TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kentsel dönüşüm

İLKHABER-Gazetesi - Kentsel dönüşüm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kentsel dönüşüm haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İstanbul'da Haber

İstanbul'da "Yarısı Bizden Kampanyası" ile kentsel dönüşüm süreci başlıyor

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, yaklaşık 650 bin binanın risk altında olduğu İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilen "Yarısı Bizden Kampanyası"nın birçok sorunu çözebileceğini belirtti. Türkkan, Türkiye’nin depremlerden ciddi şekilde etkilenebilecek bir coğrafi yapıya sahip olduğunu söyledi. Konut ve yapıların risk durumuna değinen Türkkan, "Ülkemizdeki konutların yüzde 80'e yakını deprem riski altında. Dolayısıyla binamızı nerde yaparsak yapalım, şehir şehir ayırmak yerine bir bütün olarak düşünüp depreme dayanıklı olacak şekilde dizayn etmek zorundayız. Ülkemizin durumu bu haldeyken maalesef depremlerde acı tablolarla karşı karşıya kalıyoruz." ifadelerini kullandı. Türkkan, depremlerin insanlığı, geleceği ve ekonomiyi doğrudan etkilediğine dikkati çekti. Topyekün çözüm gerekliliği Depremler için İstanbul özelinde önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Türkkan, şöyle konuştu: "İstanbul ve Marmara Bölgesi deprem için şu anda en çok konuşulan yer. Buralarda eski yapılar çok fazla. Yapılan tespitlere göre yaklaşık 650 bin binada risk olduğu belirleniyor. Durum bu haldeyken mutlak suretle topyekün bir çözüm üretmemiz lazım. Hükümeti, devleti, belediyesi ve vatandaşıyla bunun bilincine varıp hızlı adımlar atılması gerekiyor. Kentsel dönüşümle beraber güçlendirilebilir durumdaki binaları güçlendirerek hızlı şekilde riskli durumdan çıkarmamız gerekiyor." Türkkan, İstanbulluların yaşadıkları binalarında performans analizi yaptırarak deprem sırasında ortaya çıkabilecek sonuçları öngörebileceğini anlattı. Yarısı Bizden Kampanyası'nın önemi Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığınca İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında başlatılan Yarısı Bizden Kampanyası'nın çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Türkkan, şunları kaydetti: "Çok önemli bir karar. Dünya genelinde ekonomik bir kriz döneminden geçiyoruz. İnsanlar burada karar verseler dahi finans kaynaklarını yaratamadığınız zaman maalesef yürüyemiyor. Bu noktada açıklanan Yarısı Bizden Kampanyası önemli ve çok teşvik edici karar çünkü burada binayı yapıp yıktığınız zaman 750 bin lira hibe, 750 bin lira da uzun vadeli kredi aldığı zaman vatandaş çözüm için bir şeyler yapmayı düşünmeye başlıyor. Böyle bir kampanya işletilebilir ve bunlar vatandaşa doğru aktarılabilirse özellikle İstanbul özelinde birçok sorunu çözebileceğini düşünüyorum." Türkkan, kampanyanın tüm İstanbul'da yakından takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Deprem bölgesinde kentsel dönüşüm süreci hızlandırılıyor: Bakanlık 7 maddede açıkladı Haber

