TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#KOBİ

İLKHABER-Gazetesi - KOBİ haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, KOBİ haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Dr. Şevkin: Adana'da esnaf kepenk kapatıyor, KOBİ'ler borç batağında Haber

Dr. Şevkin: Adana'da esnaf kepenk kapatıyor, KOBİ'ler borç batağında

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana'nın işletmelerin en fazla kapısına kilit vurduğu şehirlerden biri olduğunu vurgulayarak, Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Adana’daki ekonomik zorlukları gündeme getirdi. Dr. Şevkin, özellikle şehir merkezi, organize sanayi bölgesi ve sanayi sitelerinde yeni açılan şirket ve fabrikaların neredeyse hiç bulunmadığını belirtti. Son yıllarda Adana’da kiralık ve satılık iş yerlerinin arttığını, iflasların ve konkordatoların hızla çoğaldığını ifade etti. Adana'da kiralık ve satılık iş yerleri, fabrika sayısında artış yaşandığını, iflasların, konkordatoların ardı arkasının kesilmediğini belirten Dr. Şevkin şunları söyledi: “Kentte son 15 yılda 100'e yakın fabrikanın kapanması, son günlerde şirketlerinin iflas bildirmesi, maalesef sığınmacıların yoğunluğu gibi nedenlerle işsizlik oranlarında da artış yaşanıyor; esnaf kepenk kapatıyor, KOBİ'ler borç batağında.” “Esnafın, üreticinin, ticari işletmelerin derdinden maalesef anlayan yok” Komisyonda sunum yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ı eleştiren Dr. Şevkin, “Ticaret Bakanlığı olarak bu olayların neresindesiniz? Varsa yoksa vergi, mevzuat, ceza yöntemi, bariz kayırmacılık ve adrese teslim kanunlar çıkarılıyor. Esnafın, üreticinin, ticari işletmelerin derdinden maalesef anlayan yok, teşvik eden yok” diye ifade etti. “Ticaret firmalarını orantısız, ölçüsüz ve dengesiz bir rekabete maruz bırakıyorsunuz” Ekim 2024'te tüm itirazlara rağmen yasalaşan "e-ticaret kanunu" ile tek bir firmaya vergi indirimi sağlandığını, âdeta adrese teslim niteliğinde bir kanun çıkarıldığını söyleyen Dr. Şevkin, “Trendyol'la yerli şirketler nasıl rekabet edecek? Haksız bir rekabet ortamı yaratıyorsunuz. Ticaret firmalarını orantısız, ölçüsüz ve dengesiz bir rekabete maruz bırakıyorsunuz. Neden bununla ilgili yasalar bir türlü hayata geçirilmiyor?” dedi. “2023 yılında Türkiye’de 111 bin 576 iş yerinin kapısına kilit vurdu” Dr. Şevkin, “Adınızı da çok fazla bilen yok çünkü halkın içerisine girmiyorsunuz. Lütfen, dükkânları gezin, esnafın hâlini hatırını sorun; sorun da bakalım, hangi sonuçlarla karşılaşacaksınız? Gerçekten esnaf içler acısı durumda ve dolayısıyla sizin de yapmanız gereken, burada esnafın sorunlarına çözüm bulmak. Bir an önce perakende hal yasasını çıkarmak, KOBİ'leri desteklemek, AVM yasasını da bir an önce çıkarmak olmalı” şeklinde konuştu.

KOBİ'ler ve ihracatçılara 2,3 milyar dolar destek sağlandı Haber

KOBİ'ler ve ihracatçılara 2,3 milyar dolar destek sağlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eximbank ve kalkınma bankaları aracılığıyla KOBİ'lere ve ihracatçılara yönlendirilmek üzere bu yıl yaklaşık 2,3 milyar dolar kaynak sağladıklarını belirtti. Bakan Şimşek,reel sektörü, öncelikle KOBİ'ler ve ihracatçılar olmak üzere desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Yeşil dönüşüme destek Gerek Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan sıkıntıları bertaraf etmek gerekse deprem bölgesi dışındaki işletmelere destek vermek için çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Şimşek, "Bu çerçevede, uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği içinde işletmelerimize uzun vadeli, uygun koşullu krediler sağlıyoruz. Bu krediler, işletmelerimizin yatırım projelerinin gerçekleşmesine olanak sağlarken yeşil dönüşüm kapsamında sürdürülebilirliği önceleyen projelerin hızlanmasına da destek veriyor." diye konuştu Şimşek, birçok uluslararası kuruluştan Eximbank ve kalkınma bankaları aracılığıyla KOBİ'lere ve ihracatçılara yönlendirilmek üzere bu yıl içinde yaklaşık 2,3 milyar dolar kaynak sağladıklarına dikkati çekerek, şu bilgiyi verdi: "Eximbank aracılığıyla, ihracatçıların yeşil ihracat projeleri ve yeşil altyapıyı destekleme projeleri ve işletme sermayeleri ihtiyaçlarına yönelik yaklaşık 1 milyar dolar kaynak sağlandı. Kalkınma bankalarımız aracılığıyla da KOBİ’lerimizin desteklenmesine yönelik yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kaynak temin edildi." Deprem bölgesi için özel kaynaklar Bakan Şimşek, bu kaynakların kullanılacağı alanlara ilişkin de "Bu kaynak, deprem bölgesinde KOBİ'lerin gıda güvenliği projelerine katkıda bulunulması, ekonomik faaliyetlerinin yeniden inşa edilmesi için kullanılacak. Ayrıca işletmelerin uluslararası ticaretlerinin finansmanına destek verilmesi, ülke genelinde emisyon azaltımı yatırımlarının desteklenmesi, özel sektörün iç tüketim ihtiyaçlarını karşılamak üzere elektrik üretimi yatırımlarının ve enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanının desteklenmesi amaçlanıyor." ifadelerini kullandı. Şimşek, özel sektörün bu kaynakları kullanmaya başladığını ve kullandırımların devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti: "Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin her zaman yanındayız. Uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliğimiz sürüyor, reel sektörü desteklemek için uzun vadeli ve uygun koşullu kredilerin temini için çalışmalarımız devam edecek. Bu çerçevede, dezenflasyon sürecinde KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak çalışmaları sürdüreceğiz. Dezenflasyon sürecinden etkilenen bazı sektörlerin rekabet gücünü artıracak tedbirlere yönelik de çalışma yapıyoruz."

