Kentsel dönüşümün önündeki engeller ve çözüm yolları tartışıldı
Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri, yaşanan ekonomik sıkıntılar ve deprem sonrası artan barınma ihtiyacı nedeniyle büyük önem taşıyor. Ancak bu projelerin hayata geçirilmesinde karşılaşılan engeller, sürecin yavaş ilerlemesine sebep oluyor. AYAMDER, sektör temsilcileri ve uzmanların katılımıyla düzenlediği “Kentsel Dönüşüm ve Çözüm Önerileri” panelinde, dönüşüm süreçlerinin önündeki engeller ve bu engellerin aşılması için atılması gereken adımları masaya yatırdı. Panelde kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm, imar mevzuatı, yapı kalitesi ve alternatif çözüm önerileri geniş çapta ele alındı. Panele konuşmacı olarak Tamer Gülcan, AYAMDER Başkanı, Kurtuluş Erdem Bayraktar, Emlak Katılım Genel Müdürü, Mahmut Kölük, EKA Bölge Müdürü, Dağhan Atakay, EKA Ar.Ge Müdürü, Hilal Özdemir, EKA Uygulama Yönetmeni, Prof. Dr. Ahmet Beycioğlu, ATÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Serdar Tavaslıoğlu EKA Danışmanı katıldı.
Gülcan, “Kentsel dönüşümde başarı için engeller aşılmalı”
AYAMDER Başkanı Tamer Gülcan Kentsel dönüşüm projelerinin, şehirlerin geleceği için büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Ancak, bu projelerin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi, zorlukların ve engellerin aşılmasıyla mümkündür. Kentsel dönüşüm projeleri, karmaşık bir yapıya sahip olup, birçok farklı paydaşın çıkarlarını ve beklentilerini bir araya getirmeyi gerektirir. Bu süreçte karşılaşılan en büyük zorluklar: Mülkiyet Sorunları, Finansman Sorunları, Toplumsal Kabul, Planlama ve Uygulama Sorunlarıdır. Kentsel dönüşüm projeleri, şeffaf bir şekilde yürütülmeli ve vatandaşların projeler hakkında çok yönlü olarak bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır. Vatandaşların projelerin planlama ve uygulama aşamalarına katılımlarının sağlanması, toplumsal kabulün artırılması ve projelerin daha başarılı bir şekilde hayata geçirilmesine büyük katkılar sağlayacaktır.”
Kentsel dönüşümde planlama ve uygulama süreci titizlikle yürütülmeli
Panelin konuşmacılarından Emlak Konut, Emlak Asansör yetkili isimleri ise konuyu daha bilimsel sunum gerçekleştirdiler. Ülkemizin iftiharı olan BAYKAR yatırımlarını kendilerine örnek aldıklarını ve özellikle asansör sektöründe Dünya markası olduklarına dikkat çeken Emlak Konut yöneticileri Kentsel Dönüşüm konusunda ise TOKİ örneğini ve yatırımlarını esas aldıklarını ifade ettiler. Emlak Konut Emlak Asansör yetkilileri konuşmalarında şu görüşlere yer verdiler. “Kentsel dönüşüm projelerinin sosyal etkilerinin önceden değerlendirilmesi için önlemler alınması gerekmektedir. Bu sayede, projelerin toplumsal kabulü artırılabilir ve vatandaşların yaşam kaliteleri korunabilir. Kentsel dönüşüm projeleri, kentsel dokuya uyumlu bir şekilde entegre edilmeli ve çevresel etkilerinin minimize edilmesi içinde gerekli koşullar oluşturulmalıdır. Projelerin planlama ve uygulama aşamaları, uzman ekipler tarafından son derece dikkatli bir şekilde yürütülmelidir.”
Beycioğlu, “Kentsel dönüşümde planlama ve uygulama titizlikle yapılmalı”
Panel konuşmacılarından ATÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Beycioğlu “Şeffaflık, katılımcılık, yasal düzenlemeler, finansman mekanizmaları, sosyal etki değerlendirmeleri ve planlama ile uygulama aşamalarında dikkatli bir şekilde yürütülmesi, kentsel dönüşüm projelerinin istenilen sonuçları vermesine ve kentlerin daha yaşanabilir hale gelmesine önemli katkılar sağlar. Afete dirençli şehirler inşa etmek için sadece mühendislik ve hukuk alanında alınacak teknik önlemlerle sınırlı kalınmaması gerekir. Modern mühendislik tekniklerinin afetlere dayanıklı yapılar tasarlamak için çok önemli ve zorunlu olduğunu bilmemiz gerekir; sağlıklı bir kentleşme sürecini güvence altına almak içinde denetim yasalarının uygulanması da büyük önem taşımaktadır” diye ifade etti.