TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kıyafet

İLKHABER-Gazetesi - kıyafet haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kıyafet haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi'nden 'Pijama' tepkileri sonrası açıklama Haber

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi'nden 'Pijama' tepkileri sonrası açıklama

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK), Paris 2024 Olimpiyat Oyunları açılış töreninde milli sporcuların giyeceği kıyafetlerin yeniden tasarlanacağını açıkladı. Komite, sporcuların kültürel kimliklerini yansıtan yeni kıyafetlerin en kısa sürede hazırlanacağını belirtti. Ayrıca, sponsorun tasarımlarıyla Türkiye özel kreasyonunun ürünlerinin kullanılmasının da düşünüldüğü ifade edildi. Yeni Kıyafetler Yolda TMPK'nın yazılı açıklamasında, olimpiyat ve paralimpik oyunlarının açılış seremonilerinin katılımcı ülkeler için kültürel bir görsel şölen olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, çeşitli ülkelerin geleneksel kıyafetleri veya moda markalarının kreasyonlarıyla açılış törenlerine dahil oldukları belirtilerek, “Amerika Birleşik Devletleri’nden Moğolistan’a, Fransa’dan İtalya’ya kadar her ülke, kendi kültür ve geleneklerini yansıtan kreasyonlarla yıllardır bu törenlere katılmaktadır,” denildi. 'Pijama' tepkileri üzerine harekete geçildi Paris 2024 Olimpiyat Oyunları açılışı için hazırlanan kıyafetlerin kamuoyunda tepkilere neden olduğu ifade edilirken, TMPK bu durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Komite, “Paralimpik oyunlar açılış töreninde kullanılacak kıyafetlerin belirlenmesi sürecinde komitemizin bir dahli olmamakla birlikte, böyle bir durumun yaşanması bizleri de üzmüştür,” açıklamasında bulundu. İleriye Dönük Planlar TMPK, bundan sonraki süreçte paralimpik oyunlarda komiteyle istişare mekanizmasının daha erken ve sağlıklı bir şekilde çalıştırılacağını belirtti. “Bu süreçteki tüm çalışmalar, ülkemizin uluslararası platformlarda en iyi şekilde temsil edilmesi amacıyla yapılmıştır,” denildi. Ayrıca, kıyafetlerin sağlıklı bir şekilde tamamlanamaması durumunda, sporcuların açılış töreninde Türkiye özel kreasyonunun ürünleriyle yer alabilecekleri, sponsorun tasarımlarıyla hazırlanmış spor malzemelerinin kullanılacağı ifade edildi. Açılış Töreni Tarihi Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nın açılış töreni 28 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. TMPK, tüm sporculara başarılar dilediğini ve sürecin en iyi şekilde tamamlanması için çalışacağını belirtti.

Mersin’de çocukların bayramlık kıyafetleri Büyükşehir’den Haber

Mersin’de çocukların bayramlık kıyafetleri Büyükşehir’den

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kıyafet Evleri’nde yine bayram sevinci yaşanıyor. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala aileler, Kıyafet Evleri’ne gelerek çocuklarının MERCEK atölyelerinde dikilen bayramlık kıyafetlerini seçiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren Kıyafet Evleri’nde yine bayram sevinci yaşanıyor. Dar gelirli ailelerin çocukları için kıyafet alabildiği Kıyafet Evleri’nde, Kurban Bayramı öncesi aileler çocuklarına MERCEK atölyelerinde dikilen bayramlık kıyafetlerini seçiyor. bayramlık kıyafetlerini seçiyor. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da yeni kıyafetlerine ve ayakkabılarına kavuşan çocuklar, Kıyafet Evleri’nden mutlu ayrılıyor. Şimdiye kadar 17 bin 258 çocuk faydalandı Sosyal güvencesi olmayan dar gelirli ailelerin 0-12 yaş arası çocukları için yılda 3 kez kıyafet alabildiği Kıyafet Evi’nden şimdiye kadar 17 bin 258 çocuk faydalandı. Mersin Merkez Ulu Çarşı, Tarsus Duatepe Mahallesi ve Silifke’de bulunan Kıyafet Evleri’ne randevu ile giden aileler kısa sürede hizmet alabiliyor. Hem kız hem de erkek çocukları için çeşit çeşit kıyafetlerin ve ayakkabıların yer aldığı Kıyafet Evleri, ihtiyaç sahibi aileleri ve çocuklarının yüzünü güldürmeye devam edecek. “Çocuklar bayram sevincini yine Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaşıyor” Sosyal Hizmet Uzmanı Yasemin Özbek Cilasın, Kıyafet Evi Projesi ile 2020 yılından itibaren dar gelirli vatandaşlara hizmet verdiklerini söyledi. Son olarak açılan Silifke Kıyafet Evi ile birlikte hizmet verdikleri alanı genişlettiklerini kaydeden Cilasın, “0-12 yaş grubu çocuğu olan ve sosyal güvence sahibi olmayan ailelerimize sunduğumuz destekle çocuklar bayram sevincini yine Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaşıyor. Ailelerimiz Kıyafet Evlerimizden yılda 3 kere yararlanabiliyor. Aileler Kıyafet Evlerimizi ziyaret ediyor ve mağaza raflarından çocuklarının beğendiği ürünleri teslim alabiliyorlar. Bugüne kadar 17 bin 258 çocuğa kıyafetlerimizi ulaştırdık. Ayrıca MERCEK Meslek Edindirme kursiyerlerin diktiği kıyafetler de çocuklarla buluşuyor” dedi.