Deprem bölgesinde kentsel dönüşüm süreci hızlandırılıyor: Bakanlık 7 maddede açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili hukuki süreci 7 maddede detaylandırdı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, inşaatların hızlandırılması ve sürecin aksamaması adına tüm taşınmazların geçici olarak Hazine emanetine alındığı belirtildi. Açıklamada, inşaatların tamamlanmasının ardından isteyen hak sahiplerine konut ve iş yerinin teslim edileceği, isteyene ise taşınmazlarının güncellenmiş bedelinin ödeneceği vurgulandı. İşte deprem bölgesindeki kentsel dönüşüm sürecinin 7 maddede özeti: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı: Çalışmalar, Bakanlığa bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Hızlandırma: Başkanlık, vatandaşların yeni konutlarına bir an evvel yerleşebilmesi için gerekli işlemleri hızlandırır. Hazine'ye Tescil: Tüm taşınmazlar geçici olarak Hazine adına tescil edilip devlet emanetine alınır. İnşaat Ruhsatı: Yeni yapının inşaat ruhsatı Hazine adına düzenlenir. Kat İrtifakı ve Mülkiyet: Hak sahiplerine bağımsız bölümlerin devri yapılıncaya kadar kat irtifakı ve kat mülkiyeti Hazine adına kurulur. Konut ve İş Yeri Teslimi: İnşaat bitince isteyen hak sahibine konut ve iş yeri verilir. Taşınmaz Bedelleri: Hak sahiplerine taşınmazlarının güncel bedelleri indirimli yapım maliyetlerinden düşürülerek ödenir.

Yüreğir Belediyesi ve TMMOB  ortak protokol imzaladı Haber

Yüreğir Belediyesi ve TMMOB ortak protokol imzaladı

Yüreğir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 8 oda ile ‘Sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, kültürel, tarihi ve doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi’ amaçlanarak mesleki ve teknik işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreni Yüreğir Belediyesi Meclis Salonunda yapıldı. Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, “En fazla çarpık yapılaşmanın olduğu bir kent, çok fazla çıkmaz sokağın olduğu bir kent ama biz yaşanabilir kent elde etmek için bütün odalarımızla bugün bir protokol yapacağız. Bütün projelerimiz odalarımızın kontrolünden geçtikten sonra ruhsata bağlayacağız. Şimdiden Yüreğir ilçemize hayırlı olsun” dedi. Demirçalı, “Bugün yapacağımız protokol ile ilçemizde bundan sonra öldürmeyen binaları yapacağız” Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, “Bugün yapacağımız protokol ile ilçemizde bundan sonra öldürmeyen binaları yapmak için, daha düzenli kent elde edebilmek için, çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak için, insanların en azından herhangi bir kuşku duymadan yaşayacakları binaları inşa etmek için bütün oda başkanlarım ile bir aradayız. İlçemizin içinde bulunduğu durumu hepimiz biliyoruz. En fazla çarpık yapılaşmanın olduğu bir kent, çok fazla çıkmaz sokağın olduğu bir kent ama biz yaşanabilir kent elde etmek için bütün odalarımızla bugün bir protokol yapacağız. Bütün projelerimiz odalarımızın kontrolünden geçtikten sonra ruhsata bağlayacağız. Şimdiden Yüreğir ilçemize hayırlı olsun” diye ifade etti. Çak, “Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği olarak bütün bileşenler olarak Yüreğir Belediyesi’nin yanında olacağız” Adana İnşaat Odası Şube Başkanı Hıdır Çak ‘Sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, kültürel, tarihi ve doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi’ protokolü hakkında şunları söyledi: “Öncelikle böyle protokolün imzalanmasına ön ayak oldu. Bu üstlendikleri önemli görevi yerine getirirken özellikle bugüne kadar Yüreğir İlçesindeki hakikaten kötü yapı stokunun düzeltilmesi ve yenilerinin yapılırkende hem yapım süreçlerinde hem denetim süreçlerinin yerinde incelenmesi ve yönetmeliklere uygun, mevzuata uygun sürece uygun sürecin işlemesi adına böyle bir sorumluluğu bizimle paylaştığı için ayrıca teşekkür ediyorum. Sıkıntılı bir ilçeden bahsediyoruz. Adana’nın en sorunlu ilçelerinden bir tanesinden bahsediyoruz. Ama bu sorunların düzeltilmesi adına gerek yapı üretimi gerek yapı denetimi gerekse de kentsel dönüşüm sürecinde Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği olarak bütün bileşenler olarak Yüreğir Belediyesi’nin yanında olacağız. Sorumluluk almak adına bu süreçlerin daha iyiye gitmesi açısından elimizden gelen her şeyi yapacağımızı da buran sizler aracılığı ile söylemek istiyorum.”

