TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#KDV

İLKHABER-Gazetesi - KDV haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, KDV haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

CHP'li Gürer: Vergiler vatandaşın sırtına yük oldu Haber

CHP'li Gürer: Vergiler vatandaşın sırtına yük oldu

İBRAHİM BAYSAL ADANA (İLKHABER) - Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, motorlu taşıtlarla petrol ve doğalgazdan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinde kayda değer bir artış yaşandığını açıkladı. Gürer'e göre, seçim sonrası ekonomik sorunların üstesinden gelmeye çalışılırken motorlu taşıtlar vergisi ve enerji kaynaklarından alınan vergiler, ciddi bir şekilde yükseldi. Bu vergi kalemlerinden elde edilen gelirler her ay artış gösteriyor ve 8 aylık bir süreç sonunda önemli bir artışa işaret ediyor. Ekonominin, üretim yerine vergiler ve zamlarla dengelenmeye çalışıldığını vurgulayan Gürer, "Hormonlu ekonomi, yoksulu daha da yoksullaştırırken zengini daha da zengin kılıyor. Adaletli ve eşitlikçi bir vergi sistemi kaçınılmazdır. Emeklilere verilen 5 bin TL destek, çalışanları daha fazla mağdur ediyor. Bu iktidar, yoksul vatandaşların sorunlarını göz ardı ediyor." dedi. Gürer, 2022 yılında motorlu taşıtlar vergisinden elde edilen toplam gelirin 167 milyar 141 milyon TL olduğunu ancak bu yılın ilk 8 ayında bu rakamın 256 milyar 663 milyon TL'ye ulaştığını ifade etti. Bu gelirlerin nasıl kullanılması gerektiğini vurgulayan Gürer, her yıl artan vergi gelirlerinin vatandaşların sırtına yük olduğunu dile getirdi. Gürer, 2023 yılında tahmini olarak motorlu taşıtlar vergisinden elde edilen gelirin 346 milyar TL'yi aşacağını belirtti ve bu artışın daha da devam edeceğini öne sürdü. Ayrıca, 2023 yılının Ocak ayında motorlu taşıtlar vergisinden elde edilen gelirin 15 milyar TL iken Ağustos ayında bu rakamın %206 artışla 46 milyar TL'ye yükseldiğini paylaştı. Gürer, petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV'nin 2022 yılında 76 milyar 765 milyon TL olduğunu, ancak bu yılın ilk 8 ayında 75 milyar 921 milyon TL olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bu rakamların vergi gelirlerinin arttığını gösterdiğine dikkat çekti. Ayrıca, motorlu taşıtlardan ve enerji ürünlerinden ayrı ayrı vergi alınmasının vatandaşların yaşamını daha zor hale getirdiğini belirtti ve çiftçilerin mazotundan ÖTV ve KDV alınmaması gerektiğini vurguladı.

Barut: Haber

Barut: "Mazot zamları çiftçinin ocağını söndürdü"

ADANA (İLKHABER) -  CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, mazot zamlarının çiftçiyi zorladığını, zamların geri alınmasını, mazottan ÖTV ve KDV'nin kaldırılmasını istedi. Barut, yaptığı açıklamada, mazot zamlarının çiftçinin ocağını söndürdüğini söyledi. İki yıl önce 1 litre mazotun 7 lira olduğunu hatırlatan Barut, "Şimdi bir litre mazot 41 liraya dayandı. İki senede tam 6 katlık fiyat artışı var. O zaman 700 liraya dolan traktörün deposunu doldurmak için şimdi mazota 4100 lira ödeniyor" dedi. Mazota yapılan son zamların ardından üreticilerin isyanını paylaşan Barut, "Ülke tarımı bitiyor, elleri nasırlı çiftçi cayır cayır yanıyor. Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca tarımsal üretim maliyetleri sürekli katlanarak artıyor, çiftçinin ürünü ise para etmiyor. Hatta geçen seneye göre fiyatlar daha da geriliyor. AKP iktidarı halkı açlığa, yoksulluğa, sefalete ve işsizliğe mahkum etti, çiftçiyi ve üretimi bitirdi. Saray iktidarı tam olarak zam ve kriz rejimine dönüştü. Vatandaşlarımızın pazar fileleri boş, tencereleri kaynamıyor, çiftçinin ocağı söndü" diye konuştu. Zam yağmurunun bitmek bilmeden yağdığını anlatan Barut, iktidara çağrı yaparak şunları kaydetti: "Tarımsal üretimde çiftçinin en büyük girdisi olan mazota yapılan son zamlar yüreğimizi dağladı yine. İki sene önce yani 2021 yılında 7 lira olan mazot fiyatı son zamla artık 41 liraya ulaştı. Mazot fiyatı tam iki yılda 6 kat arttı. Tarihte ilk kez mazot fiyatı 40 lirayı geçerek rekor kırdı. Türkiye'de çiftçimiz yıllık 3.5 milyar litre mazot kullanıyor. Mazotun litresindeki bir liralık fiyat artışı tarımsal üretim maliyetini tam 3.5 milyar lira arttırıyor. Bir liralık artışla çiftçiden 3.5 milyar lira çalınıyor. Çekin elinizi çiftçinin cebinden. Yazıklar olsun, zamlar geri alınsın. Çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV ve KDV alınmasın. Çiftçiye yeterli şekilde ve uygun biçimde mazot desteği hakkıyla verilsin!"

