TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karadeniz

İLKHABER-Gazetesi - Karadeniz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karadeniz haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Rize'nin Hemşin İlçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi Haber

Rize'nin Hemşin İlçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Rize'nin Hemşin ilçesinde bugün saat 12.02'de 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, depremin merkez üssü Hemşin ilçesi olarak kaydedildi. Deprem, kısa süreli paniğe yol açarken, şans eseri can ve mal kaybı yaşanmadığı bildirildi. Bölgedeki vatandaşlar, sarsıntıyı hissedip paniğe kapılırken, yetkililer vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Rize Valisi Baydaş: “Herhangi bir olumsuzluk yok” Rize’nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalardan bulunan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, depremden kaynaklı olarak herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını kaydetti. Baydaş “Bugün AFAD başkanlığımızın bize bildirdiği veri ile 4.7 şiddetinde Hemşin merkezli bir deprem yaşadık. Şu an itibariyle bize yansıyan herhangi bir ihbar herhangi bir olumsuzluk yok. Bütün ekiplerimiz saha taramalarına devam ediyorlar. Hem AFAD il müdürümüzden hem de kaymakamımızın aldığım bilgiye göre herhangi bir hayat etkileyici bir sıkıntımız yok, herhangi bir bize yansıyan bir olumsuzluk yok” dedi. Yapılacak konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi gerektiğini bir kez daha gördüklerini ifade eden Baydaş “Ülkemiz deprem bölgesidir. Depreme hazırlıklı olmamız lazım. Ön hazırlığımızı yapmamız lazım. Konuklarımızın depreme uygun hale gelmesi lazım. Bu yaşadığımız depremde bize bunu tekrar hatırlatmaya vesile oldu. Ben bütün hemşerilerimize geçmiş olsun diyorum. Saha aramızda yaşadığımız herhangi bir olumsuzluğun olmadığını hamd ederek görmüş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Artvin Şavşat güzelliği ve doğasıyla büyülüyor Video Galeri

Artvin Şavşat güzelliği ve doğasıyla büyülüyor

Türkiye'nin saklı cenneti olarak nitelendirilen Artvin'in "sakin şehir" ünvanlı Şavşat ilçesi sonbaharda doğanın farklı renkleriyle göz dolduruyor. Artvin'in Ardahan sınırındaki ilçesi Şavşat, masal diyarlarını andıran tabiatı, gölleri, ahşap mimarisi, milli parkları, yaylaları ve yaban hayatı çeşitliliğiyle ziyaretçilerine dört mevsim farklı güzellikler sunuyor. Her mevsim ayrı güzelliğe bürünen "sakin şehir" ünvanlı ilçe, özellikle sonbaharda bitki örtüsünün büründüğü sarı, yeşil, kırmızı, turuncu ve kahverenginin tonlarıyla fotoğraf ve doğa tutkunlarından talep görüyor. Doğada renk değişimin yaşanmaya başladığı ekimin ilk haftasından kasım ortalarına kadar devam edecek görsel şölen için ilk turlar ilçeye gelmeye başladı. Didem Çukur, Şavşat'ın sonbahar güzelliğini görüntülemek için turla İstanbul'dan bölgeye geldiklerini söyledi. Her yıl sonbaharda Artvin'e geldiğini belirten Çukur, "Özellikle ekim ayında burada renkler çok güzel oluyor. Rize ve Artvin bölgesinin doğa olarak eşi benzeri yok. Ülkemizin her yeri güzel ama Karadeniz bir başka." dedi. Çukur, ilçede köyleri dolaşıp Şavşat Karagöl'ü gezdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Şimdi de Balık Gölü'nü geziyoruz. Burada o kadar çok gezilecek yer var ki her yer çok güzel. Artvin'e gelirken harcadığımız zaman ve paranın karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Ben her yıl farklı arkadaş gruplarımla geliyorum ve herkes 'İyi ki geldik.' diyor. Burası bir Karadeniz masalı ve rüyası. Bir masalın içindeyiz. İnsanı, havası, suyu ve doğası bambaşka. Ruhumuzu dinlendiriyoruz." - "Sonbaharın en güzel renklerini Şavşat ve köylerinde görüyoruz" Rize'den Şavşat'ın Pınarlı köyünde bulunan Balık Gölü'ne tur düzenleyen seyahat acentesi sahibi Halil İbrahim Kesici ise Rize, Trabzon, Artvin özelinde turlar düzenlediklerini aktardı. Sonbahar renklerini görmek isteyen grupla Şavşat ilçesine geldiklerini anlatan Kesici, şunları kaydetti: "Sezonun ilk turunu Şavşat'a yaptık. Kasımın ortasına kadar sonbahar turlarını sürdürüyoruz. Turistlerin en sevdiği yerlerin başında geliyor Artvin. Şavşat, Borçka ve Ardanuç ilçelerini gezdiriyoruz. Buralar böyle bakir ve güzelken bu güzelliği görmelerini herkese tavsiye ediyorum. Sonbaharın en güzel renklerini Şavşat ve köylerinde görüyoruz. Bu nedenle buraya çok sayıda tur düzenliyoruz."