Türkiye genelinde 747 arsa satışa çıkarıldı: Adana, Mersin ve diğer illerde ne zaman ve kaç arsa satılacak? Haber

Türkiye genelinde 747 arsa satışa çıkarıldı: Adana, Mersin ve diğer illerde ne zaman ve kaç arsa satılacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılan duyuruda, Türkiye genelinde 53 ilde toplam 747 muhtelif arsanın satışa sunulacağı açıklandı. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde önemli sayıda arsa yer alırken, diğer illerde de çeşitli arsalar satışa çıkarılacak. ADANA VE MERSİ'DEKİ ARSA SATIŞLARI NE ZAMAN? Adana'da 34 ve Mersin’de 76 muhtelif arsa satışa sunulacak. Satışlar, 10-11-12 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Adana’daki arsalar 11 Eylül’de, Mersin’deki arsalar ise 12 Eylül’de müzayede edilecek. DİĞER İLLERDE ARSA SATIŞ TARİHLERİ NE ZAMAN? İstanbul: 71 muhtelif arsa, 12 Eylül Muğla: 41 muhtelif arsa, 11 Eylül Ankara: 138 muhtelif arsa, 10 Eylül SATIŞ ŞARTLARI VE VADE FIRSATLARI NEDİR? Arsalar, yüzde 25 peşin ödeme ve 24 ay vade fırsatı ile satışa sunulacak. Açık artırmalar, 10-12 Eylül tarihlerinde saat 10.30’da yapılacak. Adana'daki açık artırma TOKİ İstanbul Hizmet Binası Konferans Salonu’nda, Mersin’deki ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. ONLİNE KATILIM İMKANLARI Diğer 51 şehirdeki arsa satışlarına online olarak katılım sağlanabilecek. İnternet üzerinden teklif vermek isteyenler, Emlak Yönetim’in ilgili banka hesabına katılım teminatı yatırmak zorunda. ARSA SATIŞ LİSTESİ VE FİYATLARI NEDİR? Arsa satışlarına ilişkin detaylı liste ve fiyat bilgileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi web sitesinden veya Emlak Yönetim’in duyurularından öğrenilebilir.

Ordu’nun ilk alan bazlı kentsel dönüşüm projesi Yeni Mahall’de inşaat başladı Haber

Ordu’nun ilk alan bazlı kentsel dönüşüm projesi Yeni Mahall’de inşaat başladı

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Sağlıklı Kentler İnşa Ediyor, Yeni Nesil Çözümler Sunuyoruz’ sloganıyla kurulan ORKENT AŞ, Ordu’daki kentsel dönüşüm projelerine hız kesmeden devam ediyor. Şehrin yaşam ve ticaret merkezi olarak bilinen Yeni Mahalle’de başlatılan bu proje, Ordu’da ilk ve bölgede en büyük alan bazlı kentsel dönüşüm projesi olma özelliği taşıyor. Projenin ilk etabında inşaat çalışmaları başladı ve maliyetlerin kendi içinden karşılandığı bu model, hem esnafın hem de konut sahiplerinin uzun süredir yaşadığı mağduriyetleri sona erdirecek. Yeni Mahall Ticaret Merkezi'nde tamamlanan iksa ve zemin güçlendirme çalışmaları, hafriyat işlemleri ve ofis ile dükkan satışları devam ediyor. Proje, hem modern yaşam alanları sunmayı hem de örnek bir finans modeli ile kentsel dönüşümde ülkeye katkıda bulunmayı amaçlıyor. ORKENT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Dr. Nihat Şen, projeyle ilgili detayları ve hedeflerini paylaşarak, hem Ordululara hem de ülkeye örnek olacak bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirtti. “Ordumuzda sağlıklı binalar inşa ederken ülkemize de örnek olacağımızı düşünüyorum” ORKENT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, “Mimarisi, fonksiyonelliği ve ürettiği finans sistemi ile örnek bir kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mahall, esnafların yıllardır süregelen sorunlarını çözüme kavuşturacak. Mevcutta bulunan sanayi dükkanları, yeni yerlerine, inşaatı önceden bitirildikten sonra taşınmaları sağlanacak, iş yeri sahiplerinin 1 gün dahi iş kaybı yaşamamalarına dikkat edilecek. Hak sahipleri inşaat süresi boyunca kira desteği alıp hak kaybı yaşamayacaklar. Böylece yıllardır üzerine basa basa durduğumuz alan bazlı ve kendi maliyetini kendi içerisinde karşılayan kentsel dönüşüm ile Ordumuzda sağlıklı binalar inşa ederken ülkemize de örnek olacağımızı düşünüyorum” diye ifade etti.