Mersin'de kurulan "Giysi Evi"nde depremzedelerin ihtiyaçları karşılanıyor Haber

Mersin'de kurulan "Giysi Evi"nde depremzedelerin ihtiyaçları karşılanıyor

MERSİN (AA) - SERKAN AVCI/ÜNAL UYSAL - Mersin Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM), Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra kurulan Giysi Evi'nde 37 bini aşkın afetzedeye hizmet sunuldu.Yenişehir Belediyesi, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentin en geniş kapasiteli etkinlik salonlarının yer aldığı AKM'nin faaliyetlerini durdurma kararı aldı.Depremzedelerin kıyafet ihtiyaçlarına yönelik çalışma yapan belediye, AKM'deki 1100 metrekarelik alanda Giysi Evi kurdu.Belediye tarafından temin edilen ve çeşitli kentlerden gönderilen yardım malzemeleri, türlerine göre ayrılarak askı ve raflara yerleştirildi.Depremin ikinci gününde açılan Giysi Evi'nden bir ayda 37 binden fazla afetzede yararlandı.Her depremzedenin ihtiyacı için ikişer kez başvuruda bulunabildiği Giysi Evi, hafta içi hizmet veriyor. Hafta sonları ise çalışmalara ara veren ekipler, sağlanan kıyafet ve ayakkabı desteğiyle reyonların kapasitesini genişletiyor.- "El birliğiyle bu yaraları sarmaya devam ediyoruz"Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, AA muhabirine, depremin ardından kente gelen afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçtiklerini söyledi.Özellikle depremzedelerin giysi ihtiyacına yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatan Özyiğit, ilçedeki bütün kurumların da bu konuda kendilerine destek sağladığını belirtti.Atatürk Kültür Merkezi'nde 1100 metrekarelik alanı mağazaya dönüştürdüklerini ve belediye bünyesindeki personelin yüzde 10'unun Giysi Evi'nde dönüşümlü hizmet verdiğini aktaran Özyiğit, "Burada Türkiye'nin her yerinden gelen destekler olduğu gibi eksik ve acil ihtiyaç pozisyonunda gördüğümüz bazı ürünleri de satın alma yapıyoruz. Kentteki hayırseverler de bağışlarını yapıp destek veriyor. Burada gerçekten insanların gönlünden geçen amaç gerçekleşiyor. Buna bir nevi aracılık ediyoruz. El birliğiyle bu yaraları sarmaya devam ediyoruz." diye konuştu.- "Bize ihtiyaç olduğu müddetçe buradayız"Özyiğit, Giysi Evi'ndeki çalışmalara gönüllülerin de destek verdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:"Talep olduğu müddetçe çalışmalarımız sürecek. Biz kollarımızı açtık. Onlar bize 'Yeterlidir, bizi bırakabilirsiniz.' diyene kadar kollarımızı açık tutacağız. Gücümüz yettiğince, bize ihtiyaç olduğu müddetçe buradayız. Yenişehir halkından ve Türkiye'nin diğer bölgelerinden gelebilecek desteklerin nitelikli, sağlıklı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması en büyük düsturumuz. Yaklaşık 350 gönüllümüz de bizimle görev alıyor. Kendi aralarında işbirliği yaparak burayı hiçbir zaman boş bırakmıyorlar."