Uraloğlu: İnceburun Deniz Feneri, 161 yıldır Karadeniz’de gemilerin pusulası oluyor Haber

Uraloğlu: İnceburun Deniz Feneri, 161 yıldır Karadeniz’de gemilerin pusulası oluyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İnceburun Deniz Feneri’nin 161 yıldır denizcilere güvenli bir rota sunduğunu vurgulayarak, “5 nesildir Çilesiz ailesi tarafından bakımı yapılan fener, Karadeniz’deki denizcilerimizin adeta pusulası olmuştur. Böylesi tarihi yapıların korunmasını sadece bir görev değil, milli bir sorumluluk olarak görüyoruz” dedi. “161 Yıldır Karadeniz’deki denizcilerimizin adeta pusulası oldu” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin en kuzey ucu Sinop’ta bulunan İnceburun Deniz Feneri’nin yerden 9 metre, deniz seviyesinden ise 26 metre yükseklikte yer aldığını kaydederek şunları söyledi: “1863 yılında inşa edilen ve 5 nesildir Çilesiz ailesi tarafından bakımı yapılan fener, 161 yıldır Karadeniz’deki denizcilerimizin adeta pusulası oldu. Bizler, böylesi tarihi yapıların korunmasını sadece bir görev değil, milli bir sorumluluk olarak görüyoruz.” dedi. “İnceburun Deniz Feneri, Çilesiz ailesinin gözü, gönlü ve emeğiyle bu zamana kadar ışığını hiç kaybetmedi” İnceburun Deniz Feneri’nin 5. kuşak bakıcısı Erol Çilesiz’in 1992 yılından bu yana babasından devraldığı mirası başarıyla sürdürdüğünü belirten Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Erol Bey’in büyük dedesi Şaban Bey’den başlayarak, Haşim Bey, Ahmet Çilesiz, Hüseyin Çilesiz ve şimdi de Erol Çilesiz, bu önemli görevi başarıyla yerine getirdiler. İnceburun Deniz Feneri aynı zamanda nesilden nesle aktarılan bir mirastır. Bu tarihi fenerin varlığını sürdürebilmesi, başta Erol Çilesiz ve ailesi olmak üzere büyük emek veren insanların sayesinde mümkün olmuştur. İnceburun Deniz Feneri, Çilesiz ailesinin gözü, gönlü ve emeğiyle bu zamana kadar ışığını hiç kaybetmedi. Biz de onların bu özverisine her zaman minnettarız. Denizcilerimizin güvenliğini sağlayan bu ışığın hep yanması için elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz.” İnceburun Deniz Feneri’nin 5. kuşak bakıcısı Erol Çilesiz ise aile mesleğinin öyküsünü anlatırken şunları söyledi: “Babam bu fenerde görevliyken, 1965 yılında doğdum ben. Yani çocukluğumdan beri aşinayım fenerdeki zorlu çalışma şartlarına. 1992 yılından beri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait bu fenerde hizmet vermekteyim. İnceburun Feneri, her şeyden önce bizim için bir iş yerinden fazlasıdır. Burası bizim evimizdir, yuvamızdır.” Erol Çilesiz, “Seyir yardımcısı olarak bu noktada denizlerimizdeki seyir emniyetini sağlıyoruz. Teknolojik olarak sürekli olarak kontrol altında olsa da gece boyu devamlı olarak fenerimizin mekanizmasını ve ışığını kontrol ederiz. Her sabah da rutin bakımlarımızı ve temizliğimizi yaparız. Hava şartlarına göre küçük bakım onarımlarını gerçekleştiririz. Düzenli aralıklarla da fenerde büyük bakımlarımız olur. İşimi gerçekten çok severek yapıyorum ve Türkiye’nin en kuzey ucundan; tarihî İnceburun Fenerimizden tüm denizcileri ve denizi sevenleri selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Karadeniz'de palamut bolluğu: Balıkçılar ve tüketiciler memnun Haber