Yüreğir'de kentsel dönüşüm 4 mahallede başlayacak Haber

Yüreğir'de kentsel dönüşüm 4 mahallede başlayacak

Yüreğir'de çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve bölgenin daha yaşanabilir hale getirilmesi amacıyla önemli bir adım atılıyor. Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, ilçede 4 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projelerinin ihale sürecinin tamamlandığını ve önümüzdeki hafta 18 uygulamasının başlatılacağını duyurdu. Demirçalı, sürecin 6-7 ay içinde başlayacağını ve dönüşüm sonucunda dairelerin değerinin 3-4 kat artacağını vurgulayarak, Yüreğir'in daha modern ve yeşil alanlarla dolu bir yaşam alanına dönüşeceğini belirtti. “Yüreğir yaşanabilir kent haline gelecek” Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, “Kentsel dönüşümle ilgili 4 mahallenin ihalesini yapıyoruz. 18 Uygulaması dediğimiz ihaleyi de bitirdiğimizde 6-7 ay belki 1 yıl sürecek hemen yapılaşmanın hızlı şekilde başlayacak. 18 Uygulamasının ihalesi önümüzdeki hafta tamamlamış olacağız. Bizim yapacağımız uygulamada, dönüşümde ortaya çıkacak, yapılan daireler çok daha değerli olacak. Şu anki değerinin 3-4 katı olacak.  Yüreğir yaşanabilir kent haline gelecek, kişi başına düşen yeşil alan miktarı fazla olacak. Yüreğir çıkmaz sokakların çok fazla olduğu bir ilçe, çarpık yapılaşmanın olduğu bir ilçe. Burada dönüşüm hem kente hem oradaki mülk sahiplerine getirisi olacak. Kentsel dönüşüm devlet hastanesinin karşı tarafından sanayinin olduğu yer. Hilton Otel’in karşı tarafı, Köylü Darıca, kozan çarşısı dediğimiz yer, Sheraton Otelin karşı tarafı hızlı bir şekilde orada kentsel dönüşümü hayata geçireceğiz” diyerek ifade etti.

Hıdır Çak: Marmara depreminden bu yana yapı denetimi ve kentsel dönüşümde sorunlar devam ediyor Haber

Hıdır Çak: Marmara depreminden bu yana yapı denetimi ve kentsel dönüşümde sorunlar devam ediyor

