içinde göz kapağında yaratabileceği hasar kansere uzanan ciddi hasarlara yol açabiliyor. Güneş ışınlarına maruz kalan gözde birçok hastalık meydana gelebileceği gibi, güneş ışınları göz kapağında ben, leke, tümör oluşumuna kadar varabilecek sonuçlara da neden olabiliyor. Özellikle çocuklar yazın, güneş ışınlarının altında fazla kalmamalı. Çocuklar güneşe mutlaka şapka ve kaliteli güneş gözlüğüyle çıkmalı. Zararlı güneş ışınlarından korunmak için de mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü kullanılması gerekiyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.