TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kale

İLKHABER-Gazetesi - kale haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kale haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarihçi Yanık:  Haber

Tarihçi Yanık: "Çem Kalesi'nin duvarlarında bulunan alfabe çözülürse Çukurova tarihi baştan yazılır"

Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde bulunan Çem Kalesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yapı olarak dikkat çekiyor. Ancak kale surlarında yer alan ve henüz çözülememiş kitabeler, bilimin ve tarih araştırmacılarının ilgisini çekiyor. Çem Kalesi’nin Sırları Mehmetli Beldesi sınırlarında bulunan Çem Kalesi, dik ve sarp bir kayalığın üzerine inşa edilmiş. Kale surlarında yer alan üç farklı kitabe, hangi medeniyete ait olduğu bilinmeyen bir alfabe ile yazılmış. Bu kitabelerin içeriği ve kullanılan dil hakkında yapılan araştırmalar, şu ana kadar kesin sonuçlar vermedi. Yanık: "Dünyada henüz çözülememiş gizemli alfabe çözülürse Çukurova tarihi baştan yazılır" Araştırmacı Tarihçi-Yazar Yurdaer Yanık, Çem Kalesi’ndeki yazılı metinlerin dünya genelinde çözülememiş ender yazıtlardan biri olduğunu belirtti. Yanık, “Bu metinler, Çukurova tarihinin yeniden yazılmasına yol açabilecek nitelikte. Kale, Ortaçağ’da oldukça korunaklı bir ticaret yolu üzerindeydi ve Osmanlı döneminde Vannos Kalesi olarak biliniyordu. Sur duvarlarında bulunan üç ayrı kitabe, devşirme taşlardan yapılmış ve şu ana kadar gizemi çözülememiştir” dedi. Metinlerin Alfabe Benzerlikleri Yanık, kitabelerdeki bazı harflerin İskit Türklerinin kullandığı alfabeye benzediğini, ancak İskit alfabesi olmadığını ifade etti. Ayrıca bazı harflerin Göktürk alfabesine de benzer olduğunu belirtti. “Bu yazılı metinler çözülürse, Çukurova'nın tarihi hakkında yeni bilgiler elde edilebilir” şeklinde konuştu. Yanık, bilim insanlarını ve akademisyenleri bu gizemli kitabeleri çözmeye davet ederek, metinlerin tarihsel ve kültürel önemi konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Haber

"Kaleler Şehri Andırın" 26'sı tescilli 70 kaleye ev sahipliği yapıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - MANSUR ÖKSÜZ - Kahramanmaraş'ın tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Andırın ilçesi, 26'sı tescilli 70 kaleye ev sahipliği yapıyor. Kent merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer alan, onlarca medeniyete ait izler barındıran "Kaleler Şehri Andırın", Küçükayrıcatepe, Azgıt, Meryemçil, Akkale ve Haştırın kaleleri başta olmak üzere 26'sı tescilli 70 kaleyi bünyesinde barındırıyor.Çeşitli kaynaklarda Roma dönemi öncesinde inşa edildiği belirtilen ilçe sınırları içerisindeki kaleler, tarihi ipek yolu üzerinde yer almaları ve hikayeleriyle ilgi çekiyor.Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan, AA muhabirine, amaçlarının doğal güzelliklerinin yanı sıra onlarca tarihi kalesiyle turizmin önde gelen kentleri arasında yer almak olduğunu söyledi.İlçeye gösterilen ilginin her geçen gün arttığını anlatan Doğan, bu durumun en büyük nedenlerinden birisinin eski İpekyolu üzerinde konumlanan kaleler olduğunu ifade etti.Doğan, bölgenin doğal ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıktığına dile getirerek, şöyle devam etti:"Kışın 35 bin olan nüfusumuz yaz sezonunda 150 bini aşıyor. Bütün tarih ve doğa severleri ilçemize bekliyoruz. Burada kalelerimizin yanı sıra ibadethaneler, mozaik alanları, kaya mezarları, birçok kanyon ve vadilerimiz var. Şu an bulunduğumuz Küçükayrıcatepe ve Meyremçil kalelerinde incelemelerde bulunduk. Biz buraların tarihi geçmişinin sağlıklı bilimsel olarak tespit edilmesini talep ediyoruz. Çünkü bilindiği gibi ilçemizin her mahallesinde, her köşesinde bir tarihi kalıntı var ama bunların tarihi geçmişi sağlıklı olarak tespit edilebilmiş değil. Kaleler ile ilgili 3-4. yüzyıl diyenler vardı ama bugün hocalarımız incelediler, Meyremçil kalemizin M.Ö. Helenistik döneme ait olduğunu ifade ettiler."Bölgeyi ziyaret edenlerden Tarihçi Yazar Dr. Aytül Kaplan da Meryemçil Kalesi'nde incelemelerde bulunduklarını söyledi.Bölgenin M.Ö. 1974-1719 yılları arasında hüküm süren Mama Krallığı'na ev sahipliği yaptığını düşündüklerini aktaran Kaplan, "Tezim Helenistik Roma dönemi, Kilikya yerleşimleriydi ve Geben kalesi bunun içesinde çok önemli bir yere sahipti, çünkü Meyremçil beli, Kilikya ile Kapadokya'yı birbirine bağlayan en önemli geçitlerden birisi." diye konuştu.Araştırmacı Yazar Celil Çınkır da 13 Yıldır Andırın ilçesindeki kaleleri incelediğini, birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgenin aynı zamanda bir ticaret merkezi olduğunu dile getirdi.