Türkiye'nin deprem gerçeği, 1999 Marmara Depremi ile acı bir şekilde gözler önüne serildi. Yapı denetimindeki eksiklikler, binlerce can kaybıyla sonuçlanan bu felaketin ardından gündeme geldi ve hükümet çeşitli yasal düzenlemelere başvurdu. Ancak, aradan geçen yıllara rağmen, yapı denetimi ve kentsel dönüşüm çalışmalarındaki sorunlar devam ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, bu sürecin İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde yeterli önlemlerin alınmadığını belirterek, deprem hazırlıkları konusundaki endişelerini dile getirdi. “Yapı denetim kanunu genişletilerek 19 pilot ilde uygulanmaya başlandı” İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, “1999 Marmara depreminde çok fazla ili etkileyen bir yıkımla karşılaştık. 17 binin üzerinde can kaybının olduğu büyük bir deprem. Dönemin hükümeti Marmara depremin ardından bir yapı denetim kanunu çıkarmak istedi. 595 Sayılı kararname ile yapı denetim kanunu çıkarıldı. Çünkü yapıların doğru denetlenmediğini, burada bir zafiyet oluştuğunu yetkililer tespit etmişlerdi. Hemen arkasından 2001 Yılında da yapı denetim kanunu genişletildi 19 pilot ilde uygulanmaya başlandı. 2001 yılındaki yapı denetim kanundaki 19 pilot ilden bir tanesi Adana, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler de uygulamaya geçildi. Yapıların denetlenmesi özel firmalara verildi. Fakat yeni yapılan binalar denetlenirken bir taraftan da geçmişte kalan yapı stokumuzun çok kötü olduğunu, bu yapı stokunu elden geçirilmesi gerektiğini, bazılarının yıkılıp tekrar yapılması gerektiğini vurguladık. Fakat 2011 yılındaki Van depremine kadar bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadı. Sadece mevcut yeni yapılan yapılarla ilgili çalışma vardı” diye ifade etti. “İstanbul maalesef depreme hazırlanmadı” Hıdır Çak, konuşmasında kentsel dönüşüm yapılırken istenilen verimin alınamadığını belirterek şunları söyledi: “Van depreminin ardından kentsel dönüşüm yasası çıktı. Bu yasa ile yeni yapılan binaların dışında geçmişte yapılmış binalarımızın kontrol edilmesi gerektiğini yeniden kentsel dönüşüm parsel bazlı ve mahalle bazlı çalışmalara geçildi.  İstanbul’da kentsel dönüşüm projesinin en fazla yerlerden bir tanesi. Fakat kentsel döşünüm çalışması yapılırken sıralama, risk derecelendirilmesi yapılmadan bu işlere girildi. Sadece rant odaklı bakıldı. Asıl kentin çöküntü alanlarında maalesef bu çalışmalar yapıldı. İstenilen verim alınamadı. İstanbul maalesef depreme hazırlanmadı. Son 1 yıl içerisinde parsel bazlı  yapılacak dönüşümlere devletin katkısı arttırıldı. 750 Bin hibe 750 kredi olmak üzere 1500 milyonu devlet tarafından karşılanacak şekilde yeni hibe programları açıklandı. Yeni hibe programı kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİBTAŞ üzerinden hem de diğer ilçe belediyeler bu konuda belli çalışmalar yaptılar fakat İstanbul’un depreme hazır olmadığını yetkililerde biliyor. Yaşanabilecek depremde aslında sadece İstanbul değil bütün ülkenin kitleneceği, ülkenin hasar göreceği biliyoruz. Hali hazırda kapımıza gelmiş olan bu depremle ilgili çok ciddi bir çalışma yapabilmiş değiliz.”

Marmara Depreminin 25. yılında deprem hazırlığı ve yapı denetim sorunları tartışıldı Haber