Karadeniz'de palamut bolluğu: Balıkçılar ve tüketiciler memnun

Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren avlanmaya başlanan palamut bolluğuyla yüzleri güldürdü.Trabzon'da av yasağının kalkmasının ardından "Vira bismillah" diyerek denize açılan Karadenizli balıkçı tekneleri, limana bol miktarda palamutla dönmeye devam ediyor. Açık denizlerde avlanan palamutlar, gün ağarırken ilk olarak Trabzon Toptan Balık Hali'ne, ardından da balık pazarına götürülerek tüketicisiyle buluşturuluyor. Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, 2024-2025 sezonunun 1 Eylül itibarıyla istavrit ve palamutla başladığını söyledi. İstavritin boyut olarak güzel olduğunu ancak avcılığının pek olmadığını dile getiren Mutlu, "Palamutta ağır bir avcılık var. Yalnız çok ilginç de bir şey var. Geçen yıl Batı Karadeniz'de olan avcılık bu sene tam tersine Doğu Karadeniz'de oldu. İlk başlarda Ordu ve Giresun arasında, şimdi ağırlıklı Rize ve Hopa üzerinde avcılık var." dedi. "3 tane ile rahatlıkla doyabilir" Mutlu, halkın ucuz balık yemesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, "Pazarda satılan fiyatı çok değil. En fazla gördüğüm kadarıyla 75 lira civarında. Hatta 3 tanesi 200 liraya olan balık da var. 3 tane ile 4 kişilik aile rahatlıkla doyabilir. Dediğimiz gibi bizim için tek sevindirici tarafı halkın bol bol ucuz balık yemesi." diye konuştu. Hamsiden beklentilerine de değinen Mutlu, şunları kaydetti: "İnşallah havalar biraz daha serinler ve bu arada da hamsi çıkar. Balıkçının umudu hamsiyle seviniriz. Akşam burada bir teknemiz vardı. Reisimizle biraz sohbet ettik. 'Parça parça hamsiler var' dedi. Tabi hamsi biraz da iklime bağlı çünkü hava sıcak olursa göçünü çok çabuk tamamlıyor, hava soğuk olursa tahmin ediyorum yakın bir zamanda hamsiyle de buluşacağız gibi görünüyor."  Bu yıl en fazla palamut avlandı Trabzon Toptancı Balık Hali'nde komisyoncu Recep Denizer de bu sene son yılların en fazla palamut avının yapıldığına dikkati çekti. Denizer, 2005'ten bugüne kadar parçalı bir avlanma olduğunu ifade ederek, "Bu yıl palamut inanılmaz oldu. Bundan sonra da daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. İnanılmazın üzerinde bir palamut olacak, tahminler bunu gösteriyor. Denizdeki teknelerle görüştüğümüzdeki görüntü bu. İnşallah bol olur, vatandaş yer. " değerlendirmesini yaptı. Fiyatların da uygun olduğuna işaret eden Denizer, "Protein olarak balık inanılmaz bir besin. İnşallah bol olur, çok fazla olur. Biz sürümden kazanırız, vatandaş da yer. Arzumuz, istediğimiz bu." ifadelerini kullandı. Halk ve balıkçılar memnun Denizer, palamut avından sonraki sürece de değinerek, "Bol palamudun olduğu yıllarda hamsi sıkıntıları çıkıyor. İnşallah bu sene hamsi sıkıntısını yaşamayız. Vatandaş artık hamsiye alışmıştı. Son belki 20 yıldan beri böyle bol palamut olmadı. Bu yıl olursa inşallah mutlu olacağız ama hamsinin de olmasını istiyoruz." dedi. Baba mesleği balıkçılığı küçük yaşlardan itibaren sürdüren Cem Yazıcı ise sezonun iyi gittiğini belirterek, "Geçen seneye oranla palamut on numara. Geçen sene vatandaşımız bu balığı mumla aradı. Palamut şu an çok iyi. Alıcılar da memnun. Tane 75, üç tanesi 200 lira. Bugün bir tavukla kıyasladığınız zaman haliyle daha uygun. Bir palamut neredeyse 850-900 gram, 1 kilograma yakın geliyor. Uygun yani. Vatandaşımız da memnun, biz de memnunuz." diye konuştu.

