SON DAKİKA

#Kırıkhan

İLKHABER-Gazetesi - Kırıkhan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırıkhan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çevreciler, koruma altına alınan türlerden turaç öldürenlerin peşine düştü Haber

Çevreciler, koruma altına alınan türlerden turaç öldürenlerin peşine düştü

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, nesli tükenme tehdidi altında olan ve son yıllarda sayısı oldukça azalan turaç adlı kuş türünü 2011 yılında koruma altında almıştı. O tarihlerde turaç popülasyonun artması için yumurtalarının toplanarak Gaziantep’teki üretme istasyonuna gönderilmesine karar verilmişti. Uzmanlar,  Akdeniz, Güneydoğu, Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde kayıtları bulunan, 1940-1950 yılları arasında sayıları çok fazla olan turacın, son yıllarda zararlı böceklerin öldürülmesinde kullanılan kimyasallar ve aşırı avlanma nedeniyle çok azaldığını ifade etti. “Çok yüksek oranda nesli tükenme tehdidi altında” kategorisinde yer alan bir turacın ise Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı  Çiloğlan Köyü yakınlarında öldürülmesine, çevreciler tepki gösterdi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, köyde yaşaya bir kişi tarafından bölgede turaç öldürüldüğü bilgisinin kendilerine ulaştırıldığını belirterek, “Mükemmel bir zarafet ve rengarenk tüylü olan turaç popülasyonu azaldığı için koruma altına alındı. Avlanmaları yasak olmasına rağmen acımasızca katledilen bu güzellik, Çiloğlan Köyünde öldürüldü. Bölgede 3 tane varmış şimdi tamamının görülmediği belirtiliyor. Şimdi bunun failinin bulunup gerekli cezayı alması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Turaç genellikle sıcak ve ılıman iklimlerde yaşıyor Turaç kuşu, sülüngiller (Phasianidae) familyasına ait, kara tavuklara benzeyen kuş türüdür. Bilimsel adı Francolinus francolinus olan bu kuş, genellikle sıcak ve ılıman iklimlerde, özellikle de bataklık alanlarda, çalılıklarda ve tarım arazilerinde görülür. Orta büyüklükte olup yaklaşık 30-35 santim uzunluğa sahip olan turaçların erkekleri, dişilere göre daha büyük ve gösterişlidir. Tüyleri genellikle kahverengi, siyah ve beyaz tonlarında olup, kamuflaj yetenekleri oldukça iyidir. Güneydoğu Avrupa’dan Hindistan’a kadar geniş bir coğrafyada yayılım gösterir. Türkiye’de özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde görülebilir. Tarımsal alanlar, sulak bölgeler ve otlaklar, turaçların en çok tercih ettiği yaşam alanlarıdır. Tohumlar, tahıllar, böcekler ve küçük omurgasızlarla beslenen turaç genellikle sabah ve akşam saatlerinde yiyecek arayışına çıkar.

Hatay'daki Amik Gölü'nün son parçası Gölbaşı Gölü, ekoturizme kazandırılacak Haber