Marmara Depreminin 25. yılında deprem hazırlığı ve yapı denetim sorunları tartışıldı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, Marmara Depreminin 25. yılı dolayısıyla Şube binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, İç Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Mustafa Bayık, Geçmiş Dönem Adana Şube Başkanı Seyhan Belediye Meclis Üyesi Halil Çağdaş Kaya ve İMO Adana Şube Üyeleri katıldı. İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, konuşmasında, depreme hazırlık konusundaki uyarıların yetersiz kalmasının ve afet yönetimindeki eksikliklerin sonuçlarına dikkat çekti. Çak, Marmara Depreminin ardından yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu ve İstanbul’un depreme yeterince hazırlıklı olmadığını ifade etti. Hıdır Çak, “Bizler her 17 Ağustos’ta depreme hazırlık konusundaki uyarılarımızı ne kadar vurgulasak da alınmayan tedbirler, görmezden gelinen deprem gerçeği sonucu can ve mal kayıpları yaşanmaya devam etmiştir. Ne yazık ki bu uyarıların da dikkate alınmaması, afet yönetiminin siyasi şova dönüştürülmesi, deprem gerçeği bahane edilerek kentsel dönüşüm uygulamalarının kentlerin değerli arsalarında rantsal dönüşüme alet edilmesinin en acı sonucu 6 Şubat 2023 Depremlerinde görülmüştür” dedi. “Ülkemizdeki 20 milyon civarındaki yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir” Hıdır Çak sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizdeki 20 milyon civarındaki yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir. TBMM'nin Kahramanmaraş Depremleri sonrası kurduğu Araştırma Komisyonunun 6 Şubat Depremlerine ilişkin hazırladığı Mayıs 2023 tarihli raporuna göre son 11 yıl içerisinde ülke genelinde 238 bin civarında riskli yapının 'Kentsel Dönüşüm' uygulanarak yenilenmesi sağlanmıştır. Telaffuz edilen riskli yapı tahminlerinin yanında, 238 bin oldukça yetersiz kalmıştır.” “Güvenli yapı üretim sürecinin olmazsa olmazı ise şantiye şefliği görevinin eksiksiz olarak yerine getirilmesidir” Hıdır Çak yapı hasarlarında meydana gelen hasarların üretim aşamasından kaynaklandığını belirterek şunları söyledi: “Afetlerde oluşan yapı hasarlarının önemli bir kısmı yapı üretim sürecindeki hatalardan kaynaklanmaktadır. Güvenli yapı üretim sürecinin olmazsa olmazı ise şantiye şefliği görevinin eksiksiz olarak yerine getirilmesidir. Halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren yapı üretim sürecinin anahtar pozisyonunda olan şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gerekirken, mevzuatın izin verdiği haliyle 4 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur. Üstelik ilgili mevzuata göre, yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde yapı inşaat alanı sınırı uygulanmamaktadır. Bir deprem coğrafyası olan ülkemizde şantiye şefliği, 1500 m² üstü bütün işlerde tam zamanlı olarak yapılmalıdır.” “Şantiye sahalarında yapı denetimi görevini icra eden mühendislere yönelik şiddet olayları artmış, sözlü ve fiziki şiddet olayları tırmanışa geçmiştir” Hıdır Çak, “Yapı denetim sisteminde yapılan düzenlemelerle; 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapı denetiminde "e-dağıtım" sistemine geçilerek, hangi yapıda, hangi yapı denetim kuruluşunun görev alacağının elektronik ortamda bakanlık tarafından belirleneceği bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle, yapı denetim kuruluşunun müteahhit ile olan ilişkisinin kesilmesi doğrultusunda kısmen olumlu bir gelişme sağlamıştır. Ne var ki denetimin bağımsızlaştırılarak yapı kalitesinin artırılmasını amaçlayan bu düzenlemeden sonra şantiye sahalarında yapı denetimi görevini icra eden mühendislere yönelik şiddet olayları artmış, sözlü ve fiziki şiddet olayları tırmanışa geçmiştir. Meslektaşlarımızın görevlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinin engellenmesi ve şantiyelerde şiddete uğramasına karşı önlem alınması gerekmektedir” diye ifade etti. “Yetkin Mühendislik” sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir” Şube Başkanı Hıdır Çak açıklamasında ‘Yetkin Mühendislik’ sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “İnşaat Mühendisliği içinde birçok alt disiplini barındıran, lisans eğitimi sonrasında da meslek içi eğitim ve uygulama tecrübesi gerektiren bir meslek alanıdır. Oysa bugün 4 yıllık mühendislik lisans programını tamamlayan bir mühendis neredeyse sınırsız imza yetkisiyle sektörde faaliyet yürütebilmektedir.  İnşaat mühendisliğinin ilgi alanına giren konularda halkın can ve mal güvenliğinin korunması, yapı üretim süreçlerinin denetlenebilmesi, ülke kaynakların etkin ve verimli kullanılabilmesi amacıyla, ‘Yetkin Mühendislik’ sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir.” “İstanbul maalesef depreme hazırlanmadı” İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak’a Marmara Depremi sonrasında yeni depreme hazır mı sorusunu sorduğumuzda şunları söyledi: “1999 Marmara depreminde çok fazla ili etkileyen bir yıkımla karşılaştık. 17 binin üzerinde can kaybının olduğu büyük bir deprem. Dönemin hükümeti depremin ardından bir yapı denetim kanunu çıkarmak istedi. 595 Sayılı kararname ile yapı denetim kanunu çıkarıldı. Çünkü yapıların doğru denetlenmediği, burada bir zafiyet oluştuğunu yetkililer tespit etmişlerdi. Hemen arkasından 2001 Yılında da yapı denetim kanunu genişletildi 19 pilot ilde uygulanmaya başlandı. İstanbul’da kentsel dönüşüm projesinin en fazla yerlerden bir tanesi. Fakat kentsel döşünüm çalışması yapılırken maalesef bir sıralama, risk derecelendirilmesi yapılmadan bu işlere girildi. Sadece rant odaklı bakıldı. Asıl kentin çöküntü alanlarında maalesef bu çalışmalar yapıldı. İstenilen verim alınamadı. İstanbul maalesef depreme hazırlanmadı.”

