TÜİK’in verilerine göre kadınlar, erkeklerden 5,3 yıl daha uzun yaşıyor!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait "İstatistiklerle Kadın" raporunu yayımladı. Raporda, kadınların yaşam süresi, eğitim düzeyi, iş gücüne katılım oranı ve sosyal koşullarına dair çarpıcı veriler yer aldı. Özellikle kadınların erkeklere göre daha uzun yaşaması dikkat çekerken, eğitimde ve istihdamda da önemli gelişmeler yaşandığı görüldü.
Kadınların Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi Erkeklerden 5,3 Yıl Daha Fazla
Hayat Tabloları'na göre, 2021-2023 döneminde doğuşta beklenen yaşam süresi Türkiye geneli için 77,3 yıl olarak belirlenirken, kadınların yaşam süresi 80,0 yıla, erkeklerin ise 74,7 yıla çıktı. Bu sonuç, kadınların erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun yaşadığını gösteriyor.
Kadınların Sağlıklı Yaşam Süresi Erkeklerden Kısa
Sağlıklı yaşam süresi ise kadınlar ve erkekler arasında ters bir fark gösteriyor. Kadınların sağlıklı yaşam süresi 56,3 yıl olarak belirlenirken, erkeklerde bu süre 59,0 yıl oldu. Erkeklerin doğuşta sağlıklı yaşam süresi, kadınlardan 2,7 yıl daha uzun. Bu fark, kadınların sağlıkla ilgili yaşam sürelerinin daha kısa olduğuna işaret ederken, toplumsal koşulların da bu farkta etkili olabileceği düşünülüyor.
Eğitim ve İstihdamda Kadınlar Artık Daha Güçlü
Kadınların eğitim durumu da iyileşiyor. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de 25 yaş ve üzeri kadınların ortalama eğitim süresi 8,6 yıl oldu. Bu süre, 2011’de kadınlar için 6,4 yıl, erkekler için ise 8,3 yıl olarak belirlenmişti. Kadınların iş gücüne katılım oranı ise eğitim seviyeleri yükseldikçe artıyor. Örneğin, yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı %68,9’a ulaşırken, lise altı eğitimli kadınlar için bu oran %26,8.
Kadınların İşgücüne Katılımı ve İstihdam Oranı Düşük
Bununla birlikte, kadınların istihdam oranı, erkeklerin yarısından daha az. 2023 yılı verilerine göre kadınların iş gücüne katılma oranı %35,8, istihdam oranı ise %31,3 olarak belirlendi. Erkeklerde ise bu oran sırasıyla %71,2 ve %65,7 olarak kaydedildi. Ayrıca, kadınların yarı zamanlı çalışma oranı ise %16,1, erkeklerde ise %7,3 oldu.
Kadınlar, Güvensizlik Hissi ile Yaşıyor
TÜİK'in raporuna göre, kadınlar sosyal yaşamda da güvenlik konusunda sıkıntılar yaşıyor. Kadınların %35,9’u yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini güvensiz hissediyor. Erkeklerde ise bu oran %15,2. Ayrıca, evde yalnız olduklarında kendilerini güvensiz hisseden kadınların oranı %8,4 iken, erkeklerde bu oran %3,1’de kaldı.