Onay: KOBİ’lerin günü kurtarmak yerine  ileriyi hedeflemeleri gerekiyor Haber

Onay: KOBİ’lerin günü kurtarmak yerine ileriyi hedeflemeleri gerekiyor

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, KOBİ’lerin sürdürülebilirliği uzun vadeli refah ve sağlıklarını koruma çabası olarak değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Günü kurtarmak yerine daha ileri hedefler belirlemenin önemine dikkat çeken Onay, KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programlarının araştırılması gerektiğini vurguladı.  DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Sürdürülebilirliği bir şirketin uzun vadeli refahını, sağlığını koruma ve iyileştirme çabası olarak düşünmek gerekiyor. Yani işletmelerin ve KOBİ’lerin günü kurtarmak yerine daha ileriyi hedeflemeleri sürdürülebilirlik için olmazsa olmazlardan” diye ifade etti. “KOBİ’ler mutlaka KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programlarını araştırmalı ve incelemeli” KOSGEB’in bu konuda desteklerine dikkat çeken Onay şunları söyledi: “Devlet desteklerini KOSGEB ve kalkınma ajansları üzerinden gerçekleştiriyor. KOBİ’lerin sürdürülebilir projeler gerçekleştirmesi için birçok destek modeli bulunuyor. KOBİ’ler mutlaka KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programlarını araştırmalı ve incelemeli. Örneğin, üretimde dijitalleşmenin sağlanması için bizim iş ortaklarımızın desteği ile hazırladığımız projeler oluyor. Otomasyon ile istasyonlardan veriler alınıp hem üretim operasyonlarında kullanılan makinelerin bakımı, üretim verimliliği, enerji verimliliği takip edilebiliyor, hem de bu veriler DİA gibi ERP yazılımlarına aktarılıp bulut teknolojisiyle online olarak iş zekası yazılımlarıyla yönetici karar destek mekanizmalarında kullanılıyor. Burada KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programları mutlaka incelenmeli ve devletin ne konuda destek olduğu mutlaka bilinmeli.” “Hem teknoloji hem eğitim hem de mutlaka verimlilik devamlı olmazsa olmazlardan” DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Yerel sunucular üzerinden yazılım kullanmak yerine bulut teknolojisinden hizmet almak, işletmelerin karbon salınımlarında da düşürecek. Bu noktada ona da önem vermek gerekiyor. Hem çevresel hem sosyal hem de ekonomik sürdürülebilirlik için KOBİ’lerin odağında hem teknoloji hem eğitim hem de mutlaka verimlilik devamlı olmazsa olmazlarından olmalı” diye ifade etti.

