TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kavurucu sıcaklar

İLKHABER-Gazetesi - Kavurucu sıcaklar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kavurucu sıcaklar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kavurucu sıcaklar, yılda sadece birkaç gün süren eyyam-ı bahuru aratmadı Haber

Kavurucu sıcaklar, yılda sadece birkaç gün süren eyyam-ı bahuru aratmadı

İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha da belirginleşirken, dünyanın birçok bölgesi aşırı sıcaklar, şiddetli yağışlar ve beklenmedik meteorolojik olaylarla mücadele ediyor. Bu durum, hem insan hayatını hem de ekosistemleri olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle haziran ayı başından itibaren başlayan ve yaşamı zorlaştıran kavurucu sıcaklar, yılda sadece birkaç gün süren eyyam-ı bahuru aratmıyor. İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha da belirginleşirken, dünyanın birçok bölgesi aşırı sıcaklar, şiddetli yağışlar ve beklenmedik meteorolojik olaylarla mücadele ediyor. Bu durum, hem insan hayatını hem de ekosistemleri olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle kavurucu sıcaklar, yaşamı zorlaştırırken, aynı zamanda tarım ve su kaynakları üzerinde de ciddi baskılar oluşturuyor. Son yıllarda yaşanan aşırı sıcakların, bir zamanlar sadece birkaç gün süren eyyam-ı bahuru anımsatır hâle geldiğini belirten uzmanlar, "İklim değişikliğinin tetiklediği bu olgu, birçok bölgede hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor." diyor. Kavurucu sıcakların, özellikle yaz aylarında kendini daha belirgin hissettirirken, sağlık sorunlarından tarımsal verim kayıplarına kadar geniş bir yelpazede sıkıntılara yol açtığına dikkati çeken uzmanlar, şu değerlendirmelerde bulunuyor: "Kavurucu sıcakların etkileri; ısı çarpması, sıvı kaybı ve solunum güçlüğü gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler, sıcak hava dalgalarından daha fazla etkileniyor. Yüksek sıcaklıklar, bitkilerin su ihtiyacını artırırken, kuraklığa neden olarak tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Bu durum, gıda fiyatları üzerindeki baskıları da artırarak beslenme güvenliğini tehdit ediyor. İklim değişikliği, bunların yanı sıra, su kaynaklarının azalmasına,  serinlemek için klima kullanımının artmasıyla enerji tüketimini yükseltmesine, şiddetli yağışlarla oluşan sele, dolu ve süper hücre fırtınası gibi meteorolojik olayların sıklığı ve şiddetini de artırmasına yol açıyor." "Ürünler, düzensiz sıcaklardan kavruluyor" Doğa Derneği’nin iklim değişikliğine vurgu yapılan paylaşımında ise şu ifadelere yer veriliyor: "Eyyam-ı bahur sıcaklarının artık ne zaman başladığını anlayamıyoruz. Eyyam-ı bahur, ağustosun genellikle ilk haftasındaki yılın en sıcak günlerine verilen isim. Yılın en sıcak günleri artık sadece bu dönem değil, yaz boyunca ara ara serinlese de kavuran sıcaklar eyyam-ı bahuru aratmadı. Bu sıcaklara 'ham erdiren' sıcakları da deniyor. Üzüm, domates ve incir gibi meyvelerin hamlarını olgunlaştıran bu sıcaklar, bazen bir hafta ya da iki hafta devam ediyor. Bu sene yaşadığımız gibi sıcakların zamanından önce gelmesi meyve ve sebzeyi olumsuz etkiliyor. Üzüm, ceviz ve daha birçok gıda ürünü düzensiz sıcaklardan kavrulabiliyor. Bu durum sadece insanlar için değil doğadaki diğer türlerin de gıdaya erişimini engelleyebiliyor."

