TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırsal

İLKHABER-Gazetesi - Kırsal haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırsal haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kırsal nüfus azalıyor Haber

Kırsal nüfus azalıyor

Adana’da yaşanan depremlere rağmen kırsaldan kente göçler devam ediyor. İlçelerin nüfusu her yıl geriye doğru çekiliyor. Yaşanan bu durum yerel yöneticileri ve iktidarın gündeminde olmasına rağmen kırsaldan kaçışlar sürüyor. Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik ise Aladağ ilçesine dikkat çekerek ilçenin nüfusunda diğer ilçelerde olduğu gibi azalmalar meydana geldiğini belirtti. AKGEDİK, ''KIRSALDA NÜFUS AZALIYOR'' Bu ilçelerden biride Aladağ ilçesi. Aladağ 15 bin nüfusa sahip. Ancak her geçen yıl ilçenin nüfusunda diğer ilçelerde olduğu gibi azalmalar meydana geliyor. Adana'nın yüzde 93’ü kent merkezlerinde yaşıyor. Sadece yüzde 7’si ise kırsalda yaşıyor. Yaşanan bu durum devam ederken, Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, depreme rağmen bu durumun devam ettiğine dikkat çekti. VATANDAŞ DEPREMİ UNUTMAYA BAŞLADI Depremin ardından kısa bir süre geçmesine rağmen insanların depremi unuttuklarını söyleyen Akgedik, “Vatandaş yavaş yavaş depremi unutmaya başladı. Çok büyük bir afet yaşadık. Bu afet ve eksiklerimizi gördük. Artık hangi yapının ne olduğunu, neyine bakmamız gerektiğini gördük aslında. Buna göre davranmamız lazım” dedi. ALADAĞ’IN NÜFUSU AZALIYOR  Aladağ’ın nüfusunun her geçen yıl azaldığını anlatan Akgedik, “Kırsaldan kentlere geçiş yaşanıyor. Hakikaten biz 15 bin nüfusu bir ilçeyiz. Her yıl da bizim bir nüfusumuz azalıyor. Türkiye'de Cumhuriyet kurulduğunda nüfusun yüzde 25’i kent merkezlerinde yaşıyordu. Yüzde 75’i kırsalda yaşıyordu. Şu anda yüzde 80’i kent merkezlerinde yüzde 20’si kırsalda yaşıyor” diye konuştu. ADANA’NIN NÜFUSUNUN YÜZDE 7’Sİ KIRSALDA Adana’nın nüfusunun yüzde 7’sinin kırsalda yaşadığını dile getiren Akgedik, “Adana'da bu oran nedir? Adana'nın yüzde 93’ü kent merkezlerinde yaşıyor. Sadece yüzde 7’si kırsalda yaşıyor. Bunun bir şekilde durdurulması lazım. Artık ilçelere artık ulaşım da kolay. Her türlü imkan var ama şehir özentisinden insanları kurtarmak lazım” şeklinde konuştu. KIRSALA DÖNÜŞÜ TEŞVİK ETMEK LAZIM Nüfusun geri kırsala dönmesini teşvik etmek gerektiğini vurgulayan Akgedik, “Biraz da geriye dönüşü teşvik etmek lazım. Biz de bunun için gayret ediyoruz. Böyle farklı farklı projeler yapmaya çalışıyoruz. Gençleri orada tutmak için ama çok da başarılı olduğumuz söylenemez. İnşallah bundan sonra ulusal politikalarla bu durumu değiştiririz” ifadelerini kullandı.