Trendyol, esnaf ve üreticilerin KOBİ Günü'nü kutladı Haber

Trendyol, esnaf ve üreticilerin KOBİ Günü'nü kutladı

Trendyol, istihdamdan ihracata Türkiye ekonomisinin yapı taşı olan KOBİ'lerin 27 Haziran Dünya KOBİ Günü'nü kutladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Trendyol, teknoloji altyapısı ve ticarete kolaylık getiren çözümleriyle yerli üretici, esnaf ve KOBİ'leri yeni nesil e-ticaret deneyimiyle buluşturuyor. Trendyol'un sunduğu mikro ihracat çözümleriyle e-ihracatla tanışan yerli işletmeler, geçen sene 750 milyon dolarlık ihracat hacmi gerçekleştirdi. Bu yıl sonu için hedef 2,5 milyar dolara ulaşmak.Trendyol, sahip olduğu teknoloji altyapısı, operasyonel kolaylık sağlayan hizmetleri yanı sıra eğitim olanakları da sunuyor. Türk esnaf ve KOBİ'lerin 'Made in Türkiye' etiketli ürünlerini dünya pazarıyla buluşturan Trendyol, e-ihracat ekosistemini geliştirmek adına yurt dışı operasyonlarını büyütüyor. Almanya ile başladığı yurt dışı yolculuğunu Azerbaycan, Körfez bölgesi ve Doğu Avrupa ile sürdüren şirket, Türk satıcılarının bu pazarlardaki gücünü artırmaları adına geniş mikro ihracat çözümleri sunuyor.  90 binden fazla yerli işletmeyi e-ihracatçı yaptı Şirket, Türk ürün ve üreticilerini dünya pazarlarına taşıma hedefiyle 70 bini KOBİ olmak üzere toplam 90 binden fazla yerli işletmeyi e-ihracatçı hale getirdi. Trendyol, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen 'İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde de 'e-ihracat' kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. Trendyol'un hedefi, 300 binden fazla satıcısının tamamını e-ihracatçı yapmak. Açıklamada görüşlerine yer verilen Madamra yetkilisi Rabia Arslan Sarıkaya, Trendyol ile e-ihracatın, ihracatın en kolay hali olduğunu belirtti. Sarıkaya, 'Dünyanın birçok noktasına ürünlerimizi kolay bir şekilde ulaştırabiliyoruz. E-ihracatta yüzde 60'lık bir büyümemiz var. Sene sonunda bu oranı yüzde 100'e taşımak istiyoruz. Trendyol, e-ihracat ile birlikte, bize dünyanın yüz ölçümü bakımından büyük ancak ulaşım yönünde küçük ve kolay olduğunu gösterdi. Ürünlerimizin Trendyol iş ortaklığı sayesinde, dünyanın birçok noktasındaki müşterilerimize ulaşması bizleri çok mutlu ve gururlu hissettiriyor.' ifadelerini kullandı. Grimelange yetkilisi Serhat Dicle, sürdürülebilirliğe önem veren marka olarak kaliteli ürünlerini dünya pazarlarına uzun soluklu bir şekilde taşımanın en büyük hedefleri olduğunu kaydetti. Dicle, 'Kullanıcı dostu platformu, entegrasyon kolaylığı, destek biriminin hızı, reklam modülleri ve demokratik satışa olanak tanıması ile Trendyol sınır ötesi ticarette tek tercihimiz. Bizim için heyecan verici e-ihracat sürecini iş ortağımız Trendyol ile gerçekleştirmek, 'Made in Türkiye'yi dünyaya yaymak bizim için gurur kaynağı.' açıklamsında bulundu. Pilloveland yetkilisi Mithat Demir, Trendyol ile e-ihracatın en büyük farkının operasyonel kolaylık olduğunu aktararak, şu değerlendirmede bulundu: 'Rahat bir şekilde, yurt içine ürün gönderir gibi yurt dışına sevkiyatlarımızı gerçekleştiriyoruz. İş hacmind yüzde 60'lara varan yurt dışı payı görüyoruz. Ürün portföyümüzün de etkisiyle özellikle Körfez bölgesinden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Trendyol ile ürünlerimizi yurt dışına taşımak bizi duygulandırıyor ve globalleştiriyor.'

Öncel: Türkiye'nin inşasında payımız olduğu için mutluluk ve gurur duyuyoruz Haber

Öncel: Türkiye'nin inşasında payımız olduğu için mutluluk ve gurur duyuyoruz

27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Akıllı Kobi İcra Kurulu Üyesi Ümit Öncel; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde hayata geçirilen Akıllı Kobi'nin üç yılda 300 binin üzerinde KOBİ'ye eriştiklerini ve Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirdikleri konferanslarla 60 KOBİ'ye 600 bin TL üzeri değerde dijitalleşme çözüm paketlerini ücretsiz olarak sağladıklarını belirtti. Türkiye ekonomisi gücü çok büyük oranda KOBİ'lere dayanıyor. Türkiye'deki tüm işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturan KOBİ'ler, toplam istihdamın yüzde 77'sini ve katma değerin yüzde 27'sini yaratarak ekonomiye değer katıyor. “KOBİ'lerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri finansmana erişim” 27 Haziran Dünya KOBİ Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Ümit Öncel konuşmasında şunları söyledi: “KOBİ'lerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri finansmana erişim. Finansman kaynaklarına ulaşmak hem maliyetli hem de süreçleri uzun olduğu durumlarda KOBİ'lerin yatırım yapmasını ve büyümesini zorlaşıyor. Diğer önemli engel ise tüm dünyada etkisi her geçen gün daha da fazla hissedilen dijital dönüşüme ayak uydurmak konusunda yaşanan zorluklar. Teknolojinin hızlı gelişimi KOBİ'lerin dijital araçları kullanmayı öğrenmesini ve işletmelerini bu değişime adapte etmelerini zorunlu kılsa da kendilerine uygun dijital dönüşüm çözümlerini ayırt edememek bu süreçte KOBİ'lerin dönüşüm hızını büyük oranda yavaşlatıyor. Akıllı KOBİ, dijital dönüşüm başta olmak üzere, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi konularda KOBİ'lerin bilgi, rehberlik ve kendilerine uygun, doğru araç-gerece ulaşmalarını sağlıyor.”   “Daha güçlü KOBİ'lerle gelecek çağa damgasını vuracak” Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Ümit Öncel, TOBB'un himayesinde Akıllı KOBİ'nin Türkiye'nin kalkınma hamlesinde önemli bir rol oynamayı ve KOBİ'leri güçlendirerek ülke ekonomisinin daha da gelişmesine katkıda bulunmayı hedeflediğini söyleyerek: “Akıllı KOBİ Platformu'nun sunduğu imkanlarla KOBİ'ler, potansiyellerini tam anlamıyla kullanarak daha hızlı büyüme imkanı yakalıyor ve ülke ekonomisine sağladıkları katkıları daha üst seviyelere çıkartabiliyor. KOBİ'lere sunduğumuz tüm bu destek ve katkıların etkisiyle, daha güçlü KOBİ'lerle gelecek çağa damgasını vuracak. Türkiye'nin inşasında payımız olduğu için mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu vesileyle TOBB'a kayıtlı olan 2 milyon KOBİ'mizi Akıllı KOBİ Platformu'na üye olarak Türkiye'nin dijital dönüşüm seferberliğinin bir parçası olmaya, Akıllı KOBİ'yi sosyal medya hesaplarından takip ederek güncel etkinliklerden, KOBİ'lere özel kampanyalardan, yayın ve içeriklerden haberdar olmaya davet ediyoruz” dedi.