Karadeniz'in mavileştirilmesi için büyük adım: Dünya Bankası'ndan 6,39 milyon dolarlık destek Haber

Karadeniz'in mavileştirilmesi için büyük adım: Dünya Bankası'ndan 6,39 milyon dolarlık destek

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa'nın en kirli denizlerinden biri haline gelen Karadeniz, Dünya Bankası'nın desteğiyle yeniden hayat bulacak. Bankanın onayladığı 6,39 milyon dolarlık hibe, Karadeniz'in Mavileştirilmesi (BBSEA) projesi kapsamında kullanılacak. Bu proje, bölgedeki ülkelerin kirliliği azaltma çabalarını destekleyerek Karadeniz'in ekolojik dengesinin yeniden kurulmasına yardımcı olacak. PROJENİN HEDEFLERİ BBSEA projesi, Karadeniz'deki kirliliğin başlıca nedenlerinden biri olan ötrofikasyon sorununu çözmeye odaklanıyor. Proje kapsamında; Yenilikçi Çözümler: Kamu kurumları, kalkınma ortakları ve yatırımcılar, kirliliği önleme ve azaltma konusunda yeni ve etkili çözümler geliştirecek. Düzenleyici Çerçeveler: Ülkelerin su yönetimi, tarım ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili mevcut düzenlemeleri gözden geçirilerek uluslararası standartlara uygun hale getirilecek. Ulusal Yatırım Önerileri: Kirlilik azaltma ve yönetimi konusunda ulusal yatırım önerileri geliştirilerek bilgi paylaşımı sağlanacak. BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ BBSEA projesi, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Proje, Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi ve Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilikçilik Gündemi gibi önemli belgelerle uyumlu olarak yürütülecek. SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN BİR ADIM Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Strateji ve Operasyonlar Direktörü Carolina Sanchez-Paramo, projenin önemini vurgulayarak, iklim değişikliğinin Karadeniz'deki kirlilik sorununu daha da kötüleştirdiğini belirtti. Projenin, bölgedeki ekosistemleri ve toplulukları korumak için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Karadeniz'de Palamut bolluğu fiyatları düşürdü Haber

