SON DAKİKA

#kitap

İLKHABER-Gazetesi - kitap haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kitap haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin'de 1. Kitap ve Kültür Günleri etkinliği gençlerden Yoğun ilgi gördü Haber

Mersin'de 1. Kitap ve Kültür Günleri etkinliği gençlerden Yoğun ilgi gördü

Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen 1. Kitap ve Kültür Günleri etkinliği, geçtiğimiz Cuma günü başladı ve Pazar günü sona erecek. Etkinlik, şair ve yazar söyleşileri, yayınevleri ve kitapseverler arasında yoğun bir etkileşimle geçiyor. Özellikle gençlerin yoğun ilgisiyle dikkat çeken etkinlik, şehre kültürel bir soluk getirmeyi amaçlıyor. Kitap ve Kültür Günleri'ne Gençlerden Yoğun İlgi Cuma günü başlayan ve Pazar günü sona erecek olan etkinlik, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sanat Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Birçok yayınevi ve yazar, okurlarıyla buluşurken, özellikle gençler etkinlik alanına yoğun ilgi gösterdi. Genç katılımcılar, yalnızca yazarlarla söyleşi fırsatı bulmakla kalmayıp, aynı zamanda istedikleri kitapları da temin etme imkanı buldu. Şehirde Kültürel Bir Soluk Etkinliği değerlendiren Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Mersin’in kültürel dokusuna katkı sağlamak amacıyla böyle bir organizasyon düzenlediklerini belirtti. Doğanay, “Bu etkinlik, sadece kitapseverleri bir araya getirmekle kalmayacak, aynı zamanda şehre ve bölgeye yeni bir soluk getirecektir. ‘Özgürlük İçin Oku’ sloganı, günümüz dünyasında büyük bir anlam taşıyor. Kitaplar, sadece bilgi edinmek için değil, aynı zamanda farklı kültürleri tanımak, farklı düşüncelere açılmak ve kendimizi geliştirmek için de önemli bir araçtır” ifadelerini kullandı. Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Adımı Doğanay, Kitap ve Kültür Günleri’nin şehre okuma kültürünü yayma, yeni yazarları destekleme ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini Mersin ile buluşturma gibi önemli hedefleri olduğunu söyledi. Mersin’in tarih boyunca bilim ve sanatın merkezi olma özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Doğanay, “Mersin Kitap ve Kültür Günleri, bu mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

Rezzak Oral'ın 'Cinayeti Gördünüz mü' adlı eseri, kitap raflarındaki yerini aldı Haber

Rezzak Oral'ın 'Cinayeti Gördünüz mü' adlı eseri, kitap raflarındaki yerini aldı

Yazar Rezzak Oral, eseriyle ilgili açıklamasında, 'Şiir kitabım ‘Yüreğindeki Darlık’ ta da, 'Cinayeti Gördünüz Mü?' de de aynı duyguyu yaşadım. Hani, 'Kitaplar yazarlarının çocukları gibidir'  derler. Derlerdi de inanmazdım. Ama gerçekten öyleymiş. Yani hayatta gerçekten kanlı, canlı iki  evladım var, şimdi de kelimeli, paragraflı, heceli, dizeli iki çocuğum daha var” dedi. “Cinayeti Gördünüz mü?”  kitabının  yazılmasında öncülük eden Yaşar Seyman ve Dorlion Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Aydın Şimşek’e, ayrıca yayınevinin tüm emekçi ekibine, teşvik edenlere teşekkür eden Rezzak Oral, duygu ve düşüncelerini de şöyle dile getirdi: “Kitaplar yaşama, yarınlara ve bir bakıma da tarih denilen sonsuz sürece kendimizce bıraktığımız nacizane izlerdir. Her ne kadar benimkiler bir 'tutunamayanın', hatta benim sunumdaki deyimimle bir 'beceriksizin' izleri bile olsa değerlidir. Bu 336 sayfa aslında edebi bir “kurmaca” değil, bir nevi 1970’lerin başındaki Diyarbakır’ın bir köyünden (Ergani-Gisgis), 2020’ler Başkent Ankara’sına uzanan 50 yıllık “yaşamaca” içinden geçen yollar, yokuşlar, virajlar ve kavşakların bütününden oluşan izlerdir… İçinde siyaset de, gözlem de, analiz de,  anı-anlatı da ve kaçınılmaz şekilde görmenizi istediğim sosyal cinayetler de var… Hani klişe bir deyim vardır: Kusursuz cinayet yoktur. Elbette bugün birçok sıkıntı, güçlük çekiyor ve hayatın her köşesinde işlenen cinayetlere tanıklık ediyoruz. Ama ben derim ki enseyi karartmayın ve unutmayın ki henüz aydınlığa varamayan gece olmamıştır, olmayacaktır”…