Ardahan, Muğla ve Konya satış hacimleri büyüyor... İşte KOBİ'lerin e-ticaret raporu Haber

Ardahan, Muğla ve Konya satış hacimleri büyüyor... İşte KOBİ'lerin e-ticaret raporu

Her geçen gün büyüyen e-ticaret ekosistemine, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve küçük ve orta ölçekli işletmelere e-ticaret yolculuklarında ışık tutmak amacıyla hazırlanan IdeaSoft2023 KOBİ E-Ticaret Raporu açıklandı. Rapor, 19 binden fazla e-ticaret sitesinin, 9 milyondan fazla ürün siparişi analiz edilerek oluşturuldu. Raporda; satılan ürün adedi, satış hacmi yükselen sektörler, günler ve mevsimlere göre dağılımları, sipariş verilen bölgeler, kargo tercihleri, ödeme yöntemlerine kadar kapsamlı istatistikler yayınlandı. TOPLAM HACİM 8 ORANINDA ARTARAK 15 MİLYAR TL'Yİ GEÇTİ 9 milyonu aşkın siparişle oluşturduğu raporuna göre, 2023 yılında 9 milyondan fazla tüketici, 103 milyon adet ihtiyacını IdeaSoft'un geliştirdiği e-ticaret altyapılarını kullanan siteler üzerinden karşıladı. Toplam hacim 2022 yılına göre 8 oranında artarak 15 milyar TL'yi geçti. Satılan ürün adedi 103.640,231 olurken, sepetteki ürü adedi ise 11.33, sepet ortalaması ise 1.711,14 TL oldu. Alınan siparişler cihaz bazlı incelendiğinde ise siparişlerin %71.3'lük kesiminin mobil cihazlar üzerinden alındığı ortaya çıktı. Mobilden satılan ürün adedi 6.517.44 olurken, mobilden satış oranı %71.3'e yükseldi. 2022'de bu rakam 61.99'du. Desktoptan verilen sipariş sayısı 2.624.432 olurken, bu sayı 2022'ye göre düşüş göstererek %28.7 oldu. 2022 yılında bu rakam %38.01'di. BÖLGELERE GÖRE SİPARİŞ ORANLARI En çok sipariş veren bölgeler 2021 yılı ile aynı sıralamaya sahip oldu. İstanbul'un yer aldığı Marmara Bölgesi en çok sipariş veren bölge olurken, %4.06'lık sipariş oranıyla Güneydoğu Anadolu en az sipariş veren bölge oldu. Bölgelerin sipariş oranları ise; Marmara %42.08, İç Anadolu ,80, Karadeniz .49,Ege %7.92, Akdeniz .08, Doğu Anadolu %4.57, Güneydoğu Anadolu %4.06 olarak gerçekleşti. ARDAHAN, MUĞLA VE KONYA’DA SATIŞ HACİMLERİ BÜYÜYOR İlk 3 sıranın yine değişmediği il bazlı sipariş rakamlarında Ardahan, Muğla, Konya gibi şehirlerin büyüyen satış hacimleri dikkat çekti.  İllere göre satış hacimleri ise; Kocaeli %2.91, Ankara %9.28, Eskişehir %1.35, Adana %3.96, Ardahan %3.78, Bartın %1.85, İstanbul %27.69, Tekirdağ %1.54, Adıyaman %1.90, Konya %2.26, İzmir %7.03, Balıkesir %1.27, Manisa %1.76, Muğla %2.08, Gaziantep %1.46, diğer iller %29.08olarak gerçekleşti. ÜRÜNLERİN  %47.69'U ÜCRETSİZ KARGO SEÇENEĞİ İLE SATILDI E-ticaret sitelerinden satılan ürünlerin %47.69'u ücretsiz kargo seçeneği ile satıldı. İşletmelerin %52,31’ikargo ücreti alırken, %47,69'u ise kargo ücreti almıyor. Kışın %27.44, İlkbahar %31.49, Yaz %8.95 ve Sonbahar %32.12 oranında satış gerçekleşti. EN ÇOK SATIŞ OLAN GÜN SALI En çok satış olan gün .43 ileSalı olurken,Pazartesi .33, Çarşamba .71, Perşembe .57, Cuma .70, Cumartesi .52, Pazar .74olarak gerçekleşti. Alışveriş saat aralıklarına bakıldığında en çok siparişin 14.00-15.00 saat aralığında verildiği görülürken, %0.27'lik sipariş oranına sahip 05-06 saat aralığı ise listede son sırada yer aldı. Sipariş veren kullanıcıların %77.12'si en çok kredi kartıyla ödeme seçeneğini tercih ederken, kapıda ödeme .21'lik yüzdeyle ikinci sırada yer alıyor. %8.67 ise Havale- EFT tercih ediyor. Alışverişlerini taksitle yapmayı tercih eden kullanıcıların %84.22'si tek çekim, %3.40'ı ise 2 taksit seçeneğini tercih ediyor. %4.84 3 taksit, %1.78 4 taksit, %0.84 5 taksit, %2.51 6 taksit, %2.51 de 7 ve üzeri taksit seçeneklerini tercih ediyor. HIRDAVAT&YAPI MARKET SEKTÖRÜ YİNE ZİRVEDE 2023 yılında toplam satış en yüksek sektörler arasında Hırdavat&Yapı Market Sektörü yine zirvede yerini korurken, bir önceki sene ilk 10'da yer almayan çok çeşitli ürünler de 10. sıradan listeye dahil oldu. İlk on sektör; Hırdavat&Yapı Market, Mobilya, Elektronik, Gıda, Beyaz Eşya&Ev Aletleri, Av&KampOutdoor, Otomotiv Yedek Parça, KişisekBakım&Kozmetik, Tekstil&Giyim, Çok Çeşitli ürünler oldu. TOPLAM CİRO BAZINDA EN ÇOK BÜYÜYEN SEKTÖR %507.41 İLE MOBİLYA Toplam ciro bazında en çok büyüyen ilk 10 sektörde ilk üçte10.854.13 TL sepet ortalaması %507.41 ile Mobilya, 3.784.86 TL sepet ortalaması %307.54 ile Saat&Optik ve 706,51 TL sepet ortalaması %297.73 ile Çanta yer aldı. Diğer sektörler ise;Cep Telefonu, Motosiklet Ekipmanları, Elektrik, Elektronik, Av&KampOutdoor,veIsıtma&Soğutma oldu.