Şahinkayası'nın depremde kopan parçaları, adını verdiği mahalleyi tehdit ediyor Haber

Şahinkayası'nın depremde kopan parçaları, adını verdiği mahalleyi tehdit ediyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMET KARAKAŞ - Kahramanmaraş'ın Şahinkayası mahallesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sırasında mahalleye adını veren Şahinkayası'ndan kopan parçalar, risk oluşturuyor.Onikişubat ilçesine bağlı yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı Şahinkayası Mahallesi de, Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilendi. Mahalleye adını veren ve yerleşim birimine hakim yükseklikte bulunan Şahinkayası'nda "kale" adı verilen mevkiden ikinci depremin ardından kopan parçalar, bir kamyon ve eve hasar verdi.Evin önünde bulunan ağıla da isabet eden kaya parçaları, 70 küçükbaş hayvanı telef etti.- "Kaya uçma tehlikesi olan bölgelerimiz çok"Mahalle muhtar azası Ömer Budak, AA muhabirine, bölgenin dağlık yapıya sahip olduğunu anlattı.Sarsıntıda düşen kaya parçaları nedeniyle köyün risk altında bulunduğunu ifade eden Budak, "Kaya uçma tehlikesi olan bölgelerimiz çok. Evlere, ahırlara zarar veren kayalarımız var. Milletvekillerimiz, yetkililerimiz geldi, yerinde tespit yapıldı. Şu anda yaralarımız sarılmaya çalışılıyor." diye konuştu.Budak, kaya parçalarının tehlike oluşturmaması için belediye ekiplerinin önlem alındığını aktararak, ayrıca mahallenin taşınması konusunda görüşmeler yapıldığını söyledi.Mahalle sakinlerinden Bilal Karasu, ikinci depremde afeti canlı canlı yaşadıklarını dile getirdi.Kaya parçalarının önce evinin önündeki kamyonuna, ardından hayvan barınağına çarptığını anlatan Karasu, 70 küçükbaş hayvanının telef olduğunu, evinin 2 kolonunun da hasar gördüğünü kaydetti.

Bayezid-i Bistami Türbesi de depremde zarar gördü Haber

Bayezid-i Bistami Türbesi de depremde zarar gördü

HATAY (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki Darb-ı Sak Kalesi ve içerisinde bulunan Bayezid-i Bistami Türbesi afette zarar gördü."Asrın felaketi" olarak nitelenen Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremler, Kırıkhan ilçesi Alaybeyli köyünde, Antakya Haçlı Prensliği'nin önemli kalelerinden Darb-ı Sak Kalesi ile buradaki Bayezid-i Bistami Türbesi'ni de vurdu.Batıda kayaların tıraşlanması ile oluşturulan, kuzeyde de sur duvarı ile sınırlanmış alanda birbirine kapı ile bağlanan, dikdörtgen planlı, beşik tonozlu dört mekandan oluşan türbenin yolları, kaleden düşen taşlarla kapandı.Yakın zamanda restore edilen türbenin giriş kapısı ve kitabesi de taşların altında kaldı. Türbenin içerisinde yer alan çilehane ve sandukalar ise zarar görmedi. Darb-ı Sak Kalesi'nin etrafında bulanan tarihi kemerlerin ise bir kısmının yıkıldığı görüldü.- "Türbenin zarar görmesinden dolayı üzgünüz"Alaybeyli köyü muhtarı Hamza Kadıoğlu, AA muhabirine, türbenin yakın zamanda restore edildiğini aktararak, "Bayezid-i Bistami Türbesi depremde büyük zarar gördü. Türbenin etrafı da büyük zarar görmüş durumda, üzgünüz." dedi.Kadıoğlu, "Burası ayrıca bir kale. Burası Kırıkhan için çok değerli. Devletimiz burayı yeniden yapacaktır. Devletimiz buraya da bakacak, Cumhurbaşkanımızın burayı ayağa kaldıracağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.