Hatay'daki Amik Gölü'nün son parçası Gölbaşı Gölü, ekoturizme kazandırılacak

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, doğal ekosistemlerin en değerli unsurlarından biri olan göl ve akarsuların, yeryüzündeki canlı yaşamına hayat veren en önemli kaynaklar arasında yer aldığını söyledi. Hem kara hem de su ekosistemleri için kritik öneme sahip olan su kaynaklarının biyoçeşitliliğin devamlılığı ve sağlıklı bir çevre açısınan önemine değinen Öğünç, "Göl ve akarsular, bitki örtüsünden yaban hayatına kadar çok geniş bir yelpazede canlı türlerinin beslenme, üreme ve barınma ihtiyaçlarını karşılar. Bu alanlar, sucul bitkilerden balıklara, kuşlardan memelilere kadar birçok türün yaşam alanını oluşturur. Ayrıca, çevresindeki bitki örtüsü ve hayvan türleri için de besin zincirinin başlangıcını sağlar" dedi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Öğünç, göl ve akarsuların, çevrelerindeki ekosistemleri besleyerek biyoçeşitliliğin korunmasına da katkıda bulunduğuna değinerek, "Özellikle göller, çevresinde oluşan sulak alanlarla birlikte birçok farklı tür için yuva görevi görür. Bu alanlar, göçmen kuşlardan, nadir bulunan bitki türlerine kadar pek çok canlıya ev sahipliği yapar. Akarsular ise, suyun sürekli hareket ettiği dinamik ekosistemler oluşturarak birçok farklı canlı için üreme ve beslenme alanları yaratır. Akarsularda yaşayan balık türleri, diğer sucul canlılarla birlikte besin zincirinin önemli bir parçasını oluşturur. Aynı zamanda bu su kaynakları, çevresindeki ormanlık alanları ve tarım arazilerini de besleyerek, bölgesel ekosistemlerin dengeli bir şekilde işlemesini sağlar" diye konuştu. Hatay'daki Amik Gölü'nün son parçası olan Kırıkhan Gölbaşı Gölü'nün de ülkemizin önemli bir doğal alanı olduğuna işaret eden Öğünç, "Geçtiğimiz günlerde 21 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında kıyı ve dip temizliği gerçekleştirdiğimiz Gölbaşı Gölü'nün sürdürülebilirliği konusunda önemli olduğuna inandığımız eğitim çalışması da gerçekleştirdik. Derneğimizin hazırladığı, TCEF - Turquoise Coast Environment Fund - Turkey Fonu tarafından desteklenen 'Gölbaşı Gölü Sürdürülebilirliği İçin Reaktif Yaklaşım (GOSREY)' başlıklı proje kapsamındaki eğitime, çevre ve STK gönüllüleri katılım sağladı. Katılımcılar, konularında uzman isimler tarafından sosyal sorumluluk, proje hazırlama, yönetim organizasyon ve mevzuat gibi konularda aydınlatıldı. Gölbaşı Gölü'nün ekoturizme kazandırılması amaçlanan eğitime katılanlara teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Hatay'daki Dağ Ceylanı Üretim Merkezi, ziyaretçi akınına uğruyor Haber

Hatay'daki Dağ Ceylanı Üretim Merkezi, ziyaretçi akınına uğruyor

Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan yaklaşık 13 bin hektarlık alanda yaşamlarını sürdüren "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının sayısı her yıl artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi de ziyaretçi akınına uğruyor. Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan yaklaşık 13 bin hektarlık alanda yaşamlarını sürdüren "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının sayısı, yapılan son sayımlara göre 1500'e yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince yakından takip edilen dağ ceylanlarının korunması çalışmalarının yanı sıra, yaralı ve hasta olanlarının tedavisi de özenle sağlandığı belirtildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay'daki yaşam alanlarını oluşturan bölgede sayılarının artmasından mutlu olunan dağ ceylanlarının bulunduğu bölgenin, fotoğraf ve video çekmek isteyen doğaseverler tarafından özellikle hafta sonları ziyaret edildiği ifade edildi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, bölgeye yapılan ziyaretlere ilişkin, "Deprem sonrası insanımız yaşadığı korku ve panik hâlinden sıkıntıdan bir nebze uzaklaşmak için doğaya sığınır oldu. Yeni yılın ilk altı ayında Kırıkhan da bulunan dağ ceylanı üretim merkezini ziyaret eden kişi sayısı 6 bine yaklaştı." dedi. Gazella gazella Gazella gazella türü, Türkiye Memeli Listesi'ne 2008 yılında belgelenmesinin ardından eklenmiş olan bir tür olarak biliniyor. Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan söz konusu 13 bin hektarlık alan, Hatay dağ ceylanlarının yaşamlarını sürdürdüğü Türkiye’deki tek alanı oluşturuyor. Bu türün popülasyonunun devamının sağlanması, bölgede yeni yetişen neslin ceylanları sahiplenilmesi ve bölgenin değeri olarak görülmesi açısından büyük önem taşıyor.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği'nden AFAD'a çağrı Haber