KOBİ'ler e-ihracat köprüsü kuran pazar yerleri ile kazanıyor Haber

KOBİ'ler e-ihracat köprüsü kuran pazar yerleri ile kazanıyor

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, yerli üreticiler ve global müşteriler arasında e-ihracat köprüsü olma görevini sürdürdüklerini belirterek, "Sadece iki yılda 42 bin satıcımızı ilk kez ihracatla buluşturduk. Hedefimiz, Trendyol olarak 300 bin satıcımızı yurt dışı pazarlarla buluşturmak ve 3 yılda 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmak." dedi. Trendyol olarak Almanya-Türkiye dostluk maçında A Milli Futbol Takımı'nı tribünden desteklemek için Berlin'de bulunan Çetin, maçın ardından sponsorluk faaliyetleri ve şirketin e-ticaret operasyonlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de e-ihracatın toplam ihracat içinden aldığı payın yaklaşık yüzde 1 olarak hesaplandığına dikkati çeken Çetin, Ticaret Bakanlığının bu rakamı 2030 yılında yüzde 10'a çıkarma hedefini açıkladığını anımsattı. Çetin, yerli üreticiler ve global müşteriler arasında e-ihracat köprüsü olma görevini sürdürdüklerinin altını çizerek, "Bu hedefe katkıda bulunmak için sadece 2 yılda 42 bin satıcımızı ilk kez ihracatla buluşturduk. Hedefimiz, Trendyol olarak 300 bin satıcımızı yurt dışı pazarlarla buluşturmak ve 3 yılda 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmak." ifadelerini kullandı. İngilizce konuşulan ülkelerdeki müşterilerine özel açtıkları internet sitesi üzerinden Türk üreticileri Avrupa'nın 27 ülkesiyle buluşturduklarını aktaran Çetin, şöyle konuştu: "Bugün tamamı Türkiye'de üretilen ürünler, Azerbaycan’dan Körfez ülkelerine çok geniş bir coğrafyada kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Buna ek olarak, 100'ü aşkın global e-ticaret platformu aracılığıyla da yerli üreticileri farklı coğrafyalardaki müşterilere ulaştırıyoruz. 2022 yılının başından bu yana 51 binden fazla satıcımızın ihracat yapmasına aracılık ettik. Trendyol satıcıları iki yıllık süreçte yurt dışına 37 milyonu aşkın ürün sattı. Hedefimiz, satıcılarımızla birlikte gelecek yıl 2 milyar dolar, 2026’da ise 10 milyar dolar ihracat yapmak." Çetin, en çok mikro ihracatçının İstanbul, Ankara ve İzmir’de olduğunu belirterek, bu 3 büyük ili sırasıyla Bursa, Antalya, Adana, Konya ve Kayseri'nin takip ettiğini bildirdi. Trendyol'un 81 ilin tamamında mikro ihracat yapan satıcısı bulunduğuna dikkati çeken Çetin, "Yılın başında asrın felaketi olarak tanımladığımız çok acı bir deprem gerçeği ile yüz yüze kaldık. Bir kez daha hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bölgedeki satıcılarımızı da yurt dışı pazarlara taşıyacağımızı belirtmiştik. 51 bin ihracat yapan satıcımızın yaklaşık 7 bini depremden etkilenen satıcılarımızdan oluşuyor. Burada da hedefimiz bu 11 ildeki en az 35 bin satıcımızı ihracat yapar hale getirmek." diye konuştu. - "Körfez pazarları için 3 milyar dolar yatırım" Çetin, Körfez ülkeleri, Türk cumhuriyetleri ve Balkanlar'ın Türk ürünleri için büyük potansiyel taşıdığını vurgulayarak, "Buralarda Türk ürünlerinin kalitesi biliniyor. Ayrıca pazara yakınlığımız ile de müşterilere hızlı bir şekilde ürünlerini teslim edebilecek noktadayız. Yılbaşından sonra da Balkanlar pazarına açılacağız." ifadelerini kullandı. Geçen yılın sonunda açıkladıkları 5 yılda 5 milyar dolarlık yatırım planlarının 1 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdiklerini anlatan Çetin, "Yatırım programımızı uygulamaya devam ediyoruz. Sadece Orta Doğu pazarları için 3 milyar dolar yatırım yapacağız. Bu yatırımlar ağırlık olarak pazarlama, lojistik ve teknoloji alanında olacak" dedi. Çetin, müşterilere daha hızlı teslimat gerçekleştirebilmek için İstanbul Havalimanı yanında e-ihracat merkezi yatırımlarını gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, "Bu merkez ile yakın coğrafyayı kapsayan lojistik ağımızı kurmayı hedefliyoruz. Bu operasyon merkezimizin uzun vadede e-ihracata büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Aynı zamanda Ankara’da da bir de e-ticaret operasyon merkezi yatırımımız var. Bu merkez sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük e-ticaret operasyon ve aktarma merkezlerinden birisi