TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kavun

İLKHABER-Gazetesi - Kavun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kavun haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana'da hava sıcaklığı tarlada ürünleri yaktı Haber

Adana'da hava sıcaklığı tarlada ürünleri yaktı

Adana'da son günlerde etkili olan aşırı sıcak hava dalgası, Yüreğir Ovası'ndaki tarım arazilerini de olumsuz etkiledi. Sıcaklıkların 40 dereceyi aşması nedeniyle karpuz, kavun ve domates gibi ürünler yanmaya başladı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2023 yılını zor geçiren çiftçilerin 2024’te de sıcaklık felaketiyle umudunu kaybettiğini belirterek, “Tarımın geleceği ve gıda güvenliği tehlikede, acil eylem planı oluşturulmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır" dedi. Çiftçiler, bu yılki sıcaklığın son 10 yılın en sıcağı olduğunu ve ürünlerin kavrulduğunu dile getiriyor. Özellikle karpuz ve kavunlarda büyük zararlar olduğunu belirten üreticiler, ürünlerin hasat etmeden çöpe gideceğini ifade ediyor. Domateslerde de güneş yanığı ve çürüme gibi problemler yaşanıyor. Çiftçiler, bu durumun ürün kaybına ve fiyat artışlarına neden olacağından endişe ediyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, aşırı sıcak havanın tarımsal üretime büyük zarar verdiğini söyledi. Doğan, "Bu yılki sıcaklıklar rekor seviyede. Özellikle Yüreğir Ovası'ndaki tarım arazileri aşırı sıcaklıktan olumsuz etkileniyor. Karpuz, kavun ve domates gibi ürünlerde büyük zararlar var. Bu durum ürün kaybına ve fiyat artışlarına neden olacak" dedi. Çiftçilere sulama sistemlerini daha etkin kullanmalarını tavsiye eden Doğan, şunları kaydetti: "Çukurova’da sıcaklık üst seviyede. Sebze ve meyveler yandı. Çiftçiler büyük zararda. Türkiye’nin en verimli tarım bölgelerinden biri olan Çukurova’mız, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle karşı karşıya. Bölgemizde 2 Haziran’da başlayan aşırı sıcaklar 5 - 6 Haziran’da en yüksek seviyeye ulaştı, sebze ve meyvelerin tamamına yakını büyük zarar gördü. Narenciyenin bir bölümü ve karpuz, kavun, domates, biber gibi ürünlerin neredeyse tamamının üst bölümleri yandı. Bazı çiftçilerimiz hiç tarlaya giremezken bazı çiftçilerimiz tarlaya girip kurtarabildiği kadar ürünlerini toplamaya çalıştı. Sıcaklıklar bu yıl olağanüstü seviyelere ulaşması sonucu çiftçiler ürünlerini korumak için elinden geleni yaptı, ancak sıcak hava dalgası karşısında çaresiz kaldı. Tarım arazilerinde ciddi hasar var. Çiftçiler, ürünlerinin yanması sonucu ciddi ekonomik kayıplar yaşarken, bölge ekonomisi de bu durumdan olumsuz etkilendi. Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri olarak bilinen, geniş tarım alanlarıyla hem yerel hem de ulusal düzeyde gıda güvenliğine büyük katkıda bulunan bu bölge son yıllarda artan iklim değişikliği etkileri ile tehdit altında. Çukurova’daki çiftçiler, bu zorlu süreçte destek bekliyor. Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini değil Adana’nın afet bölgesi olarak ilan edilmesini bekliyor. 2023 yılını zor geçiren çiftçilerimiz 2024’te de gelen bu sıcaklık felaketiyle umudunu kaybetti. Tarımın geleceği ve gıda güvenliği tehlikede, acil eylem planı oluşturulmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır."