Evlilik maliyeti 400 bin liraya ulaştı Haber

Evlilik maliyeti 400 bin liraya ulaştı

Aydın GÖKÇEOĞLU ADANA (İLKHABER) - Sürekli artan hayat pahalığılı nedeniyle gençlerin artık evlenemeyecek duruma gelmesi, Meclis gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, enflasyon, yükselen döviz kurları ve fahiş zamlar nedeniyle Türkiye'de insanların artık evlenemez hale geldiğini söyledi. Ülkede en düşük evlilik masrafının 400 bin liraya ulaştığına işaret eden Barut, "Evlilik masrafları katlanıyor, iktidar seyrediyor. Düğünde takılacak altınlardan ev kiralarına, beyaz eşya masraflarından düğün salonu ücretlerine kadar her şey fahiş oranda zamlandığı için insanlarımız evlenemiyor, borç harç içinde evlense bile geçinemiyor" diyerek çözüm için Meclis'e Araştırma Önergesi sundu. "MASRAFLAR ARTIYOR, HAYALLER ÖTELENİYOR" Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduğu önergenin detaylarını paylaşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Ülkemizde artan enflasyon, ekonomik kriz, işsizlik ve fahiş fiyat artışları gençlerin ve insanlarımızın evlenmesinin önündeki en büyük engellerden birisi olmuştur. Ülkemizdeki ekonomik kriz ve fiyat artışlarının evlenmek isteyen vatandaşlarımıza olumsuz etkileri büyümüş gençlerimizin gelecek kaygısının yanı sıra aile olma isteklerine de büyük oranda darbe vurmuştur. Evlenmek gelecek kurmak isteyen gençlerimiz gerek düğün masraflarının artışı gerekse hayat pahalılığından dolayı bu hayallerini ertelemek zorunda kalmışlardır" diye konuştu. "MALİYETLER 4 KAT ARTTI" Türkiye'de düğün masraflarının sürekli katlanarak arttığına dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Geçen yıl 100 bin TL olan evlilik masrafları bu yıl en az 400 bin TL'ye ulaşmış durumda. Sadece evlenmek isteyen çiftleri değil talebin azalması nedeniyle esnafı da büyük sıkıntıya sürüklemiştir. Burada her iki taraf için de içinden çıkılması zor bir durum oluşmuştur. Evlenip ev kurmak isteyenler geçen sene 10 bin liraya kadar mobilya düğün paketleri alabiliyorken bu yıl ortalama mobilya fiyatları 120 bin TL’yi, beyaz eşyaların ortalama fiyatı da en düşük etiketli ürünler tercih edilse bile toplam 60 bin TL’yi buluyor. Konut kiraları ise Türkiye genelinde yüzde 200-300 oranında artış gösteriyor. Diğer taraftan altının gram fiyatı 2022 temmuz ayında 1000 TL lira civarındayken şu anda 1700 lira bandını geçmiş durumdadır. Bu kara tablo göz önüne alındığında ortalama bir vatandaşın bu fiyatların altından kalkması çok zor görünmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlere 'erken evlenme' ve en az 'üç çocuk yapma' tavsiyesi sunduğu bir zeminde, evlilik kurumu üzerinden yapılan harcamalar dikkate alınarak ülkemizdeki ekonomik kriz ve fiyat artışlarının evlenmek isteyen vatandaşlarımıza olumsuz etkilerinin araştırılıp çözüm üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz."

