TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kayıp Işçiler

İLKHABER-Gazetesi - Kayıp Işçiler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kayıp Işçiler haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Erzincan İliç'te üç işçinin daha cesedine ulaşıldı Haber

Erzincan İliç'te üç işçinin daha cesedine ulaşıldı

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta meydana gelen maden faciasından 4 ay sonra üç işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta siyanürlü toprak kaymıştı. Olayda 9 işçi milyonlarca metreküp toprak altında kalmıştı. Beş işçinin cansız bedenine ulaşılırken, dört işçiyi arama çalışmaları devam ediyordu. İki kişinin daha cansız bedenine gece saatlerinde ve sabaha karşı yapılan tarama çalışmalarına ulaşıldı. Bugün öğle saatlerinde de bir kişinin cesedine ulaşıldı. Ekiplerin toprak altında kalan son işçiyi arama çalışmalarına devam ettiği bildirildi. Olayın yaşandığı altın madeninin ruhsatı ve ÇED raporunun iptaline ilişkin dava açan Adana Barosu Avukatlarından İsmail Hakkı Atal, yaptığı açıklamada şunları kaydettmisti: "Madeni işleten şirket, 66 milyon ton zehirli atık havuzunu 200 milyon tona çıkartmak ve kapasitesini arttırmak istiyordu. Bizim davanın konusu buydu. Malatya, Tunceli, Tunceli'deki Munzur Çevre Koruma Bölgesi, bunların hepsini yok edecek şekilde madeni geliştirmek istiyorlardı. Müvekkil Sedat Cezayirlioğlu ile birlikte yıllardır bu konuda mücadele ediyoruz. Bizim bu kapasite arttırma ile ilgili açtığımız davayla ilgili mücadelemiz başlayalı 3'ü oldu. Müvekkil Sedat Cezayirlioğlu'nun ve benim mücadelemiz olmazsaydı şu andaki facia çok çok daha büyük olacaktı. Yani kapasitesi arttırılmamış haliyle şu anda bu maden atığı çöktü.  Bizim bütün davalarla, keşiflerle, burasıyla ilgili söylediğimiz en önemli husus; Burası aktif olan Bingöl Yedisu Fay Zonu'nun tam üzerinde. Ve  iki bilim insanının burayla ilgili özel bir çalışması var. Diyorlar ki Bingöl Yedisu Fay Zonu'nda her 100 yılda bir yeniden büyük deprem olur. Ve 1939 Erzincan Depremi'nden sonra buradaki 100 yıllık sürenin dolmasına 14 yıl kaldı. Eğer burada bu önümüzdeki 14 yıl içerisinde bu maden kapatılmayacak olur ise bu durumda burada çok daha büyük bir facia gerçekleşecek. Bütün Fırat, bütün Doğu ve Güney Doğu zehirlenecek.  Yani buranın bir an önce kapısına kilit vurulması gerekiyor.  Felâket, göz göre göre geliyorum dedi."

Erzincan'daki maden faciasında kayıp 9 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor Haber

Erzincan'daki maden faciasında kayıp 9 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde dün altın madenindeki toprak kayması sonucu kaybolan 9 madenciyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgeye giderek çalışmaları inceledi. Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler Köyü yakınlardaki altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. AFAD açıklamasında, 9 ilden personel sevk edildiği bildirilirken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ilk açıklamasında 9 işçiye ulaşılamadığı bilgisi verdi. Adana Barosu Avukatlarından İsmail Hakkı Atal, felaket yaşanan altın madeninin bölgede geniş bir çevrede insan yaşamına ve doğaya zarar verecek boyutta olduğunu iddia etti. İsmail Hakkı Atal, söz konusu madenin ruhsatının iptal edilmesi ve 66 milyon ton olan zehirli atık havuzunun 200 milyon tona çıkarılmak istenmesine karşı hukuk mücadelesi başlattıklarını ifade ederek, "Malatya, Tunceli, Tunceli'deki Munzur Çevre Koruma Bölgesi, bunların hepsini yok edecek şekilde madeni geliştirmek istiyorlar. Bizim bu konuyla ilgili hukuk mücadelemiz başlayalı 3 yıl oldu. Bu madende atık havuzu kapasitesi arttırılmış olsaydı daha büyük bir felaket yaşanacaktı" dedi. Atal, maden ocağının fay hattı üzerinde olduğunu da vurgulayarak, altın madeni ocağının biran öne kapatılması gerektiğini savundu. Arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor Bu arada bölgedeki kayıp 9 madenciyi arama ve kurtarma çalışmaları da aralıksız devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgeyi ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı ve incelemede bulundu. Bakan Yerlikaya yaptığı açıklamada, kayan kütlenin toplam hacminin 10 milyon metreküp, hareket hızının ise saniyede 10 metre olduğunu söyledi. Bölgede 827 personel ve 562 araçla arama-kurtarma çalışmaları yürütülüyor. AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339 arama-kurtarma personeli, 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeği ile çalışmalara destek veriyor. Bölgede yeni bir kayma ihtimaline karşı mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon TIR'ları da görevlendirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.