Kamyonlarla kavun ve karpuzlar ücretsiz dağıtıldı Haber

Kamyonlarla kavun ve karpuzlar ücretsiz dağıtıldı

Adana’da ücretsiz dağıtılan kavun ve karpuzlar vatandaşların yüzünü güldürdü. Kentin birçok mahallesinde kamyonlarla kavun ve karpuz dağıtıldı. Adana’da yetişen kavun ve karpuzlar bir hayırsever tarafından Adana'daki Mardinliler Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (MAR-DAD) yönetimine halka dağıtılması üzerine teslim etti. Dernek üyeleri 2 gün arayla farklı mahallelerde 1 kamyon karpuz ve 1 kamyon kavunu halka dağıttı. İHTİYAÇ SAHİPLERİ FAYDALANDI İhtiyaç sahiplerinin yoğun olduğu Gülbahçe, Dağlıoğlu, Meydan, Dumlupınar, İstiklal ve Emek mahallelere bir kamyon dolusu karpuz ile giden MAR-DAD yönetimi, hayırsever tarafından bağışlanan kavunları halka ücretsiz dağıttı. Ücretsiz dağıtılan karpuzdan almak için çok sayıda mahalle sakinleri adeta birbirleriyle yarıştı. BİR KAMYON KAVUN DAĞITILDI İki gün sonra ise, yine bir hayırsever iş adamı tarafından bir kamyon dolusu kavun MAR-DAD yönetimine teslim edildi. MAR-DAD Başkanı Hüseyin Talay ve Yönetimi tarafından ihtiyaç sahibi insanların yaşadığı farklı mahallelere kamyon götürüldü. Yeşilyurt, Sümer, İboosman, , Yenibaraj, Yenibey, Barbaros, Hürriyet, Şehit Duran ve Yamaçlı Mahallelerine  kavun dolu kamyonla giden MAR-DAD yöneticileri, ihtiyaç sahiplerini kavun ve karpuzları elleriyle dağıttı. İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER Kavun dağıtımında ilginç görüntüler ortaya çıktı. Çocuk yaşlı, genç her yaştan kesim ücretsiz kavunlardan almak için adeta birbirleriyle yarıştı. Çocuklar ve kadınlar ücretsiz dağıtılan kavunlardan fazla fazla almak için büyük mücadele verdi. Vatandaşlar aldıkları çok sayıda kavun ve karpuzları taşımakta zorlandı. VATANDAŞLAR TEŞEKKÜR ETTİ Vatandaşlar ücretsiz dağıtılan bu kavunlar için emeği geçen herkese teşekkür etti. Adana'daki Mardinliler Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (MAR-DAD) Başkanı Hüseyin Talay ise, ismini vermek istemeyen bir hayırsever tarafından kavun ve karpuzların dağıtılması üzerine kendilerine teslim edildiğini söyledi. Kendilerinin de ihtiyaç sahibi insanların bulundukları mahallelerde kavun ve karpuzları dağıttıklarını aktaran Talay, “Allah yapılan hayırları kabul etsin” dedi.

Niğde'de kavun tarlada kaldı, üretici zarar etti Haber

Niğde'de kavun tarlada kaldı, üretici zarar etti

AYDIN GÖKÇEOĞLU ADANA (İLKHABER) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Bor ilçesi Çukurkuyu Kasabasında kavun üreticilerini ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. Üreticilerin, kavunun tarladaki satışının kilosu 1 liraya kadar düştüğünü, işçi maliyetini bile karşılamadığı için hasat etmeyi düşünmediklerini, tarlaya hayvan sürüp kalan ürünü hayvan yemi olarak kullanacaklarını belirttiklerini aktaran Gürer, "Tarlada 1 liraya alınan kavunun kilosu büyükşehirlerde 15 lirayı buluyor. Buradan 1 liraya alan tüccar hadi 2-3 katına satsın ya ad 5 liraya satsın. Bu fiyata bile kar edebilir. Ancak 10-15 katına satıyorlar. Çiftçiyle ticaret yapanlar 10 kat zengin oluyor ama çiftçi hep yerinde sayıyor" dedi. Gürer, akaryakıta gelen zamların, ürünün nakliyesinde sorun yaşattığı için kavunun büyük ölçüde tarlada kaldığını belirterek, "Ürün yalnızca yetiştirilmekle olmuyor, bunun farklı bölgelere ulaştırılması gerekiyor. Ancak mazot zammı nakliyeyi etkileyince ürünün satışında problem yaşanıyor" diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanının, Niğde'deki kavun üreticisinin sesine kulak vermesini isteyen Gürer, "Kavun tarlada kaldı, 1 liraya satmak istemeyen üretici kavunu hasat etmiyor ve tarlaya hayvan sürecek. Tüketici pahalıya ürün alıyor, üretici ürününden kar elde edemiyor. Aracılar karlarından taviz vermiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da bu konuda planlama yapmadığı için olan çiftçiye oluyor" ifadelerini kullandı. Gürer, "Üretici ürettiği ürünü satmakta zorlanıyor, çünkü tüccara mahkûm. Kamu bu anlamda üreticinin yanında olmalı. Kavunun tarlada kilosu 1 lira, kamyon üzeri pazarcı tezgahında 10 lira, markette ise kilosu 15 lira. Bu durumda ürün üreticiden çıkınca fiyat üzerine fiyat eklenmesi ile tüketici pahalı ürün ile karşılaşıyor. Akaryakıt zamları önemli etkisinin yanında el değiştirdikçe aracı da kazancından taviz vermiyor. Üreten kazanamıyor. Çukurkuyu'da gezdiğim tarlalarda tonlarca kavun tarla da kalmış, hayvanlara yem oluyor. Büyük kentlerde kavun alamayan insanlarımız var. İktidar vurdumduymaz süreci izliyor. Üretim planlaması yok, tarlada kalan ürünü doğrudan tüketiciye eriştirmeye yönelik düzenlemesi yok. Üreten ve tüketenin ürünlerde yaşadığı soruna seyirci kalan bir iktidarla gıdada yaşanan sorunlar azalmıyor, artıyor" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.