AYİDER Başkanı Hakan Şişik: Kentsel dönüşüm, yeşil binalar için büyük bir fırsat sunuyor Haber

AYİDER Başkanı Hakan Şişik: Kentsel dönüşüm, yeşil binalar için büyük bir fırsat sunuyor

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından yeniden gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik önemli açıklamalarda bulundu. Şişik, kentsel dönüşümün sadece yapıların yenilenmesi değil, aynı zamanda çevre dostu binalara dönüşüm için bir fırsat sunduğunu belirtti. Kentsel dönüşüm sürecinde yapılacak minimum 10 bin dolarlık yatırımla binaların çevresel etkilerini azaltmak ve yeşil binalar haline getirmek mümkün. Şişik, dönüşümün mevcut yapıların iyileştirilmesi gerektiğini ve kamuya ait yerlerde değil, ihtiyaç duyulan binalarda gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. “Kamuya ait yerlerde değil de dönüşüme ihtiyacı olan mevcut yapıların dönüştürülmesi gerekiyor” AYİDER Başkanı Hakan Şişik, “Konut arzı ve kira sorununun çözümü için de kentsel dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. Doğru yerlerde, doğru projelerle arz-talep dengesi gözetilmeli. Kamuya ait yerlerde değil de dönüşüme ihtiyacı olan mevcut yapıların dönüştürülmesi gerekiyor. Bu sayede ihtiyaca dönük, daha küçük metrekarelerde 1 artı 1 alanlar çıkartılabilir. Küçük metrekarelerde konut üretilebilir. Bugünkü şartlarda kamusal bir arazide sıfırdan konut üretmenin kentsel dönüşüme bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. O yönde müdahil olursa kamu, piyasadaki arz-talep dengesi de düzelir” diye ifade etti. “Kentsel dönüşüm sürecinde yeşil binalar için çalışmalıyız” Hakan Şişik, “Almanya’nın bugün elektriğini yüzde 100 temiz enerjiden sağlayan yapılara sahip. Çevre dostu yeşil binalar sayesinde su kullanımında yüzde 40-50, elektrik enerjisinde ise yüzde 100 tasarruf sağlamak mümkün. Londra’da çevreci bazı binalarda bir atık su 8 kere kullanılıyor. Biz de kentsel dönüşüm sürecinde yeşil binalar için çalışmalıyız. Yatırım seviyesi minimum10 bin dolar ile maksimum 500 bin dolara kadar olan bir makasta binaya yapılacak çevresel faktörlerle, gri su atıkları, enerji panelleri, yağmur sularının toplanması sağlanabilir. Vatandaşa da bu yatırımın 2 yıl sonra geri dönüşünün sağlanacağını anlatmalıyız. Bugün su kıtlığını konuşuyoruz. Onun yerine ‘Su kullanımını nasıl azaltırız?’ konusunu konuşmalıyız. Çünkü bir diş fırçalamada, el yıkamada akıp giden su tüketimi çok ciddi. O nedenle binalarda çevresel etki, zorunlu olmalı. En azından 5 binlik planlarda işlenmeli, zorunlu hale getirilmeli” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.