Burdur'a gelen depremzedeler için ücretsiz "sosyal market" kuruldu Haber

Burdur'a gelen depremzedeler için ücretsiz "sosyal market" kuruldu

BURDUR (AA) - "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenerek Burdur'a gelen afetzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ücretsiz "sosyal market" açıldı.Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi ile Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu'nda kurulan kıyafet ve gıda reyonları ile çocuk oyun alanları, kentte gelen depremzedelere hizmet veriyor.Gönüllü Gençlik Lideri ve reyon sorumlusu Mehmet Emin Çetin, AA muhabirine, deprem olduğu andan itibaren gençlerin Burdur Gençlik Merkezinde gönüllü çalıştığını söyledi.Çetin, kentte gelen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği, kendini rahat hissedebileceği mağaza konseptinde alan oluşturduklarını, stantlar kurduklarını aktardı.Çocuklar için anaokulu gibi oyuncaklı bir alan oluşturduklarını da dile getiren Çetin, "Çocukların yaşadıklarını unutturmaya yönelik, psikolojik travma oluşmaması için onlarla oyunlar oynuyoruz. Gelen aileler ihtiyaçlarının hepsini buradan karşılayabilir. Öğle saatlerinde, ikindi vaktinde alanımız yoğun oluyor. Onlar için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." dedi.- "Yaptığımızı büyük bir görev olarak görüyoruz"Alara Kesen de gönüllü olarak gençlik merkezinde çalıştığına değinerek, "Yaptığımızı büyük bir görev olarak görüyoruz. Onların hislerini birlikte paylaşamak güzel bir şey. Deprem bölgesine gidemediğimiz için burada bir şeyler yapabilmek içimizi rahatlatıyor." ifadelerini kullandı.Gönüllü gençlerden 16 yaşındaki Sezin Altaş, aileler kıyafet seçerken çocuklarla vakit geçirdiklerini aktardı.Hatay'ın İskenderun ilçesinden gelen Gökhan Şenol ise artçı sarsıntılar sürdüğünden çocukların etkilenmemesi için Burdur'da yakınlarının yanına geldiğini anlattı.Çocuğunu oyun alanına getirdiğini belirten Şenol, "Sağ olsun herkes ilgileniyor. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Verilen hizmet çok güzel. Allah kimseye yaşadıklarımızı yaşatmasın." diye konuştu.

Geleneksel "Maraş abası" yeni nesil tasarımlarla geleceğe aktarılıyor Haber

Geleneksel "Maraş abası" yeni nesil tasarımlarla geleceğe aktarılıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - TUNAHAN AKGÜN - Tarihte birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan Kahramanmaraş'ta geleneksel erkek kıyafeti "Maraş abası", yeni nesil tasarımlarla geleceğe taşınıyor.Geçmişte kentin düşman işgalinden kurtuluşu için mücadele eden vatanseverlerin giydiği yöresel kıyafet olarak hafızalarda yerini koruyan, babadan oğula miras bırakılan erkek giysisi "Maraş abası"nın yaşatılması için çalışmalar yürütülüyor."Maraş abası"nın güncel hayatta daha fazla yer alması amacıyla girişimlerde bulunan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, abanın ilk üretildiği dönemin tezgahlarını aslına uygun şekle getirerek usta öğreticilerle üretimini sürdürüyor.Enstitüde dokunan aba, ev tekstilinden çantaya, takıdan bijuteriye, broştan yeleğe kadar yaşamın her alanında kullanılarak müşterilerin beğenisine sunuluyor.Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşegül Kaya, AA muhabirine, "Maraş abası"nın kentte köklü bir geçmişinin olduğunu anlattı.Erkeklerin genellikle kentin özel günlerinde aba giydiğini ifade eden Kaya, aba kültürünün yaşatılması amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.- "Günlük hayata uyarlanıyor"Enstitünün geçmişi bugüne taşımak gibi bir misyonu bulunduğuna dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti:"Kahramanmaraş abası geçmişten günümüze gelen geleneksel erkek kıyafetidir. Olgunlaşma Enstitüsü olarak biz de çalışmalar yapmaktayız. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsettiği üzere, kış şartlarında özellikle giyilmesi gereken bir kıyafettir. Günümüzde bu sanat ve tekniği gelecek nesillere aktarmak adına farklı objelerde çalışma yapmaktayız. Maraş abasını, günlük hayatta rahatlıkla kullanabileceğimiz örtü, yastık, takı, aksesuar, yelek, ceket, bayan kıyafetlerinde kullanıyoruz. Sadece erkek kıyafeti değil bayan kıyafetleri üzerinde de tasarımlar yapmaktayız."- Geleneksel tezgahta dokunuyorEnstitüde el sanatları öğretmeni Rabia Fatma Turhan da atölyede el emeği ve göz nuruyla üretim yapıldığını, aba dokumanın sabır gerektirdiğini dile getirdi.Abayı modernize ederek bugün kullanılacak şekle uyarladıklarına değinen Turhan, şu ifadeleri kullandı:"Geleneksek aba şu an kullanılmadığı için biz daha çok modernize ederek kırlent, çanta, erkek ve kadın giyiminin farklı alanlarında kullanmaya gayret ediyoruz. Bununla ilgili takı örnekleri çalışıyoruz. Çanta ve örtüler tasarlıyoruz. Geleneksel tezgahta dokuyoruz. Fabrikasyon olarak da dokunabiliyor ama amacımız geçmişten gelen geleneksel el sanatlarımızı geleceğimize, nesillerimize aktarmak olduğu için birebir aynısını dokumaya gayret ediyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.