Hatay Tabiatı Koruma Derneği'nden AFAD'a çağrı

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Kırıkhan ilçesindeki mesire alanında yapılmak istenen köy evleri konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkikilerine çağrı bulundu. Abdullah Öğünç, 1950-60'lı yıllarda oluşturulan Kırıkhan Mesire Alanının,  ilçede nefes alacak tek bölgesi olarak günümüze kadar ulaştığını söyledi. Mesire alanında devlet hastanesi yapımı için girişim olduğunu, ardından bazı kurumlar tarafından adeta işgal edildiğini öne süren Abdullah Öğünç, "Milli Eğitim Müdürlüğü ve farklı kurumlar deprem sonrasında buraya göz dikildi, bir kısmı geçici bir kısmı kalıcı olarak  işgal edildi. Depremin üzerinden yaklaşık 1,5 seneye yakın bir zaman geçti ve bu alışkanlık devam ediyor. En son edindiğimiz bilgilere göre, mesire alanının önemli bir kısmında AFAD vasıtasıyla köy evleri yapılmak istendiği." dedi. En kısa sürede bu fikirden vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Öğünç, şunları kaydetti:      "Dedelerimizin ve  babalarımızın dikip yetiştirdiği ve neslimize emanet ettiği mesire alanındaki ağaçların kesilmesi doğru bir yaklaşım değil. Ağaçları kesmek yerine mesire alanının korunması ve köy evlerinin inşaası için en doğru yerde planlama yapılması gerekli. Amanos Dağları’nın eteklerinde köy evleri yapmak için hazineye ait zemini çok daha uygun araziler var. Bu konu, AFAD tarafından tekrar değerlendirilmeli.   Hatay'da hazineye ait çok geniş alanlar var. Kırıkhan bu konuda fakir bir bölge değil. Kolaya kaçıp şehrimizin tek nefes alacağı bölgeyi yok etmek tercih edilmemeli. Bu konuda bütün kamuoyunu bilinçli olmaya, yetki sahiplerini de insafa davet ediyoruz." ​​

Kırıkhan Roketsan Endüstri Bölgesi, ekonomiye katkı sağlayacak Haber

Kırıkhan Roketsan Endüstri Bölgesi, ekonomiye katkı sağlayacak

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde bir alan, Cumhurbaşkanı Kararı ile Roketsan Endüstri Bölgesi ilan edildi. Bölgeye yapılacak yatırımın, ülke ekonomisine katkı sağlayacağı belirtildi. Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde belirlenen 43,67 hektarlık alan, Hatay Kırıkhan Roketsan Endüstri Bölgesi ilan edildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ise Resmi Gazete'de yayımlandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay'ın ilçelerinden olan Kırıkhan'da Roketsan Endüstri Bölgesi ilan edilen 43,67 hektarlık alanın, Kırıkhan OSB içinde yer aldığı öğrenildi.  Alınan bu kararla birlikte, bölgede yapılacak yatırımın ülke ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacağı belirtildi. Endüstri bölgelerinin yararları Endüstri bölgeleri, bir ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayan özel olarak tasarlanmış ve organize edilmiş alanlardır. Bu bölgeler, üretim ve işleme faaliyetleri için uygun bir ortam sağlayarak yatırımı teşvik etmeye ve ekonomik büyümeyi artırmaya yardımcı olur. Endüstri bölgeleri, yatırımcılar için vergi indirimleri ve muafiyetleri gibi teşvikler sağlar, elektrik, su, atık su arıtma ve telekomünikasyon gibi hazır altyapı hizmetleri sunar, yatırım içibn gerekli izinlerin ve onayların alınmasını kolaylaştırır. Endüstri bölgeleri, aynı zamanda yeni iş imkanları yaratarak işsizliği azaltmaya yardımcı olur, ihracata, bölgenin kalkınmasına ve refah seviyesinin yükselmesine katkıda bulunur.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.