Kavurucu sıcaklıklar yerini yağışlı havaya bırakacak Haber

Kavurucu sıcaklıklar yerini yağışlı havaya bırakacak

(Haber Merkezi) - Meteoroloji Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, yurt genelinde görülecek hava sıcaklıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan aşırı sıcaklıklarına ilişkin Çelik, "Balkanlar'dan gelen serin havayla artık ülkemizdeki sıcaklıklar hemen hemen mevsim normalleri civarına indi diyebiliriz." dedi. Özellikle batı ve kuzey bölgelerinde de hafta sonunda ve pazartesi günü aralıklarla sağanak geçişleri beklendiğini belirten Çelik, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu'nun güneyi yağış almayacak. Onun dışında tüm yurtta önümüzdeki 3 gün aralıklarla yağış göreceğiz. Salı gününden itibaren tekrar yağışlar azalıyor. Sadece Doğu Karadeniz çevrelerinde yağışlar devam edecek." diye konuştu. Çelik, hava sıcaklıklarına ilişkin olarak da "Mevsim normallerinin 5 ila 7 derece üzerinde seyreden sıcaklıklar, yarından itibaren mevsim normallerine yaklaşacak, mevsim normallerinin yer yer 1-2 derece üzerinde seyredecek. Salı günü yurt genelinde 1-2 derecelik daha artış olacak ve mevsim normallerinin 3-4 derece üzerine çıkacak ancak geçtiğimiz haftaki kadar yüksek sıcaklıklar beklemiyoruz." değerlendirmesini yaptı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıcaklıkların bunaltmaya devam edeceğini belirten Çelik, "Onun dışında yurdumuzun hemen hemen tamamında önümüzdeki günlerde havalar biraz daha serinleyecek." ifadesini kullandı. Kuvvetli yağış uyarısı Çelik, yurdu bekleyen yağışlı havaya ilişkin olarak, "Cumartesi günü için batı iç bölgelerimizde yani iç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri ve İç Anadolu'nun batısında öğle saatlerinden sonra zaman zaman kuvvetli yağışlar göreceğiz. Cumartesiyi pazara bağlayan gece ve pazar günü de Orta Karadeniz, Samsun, Ordu çevrelerinde yine kuvvetli yağış beklentimiz var. Bu bölgelerde yaşayanların özellikle bu yağışa karşı dikkatli olmasında fayda var." uyarısında bulundu. Başkentte pazar günü gök gürültülü sağanak var Çelik, 3 büyükşehrin hava durumuna ilişkin de şu bilgileri verdi: "Ankara'da cumartesi günü akşam saatlerinde bir sağanak geçişi bekliyoruz. Pazar günü yine gök gürültülü sağanak var. Pazartesi günü ise hava parçalı bulutlu olacak. Güney kesimlerinde belki sağanak yine görebiliriz. Salı gününden itibaren Ankara'da yağış beklentimiz yok. İstanbul'da cumartesi günü için kuzey ilçelerinde yağış bekliyoruz, Karadeniz'e bakan ilçelerinde özellikle akşam saatlerinde kısa süreli sağanak geçişleri olacak. Pazar İstanbul genelinde gök gürültülü sağanak beklentimiz var. Pazartesi İstanbul'da hava parçalı çok bulutlu olacak, yağış beklentimiz yok. İzmir'de de sadece pazartesi kısa süreli bir sağanak geçişi var. Onun dışında bir yağış görülmüyor." Sıcaklıkların 3 büyük ilde mevsim normallerinde veya 1-2 derece üzerinde seyredeceğini bildiren Çelik, "Ankara'daki en yüksek sıcaklıklar 29-30 dereceler civarında. İstanbul yine 30 dereceler civarında, İzmir'in en yüksek sıcaklıkları ise 34-35 dereceler civarında olacak." dedi.

Antalya'daki kavurucu sıcak, tarlalara serilen halıların daha fazla pastelleşmesini sağlayacak Haber

Antalya'daki kavurucu sıcak, tarlalara serilen halıların daha fazla pastelleşmesini sağlayacak