Kırsal alanların refahı  projelerle artıyor  Tarım Reformu Genel Haber

Kırsal alanların refahı projelerle artıyor Tarım Reformu Genel

ADANA (İLKHABER) - Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı  tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanları avantajlı alanlara çevirerek bitkisel üretimden hayvancılığa kadar farklı alanlarda üreticileri desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda projenin uygulandığı Adana ilinin Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan,  Pozantı, Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde, hem hayvancılık yapan hem de küçük alanlarda bitkisel üretim yaparak ekonomik değer ortaya çıkarmaya çalışan üreticilere motorlu çapa makinesi, yem kırma ve yem karma makinası dağıtımı yapıldı. Yüzde 70’i hibe şeklinde verilen alet ve ekipmanlar dezavantajlı alanları avantajlı bölgelere çevirirken küçük işletmelerin tarımsal üretimde refahını artıracak. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında 5 ilçede eş zamanlı olarak alet ve ekipman dağıtımı yapılırken, Pozantı ve Karaisalı ilçelerindeki üreticilerin alet ve ekipmanları Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen program ile hak sahiplerine teslim edildi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin burada yaptığı açıklamada projenin rakımı yüksek kırsal ilçelerde uygulandığını belirterek, “7 ilçemizin 8 kümesinde bireysel kalkınma kapsamında üreticilerimize yüzde 70 hibe ile 144 adet motorlu çapa makinası, 56 yem kırma ve 16 adet de yem karma makinası dağıtıldı. Dağıtılan alet ve ekipmanların servis hizmetleri de bayiler tarafından verilecek. Üreticilerimiz projeden memnun. Proje kapsamında su tankı, jeomembran havuzlar, sulamaya yönelik destekler devam edecek. Kırsal kalkınma projeleri ile bölgemizde bir hareketlilik meydana geldi. Kırsal dezavantajlı alanları avantajlı hale çevirmek için hem bakanlığımız hem il müdürlüğümüz yoğun bir gayret göstererek çalışmalar yapmaktadır.” dedi. Programda çapa motoru, yem kırma ve yem karma makinesi almaya hal kazanan üreticilere alet ve ekipmanları İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin tarafından teslim edildi. Alet ve ekipmanların kullanımları da ilgili teknik servis personelleri tarafından üreticilere uygulamalı olarak gösterildi. Üretici Salih Ataşoğlu, motorlu çapa makinesini bahçesinde kullanacağını belirtirken, Minnetli Mahallesinden Nejla Ganici ise hurma bahçesi olduğunu ifade ederek, “Bahçemizde traktörün girmediği alanları motorlu çapa makinası ile süreceğiz. İşlerimizi daha da kolaylaştıracak. Devletimize teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Samsunlu gönüllüler depremzede çocukların yüzünde tebessüm oluşturuyor Haber

Samsunlu gönüllüler depremzede çocukların yüzünde tebessüm oluşturuyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - RIDVAN KORKULUTAŞ / SUAT ÖZTÜRK - Samsun'un Canik Belediyesi ile İHH ekipleri, 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta kırsal mahalleleri gezerek çocukların yüzünü güldürmek için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor.Canik Belediyesi ile Genç İHH gönüllülerince, çocuklara moral vermek amacıyla "Her Çocuk Bir Tebessüm" sloganıyla etkinlikler hazırlandı.Ekipler, tanışma ve yarışma oyunları, el sanatları, hayal atölyeleri çalışmalarının yanı sıra palyaço gösterileriyle çocukların eğlenmesini sağlıyor.Atölyelerde çocuklarla tespih ve kağıttan maske yapan, resim boyayan 15 kişiden oluşan gönüllü ekip, geleneksel oyunlar da oynatıyor.Müzik eşliğinde gönüllerince eğlenen çocuklara çeşitli ikramlarda bulunulup ödüller veriliyor. Uzman psikoloğun da yer aldığı ekip, 10 gün boyunca yaklaşık 3 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor.Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, AA muhabirine, ilçelerinde ramazan ayında yapılacak programların büyük kısmını deprem bölgesine kaydırdıklarını söyledi.Ramazan ayında Kahramanmaraş merkezde günlük bin kişilik iftarlık hazırladıklarını dile getiren Sandıkçı, kırsalda yaşayan çocukların mutlu olması için çalıştıklarını vurguladı.Sandıkçı, "Çocuklarımızı eğlendirmek, varsa travmatik durumları onlardan kurtarmak ve normal hayatlarına hızlıca geri döndürmek için çalışma içindeyiz. Çocuklarımız mutlu, sevinçli. Onlara depremin acısını göstermemeye gayret ediyoruz. Türkiye'deki tüm belediyelerimiz neredeyse bölgede. Biz de buradayız, çocuklarımızı eğlendirmeye, onlara bir anlamda destek olamaya gayret diyoruz." ifadesini kullandı.Samsun Genç İHH Başkanı Emre Güneş de ramazan ayının gelmesiyle başladıklarını belirterek, "Kahramanmaraş'ın kırsalında yaşayan depremzede çocuklarımıza ulaşmak için çalışmalar yapıyoruz. 10 gün boyunca burada faaliyet yürüteceğiz. Her bir etkinliğimize yaklaşık 300 çocuk geliyor. Etkinliğe çocukların aileleri de eşlik ediyor. 10 günde 3 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.