Yeniceli kadınlar, kurs ve kitap okumayla hem üretiyor hem bilinçleniyor Haber

Yeniceli kadınlar, kurs ve kitap okumayla hem üretiyor hem bilinçleniyor

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Yenice Yaşar Bayboğan Kadın ve Çocuk Atölyesi’ne gelen kadınlar, kurs sayesinde hem ekonomik kazanç sağlayıp hem de yeteneklerini geliştirirken, aynı zamanda kitap okuyarak bilinçleniyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Yenice Yaşar Bayboğan Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde düzenlenen kurslar, kadınların ekonomik kazanç sağlamalarını ve yeteneklerini keşfederek kaliteli zaman geçirmelerine katkıda bulunuyor. Kadınlar, kurslarda kırkyama tekniği ile battaniye, çanta ve yorgan gibi ürünler üretiyor. Ayrıca iğne oyası gibi geleneksel el sanatlarını da öğreniyor. Kursiyerlerden bazıları, torunları için, bazıları gelinleri için yeni ürünler tasarlarken, eski kumaşları değerlendirerek atölye ortamında sosyalleşme imkanı buluyor. Kadınlar için adeta bir terapi niteliği taşıyan kurslardan, bugüne kadar 400 kadının yararlandığını belirtiliyor. Kurslarda ürettikleri ürünlerle aile bütçesine katkıda bulunan kadınlar, aynı zamanda gün yarım saatlik kitap okuma molası vererek bilinçleniyor ve zihinlerini dinlendiriyor. Atölye Sorumlusu Fatma Kuru, "Kursiyerlere birçok tekniği aynı anda öğretiyoruz. Kırkyama üzerine yoğunlaşıyoruz ve eski kumaşları değerlendiriliyoruz. Kurs bitiminde dfe katılımcılara sertifika veriyoruz." dedi.

‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ projesinde ilk kitap dağıtıldı Haber

‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ projesinde ilk kitap dağıtıldı

Osmangazi Belediyesi tarafından kadınları kitap okumaya teşvik etmek adına hayata geçirilen ‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ projesi çerçevesinde Tuluhan Tekelioğlu’nun kaleme aldığı ‘Yapa-bilirsin’ adlı kitap, Osmangazili kadınlara dağıtıldı. İlçedeki kadınlara kitap okuma alışkanlığı arttırmak ve bu aktiviteyi günlük ritüel haline getirmek isteyen Osmangazi Belediyesi, bu hedef doğrultusunda çok önemli bir projeyi hayata geçirdi. ‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ adlı proje çerçevesinde akıcı ve kişisel gelişime katkı sağlayacak nitelikte içeriğe sahip kitaplar, muhtarlar işbirliğinde belirlenen mahallelerdeki kadınlara ücretsiz olarak dağıtılacak. İki aylık periyotlar halinde dağıtılacak olan kitapları okuyan kadınlar, daha sonra düzenlenecek etkinlik ile kitabını okudukları yazarlar ile buluşturulacak. Yazarlar ile sohbet etme imkanı bulacak olan Osmangazili kadınlar, kitaplarını da imzalatabilecek. ‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ projesi çerçevesinde ilk olarak, Tuluhan Tekelioğlu’nun kaleme aldığı ‘Yapa-bilirsin’ adlı kitap, Osmangazili kadınlara dağıtıldı. Projenin başlangıç noktası olarak belirlenen Soğanlı, Alemdar, Gaziakdemir ve Sırameşeler mahallelerinde oturan kadınlar, Soğanlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen proje tanıtım toplantısının ardından kitaplarını teslim adlı. 9 kadının, başarı hikayesinin anlatıldığı kitabı ellerine alır almaz okumaya başlayan kadınlar, kendileri için özel olarak hazırlanan bu güzel proje için Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkürlerini sundu.   “Kadının okuması toplumsal ilerlememizi sağlar” Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, ‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ projesi ile kitap okumayı, Osmangazili kadınların günlük aktivitelerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Kitap okuma alışkanlığı zor kazanılsa da kitap okumaya alışmak tüm hayatı değiştirebiliyor. Okuyan kadın özgürleşir, aydınlanır ve özgüvenli olur. Kadının okuyarak güçlenmesi ve kendisine dayatılan zincirleri kırması, toplumsal olarak ilerlememizi de sağlar” diye konuştu.