ANTALYA (AA) - Antalya'da 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı Döşemealtı ilçesinde tarlalara serilen binlerce el dokuması halı ve kilimin renklerinin daha kısa sürede daha fazla pastelleşmesini sağlayacak.Bitkilerden elde edilen kök boyası kullanılarak orijinal tezgahlarda üretilen el halılarıyla ünlü Döşemealtı'ndaki yüzlerce dönümlük tarım arazisi, ekinlerin biçilmesinin ardından halılara ev sahipliği yapıyor.Dokuma tezgahlarında kök boyalı iplerle dokunmuş motifleriyle ünlü Türk halıları ve kilimleri, ülkenin çeşitli yerlerinden ilçeye getirilerek önce yıkanıyor ardından da kurutulup onarımdan geçiriliyor.Halılar daha sonra güneş altında mikroplarından arınması ve renginin pastele dönüşmesi için tarlalara seriliyor. Ekin hasadı için tarlalarda günlerce alın teri döken işçiler, aynı tarlalarda bu kez halı mesaisi yapıyor.Binlerce halının yan yana serildiği tarım arazileri, fotoğraf meraklılarının da ilgisini çekiyor.- "Halıları genellikle yurt dışına gönderiyoruz"Killik Mahallesi'nde halı ticareti yapan şirketin saha sorumlusu Ayşe Akbaba, AA muhabirine, yaklaşık 50 yıldır bölgede yazın gelmesiyle "halı tarlaları" oluşmaya başladığını söyledi.Her şirkette en az 3-4 bin halı olduğunu ifade eden Akbaba, her gün ters dönen ve kıvrılan halıları düzelttiklerini, belli aralıklarda da tozlarından arındırdıklarını dile getirdi.Yaz boyunca güneş altında kalan, matlaşıp rengi pastelleşen halıları eylülden itibaren tarlalardan topladıklarını anlatan Akbaba, "Halıları genellikle yurt dışına gönderiyoruz. Renkleri matlaşan Türk halıları büyük ilgi görüyor." dedi.Antalya'da etkili olan kavurucu sıcaklar nedeniyle zorlandıklarını vurgulayan Akbaba, "Kavurucu sıcaklar Antalyalılar ve işçilerimiz açısından kötü oldu ancak halılarımıza, kilimlerimize iyi geldi. Çabuk olgunlaştırmaya yol açtı, renkleri daha çabuk oturdu. Sıcaklıklar, halıların renklerinin daha fazla pastelleşmesini sağlayacak. Halılarımız açısından sıcaktan memnunuz." diye konuştu.Akbaba, son yıllarda çok ziyaretçi ağırladıklarını, gelin ve damatların fotoğraf çektirmek için halı tarlalarını ziyaret ettiğini kaydetti.İşçilerden Nilsu Akbaba da üniversite sınavına hazırlandığını, okul harçlığı için halı tarlalarında çalıştığını belirtti. Her sabah yeni gelen halıları serdiklerini dile getiren Akbaba, sıcakların kendilerini zorladığını ancak halılara iyi geldiğini söyledi.Yaklaşık 3 ay halı tarlalarında çalıştığını anlatan Fadime Sena Çelik de rengarenk motifli halılar arasında çalışmanın kendisini mutlu ettiğini belirtti.Sena Orman ise sıcaklar nedeniyle halıların renklerinin bu yıl daha pastel olmasını beklediklerine işaret etti.

Kavurucu sıcaklar etkisini sürdürmeye devam edecek Haber

Kavurucu sıcaklar etkisini sürdürmeye devam edecek