olacak." değerlendirmelerinde bulundu. - "Sporcuların hayallerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz" Çetin, Trendyol’un son dönemde artan spor yatırımları hakkında da bilgi vererek, spora ilk desteklerini 2021 yılında Futbol Milli Takımları'nın resmi sponsoru olarak verdiklerini söyledi. Türk sporunun gelişmesine ve sporcuların hayallerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmayı sorumlulukları olarak gördüklerini ifade eden Çetin, şöyle devam etti: "Türk sporunu ve sporcularını bir bütün olarak görerek, sporun her branşına önem veriyoruz. A Milli Futbol Takımı'nın yanı sıra Kadın Milli Takımlar ve Erkek Milli Takımlarının da resmi sponsorluğunu üstlendik. Bunu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) resmi sponsorluğu izledi. O dönemde Tokyo'da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil eden, güreşte Taha Akgül ve Evin Demirhan, tekvandoda Nur Tatar, artistik jimnastikte Ferhat Arıcan ve boksta Busenaz Sürmeneli'nin bu önemli yolculuklarında yanlarında olduk. Önceki yıl da Voleybol Milli takımlarımızın ana sponsorluğunu üstlendik. Desteğimiz Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından kurulan ve Türkiye'de 6-12 yaş arasındaki çocukları voleybol ile tanıştırmayı hedefleyen Türkiye'nin 30 ilindeki TVF Fabrika Voleybol Okulları'nı da kapsıyor. Bu yıl da Süper Lig ve 1. Lig’in isim sponsoru olduk. Buna ek olarak Trendyol Yemek ile de deprem sonrası ligden çekilen Atakaş Hatayspor forma göğüs, Gaziantep Futbol Kulübü'nün ise forma sırt sponsoru olarak futbola destek veriyoruz." - Körfez’e 2 ayda 2 milyon ürün sattı Trendyol Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Erdem İnan da yakın zamanda Körfez ülkelerinde faaliyete başladıklarını hatırlatarak, bu ülkelere e-ihracata 19 Eylül'de başladıklarını, iki aylık süreçte yaklaşık 2 milyon adet "Made in Türkiye" etiketli ürün satıldığını bildirdi. Şimdi de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'da pazar yeri modeline geçtiklerini belirten İnan, "Satıcılarımıza tek tuşla ihracat yapma imkanı sağlıyoruz. Satıcılarımızın satıcı paneli üzerinde mikro ihracata izin vermesi ve faturalarını mikro ihracata uygun kesmesi yeterli oluyor. Daha önce hiç ihracat yapmamış firmaların ilk ihracatlarında tek seferlik gümrük kaydı yapma zorunlulukları bulunurken, Trendyol olarak bu süreci de biz üstleniyoruz." diye konuştu. İnan, Türk markalarının ve ürünlerinin bölgedeki bilinirliğinin yaygın olduğuna işaret ederek, bölgede en fazla yaz sezonu giyim ürünlerinin satıldığını, ev tekstili ile çocuk ve bebek ürünlerinin de büyük ilgi gördüğünü bildirdi. İnan, yakın vadede Körfez ülkelerinde 10 milyon farklı ürünün platformda yer almasını hedeflediklerini söyledi. - "Kasım kampanyalarında yurt dışından 2,5 milyon müşterimiz alışveriş yaptı" Ekim ayında 5 binden fazla satıcıyı Körfez ülkelerine satış yapar hale getirdiklerini anlatan İnan, şöyle devam etti: "Artık Trendyol olarak, kasım kampanyalarını yurt dışına taşıdık. 7-12 Kasım Süper Alışveriş Günleri kampanyamız süresince 30 milyondan fazla ürün satıldı. 400 binden fazla iş ortağımız bu kampanyalara katıldı. Bunların 45 bine yakını bu altı günlük kampanya döneminde ihracat yaptı. Bu dönemde yurt dışındaki 2,5 milyon müşterimiz Trendyol'dan alışveriş yaptılar. Yurt dışına satılan ürün sayısı 3 milyonu aştı. Kampanya dönemindeki ziyaret sayımız da 350 milyonun üzerine çıktı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde tüm uygulamalar arasında en çok indirilen uygulama Trendyol oldu. Kasım ayı sonuna kadar 60 binden fazla satıcımızı tek tuşla Körfez ülkelerine satış yapar hale getireceğiz. Biz var olduğumuz tüm pazarlarda ekosistemi büyütmek, ekosistemle birlikte büyümek istiyoruz. Bu pazarlarda büyük oyuncularla yapılacak işbirliklerini çok önemsiyoruz. Kendi lojistik şirketimiz Trendyol Express’i de yurt dışına taşımaya başladık. Trendyol Express bünyesindeki taşıyıcı iş ortaklarımız geçtiğimiz hafta Azerbaycan’da ilk teslimatlarını yaptılar. 2024'te Trendyol Express International operasyonumuzu Körfez ülkelerine de bölgedeki partnerlerle yapılacak işbirlikleriyle taşımayı hedefliyoruz."