Karadeniz'de Palamut bolluğu fiyatları düşürdü

Samsun’da deniz av yasağının kalkmasının ardından palamut bolluğu yaşanıyor. Karadeniz’in cömert yüzü, balıkçıları ve vatandaşları sevindirdi. Palamutun tanesi, ilk gün 80 TL’den satılırken, bugün 50 TL’ye düştü. Balıkçılar, bu bolluğun devam etmesi durumunda palamut fiyatlarının 30 TL’ye kadar düşebileceğini belirtti. Samsun’da palamudun bu kadar ucuz olmasını beklemeyen vatandaşlar, bol bol palamut alarak fırsatı değerlendirdi. Ayrıca, mezgit ve istavritin kilosu 50 TL’den, barbunun kilosu ise 80 TL’den satışa sunuluyor. PALAMUT 50 TL Balık satıcısı Onurcan Köse, palamut bolluğunun fiyatları daha da düşürebileceğini belirtti: “Bu sene palamutta bolluk var. İlk gün 80 TL’den satılan yarım kiloluk palamudun tanesi bugün 50 TL’ye düştü. Eğer bolluk devam ederse palamudun tanesi 30 TL’ye kadar düşebilir. Bugün 150 kasa palamut getirdik ve öğlene kadar 75 kasa palamut sattık. Akşam saatlerine kadar tükeneceğini umuyoruz.” Vatandaşlar, palamudun bu kadar ucuz olacağını beklemediklerini ifade etti. “Palamudun bol olduğu söyleniyordu ama bu kadar ucuz olacağını beklemiyorduk. Tanesi 75 ya da 100 TL’den satılır diye düşünmüştük. Palamut fiyatları kırmızı et ve tavuğa göre oldukça ucuz. İnşallah zaman geçtikçe fiyatı daha da ucuzlar” diyen vatandaşlar, palamuttan bolca alarak bu fırsatı değerlendirdiler. Samsun’da mezgit ve istavritin kilosu da 50 TL’den satılırken, barbunun kilosu ise 80 TL olarak satışa sunuluyor. Karadeniz’in balık ambarı olan Samsun’da balık fiyatları, bu yıl palamut bolluğuyla birlikte ekonomik bir döneme girdi.

Akdeniz’de tekneler demir alacak, tezgâhlar balıkla dolacak Haber

Akdeniz’de tekneler demir alacak, tezgâhlar balıkla dolacak

Denizlerde 15 Nisan 2023 tarihinde başlayan avlanma yasağı, Ege, Marmara ve Karadeniz'de 1 Eylül itibariyle sona erdi. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla her yıl düzenli olarak yapılan avlanma yasağı sezonu, Akdeniz hariç tüm denizlerde sona ererek bereketli bir şekilde başladı. Denize kıyısı olan diğer yerleşim bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz’e kıyısı olan Mersin, Adana ve Hatay'daki balıkçılar da yeni avlanma sezonu için teknelerinin son hazırlıklarını yapıyor.  Mersin, Adana ve Hatay’daki balıkçı kooperatifleri başkanları, tekne ve ağların bakımlarının özenle yapan balıkçıların, 15 Eylül’de demir alarak 'bereketli bir dönem' dileğiyle denize açılacaklarını ifade etti. Balıkçı Orhan Acar, yeni avlanma sezonunu sabırsızlıkla beklediklerini ifade ederek, "Yeni sezonunun bereketli olmasının diliyoruz. 'Vira bismillah' diyerek açılacağımız denizden, sepetlerimiz dolu dolu dönmek istiyoruz. Tezgâhların balıkla dolması, fiyatları da aşağıya çekecektir. Tezgâhlar balık dolsun, vatandaş bol balık yesin" dedi. "Haftada 5 öğün balık tüketilmeli" Uzmanlar ise A ve D vitamini bakımından önemli bir protein kaynağı olan balığın haftada 5 öğün tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Çocuklarda zekâ açısından da son derece yararlı olan bu besin kaynağının mutlaka sofralarda yer bulması önerisinde bulunan uzmanlar, "Sindirimi son derece kolay olan balık, her yaştan insanlarca mutlaka tüketilmeli. Bazı balıklar, bazı mevsimlerde yağlı olduğu için ızgarada, az yağlı olanların fırında, yağsız olan balık türlerinin de genellikle yağda kızartılarak pişirilmeli. Tüketicilerin, balığın yağlı olup olmadığı konusunda mutlaka satıcıdan bilgi almasında yarar var.” Balık takvimi Balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranının dikkate alınarak hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar olduğu bilgisi veren uzmanlar, şunları kaydetti: “Bu takvime göre, levrek, çipura, palamut, sardalya, barbun, mercan ve lüfer gibi balıklar, eylül ayında sofralara lezzet katacak balıklar arasında yer alıyor. Yılın 12 ayına göre hazırlanan balık takvimi, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Marmara ve boğazlarda tutulan deniz ürünlerinin en iyi ve lezzetli, yenilebilecek, lezzetsiz ve yenilmeyecek zamanları konusunda tüketicilere bilgi veriyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.