Aydın Gökçeoğlu (İLKHABER)- Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre, sıcak hava dalgası Türkiye'de etkisini sürdürmeye devam edecek. Geçen hafta 11 Temmuz itibariyle ülkemize gelecek Afrika sıcaklıklarına dikkat çeken meteoroloji 16 temmuza kadar hava sıcaklıklarının 5-6 derece artacağı uyarısında bulunmuştu. Kavurucu sıcakların önümüzde ki günlerde de devam edeceği söyleniyor. SICAK ÇARPMASINA KARŞI UYARI ! Yüksek sıcaklıkların etkisiyle yaşanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için vatandaşlara bazı öneriler sunuldu. Özellikle öğle saatlerinde dışarıya çıkmaktan kaçınılması ve yeterli miktarda su tüketilmesi gerektiği belirtildi. Son dönemde kaydedilen sıcak hava dalgasıyla birlikte hava sıcaklıklarının tehlikeli seviyelere ulaştığı gözlemlendi. Bu durum, vücut ısısının düzenli bir şekilde korunmasını zorlaştırarak, bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Uzmanlar, özellikle öğle saatlerinde dışarıya çıkmanın riskli olabileceği konusunda uyarıyor. Bu saatlerde güneşin dik açısı, vücutta daha fazla ısı birikmesine neden olurken, sıcak hava şartlarından kaynaklı olumsuz etkilerin artması kaçınılmaz olabilir. Sağlık uzmanları, öğle saatlerinde dışarıya çıkmanın önlenmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun yerine, dışarıya çıkmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda, gölgede kalmak ve hafif, serin kıyafetler tercih etmek öneriliyor. Ayrıca, geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlükleri kullanmak da güneşin zararlı etkilerinden korunmada yardımcı olabilir. Bununla birlikte, yeterli miktarda su tüketiminin de önemli olduğu belirtiliyor. Sıcak havalarda vücut daha fazla su kaybeder ve susuz kalma riski artar. Bu nedenle, özellikle öğle saatlerinde, su tüketimi düzenli olarak yapılmalıdır. Susuz kalmak, vücut sıcaklığının artmasına ve dehidrasyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İdeal olarak, günlük su tüketimi miktarının yaklaşık 2-3 litre olması önerilmektedir. İLLERE GÖRE HAVA DURUMU EDİRNE °C, 37°C Parçalı ve az bulutlu İSTANBUL °C, 33°C Az bulutlu ve açık KOCAELİ °C, 33°C Az bulutlu ve açık TEKİRDAĞ °C, 32°C Parçalı ve az bulutlu A.KARAHİSAR °C, 33°C Az bulutlu ve açık DENİZLİ °C, 39°C Az bulutlu ve açık İZMİR °C, 39°C Az bulutlu ve açık MUĞLA °C, 40°C Az bulutlu ve açık ADANA °C, 43°C Az bulutlu ve açık ANTALYA °C, 41°C Az bulutlu ve açık ISPARTA °C, 36°C Az bulutlu ve açık MERSİN °C, 38°C Az bulutlu ve açık ANKARA °C, 34°C Az bulutlu ve açık ESKİŞEHİR °C, 33°C Az bulutlu ve açık KAYSERİ °C, 34°C Az bulutlu ve açık KONYA °C, 34°C Az bulutlu ve açık BOLU °C, 30°C Parçalı ve az bulutlu KASTAMONU °C, 30°C Parçalı ve az bulutlu SİNOP °C, 30°C Parçalı ve az bulutlu, öğle saatlerinden sonra çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı ZONGULDAK °C, 27°C Az bulutlu RİZE °C, 29°C Parçalı ve az bulutlu SAMSUN °C, 29°C Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı TOKAT °C, 31°C Parçalı ve az bulutlu TRABZON °C, 28°C Parçalı zamanla çok bulutlu, gece saatlerinden sonra yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı AĞRI °C, 29°C Az bulutlu ERZURUM °C, 26°C Az bulutlu MALATYA °C, 36°C Az bulutlu VAN °C, 28°C Az bulutlu DİYARBAKIR °C, 42°C Az bulutlu ve açık GAZİANTEP °C, 39°C Az bulutlu ve açık MARDİN °C, 39°C Az bulutlu ve açık ŞANLIURFA °C, 42°C Az bulutlu ve açık