Şevkin: KOBİ'ler krizin altında, TOGG Fabrikası deprem riski altında Haber

Şevkin: KOBİ'ler krizin altında, TOGG Fabrikası deprem riski altında

ADANA (İLKHABER) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ), bankalara olan kredi borçlarının rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerine katılan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Şevkin, “KOBİ’ler borcu borçla kapatmaya çalışıyor. KOBİ’lerin bankalara olan kredi borçları Eylül’de 70,5 milyar lira daha artarak ilk kez 3 trilyon lira sınırını aştı ve 3 trilyon 34 milyar liraya kadar çıktı” dedi. Yerli üretime asla karşı olmadıklarının altını çizen Dr. Müzeyyen Şevkin, çok övünülen Gemlik’teki TOGG Fabrikası yerinin yeraltı su seviyesi ve zemin sıvılaşma riskinin yüksek, depremselliği olan yere kurulduğuna dikkat çekti. “KOBİ’LER ÇIKMAZDA” Komisyonda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a Türkiye’deki enflasyon ve hayat pahalılığının sade vatandaş gibi üretici, sanayici ve iş insanını da büyük bir endişeye sevk etmiş durumda olduğunu belirten Dr. Şevkin, “Ekonominin temelini oluşturan KOBİ’ler kıskaç altında. Yüksek enflasyon, kur artışı, finansmana erişim, tedarik ve üretim maliyetleri, savaşlar nedeniyle ihracat pazarlarına olan negatif etki KOBİ’leri çıkmaza sürükledi” dedi. İktidarın ekonomi kurmaylarının son yaptığı açıklamaların da sorunların 2024 yılında devam edeceğini gösterdiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “KOBİ’ler borcu borçla kapatmaya çalışıyor. KOBİ’lerin bankalara olan kredi borçları Eylül ayında 70,5 milyar lira daha artarak ilk kez 3 trilyon lira sınırını aştı ve 3 trilyon 34 milyar liraya kadar çıktı. Sayın Bakan kredi testleri noktasında KOBİ’leri sıkıştırmayın, KOBİ’lerin sıkıştırılmasına izin vermeyin. KOBİ’lerin en az beş yıl işletme-yatırım kredisine ulaşmaya ihtiyacı var. Kredi Garanti Fonu desteklerine ihtiyacı var. Son bir yılda kapanan şirket sayısı 70 bine yaklaştı. Daha fazla iş insanının kepenk indirmesine, yeni işsizler ordusu oluşmasına izin vermeyin. Bu vebalin altında kalmayın” diye konuştu. ” TÜRKİYE’YE NEDEN YATIRIMCI GELSİN?” TÜİK’e göre yıllık enflasyonun yüzde 61,36 olarak gerçekleştiğini, Türkiye’nin bu oranla, Venezuela, Lübnan, Arjantin, Suriye ve Sudan’ın arkasından dünyada enflasyon oranı en yüksek altıncı ülke konumunu sürdürdüğünü söyleyen Dr. Şevkin, şu görüşlere yer verdi: “Türkiye bu enflasyon oranıyla Avrupa’da ise açık ara birinci konumda bulunuyor. Türkiye’nin risk primi 383 bandında. Halbuki aşırı kırılganlık göstergesi 300. Türkiye’nin uzun yıllar ortalaması aşırı kırılganlık göstergesinin de çok üzerinde. Bu durumda yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmenin imkanı yok. Yerli yatırımcı da bu faiz oranları, kur artışı, girdi fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle yatırıma, üretime ve dolayısıyla istihdama yönelemiyor. Sanayici ve iş insanları kredisini ödemenin derdinde. Ama ne yazık ki iktidar; ekonomiyi yönetmeye değil günübirlik söylemlerle sadece idare etmeye çalışıyor.  Sanayici de yurtdışından gelecek yatırımcı önünü göremiyor. Yüksek enflasyonla birlikte hukukun üstünlüğü ilkesinin hemen her alanda çiğnenmesi Türkiye’de sanayi çarklarının dönmesini engelliyor. Öte yandan Merkez Bankası gibi kurumların bağımsız ve şeffaf olmaması da endişenin ötesine taşınan bir unsur olmuştur. Bu durumda yatırımda neden Türkiye tercih edilsin ki! “SANAYİCİDE YATIRIM İŞTAHI VAR ANCAK KREDİ FAİZLERİ VE VADELER YATIRIMI ENGELLİYOR” Sanayici ve iş insanlarında yatırım yapacak iştah var ancak bu vadelerle, bu faizlerle kim nasıl yatırım yapsın? İşletme kredilerine olan ihtiyaç geçen yıla göre yüzde 200 artmış durumda. Buna bir de stok maliyetini eklerseniz varın gerisini siz düşünün! Yüzde 80’e ulaşan hammadde ithalatı var ancak bakanlığın önünde teknoloji olmasına karşın Türkiye’nin yerli üretim desenine dijitalleşen ve yeşillenen yeni motifler eklenmedi/eklenemiyor. Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 7’lik bir oran asgari ücret düzeyinde ücret alırken Türkiye’de her iki çalışandan biri asgari ücretle geçiniyor. Bakanlık ve dolayısıyla hükümet, asgari ücreti artırabilmenin bir yolunun da yüksek teknolojili üretime odaklanmaktan geçeceğini aklına getirmiyor bile. Türk Lirası günden güne erimeye devam ediyor. Dolar kuru yıl başından bu yana yüzde 51,6, Euro kuru ise yüzde 51,3 oranında arttı. TL’nin yıl başından bu yana cari kurla değer kaybı ise dolara karşı yüzde 34, Euroya karşı yüzde 33,9 oldu. Biliyorsunuz ki iş insanları dolar ve Euro ile borçlanıyor. Yükselişini sürdüren bu kurlar karşısında sanayici ve iş insanlarını desteklemediğiniz gibi ticari kredi faizlerini de yükselttiğiniz için insanların elini kolunu bağlıyorsunuz.  Türkiye’de ticari hayat kilitlenmiş durumda. Üretim yok, yatırım yok, istihdam yok! Buna çare olacak en küçük bir ekonomi politikası da yok. Sürdürülebilir bir yönetim anlayışından yoksun bir hükümet, tepetaklak olmuş bir ekonomi var.” “BAKANLIK İDARİ PARA CEZALARINI MUHASEBELEŞTİRMİYOR” Dr. Şevkin, ayrıca “Eylül 2023'te yayınlanan 2022 yılına ait Sayıştay raporlarına göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayi sitelerine olan ve vadesinde tahsil edilemeyen bazı alacaklarının ilgili hesaplarda izlenmemesine yer veriyor. İdari para cezalarından yapılan indirimlerin muhasebeleştirilmemesi de dikkat çekiyor. Bu bulgu önceki yıllarda da Sayıştay raporlarında vardı ve geçen yıl rapordan sebepsiz bir şekilde çıkarılmıştı. Ayrıca, Sayıştay, bakanlık tarafından uygulanan idari para cezalarının tahakkuk kayıtlarının yapılmamasına da raporunda yer verdi, buna ilişkin ne yapıldı?” diye sordu. “TOGG FABRİKASI’NIN YERİ DEPREM RİSKİ ALTINDA” TOGG Fabrikası’nın yer seçiminin yanlışlığına da dikkat çeken CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şunları söyledi: “Çok övündüğümüz TOGG'la ilgili bir şey söylemek isterim. Evet, tabii çok önemli TOGG, yerli üretimi önemsiyoruz, bu anlamda bir sıkıntı yok ama şuraya dikkat çekmek istiyorum. 7269 sayılı Afet Yasası'na ilave 696 sayılı KHK'de Geçici 25'inci maddeyle Gemlik depremsellik niteliği taşıması nedeniyle taşınması öngörülmüştü; dönemin belediye başkanı, bakanları ve milletvekilleri de bunu alkışlamışlardı ama siz götürüp bu yer altı su seviyesinin yüksek, zemin sıvılaşma riskinin yüksek ve depremselliği olan yere TOGG fabrikasını kurdunuz. Zannediyorum burada 32 bine yakın çalışanı var, bir cazibe merkezi oluşturuyorsunuz. TOGG'un buraya kurulmasına dair KHK'yle taşınması öngörülen Gemlik neden tercih edildi, bunu sormak istiyorum.”