Özkan, “Çiftçinin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır” Haber

Özkan, “Çiftçinin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır”

ADANA (İLKHABER) - Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, tarımda içinde bulunulan üretim sezonunun sorunlarla başladığını ve sorunların giderek arttığını vurguladı. Üretim faaliyetleri yoğun bir şekilde devam ederken akaryakıtta ÖTV ve KDV artışlarının çiftçi üzerinde şok etkisi yarattığını kaydeden Özkan, yaptığı açıklamada, “Üretimin aksamaması için çiftçilerin kullandığı akaryakıtta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır” dedi. Üretim sezonunun zorluklarla devam ettiğini kaydeden Başkan Yaşar Özkan, yaklaşan mısır hasadı açısından da acilen hazırlık yapılması gerektiğini, mevcut ekonomik göstergeler göz önüne alınarak alım fiyatının belirlenmesinin şart olduğunu ifade etti. İlk hasadı yapılan buğday, arpa ve ayçiçeği gibi ürünlerin fiyatının yanlış tarım politikaları ile geçen yılın altına düştüğünü dile getiren Özkan, şunları söyledi: “Bu durum üretici açısından kabul edilebilir bir durum değildir. Üretim faaliyetleri yoğun bir şekilde devam ederken akaryakıtta ÖTV ve KDV artışları çiftçi üzerinde şok etkisi yaratmıştır. Üretimin aksamaması açısından çiftçilerin kullandığı akaryakıtta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Hasadı yaklaşan Mısır ürünü açısından da üreticiler endişe ile beklemektedir. Programsızca yapılan ithalat nedeniyle TMO depolarının dolu olması öngörülebilir bir durum değildir. Dolayısıyla yaklaşan Mısır hasadı açısından acilen hazırlık yapılmalı, mevcut ekonomik göstergeler göz önüne alınarak alım fiyatı belirlenmelidir.”

Şevkin, “İktidar kaşıkla verdiğini kepçeyle değil artık kazanlarla geri alıyor” Haber

Şevkin, “İktidar kaşıkla verdiğini kepçeyle değil artık kazanlarla geri alıyor”

ADANA (İLKHABER)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Cumhurbaşkanı’nın bir gece yarısı kararıyla yürürlüğe giren vergi ve harç artışlarına, zamlara tepki gösterdi. Yüzde 18 uygulanan KDV oranının yüzde 20’ye, yüzde 8 uygulanan KDV oranının yüzde 10’a çıkarıldığını, harç tutarlarının yüzde 50 oranında artırıldığını, yurt dışından cep telefonu getirenlerin ödedikleri harç tutarının 6 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldığını, tüketici kredilerindeki banka ve sigorta muameleleri vergisinin yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildiğini kaydeden Dr. Şevkin, “AKP iktidarı derin krizin ağır yükünü vatandaşın sırtına bindirmeye devam ediyor” dedi. Motorlu taşıtlar vergisini iki katına çıkaran, akaryakıt fiyatlarına her gün zam yapan, kurumlar vergisini yüzde 20’den yüzde 25’e çıkaran ve kamu  araçlarının sayısının 120 bine dayandığını dile getiren Dr. Şevkin, "Çalışanlara, asgari ücretlilere, emeklilere kaşıkla verdiğini artık kepçeyle değil kazanlarla geri alan iktidar, topladığı vergileri de nereye harcadığını açıklamıyor” diye konuştu. Mali disiplini sağlamanın öncelikli yolunun tasarruf ve üretimden geçtiğini ancak AKP iktidarının vergi ve harçlardaki artışları, zamları tercih ettiğini dile getiren Dr. Şevkin, “Seçim öncesi milletimize bol keseden dağıtma vaadinde bulunan iktidar seçim sonrası gerçek niyetini ortaya koymuş oldu. Türkiye’nin bütçe açığı her geçen gün artıyor. Üretim ekonomisinden tamamen vazgeçen iktidar, 21 yıldan bu yana ülkeyi tam olarak ithalat cennetine çevirdi. Üretim, istihdam ve ihracat yerine ithalatı seçen, kamu kurumlarını, fabrikaları, üretim tesislerini bir bir elden çıkaran AKP iktidarı, yurtdışından gelen ithal ürünlere eklediği fahiş vergi ve zamlarla ekonomiyi düzlüğe çıkarabileceğini sanıyor” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanının her zaman olduğu gibi gece yarısı ani kararıyla vatandaşın kullanmak zorunda olduğu sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete gibi onlarca üründe KDV oranının yüzde 20’ye çıkarıldığını, diş fırçası ve macunu, diş ipliklerinin KDV oranının yüzde 10’a yükseltildiğini ifade eden Dr. Şevkin, “İktidar, ne yazık ki, aziz Türk milletine zulüm etmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.