Böbrek ve tansiyon hastalarına "kavurucu sıcak” uyarısı Haber

Böbrek ve tansiyon hastalarına "kavurucu sıcak” uyarısı

ALİ GÜRELİ ADANA (İLKHABER) - Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, meteoroloji verilerine göre ülke genelinde hava sıcaklığının 2 ila 4 derece artacağını belirterek, böbrek ve hipertansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Yahya Sağlıker, böbreklerin, tansiyon, su ve tuz dengesi ile kansızlığı ayarlayan önemli bir organ olduğunu söyledi. Özellikle Adana gibi sıcak iklimi olan kentlerde yaşayan yaşlılar, hamileler, çocuklar ile böbrek ve hipertansiyon hastalarının günün en sıcak olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sağlıker, "Vücut dengesini zorlayan seviyelere ulaşan sıcak yaz günlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı. Türkiye'nin güneyi ve diğer bazı bölgelerde zaman zaman hava sıcaklığı 40 dereceyi aşıyor. Böyle günlerde kronik rahatsızlığı olan hastalar daha fazla dikkat etmeli." dedi.  "ANİ RAHATSIZLIKLAR YAŞANABİLİR" Sağlıker,  sağlıklı kişilerin bile vücut dengesini zorlayan yaz sıcaklarının aşırı nemle birlikte birleştiğinde hipertansiyon ve böbrek hastalarını çok daha fazla zorladığına dikkati çekerek, "Bunun nedeni ise yazın terlemeye ve damar genişlemesine bağlı olarak su ve vücut için yaşamsal öneme sahip sodyum ile potasyum gibi tuzların kaybedilmesi. Bunun sonucunda da damarlar gevşiyor ve kan basıncı düşüyor. Tansiyonu 100/60'tan yani 10/6 dan az olanlar dikkatli olmalı. Tansiyon 90/50 yani 9/5’e  doğru gidiyorsa, hastanelerin acil servislerine gidip doktor kararına göre yüksek tuzlu bir veya iki serum taktırmalılar. Dikkatli olunmaması hâlinde ani beyin, kalp, böbrek, göz, şeker koması rahatsızlıkları yaşanabilir." diye konuştu. Prof. Dr. Yahya Sağlıker, şunları kaydetti: "Aşırı sıcaklardan olumsuz yönde etkilenmemek için vücut terlemeye başlıyor. Vücuttaki sıvı kaybının artması da kan basıncını düzenlemek için kullanılan idrar söktürücü ilaçların etkisiyle hipertansiyon hastalarında ciddi tansiyon düşüklüğüne yol açabiliyor. Bunun sonucunda bayılma ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi önemli problemler gelişebiliyor. Bunu önlemek adına sağlığınız için günde 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Sigara da vücudun ihtiyacı olan anti-oksidan maddelerin verimini azalttığı için bu zararlı maddeden uzak durulması gerekiyor. Düşük miktarda tüketilen alkol de damarları gevşetici etkisiyle kan basıncını düşürüyor. Ancak alkol tüketim miktarı ve sıklığı artarsa ve beraberinde sigara tüketilirse, tansiyonu yükseltiyor. Yaz aylarında güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10.00 – 16.00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkılmamalı. Bu saatlerde güneş altında kalınması sıcağın damarlar üzerindeki büzücü etkisiyle tansiyonu düşürüyor ve terlemeye bağlı olarak sıvı kaybını artırıyor. Ayrıca teri emen kıyafetler tercih edilmeli, mevsimine uygun ve hava alabilen ayakkabılar seçilmeli, güneş şapkası ile cilde uygun koruyucu faktör içeren kremler kullanılmalıdır. Günün sıcak saatlerinde dışarı çıkanlar ise yine bol sıvı tüketmeli ve yüzlerini yıkayarak serinlemeli. Egzersiz, kalp ve damar sağlığı için yaşamsal öneme sahip olduğu için spor akşam saatlerinde yapılmalı. Sıcak havalarda egzersiz yaparken terlemeye bağlı olarak gelişen sıvı kaybına diüretik etkiye sahip hipertansiyon ilaçları da eklenince, tansiyon düşüklüğü kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle güneşin dik geldiği saat 10:00-16:00 saatleri arasında spor yapmaktan kaçınmalı, akşam saatlerinde ve yemekten 2 saat sonra spor yapılmasına özen gösterilmelidir. Tansiyonunuz kontrol altında ise ve ilacınızı düzenli olarak alıyorsanız, soğuk suyla duş almanızda bir sakınca yok. Ancak kontrolsüz tansiyonunuz varsa soğuk duş tansiyon değerlerinizi daha da yükselteceği için önerilmiyor. Bunun yanı sıra ilaç kullanıyor ve yoğun spor yapıyorsanız sıvı kaybınız daha fazla oluyor. Yeterince sıvı almazsanız ve sıcak suyla duş yaparsanız tansiyon değerleriniz fazla düşebilir. Diğer önemli bir husus da lifli ve posalı besinler tüketilmesi. Tuzlu gıdalar aşırı veya az alınmamalı, özellikle çoklu ilaç kullanan ve birden fazla kronik hastalığı olanlar ile tansiyona bağlı böbrek sorunu yaşayanlar da her ay düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidir."

Kavurucu sıcaklar ne zaman gelecek? Haber

Kavurucu sıcaklar ne zaman gelecek?

(Haber Merkezi)- Avrupa Birliği Uzay Ajansı da (ESA) kritik bir uyarıda bulundu. ESA, Avrupa'nın güneyi ve Kuzey Afrika'da Kerberos sıcak hava dalgasının etkili olacağını belirtti. Rekor kıracak sıcaklıkların 48 dereceye kadar çıkabileceğini belirten ESA, Türkiye'nin de söz konusu ülkeler arasında yer aldığını belirtti. ESA'dan yapılan açıklamada, "Güneyden gelen Kerberos (adını Dante'nin Inferno'daki canavardan almıştır) adlı bir antisiklon - yüksek basınç alanı - İtalya'nın büyük bölümünde sıcaklıkların 40°C'nin üzerine çıkmasına neden olacak. Küresel sıcaklığın daha da artması ve daha fazla hava rekorunun kırılması bekleniyor" denildi. İstanbul'da Sıcaklıklar 7-8 derece artacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) batı bölgelerde etkili olacak sıcak hava dalgasıyla ilgili uyarı geldi. AKOM'dan yapılan açıklamada, “Bugün öğle saatleri itibariyle İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden Afrika kökenli yeni ve sıcak hava dalgası altına giriyor. Aynı anda etkili olan iki ayrı sistemin çöl sıcaklarını batı kesimlere taşımasıyla 2 gün boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin 6-8°C üzerine yükseleceği, bölgesel olarak yeni sıcaklık rekorlarının ölçülebileceği tahmin ediliyor. Artan sıcaklıklar ve düşük seyreden nem oranlarının, çalı ve orman yangını riskini de yükselttiğini dikkate alan İBB Ekipleri, 2 gün boyunca nöbet sistemiyle teyakkuzda olacak " denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.