KOSGEB 450 milyon dolarlık kaynağı deprem bölgesindeki 100 bin işletmeye dağıtmayı hedefliyor Haber

KOSGEB 450 milyon dolarlık kaynağı deprem bölgesindeki 100 bin işletmeye dağıtmayı hedefliyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde faaliyet gösteren KOBİ'lerin iyileşmesi ve iş sürekliliğinin sağlanması amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.Kahramanmaraş Ticaret Borsasında gerçekleştirilen toplantıda, "Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı"nın detayları anlatıldı.KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, program sonrası AA muhabirine, hedeflerinin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri başta olmak üzere depremlerden etkilenen yerlerdeki 100 bin esnafa destek sağlamak olduğunu söyledi.Programa şimdiye kadar 10 bin başvuru aldıklarını belirten İbrahimcioğlu, şunları kaydetti:"Bu KOBİ'lerimiz açısından da bir can suyu niteliği taşıyarak bölgenin hızlı bir şekilde kalkınmasında KOBİ'lerimize KOSGEB eliyle bir umut verebileceğimiz destek programı. Bu destek programına başvuru şartlarını çok kolaylaştırdık. Tabiri yerindeyse sadece AFAD tespit raporunu yüklemek suretiyle az hasar, orta hasar ve çok hasarlı olmak üzere belirli ayrımlara göre limitleri belirlenmiş bir program. 24 ayı geri ödemesiz olmak üzere son 12 ayı 3 taksitle ödemek suretiyle 36 aylık bir programdan bahsediyoruz. Ödemeyi taksitli almak gibi bir durumları da yok. Başvuru yapıldı, ödeme talebi geçtikten sonra kendilerine tanımlanmış olan limit direkt olarak verdikleri IBAN'a yatmış oluyor. Bunun tabii ki devamı da gelecektir. Ama öncelikle 100 bin KOBİ'yi hedeflediğimizi ifade etmiş olayım. Bir süre koymadık. Süre daha çok paranın kendisi. 450 milyon doları komple buradaki 11 ilimize, özellikle 4 il ve 2 ilçe olmak üzere toplamda 11 ilimize dağıtacağız."Toplantıya, bazı AK Parti milletvekilleri, meslek odaları başkanları ile ilgililer katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.