Psikolog Gürdal Görhan'dan ailelere kitap okuma tavsiyeleri Haber

Psikolog Gürdal Görhan'dan ailelere kitap okuma tavsiyeleri

Psikolog Gürdal Görhan, ailelere, çocuklara 'Kitap okumalısın' demek yerine kendi kitap okuma alışkanlıklarını çocuklarına örnek olmalarını tavsiye etti. Psikolog Gürdal Görhan, ailelerin çocuklarına "Kitap okumalısın" dememesi gerektiğini vurgulayarak, çocukların düzenli olarak kitap okuyan bir ebeveyn görmesinin, onları kitapların dünyasına yönlendireceğini söyledi. Ülke nüfusunun yüzde 75'inin düzenli kitap okumadığına dikkat çeken Görhan, konuyla ilgili şunları belirtti: "Günde ortalama bir dakika kitap okuyor, altı saat televizyon izliyoruz. Bir dizinin toplam süresinin üç saat olduğunu düşünürsek, her gün en az bir dizi izliyoruz. Biz televizyon izlerken çocuklara ne öneriyoruz? Kitap okumalarını. Okuyorlar mı? Çoğunlukla hayır. Çocuklar, okul öncesi dönemde kitaplarla tanışmalıdır. Evlerde küçük de olsa bir kitaplık bulundurulmalı, ilkokula başlayana kadar çocuğa her gün aynı saatte kitap okumalı ve okuduğu kitapla ilgili sohbet etmeliyiz. Aileler, her akşam bir kitap okuma ve okuduğunu paylaşma saati belirlemelidir. Herkes o saatleri kitap okumaya ayırmalı, çocuk bu düzene erken yaşta alışmalıdır. İşin kolayına kaçarak video izlemek yerine kitap okumanın okuma alışkanlığı kazandırıp kazandırmadığına dair sorulan sorunun cevabı maalesef kazandırmaz. Aksine, ekranla erken tanışan ve uzun süre ekran başında vakit geçiren çocuklar, bir süre sonra kitaplardan tamamen uzaklaşabilirler. Üstelik, ekran bağımlılığından dolayı odaklanma sorunları yaşama olasılıkları yüksektir. Kitap okumayı zorunluluk olarak sunarsanız, çocuklar isteksiz olabilir. Yetişkinler her gün yarım saat kitap okumaya ayırırlarsa, bir süre sonra daha çok keyif aldıklarını fark edeceklerdir. Okuma saatlerinde telefon, bilgisayar ve televizyon kapalı olmalı, böylece dikkat dağınıklığı engellenmelidir. Ebeveynlerin kitap okumadığı evlerde çocuklar da kitap okuma alışkanlığı kazanmakta zorlanabilir. Bu nedenle, çocuklara 'Kitap okumalısın' demek yerine, düzenli olarak kitap okuyan bir model olmalıyız."

Büyüksaat'te farklı bir mekan: Tuzhan 1881 GG Fikir ve Kültür Dükkanı Haber

Büyüksaat'te farklı bir mekan: Tuzhan 1881 GG Fikir ve Kültür Dükkanı

Adana’nın tarihi atmosferinin yaşandığı bölgedeki Büyüksaat meydanında restore edilerek hayata geçirilen Tuzhan 1881 GG Fikir ve Kültür Dükkanı Adana’lılar tarafından çok sevildi. Dr. Gökhan Gündoğdu'nun liderliğindeki Gündoğdu Vakfı tarafından başlatılan proje kapsamında restore edilen tarihi yapı, Adana'nın sembolü olan Büyük Saat'te yer alıyor. Duvarları Dr. Gökhan Gündoğdu Müzesi'ne ait sanat eserleriyle süslenen Tuzhan 1881 GG, şu anda 25 binden fazla kitaba ev sahipliği yapıyor. Tuzhan 1881 GG, haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlıyor. Gündoğdu Vakfı'nın öncülüğünde restore edilerek kültür merkezi haline getirilen tarihi Büyüksaat'te bulunan Tuzhan 1881 GG Fikir ve Kültür Dükkanı, Adana'nın tarihî dokusuna dokunan önemli bir proje. Restorasyon süreci boyunca yapılan çalışmalar, mekânın orijinal yapısı korunarak tasarlanmış. Tarihi bir geçmişe sahip olan yapı, Ramazanoğulları Beyliği döneminde Halil Bey tarafından selamlık dairesi olarak inşa edilmiş ve zaman içinde Tuz Pazarı olarak anılmaya başlandı. Yapı restore edilerek Adana’ya Tuzhan 1881 GG Fikir ve Kültür Dükkanı gibi güzide bir mekan olarak kazandırıldı. Tuzhan 1881 GG Fikir ve Kültür Dükkanı, ziyaretçilere Federal Coffee hizmeti de sunarken, bazı günler söyleşi ve imza günleri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Açılış saatleri ise 09:00 ile 18:00 arasında gerçekleşiyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.